Ελλάδα

Πρωτοχρονιά: Φοβάται ο σκύλος τα βεγγαλικά; 6 tips να τον προστατέψετε

Πρωτοχρονιά: Φοβάται ο σκύλος τα βεγγαλικά; 6 tips να τον προστατέψετε

Εάν ο σκύλος σας φοβάται τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, μάθετε πώς μπορείτε να του απαλύνετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα: τον φόβο

Τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος και εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και βεγγαλικά με δυνατούς ήχους, πολλοί σκύλοι υποφέρουν: νιώθουν έντονο φόβο.

«Για πολλούς σκύλους -και τους κηδεμόνες τους- η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια δύσκολη ημέρα. Πρόκειται για τους κροτοφοβικούς σκύλους, εκείνους, δηλαδή, που εκδηλώνουν φόβο -ενίοτε και πανικό- στο άκουσμα δυνατών και αναπάντεχων θορύβων, όπως τα βεγγαλικά και οι κροτίδες. Οι σκύλοι ακούν πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους, και είναι ευαίσθητοι, τόσο σε υπέρηχους, όσο και σε υπόηχους, Γι’ αυτό και ορισμένοι γίνονται φοβικοί στους θορύβους – ιδιαίτερα εάν είναι δυνατοί. Συνήθως, η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όλο τον χρόνο, αλλά εντείνεται την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, λόγω των βεγγαλικών. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία του σκύλου, και με διάφορες αντιδράσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αρχικά εκδηλώνεται ως φόβος, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, γίνεται φοβία», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις ενός κροτοφοβικού σκύλου

Ένας κροτοφοβικός σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, στο άκουσμα δυνατών θορύβων, όπως λέει η κυρία Γρυπάρη, και συνήθως αντιδρά ως εξής: έχει ορθάνοιχτα μάτια, χαμηλωμένο κεφάλι, ουρά στα σκέλια, αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω, τρέμει, τρέχει να κρυφτεί, προσπαθεί να πηδήσει πάνω μας για προστασία, ή κρύβεται κάτω από έπιπλα ή μέσα σε μικρά δωμάτια, έχει σιελόρροια (του τρέχουν τα σάλια), τρέμουλο και λαχάνιασμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται, σύμφωνα με την ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, να εκδηλώσει επιθετικότητα, κυρίως αν προσπαθήσουμε να τον βγάλουμε από την κρυψώνα του.

Πώς μπορούμε να απαλύνουμε τον φόβο του σκύλου μας

Σύμφωνα με την κυρία Γρυπάρη, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, με τις οποίες μπορούμε να ελέγξουμε την κροτοφοβία στον σκύλο. Λόγω των ημερών, όμως, θα ασχοληθούμε με το τι μπορούμε να κάνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και την επόμενη ημέρα, που μπορεί να ακούγονται βεγγαλικά.

– Κρατάω τον σκύλο μέσα στο σπίτι, και όχι στο μπαλκόνι ή σε αυλή, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να πηδήσει – με κίνδυνο να κρεμαστεί, εάν είναι δεμένος με λουρί -, ή να προσπαθήσει να φύγει για να γλιτώσει, με αποτέλεσμα να πεταχτεί στο δρόμο. Σε καμία περίπτωση δεν τον παίρνω μαζί μου σε χώρο όπου θα υπάρξουν ρίψεις βεγγαλικών, ή σε χώρο όπου νιώθει άβολα.

– Αφήνω να παίζει μουσική, ή ανοίγω την τηλεόραση πιο δυνατά και κλείνω τα παράθυρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος από τους κρότους.

– Αφήνω το φως ανοιχτό και κλείνω τα παντζούρια, ώστε να μην τρομάξει με τις λάμψεις.

– Εάν είμαι μαζί του την ώρα που πέφτουν τα βεγγαλικά, δεν αντιδρώ καθόλου. Οι φωνές ενθουσιασμού ή φόβου κάνουν τον φοβικό σκύλο, νευρικό. Μπορώ να του λέω πού και πού καθησυχαστικά λόγια, χωρίς, ωστόσο, υπερβολικές συμπεριφορές.

– Εάν ο σκύλος θέλει να κρυφτεί κάπου, τον αφήνω. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να τον τραβήξω από την κρυψώνα του, γιατί έτσι επιτείνω τον άγχος του.

– Υπάρχει και η εναλλακτική λύση των βοτάνων και των ομοιοπαθητικών χαπιών. Γι’ αυτό, όμως, συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup