Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 14:07

Γ. Τούντας: Οι λοιμώξεις και οι επιδημίες θα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για άγνωστο διάστημα ακόμη - Χρειάζεται ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Επικίνδυνες ιογενείς λοιμώξεις, αύξηση των καρκίνων και έξαρση των ψυχικών διαταραχών θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Το 2023 θα συνεχιστεί η μάχη κατά της πανδημίας και οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν για πόσο διάστημα ακόμα θα διαρκέσει.

«Εκτός από την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική αύξηση των καρκίνων, εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης για πρώιμη διάγνωση την τελευταία τριετία λόγω της Covid, καθώς και με έξαρση των ψυχικών διαταραχών που προκάλεσε η ξαφνική στρεσογόνος απειλή για την υγεία μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με επικίνδυνες ιογενείς επιδημίες όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες ανάδυσης τους, αναφέρει. Σημειώνει ότι από το 1975 έως το 2000 έχουν καταγραφεί στην ανθρωπότητα 30 επιδημίες προερχόμενες κυρίως από ζώα και πλέον βρισκόμαστε σε εποχή νέας νοσηρότητας. Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η στρατηγική της Ενιαίας Υγείας είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε στη μάχη κατά των αναδυόμενων επιδημιών. Υπογραμμίζει την ανάγκη για στροφή στην Πρόληψη με την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Συνέχιση της πανδημίας, αύξηση των καρκίνων και έξαρση των ψυχικών διαταραχών
«Στο 2023 θα συνεχιστεί η μάχη κατά της πανδημίας. Στην Κίνα προβλέπονται 1 εκατ. θάνατοι στη διάρκεια του νέου χρόνου. Στην ΕΕ καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε κάθε εβδομάδα χιλιάδες κρούσματα και τριψήφιο αριθμό θανάτων, μία από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ (26,8 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους έναντι 9 στην ΕΕ), γεγονός που αντανακλά τις ανεπάρκειες του ΕΣΥ», αναφέρει ο κ. Τούντας.

Η μάχη αυτή, αναφέρει, δεν μπορούμε να προβλέψουμε για πόσο διάστημα ακόμα θα διαρκέσει, διότι υπάρχουν ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες. Πρώτα από όλα, οι μεταλλάξεις. Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται αρκετά συχνά, περίπου κάθε 2-3 μήνες, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης που παρουσιάζει λίγες μόνο μεταλλάξεις από χρόνο σε χρόνο.
Επιπρόσθετα, δεν ισχύει ότι κάθε νέα μετάλλαξη είναι λιγότερο τοξική. Η Δέλτα ήταν πιο θανατηφόρος από την 'Αλφα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν μια μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα τείνει σταδιακά να επικρατήσει, χωρίς όμως να αποτελεί φραγμό για νέες πιο τοξικές μεταλλάξεις.
Ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι η μελλοντική παραγωγή νέων πιο αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων. Το πόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι και το πότε θα είναι διαθέσιμα, δεν το γνωρίζουμε ακόμα.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνει το κάθε κράτος χωριστά, αλλά και η διεθνής κοινότητα συνολικά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα εκάστοτε μέτρα. Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων στον Δυτικό Κόσμο τους τελευταίους μήνες δεν αντιστοιχεί στα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Τούτων δοθέντων, το πιο πιθανό σενάριο είναι της συνέχισης της πανδημίας σε πιο περιορισμένη έκταση για ορισμένους μήνες ακόμα, με εξάρσεις που ήδη βιώνομαι τις τελευταίες βδομάδες, και που θα είναι πιο έντονες όσο περισσότερο ξεχνάμε τη μάσκα, τις αποστάσεις, την υγιεινή των χεριών και τον αναγκαίο εμβολιασμό. Στην Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιασμένων παραμένουν χαμηλά, ειδικά για την αναμνηστική δόση. Στη συνέχεια, πιθανότατα ο κορονοϊός θα γίνει ενδημική νόσος, όπως περίπου και η γρίπη, χωρίς να αποκλείεται και η πλήρης εξαφάνισή του, κάτι που έχει συμβεί με άλλους ιούς.
Εκτός όμως από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων ιογενών λοιμώξεων που είναι σε έξαρση για τους λόγους που προανέφερα, η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια με σημαντική αύξηση των καρκίνων, εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης για πρώιμη διάγνωση την τελευταία τριετία λόγω της Covid, καθώς και με έξαρση των ψυχικών διαταραχών που προκάλεσε η ξαφνική στρεσογόνος απειλή για την υγεία μας και τη ζωή μας, αλλά και τα μέτρα εγκλεισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ειδικά στους νέους».

Τα αίτια ανάδυσης των νέων επιδημιών
Οι λοιμώξεις και οι επιδημίες αποτέλεσαν την πρώτη αιτία θανάτου από όταν οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε μόνιμες κατοικίες πριν από περίπου 10.000 χρόνια και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για άγνωστο διάστημα ακόμα. Η σημαντική μείωση των λοιμώξεων στις αναπτυγμένες χώρες στη διάρκεια του 20ου αιώνα εξαιτίας της θεαματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, και στη συνέχεια χάρη στα αντιβιοτικά και στα νέα εμβόλια, οδήγησε στη λαθεμένη εκτίμηση στη δεκαετία του 1960 ότι ο πόλεμος κατά των λοιμώξεων είχε κερδηθεί.

Όμως, κατά τη δεκαετία του 1970, η εκτίμηση αυτή διαψεύστηκε. Από τότε μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα βιώνει ένα νέο κύμα έξαρσης των λοιμωδών νοσημάτων με νέες επιδημίες και πανδημίες, προερχόμενες κυρίως από ζώα (ζωονόσοι) και με εκατομμύρια θύματα σε όλον τον πλανήτη. Από το 1975 έως το 2020 είχαν καταγραφεί περισσότερες από τριάντα τέτοιες επιδημίες, ως επί το πλείστον ιογενούς αιτιολογίας, όπως Embola, AIDS, MERS, SARS, κ.ά. με αποκορύφωση την τρέχουσα πανδημία της Covid-19.

