Τη μεγάλη υποστελέχωση του κλάδου των εργατοτεχνιτών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ως την κρυφή αιτία πρόκλησης του ατυχήματος που συνέβη τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Χαΐδάρι και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των 2 εκ των 3 μελών του συνεργείου της εταιρίας που κάλυπτε τη νυχτερινή βάρδια.
Οι εργατοτεχνίτες, οι οποίοι εκτελούσαν εργασίες άμεσης επέμβασης σε αγωγό ακάθαρτων σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, χτυπήθηκαν από δικυκλο που έπεσε πάνω τους, τραυματίστηκαν στα πόδια και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναμένοντας να χειρουργηθούν τη Δευτέρα.
Αν και το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν τροχαίο, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η βαθύτερη αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, εξαιτίας της οποίας ενίοτε παρατηρείται πλημμέλεια στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται.
«Δυστυχώς επαληθεύονται οι καταγγελίες, στις οποίες έχουμε προβεί κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν ότι η έλλειψη προσωπικού με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που υπολειτουργούν θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε εντατικοποίηση και εργατικά ατυχήματα. Είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες οι οποίες αναλογούν στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και στη διοίκηση της εταιρείας που αφενός δεν έχουν μεριμνήσει για άμεσες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αφετέρου καθυστερούν αδικαιολόγητα και τις λιγοστές προλήψεις της προσαύξησης», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματειου Εργαζομένων στον Τομέα της Αποχέτευσης, Γιωργος Ραντίτσας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι πολλές από τις βάρδιες είναι συχνά αδύνατο να επανδρωθούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ενώ τα συνεργεία ξεκινούν αρκετές φορές από τον τομέα τους έχοντας ήδη από την αρχή της βάρδιας 10 ή και 15 σήματα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται έκτακτες κλήσεις που μπορεί να προκύψουν στην πορεία: «Η διοίκηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, ότι οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ότι δεν μπορούν να στελεχώσουν βάρδιες, τις οποίες αφήνουν ακάλυπτες με το βάρος εργασίας να πέφτει στις υπόλοιπες υποστελεχωμένες και με γερασμένο προσωπικο βάρδιες. Το συγκεκριμένο συνεργείο ξεκίνησε έχοντας ήδη 10 σήματα για μια νύχτα».
Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα στη λειτουργία είναι πλέον εμφανή: «Αν και μερικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ πρέπει να στελεχώνονται 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο, αυτό πλέον είναι αδύνατο και υπάρχουν τομείς, στους οποίους για παράδειγμα δε βγαίνει καθόλου η απογευματινή βάρδια. Κι αυτό έχει άμεση σχέση και με την προστασία της δημόσιας υγείας διότι αυτά είναι τα συνεργεία που επεμβαίνουν σε περιστατικά λυμάτων, σε αποφράξεις αγωγών, σε περιπτώσεις που λύματα γυρίζουν πίσω σε σπίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να περιμένεις ώρες. Πρέπει να ανταποκριθείς αμέσως. Γι΄αυτό και ο κανονισμός ανταπόκρισης ορίζει το πολύ 6 ώρες», εξηγεί ο κ. Ραντίτσας προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι θα προβούν σε κινητοποιήσεις.
Παρόλα αυτά συχνά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των συνεργείων, ενώ όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, μόλις πριν λίγες ημέρες υπήρξε αδυναμία ανταπόκρισης σε συντήρηση δεξαμενών, η οποία οδήγησε και στις διακοπές νερού σε αρκετούς δήμους της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη, τον Νέο Κόσμο, τον Αγιο Δημήτριο και τη Δάφνη.
8 νεκροί στη δουλειά σε 12 μέρες το 2023
Εφιαλτικό διαγράφεται το 2023 αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εάν δεν αντιστραφεί η τάση των πρώτων ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μέσα σε 12 ημέρες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας 8 άτομα, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν: «Εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν αλλάξει η τάση έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οδηγούμαστε σε μία τρομερή επιδείνωση των δεικτών με κλιμάκωση στον αριθμό των θυμάτων που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 150 έως τα τέλη της χρονιάς», σημειώνει ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα σε μία μέρα, την Παρασκευή, καταγράφηκαν τέσσερα εργατικά ατυχήματα. Συγκεκριμένα, εργάτης έπεσε από σκαλωσιά στην Κρήτη, τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εκκοκιστήριο στην Καρδιτσα, εργαζόμενη σε κρεοπωλείο τραυματίστηκε στο χέρι όταν αυτό πιάστηκε σε μηχανή του