«Βρισκόμαστε πλέον σε μια εποχή νέας νοσηρότητας, που οι ιστορικοί της ιατρικής την αποκαλούν εποχή των αναδυόμενων επιδημιών. Τα αίτια σχετίζονται με την αλλοίωση των οικοσυστημάτων, την κλιματική αλλαγή, την αστικοποίηση, τη ραγδαία αύξηση των διεθνών ταξιδιών και του εμπορίου στο πλαίσιο της εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης και κυρίως με σημαντικές αλλαγές στη διατροφή μας και στη σχέση μας με τα ζώα», αναφέρει ο κ. Τούντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδυση των νέων επιδημιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο των εξωτικών ειδών, στη βρώση άγριων ζώων, και κυρίως στις συνθήκες εντατικής εκτροφής των ζώων για την ικανοποίηση της ραγδαία αυξανόμενης ζήτησης για ζωική πρωτεΐνη παγκοσμίως. Στοιβαγμένα ζώα σε κατά κανόνα ανθυγιεινές συνθήκες εκτροφής, διευκολύνουν τη μετάδοση των ιών από ζώο σε ζώο και όσο περισσότερο μεταδίδεται ένας ιός τόσες περισσότερες μεταλλάξεις εμφανίζει, ορισμένες από τις οποίες επιτρέπουν στον ιό να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
«Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες αυτές, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με επικίνδυνες ιογενείς επιδημίες», τονίζει.

Ισχυρό όπλο η στρατηγική της Ενιαίας Υγείας
Τα συστήματα υγείας περιλαμβάνουν δύο βασικούς τομείς: Τον Τομέα των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία, κ.ά. του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία συναποτελούν το σύστημα υπηρεσιών υγείας (όπως είναι το ΕΣΥ στη χώρα μας) και τον Τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει την Πρόληψη της αρρώστιας, την Προστασία της υγείας και την Προαγωγή Υγείας.
«H δραματική εμπειρία της πανδημίας καθιστά τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας άμεσης προτεραιότητας, διότι οι επιδημίες καταπολεμώνται πρωτίστως στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία. Η υγεία του καθένα θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Παγκόσμια Υγεία, Global Health, όπως έχει ονομαστεί διεθνώς», τονίζει ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διακήρυξε πρόσφατα τη στρατηγική της Ενιαίας Υγείας /One Health, η οποία αποτελεί μια συνεργατική, πολυτομεακή και διεπιστημονική προσέγγιση - που αναγνωρίζει τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων, ζώων, φυτών και του κοινού τους περιβάλλοντος - για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

Ωστόσο, το εύρος της Ενιαίας Υγείας είναι σαφώς μεγαλύτερο και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλους κλάδους, τομείς και θέματα, όπως είναι η περιβαλλοντική υγεία και η υγεία των οικοσυστημάτων, η οικολογία, η άγρια ζωή, η χρήση της γης, η βιοποικιλότητα, ενώ ακόμη και τα πεδία των χρόνιων νοσημάτων, της ψυχικής υγείας, της επαγγελματικής υγιεινής και των μη μεταδοτικών νοσημάτων, μπορούν να επωφεληθούν από την προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας, εξηγεί ο κ. Τούντας. «Πάνω απ΄όλα όμως, η στρατηγική της Ενιαίας Υγείας είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε στη μάχη κατά των αναδυόμενων επιδημιών».

Επιτακτική ανάγκη η στροφή στην Πρόληψη με την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, πρώτα από όλα, θα χρειαστεί τα κράτη να θέσουν την ενίσχυση του Τομέα της Δημόσιας Υγείας στις άμεσες προτεραιότητες της ασκούμενης εθνικής πολιτικής και των δημοσίων δαπανών, δημιουργώντας νέους ισχυρούς θεσμούς και νέες αποτελεσματικές υπηρεσίες σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει, επιπρόσθετα να διαμορφώσουν νέες σχέσεις συνέργειας της Δημόσιας Υγείας με τα συστήματα υπηρεσιών υγείας, στα οποία θα υπάρξουν επίσης σημαντικές αλλαγές.

«Τα συστήματα υγείας έχουν δομηθεί στη βάση μιας νοσοκομοκεντρικής-θεραπευτικής αντίληψης, υψηλής και ακριβής τεχνολογίας. Η λειτουργία τους εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα του ιατροβιομηχανικού συμπλέγματος και του ιατρικού σώματος και λιγότερο τα συμφέροντα των πολιτών, που έχουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις για αποτελεσματική, ποιοτική και κυρίως προσβάσιμη περίθαλψη. Η παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κατά 30% άσκοπη και συχνά επικίνδυνη για την υγεία, την ώρα που οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες υγείας θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Η στροφή στην Πρόληψη με την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι επιτακτική ανάγκη. Το 20% των πρόωρων θανάτων μπορεί να προληφθεί, ενώ για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε στην πρόληψη κερδίζουμε πέντε ευρώ από το κόστος των θεραπειών. Από την άλλη, τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα μειώνονται συνεχώς, τα νοσοκομεία θα είναι μόνο για βαριά περιστατικά και νέες υπηρεσίες, όπως μονάδες χρόνιων ασθενών, πρόληψη και περίθαλψη στο σπίτι, κ.ά, θα αναπτύσσονται παράλληλα με την εξατομικευμένη θεραπεία και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας».

Χρειαζόμαστε ένα «Νέο» ΕΣΥ

«Στην Ελλάδα, τόσο η Δημόσια Υγεία όσο και η ΠΦΥ είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένες. Τα πρόσφατα προγράμματα Πρόληψης και ο Προσωπικός Ιατρός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν.

Η οργάνωση της ΠΦΥ προϋποθέτει σημαντικούς επιπλέον υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την παροχή ολοκληρωμένης Οικογενειακής Ιατρικής. Το ίδιο ισχύει και για τη Δημόσια Υγεία, που θα πρέπει να οργανωθεί, παράλληλα με το ΕΣΥ, με ισχυρή κεντρική διοίκηση και αποτελεσματικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες δεν θα περιορίζονται μόνο στην Πρόληψη, αλλά θα περιλαμβάνουν την Προστασία της υγείας και την Προαγωγή-Αγωγή Υγείας», αναφέρει ο κ. Τούντας.

Σημειώνει ότι «το ΕΣΥ του 1983 έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι χρόνιες παθογένειές του το καθιστούν όλο και πιο αναποτελεσματικό. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι συνθήκες νοσηλείας, οι ουρές αναμονής, τα φακελάκια, κ.ά, δεν μας αρμόζουν. Χρειαζόμαστε ένα “Νέο” ΕΣΥ, θεμελιωμένο σε σύγχρονες αντιλήψεις, μακριά από τον κρατισμό και την κομματοκρατία, με αξιοκρατική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, με βιώσιμο μοντέλο χρηματοδότησης, με επανασχεδιασμό του νοσοκομειακού χάρτη, με πλουραλιστικές εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές. Πάνω από όλα, όμως, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για την υγεία και όχι μόνο ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της αρρώστιας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2023 11:34

Σχετικά Άρθρα

  • Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά
    Πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το 2050 από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με μελέτη

    Οι θάνατοι από μικροβιακή αντοχή θα αυξάνονται σταθερά τις επόμενες δεκαετίες και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σχεδόν 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζεται ότι έως το 2050 περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να πεθάνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.
    Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια ανάλυση των τάσεων της μικροβιακής αντοχής (AMR), που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος «Global Research on Antimicrobial Resistance». Η μελέτη αφορά σε άτομα όλων των ηλικιών σε 204 χώρες και περιοχές.
    Υπολογίστηκε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαιναν ως αποτέλεσμα της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως κάθε χρόνο την περίοδο 1990-2021. Οι θάνατοι από AMR αυξήθηκαν περισσότερο σε πέντε παγκόσμιες περιοχές: Δυτική Υποσαχάρια Αφρική, Τροπική Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία και Νότια Ασία. Την ίδια περίοδο, οι θάνατοι από AMR μειώθηκαν κατά 50% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, μείωση που συνέπεσε με σημαντικές βελτιώσεις στην παροχή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων μεταξύ βρεφών και μικρών παιδιών, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, λόγω ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και μεγαλύτερης ευπάθειας των ηλικιωμένων στη μόλυνση. Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες.
    Η μελέτη εκτιμά ότι 1,91 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ως άμεσο αποτέλεσμα της AMR το 2050, μια αύξηση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των θανάτων στους οποίους παίζουν ρόλο τα βακτήρια AMR υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σχεδόν 75%, από 4,71 εκατομμύρια το 2021 σε 8,22 εκατομμύρια.

    Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βελτιωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τα αντιβιοτικά θα μπορούσε να σώσει συνολικά 92 εκατομμύρια ζωές μεταξύ του 2025 και του 2050. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη ζωτική ανάγκη για παρεμβάσεις, όπως πρόληψη λοιμώξεων, εμβολιασμό, ελαχιστοποίηση της ακατάλληλης χρήσης αντιβιοτικών και έρευνα για νέα αντιβιοτικά για τον μετριασμό του αριθμού των θανάτων από AMR.

    Τέλος, σημειώνουν ότι η έλλειψη δεδομένων για κάποιες περιοχές χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος αναδεικνύουν την ανάγκη για τη βελτιωμένη συλλογή δεδομένων, κάτι που απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Κολύμπι: Πέντε συμβουλές για να αποφύγουμε τις πιο συχνές μολύνσεις στην πισίνα
    Κολύμπι: Πέντε συμβουλές για να αποφύγουμε τις πιο συχνές μολύνσεις στην πισίνα

    Πολλά και διαφορετικά μικρόβια παραμονεύουν στο νερό της πισίνας και μπορούν δυνητικά να χαλάσουν το ανάλαφρο κλίμα των διακοπών μας - Δείτε πώς θα αποφύγετε τις λοιμώξεις

    Aν και οι περισσότεροι θα προτιμήσουμε τη θάλασσα για τις βουτιές μας στις καλοκαιρινές μας διακοπές, ενδεχομένως να μη λείψουν και οι βουτιές σε μια πισίνα. Σε αυτή την περίπτωση είναι που χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία διαφέρουν σε σύγκριση με το θαλασσινό νερό.

    Το νερό της πισίνας δεν είναι το ίδιο με αυτό της θάλασσας. Αν και τα χημικά στο νερό (όπως το χλώριο και το βρώμιο) σκοτώνουν πολλούς ιούς και βακτήρια, υπάρχουν ακόμα ορισμένα μικρόβια που μπορεί να παραμονεύουν στο νερό.

    «Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσετε ασθένειες κολυμπώντας σε νερό μολυσμένο με μικρόβια», εξήγησε ο Jasen Kunz, επικεφαλής στον Κλάδο Πρόληψης Ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

    Οι πιο κοινές λοιμώξεις

    Μόλυνση από βακτήρια

    Εάν κάποιος κολυμβητής με διάρροια έχει ένα… ατύχημα στην πισίνα εκατομμύρια μικρόβια θα βρεθούν στο νερό. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι το Cryptosporidium, ο νοροϊός, η Giardia lamblia, η σιγκέλα και το E. coli, προειδοποιεί το Δρ Kunz. Ανάλογα με το παθογόνο και το βαθμό έκθεσης, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια, ναυτία, εμετό, πυρετό ή πόνο στο στομάχι.

    Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το χλώριο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ότι «οι άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να εκτίθενται σε μικρόβια κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται το χλώριο για να σκοτώσει τα μικρόβια», εξηγεί η Δρ Jessica Lum, ειδική σε θέματα λοιμώξεων στην Cleveland Clinic. Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC, οι πισίνες θα πρέπει να έχουν τη σωστή ποσότητα χλωρίου ή βρωμίου και το σωστό pH, ώστε να μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά την εξάπλωση των μικροβίων.

    Μάλιστα, το παράσιτο Cryptosporidium που προκαλεί την κρυπτοσποριδίωση και συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι και κράμπες, ναυτία και έμετο, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο χλώριο. Σύμφωνα με μια έκθεση του CDC, προκάλεσε το 49% των μολυσματικών κρουσμάτων σε υδάτινους χώρους, όπως πισίνες, υδρομασάζ και υδάτινες παιδικές χαρές, από το 2015 έως το 2019.

    Το αυτί του κολυμβητή

    «Το αυτί του κολυμβητή είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια όταν το νερό της πισίνας παραμένει στον εξωτερικό ακουστικό πόρο», εξήγησε η Δρ Rock, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Όταν το νερό παραμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, φθείρει το προστατευτικό κερί και το δέρμα και παρέχει ένα υγρό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, σύμφωνα με το CDC.

    Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα στα παιδιά και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, φαγούρα, ερυθρότητα, πρήξιμο και διαρροές από το αυτί.

    Ερεθισμοί ή βήχας

    «Ο ερεθισμός μπορεί να συμβεί όταν το χλώριο της πισίνας μετατρέπεται σε χημικές ουσίες – στις χλωραμίνες- που μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με τον ιδρώτα, τα ούρα και τη βρωμιά» δήλωσε η Δρ Rock και τονίζει πως «όταν μυρίζετε «χλώριο» στην πισίνα, πιθανότατα στην πραγματικότητα μυρίζετε αυτά τα χημικά ερεθιστικά καθώς μετατρέπονται σε αέριο στον περιβάλλοντα αέρα».

    Σύμφωνα με το CDC, οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και ερυθρότητα στα μάτια, εξανθήματα, ρινικό ερεθισμό, βήχα και συριγμό. Εκτός από τις χλωραμίνες, τα ακατάλληλα επίπεδα pH σε μια πισίνα μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, σύμφωνα με τον Δρα Kunz.

    Συμβουλές για κολύμπι με ασφάλεια

    Για να προστατέψετε την υγεία σας, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

    • Μην καταπίνετε το νερό της πισίνας
    • Κάντε ένα ντους πριν βουτήξετε στην πισίνα
    • Όταν τελειώσετε το κολύμπι, στεγνώστε εντελώς κάθε αυτί για να αποφύγετε το αυτί του κολυμβητή.
    • Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα σκουφάκι ή ωτοασπίδες.
    • Εάν έχετε ανοιχτή πληγή, καλύψτε την με έναν αδιάβροχο επίδεσμο.

    Επίσης πριν μπείτε στο νερό, ελέγξτε την αποχέτευση του νερού της πισίνας. Πρέπει να φαίνεται ασφαλής και σε καλή κατάσταση και το νερό πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς. Ακόμη το νερό πρέπει να είναι διαυγές, απαλλαγμένο από βακτηρίδια και άλγη, ώστε η κολύμβηση στην πισίνα να είναι ασφαλής.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ντέμη Γεωργίου: «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%» - Γιατρός εξηγεί γιατί πέθανε η παίκτρια του MasterChef
    Ντέμη Γεωργίου: «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%» - Γιατρός εξηγεί γιατί πέθανε η παίκτρια του MasterChef

    Η Ντέμη Γεωργίου, που συστήθηκε στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από το MasterChef, το 2020, υπέστη σηπτικό σοκ από βαριά λοίμωξη όσο βρισκόταν στην Πάρο, όπου εργαζόταν. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα από το νησί, παρέμεινε διασωληνωμένη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και τελικά, έχασε τη μάχη με τη ζωή.

    Τι είναι η λοίμωξη - Πώς εκδηλώνεται

    Ο Δημήτρης Κασιάνος, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος εξηγεί στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος πώς μπορεί να εκδηλωθεί μια βαριά λοίμωξη αλλά και τι είναι το σηπτικό σοκ.

    Όπως αναφέρει: «η λοίμωξη ως έννοια είναι μια φλεγμονή, μια αντίδραση του οργανισμού η οποία οφείλεται σε μικροβιολογικά αίτια, ιούς, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα. Η απορρύθμιση αυτής της φλεγμονής, ονομάζεται σήψη. Αυτό σημαίνει πως απειλείται η λειτουργία κάποιων οργάνων. Το επόμενο και χειρότερο στάδιο είναι η σηπτική καταπληξία. Η κατάρρευση και η αδυναμία του καρδιαγγειακού συστήματος να εξασφαλίσει επαρκής ροή αίματος και οξυγόνου στο αίμα και τους ιστούς. Τα μικρόβια, συμβιώνουν με τον άνθρωπο. Ζούμε μαζί τους. Το πρόβλημα είναι πως αλληλεπιδρούν με τις υποκείμενες συνθήκες και την υποκείμενη υγεία του ανθρώπου. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που αν το μικρόβιο περάσει εσωτερικότερα στο σώμα και εκδηλώσει επιθετικότητα, αυτό μπορεί να γίνει απειλητικό για τον άνθρωπο. Και αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι ανοσοκατασταλμένοι, που είναι οι ηλικιωμένοι, που έχουν καρκίνο, που είναι διαβητικοί, που έχουν αυξημένο πάχος ή σε κάποιες γενετικές ανωμαλίες».

    «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%»

    Όπως επισημαίνει ο γιατρός: «Ένα σηπτικό σοκ έχει θνησιμότητα έως 52%. Πολλές φορές έχω δει με έκπληξη και θλίψη μέσα σε λίγες ώρες να χάνονται ζωές. Σκεφτείτε μια πολλαπλασιαστική αντίδραση ενός βακτηρίου το οποίο εκλύει μια τρομερή υπεραντίδραση στο σώμα, που απελευθερώνει τοξίνες σε όλο το σώμα και αυτό ανεπαρκή για να αντιδράσει».

    Το μυστικό με τις λοιμώξεις

    «Σε κάθε περίπτωση που υποπτευόμαστε μια λοίμωξη, θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουμε 48 ώρες μέχρι να μας αξιολογήσει κάποιος γιατρός αν αυτό δεν πάει καλά. Εάν χειροτερεύει ο πυρετός, δεν κάμπτεται με τα απλά αντιπυρετικά, αν υπάρχει κάποια φλεγμονή με βήχα, πόνους στην κοιλιά, πόνους στην ούρηση, όλα αυτά όταν κλιμακώνονται, πρέπει να αξιολογούνται αμέσως από γιατρό. Το μυστικό στις λοιμώξεις είναι να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Tι πρέπει να προσέχουμε
    Καλοκαιρινές λοιμώξεις: Tι πρέπει να προσέχουμε

    BarbasΣπυρίδων Μπάρμπας - ΠαθολόγοςOι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν και συνήθως δεν είναι σοβαρές, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των διακοπών και την υγεία μας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα είδη των λοιμώξεων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε.

    Είδη καλοκαιρινών λοιμώξεων

    «Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη υγρασία, η ζέστη, η επαφή με μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και ο συνωστισμός σε χώρους», σημειώνει ο κ. Σπυρίδων Μπάρμπας Παθολόγος, Διευθυντής Ε’ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General & Διευθυντής Παθολογικού τμήματος πολυϊατρείου MyClinic Mυκόνου και συνεχίζει αναφέροντας τις λοιμώξεις με τις οποίες μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι το καλοκαίρι, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής τους:

    «Μερικά από τα συνηθέστερα είδη λοιμώξεων περιλαμβάνουν:

    1. Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Αυτές περιλαμβάνουν κοινά κρυολογήματα, φαρυγγίτιδα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της έκθεσης σε κλιματιστικά και πολυσύχναστους χώρους.
    2. Γαστρεντερικές λοιμώξεις: Συχνά προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται διάρροια, κοιλιακός πόνος, ναυτία και εμετός. Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλή υγιεινή και να αποφεύγουμε την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων και νερού.
    3. Δερματικές λοιμώξεις: Η αυξημένη εφίδρωση και η έκθεση σε μολυσμένο νερό μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, όπως μυκητιάσεις και βακτηριακές. Η καλή υγιεινή του δέρματος και η αποφυγή επαφής με μολυσμένα νερά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.
    4. Ουρολοιμώξεις: Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της αυξημένης υγρασίας και των συχνών επισκέψεων σε πισίνες και παραλίες. Είναι σημαντικό να τηρείται καλή υγιεινή και να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση βρεγμένων μαγιό».

    Πρόληψη

    «Η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών λοιμώξεων.

    Οι βασικές οδηγίες περιλαμβάνουν:

    1. Καλή υγιεινή των χεριών: Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή χρήση αντισηπτικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.
    2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου: Η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο, ιδίως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
    3. Κοινωνικές αποστάσεις: Τήρηση αποστάσεων από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας, όπως βήχα ή φτέρνισμα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της μετάδοσης λοιμώξεων.
    4. Χρήση μάσκας: Ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους χώρους η χρήση μάσκας μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία.
    5. Εμβολιασμός: Ενημέρωση και πραγματοποίηση των απαραίτητων εμβολίων, ειδικά για γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων».

    Διαχείριση και αντιμετώπιση

    «Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μια καλοκαιρινή λοίμωξη, η άμεση και σωστή διαχείριση είναι απαραίτητη.
    Ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε:

    1. Ενυδάτωση και ξεκούραση: Είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν στην ανάρρωση.
    2. Συμπτωματική θεραπεία: Χρήση αναλγητικών και αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
    3. Ιατρική συμβουλή: Απαραίτητη επικοινωνία με γιατρό σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εμφάνισης υψηλού πυρετού και δυσκολία στην αναπνοή.

    Οι καλοκαιρινές λοιμώξεις αποτελούν μια πραγματικότητα που απαιτεί προσεκτική διαχείριση και πρόληψη. Με τη σωστή ενημέρωση και τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούμε να απολαύσουμε ένα υγιές και ασφαλές καλοκαίρι, αποφεύγοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των διακοπών μας» καταλήγει ο κ. Μπάρμπας.

    *Υπηρεσίες υγείας σε τουριστικούς προορισμούς

    Οι τουριστικοί προορισμοί οφείλουν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Οι σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν προηγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους και υπερήχους. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    Το Hellenic Healthcare Group (ΗΗG), o μεγαλύτερος όμιλος υγείας στην Ελλάδα, με σκοπό την αναβάθμιση των ιατρικών υποδομών εκτός Αττικής, έχει επεκτείνει το δίκτυο διαγνωστικών του κέντρων και στις Κυκλάδες. Το πολυϊατρείο MyClinic στη Μύκονο είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο στην καρδιά της Μυκόνου τον Ορνό, που προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, με την υποστήριξη των θεραπευτηρίων και των ιατρών του Ομίλου HHG.

  • Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι
    Covid-19 και άλλες 4 λοιμώξεις που μας «απειλούν» αυτό το καλοκαίρι

    Τους καλοκαιρινούς μήνες η επίπτωση των ιώσεων συνήθως μειώνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ιοί και βακτήρια που προκαλούν σοβαρές ασθένειες ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει

    Υψηλή δυναμική έχουν συγκεκριμένες λοιμώξεις αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είναι καλοκαίρι. Ο κορωνοϊός έχει αποδείξει πως δεν έχει… προτίμηση σε εποχή, προκαλώντας επιδημικές εξάρσεις και εν μέσω θέρους. Ήδη κρούσματα και νοσηλείες είναι σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, η ιλαρά και ο κοκκύτης απασχολούν τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και της χώρας μας, ενώ το τρέχον διάστημα απαιτείται προσοχή και για τη νόσο των λεγεωναρίων. Την ίδια στιγμή, σε έξαρση είναι τα τροφιμογενή νοσήματα.

    Το ygeiamou.gr συγκεντρώνει τις πέντε υγειονομικές «απειλές» των επόμενων εβδομάδων.

    Covid-19

    Στις αρχές του έτους καταγράφηκε στην Ελλάδα μια μεγάλη έξαρση Covid-19, έχοντας ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Με δεδομένο ότι μολύνθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, η επίπτωση του κορωνοϊού τους μήνες που ακολούθησαν μειώθηκε κατά πολύ. Σήμερα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τη δεύτερη έξαρση του έτους, με ηλικιωμένους και ευάλωτους να αποτελούν τον πληθυσμό – στόχο του ιού.

    Εισαγωγές, νοσηλείες και θάνατοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη ενώ η ανοσία από το προηγούμενο επιδημικό «κύμα» φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και το βράδυ της Κυριακής νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία συνολικά 374 ασθενείς με κορωνοϊό, με τις ημερήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 54.

    Εάν συγκρίνει κανείς τα νούμερα με δύο ή τρεις μήνες πριν φαίνεται η ανοδική πορεία. Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου υπήρχαν ημέρες με μονοψήφιο αριθμό νέων εισαγωγών ενώ το σύνολο των νοσηλευόμενων ήταν περί τους 100 ασθενείς σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 17-23 Ιουνίου, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανήλθε σε 487 ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 218 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 211.

    Κοκκύτης

    Επαναλαμβάνει τις συστάσεις για εμβολιαστική κάλυψη εγκύων και ενηλίκων που παραμένουν αθωράκιστοι έναντι του κοκκύτη το Υπουργείο Υγείας, εν μέσω έξαρσης της νόσου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και τις 13/6/2024, έχουν δηλωθεί 264 κρούσματα κοκκύτη, εκ των οποίων το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα. Από τις αρχές του 2024 έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι, δύο σε βρέφη έως δύο μηνών και ένας σε ενήλικα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 δηλώθηκαν συνολικά εννέα περιστατικά κοκκύτη.

    Τους τελευταίους μήνες, εκτός της χώρας μας, αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία) καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη, πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνιστούν τον άμεσο εμβολιασμό όλων των επίνοσων ατόμων και ιδιαίτερα των εγκύων με το εμβόλιο TdaP.

    Ιλαρά

    Οι ανεμβολίαστοι θύλακες του πληθυσμού προκαλούν επιδημίες ιλαράς, μιας νόσου που για χρόνια ήταν «εξαφανισμένη» λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Από τις αρχές του 2024 στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 27 περιστατικά ιλαράς, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έξαρσης στην Ευρώπη.

    Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2024, 26 χώρες ανέφεραν στοιχεία για την ιλαρά, με 672 κρούσματα από 18 χώρες. Η τάση, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα είναι πτωτική, κάτι όμως που μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη υποβολή δεδομένων από τις χώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς δημόσιας υγείας. Ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών ιλαράς τον Μάιο αναφέρθηκε από τη Ρουμανία (169), το Βέλγιο (130), την Ιταλία (126) και τη Γαλλία (89).

    Ο ΕΟΔΥ και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνουν σε όλους τους πολίτες να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη και εάν δεν έχουν γίνει δύο δόσεις να πραγματοποιηθούν άμεσα. Επίσης, ο πλήρης εμβολιασμός είναι απαραίτητος πριν από ταξίδι σε χώρες με έξαρση, όπως είναι η Ρουμανία.

    Νόσος των λεγεωναρίων

    Γνωστή υγειονομική απειλή αποτελεί η νόσος των λεγεωναρίων, γνωστή και ως «νόσος των κλιματιστικών». Το ζεστό και θερμό κλίμα σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη χρήση κλιματιστικών ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων λεγιονέλλα, που ευθύνεται για περίπου 40-45 περιστατικά της νόσου των λεγεωναρίων ετησίως στη χώρα μας. Στην πλειονότητά τους εμφανίζονται σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές.

    Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae . Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η νόσος είναι στην ουσία μια βαριά πνευμονία που εάν δεν εντοπιστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

    Ορισμένες πηγές μόλυνσης είναι οι εξής: Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς), πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, θερμές ιαματικές πηγές, ιαματικά λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται), σιντριβάνια, υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

    Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Τροφιμογενή νοσήματα

    Δεν είναι καθόλου σπάνιες οι γαστρεντερίτιδες το καλοκαίρι. Τροφιμογενή νοσήματα που εκδηλώνονται με έμετο ή διάρροια είναι στα «φόρτε» τους το καλοκαίρι.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα τροφιμογενή νοσήματα είναι τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των συρροών κρουσμάτων/επιδημιών τροφιμογενούς νοσήματος που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Σαλμονέλλωση, ηπατίτιδα Α, σιγκέλλωση, τυφοειδής/παρατυφοειδής πυρετός, λιστερίωση είναι ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφής ή νερού.

    Η συχνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων κατά κανόνα υποεκτιμάται, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επειδή πρόκειται για νοσήματα με ήπια συμπτωματολογία που αυτοϊώνται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ασθενών να μην προσφεύγει στις υπηρεσίες υγείας και ο αριθμός των μη διαγνωσμένων περιπτώσεων να είναι μεγάλος.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Παγώνη: «Είναι σε έξαρση όλα» - Ανησυχία για λοιμώξεις και ιώσεις, τι είπε για τη μηνιγγίτιδα
    Παγώνη: «Είναι σε έξαρση όλα» - Ανησυχία για λοιμώξεις και ιώσεις, τι είπε για τη μηνιγγίτιδα

    Σε έξαρση βρίσκονται ιώσεις και λοιμώξεις,ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν εντοπιστεί στην Πάτρα, σύμφωνα με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

    Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί της υγείας αναφέρθηκαν στους κινδύνους και τις επιλογές πρόληψης από το βήμα του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο ξεκίνησε εχθές.

    Παγώνη: Είναι σε έξαρση όλα

    «Στο συνέδριο τα μηνύματα ήταν ότι πρέπει να προσέξουμε τους εμβολιασμούς, πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί, αυτό ήταν το μήνυμα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    «Είναι σε έξαρση όλα και το θέμα με τη μηνιγγίτιδα προκαλεί ανησυχία γιατί έχουμε και το καρναβάλι στην Πάτρα. Τη μηνιγγίτιδα την γνωρίζουμε, τη διαχειριζόμαστε. Τα περιστατικά ήταν 12 το 2024, τα 3 ήταν στην Πάτρα. Ο τελευταίος φοιτητής πιστεύουμε θα πάει καλά. Πρέπει να ξέρουμε ότι με τα βασικά συμπτώματα δηλαδή την έντονη κεφαλαλγία, πυρετό, εξανθήματα, αμέσως να πάμε στον γιατρό. Η αντιμετώπιση είναι ιατρική, υπάρχουν τα πρωτόκολλα, αυτό που φοβόμαστε είναι οι επιπλοκές γιατί έχουμε και θανάτους».

    Σχετικά με την έλλειψη που παρατηρείται σε ορισμένα φάρμακα, λέει:

    «Υπάρχει ένα πρόβλημα τελευταία. Πρώτον, ότι δεν κάνουμε εξαγωγή στο εξωτερικό αν δεν έχουμε εξασφαλίσει για όλη την Ελλάδα τα φάρμακα που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει επιτροπή και να ελέγχει τις φαρμακαποθήκες. Για να έχουμε ελλείψεις σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι. Επιπλέον, ο ΙΦΕΤ θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν οι πρώτες ύλες. Υπάρχουν φάρμακα, μπορεί να δανειστεί ένα νοσοκομείο αλλά θα σε καλύψουν. Απλώς το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να έχει τις ποσότητες που πρέπει, το ίδιο και οι φαρμακαποθήκες».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΠΔΕ: Ενημερωτική Συνάντηση στον Πύργο με θέμα “Οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα”
    ΠΔΕ: Ενημερωτική Συνάντηση στον Πύργο με θέμα “Οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα”

    Στο πλαίσιο της εκστρατείας προαγωγής και αγωγής υγείας στη σχολική κοινότητα που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, o Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, κ. Νικόλαος Κοροβέσης και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, κ. Άννα Μαστοράκου, προγραμματίζουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Οδηγίες και μέτρα αντιμετώπισης μεταδοτικών λοιμώξεων στην σχολική κοινότητα” την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου του Πύργου.

    Στη ενημερωτική εκδήλωση, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Δημόσιας Υγείας, στελέχη της Πρόνοιας και των Συγχρηματοδοτούμενων Κοινωνικών Δομών, ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας.

    Στόχοι της συνάντησης είναι η ολιστική ενημέρωση, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, ο συντονισμός των εμπλεκομένων μερών αλλά και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς των μεταδοτικών λοιμώξεων στη σχολική κοινότητα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν φέτος και προσβάλλουν τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
    Ποιες λοιμώξεις κυκλοφορούν φέτος και προσβάλλουν τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

    Το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων που κυκλοφορούν το φετινό χειμώνα, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ανησυχεί τους γονείς και θέτει τις υγειονομικές αρχές σε αυξημένη ετοιμότητα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV, στην παιδιατρική κοινότητα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 'Αννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Προβληματίζει επίσης, ο στρεπτόκοκκος που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη και το πάζλ συμπληρώνεται με λοιμώξεις από εντεροϊό και αδενοϊό. Η κ. Παρδάλη, συστήνει ψυχραιμία στους γονείς, εξηγεί τα συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν και δίνει χρήσιμες συμβουλές, θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και προστασίας από τις λοιμώξεις. Βασικός κανόνας τονίζει είναι η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο και σε δραστηριότητες, αφού έχει αναρρώσει πλήρως, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διασπορά του ιού και το ίδιο να εκτεθεί σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα.

    Περαιτέρω κλιμάκωση όλων των ιώσεων

    «Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα, δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως όμως αναπνευστικών, όπως η γρίπη , η Covid, η λοίμωξη με RSV που προκαλεί βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως στα μικρά παιδιά και βρέφη. Και βέβαια απασχολεί και προβληματίζει ο στρεπτόκοκκος με την διεισδυτική μορφή της νόσου από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει η κ. Παρδάλη.
    «Την πανσπερμία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συμπληρώνουν οι λαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες, οι ωτίτιδες, αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις από εντεροιό και αδενοιό που συχνά διακρίνονται από υψηλό πυρετό, κακουχία και ποικιλία συμπτωμάτων».

    Η βαρύτητα των λοιμώξεων και η ανησυχία των γονιών

    Η κ. Παρδάλη αναφέρει ότι «οι γονείς στέκονται ανήσυχοι μπροστά σε θλιβερά πλην όμως εξαιρετικά σπάνια και ακραία επεισόδια που απειλείται ή και χάνεται η ζωή ενός παιδιού από λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος τον τελευταίο χρόνο ή από ηπατίτιδα από αδενοϊό, όπως θα θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο. Η μελέτη από την ιατρική κοινότητα αυτών των φαινομένων με την τραγική κατάληξη δεν ερμηνεύτηκε ως εμφάνιση κάποιων νέων επιθετικών στελεχών, αλλά ως μια ακραία και εξαιρετικά σπάνια έκφραση των ίδιων γνωστών έως τώρα ιών και μικροβίων σαν αποτέλεσμα της προσαρμογής στην μετά Covid εποχή με το αδρανοποιημένο από την μη έκθεση σε λοιμώξεις ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λόγω των μέτρων της πανδημίας».
    Από την άλλη, προσθέτει, η εκτίμηση του πόσο αυξημένη μπορεί να είναι η νοσηρότητα σε σχέση με παλιότερες εποχές, σε ότι αφορά ορισμένες λοιμώξεις όπως, ο στρεπτόκοκκος και η λοίμωξη από RSV, που φαίνεται να απασχολούν αρκετά, μαζί με την γρίπη την παιδική κοινότητα , είναι δύσκολο να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια καθώς για αυτές τις λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος ,RSV) δεν υπήρχε έως το 2023 στη χώρα μας σύστημα καταγραφής και αναφοράς των λοιμώξεων αυτών από τους υγειονομικούς, ώστε να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη.
    «Σε ότι έχει να κάνει όμως με τη βαρύτητα αυτών των λοιμώξεων που μπορεί να έχουν και την τραγική κατάληξη τον θάνατο η αίσθηση στην παιδιατρική κοινότητα είναι πως σε σπάνιες περιπτώσεις, εκφράζονται στον παιδικό οργανισμό μάλλον πιο ακραία και βίαια από ότι συνήθως συνέβαινε έως τώρα. Όσο όμως και αν τα θλιβερά αυτά περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια μπροστά στον τεράστιο αριθμό των παιδιών που νοσούν από το ίδιο νόσημα π.χ. από τον στρεπτόκοκκο, ο οποίος κατά κανόνα διαδράμει με ομαλή εξέλιξη και πλήρη ίαση , δεν παύει να ανησυχούν τους γονείς και παιδίατρους καθώς η ζωή και η υγειά του κάθε παιδιού είναι πολύτιμη», τονίζει.

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

    Οι γονείς ιδιαίτερα των πιο μικρών παιδιών της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την κατάσταση στην οποία μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα με την οποία μια ίωση θα διαδέχεται την άλλη.
    Με ψυχραιμία καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και όπως άλλωστε όλα τα χρόνια, τέτοια εποχή αναμένεται να συμβαίνει έξαρση λοιμώξεων, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται με τον παιδίατρο τους ακολουθώντας τις οδηγίες του.
    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα μωρά και βρέφη που τα συμπτώματα είναι πιο άτυπα όπως π.χ.: δεν τρώνε, κλαίνε με υψίσυχνο κλάμα ή ακόμη πιο ανησυχητικό σημάδι είναι όταν είναι νωθρά και υπναλέα, έχουν κακό χρώμα, είναι δηλαδή ωχρά ή κυανωτικά, αναπνέουν με δυσκολία , κάνουν εμέτους, εμφανίζουν εξανθήματα, σημεία και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή απειλή από νόσο.
    Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι εξίσου ανησυχητικά για όλες τις ηλικίες των παιδιών και πρέπει οι γονείς να τα αξιολογούν μαζί με τον παιδίατρο τους.

    Τι πρέπει να προσέχουν στο σχολείο τα παιδιά

    Τα παιδιά με την καθοδήγηση των γονιών τους πρέπει εκτός από το να τηρούν τους κλασικούς κανόνες υγιεινής που χρειάζονται σε κάθε εποχή του χρόνου, να μην ξεχνούν το κλασικό τρίπτυχο , σωστή διατροφή (πχ καλό πρωινό , με έμφαση στη διατήρηση του σωστού βάρους) τακτική άσκηση , ικανοποιητικό ύπνο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό τους απέναντι στις λοιμώξεις.

    Πότε μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αν αρρωστήσουν

    Σε κάθε ηλικία, πολύ περισσότερο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν υπάρχει η πίεση των απουσιών είναι σημαντικό, αναφέρει η κ. Παρδάλη, ένα παιδί να αναρρώνει πλήρως ή όσο το δυνατό περισσότερο για να επιστρέψει στο σχολείο γιατί έτσι δεν θα κολλήσει τα αλλά παιδιά, αλλά και δεν θα εκτεθεί το ίδιο σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα αν δεν έχει αναρρώσει από την προηγουμένη.
    Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα έως δύο 24ωρα απύρετο και να νιώθει καλά να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου , πχ αν έχει έναν εξαντλητικό βήχα , αδυναμία , έντονη καταβολή, κακό χρώμα , δεν τρώει -αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως .
    Στα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγεί η κ. Παρδάλη, ακόμη και με ήπια συμπτώματα που η πίεση των απουσιών δεν δίνει την δυνατότητα παραμονής στο σπίτι όσο θα απαιτείτο για ανάρρωση, η χρήση μάσκας στο σχολείο, θα ήταν χρήσιμη για ένα διάστημα έως την πλήρη ανάρρωση.
    Και βέβαια, προσθέτει, σε κάθε περίπτωση με ήπια ή και χωρίς ακόμη συμπτώματα, πριν την επιστροφή στο σχολείο, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με τεστ για Covid ή ακόμη καλύτερα του τριπλού τεστ που διατίθεται για Covid, γρίπη και RSV θα μπορούσε να περιορίσει κατά πολύ τη διασπορά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by peoplecreations on Freepik

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο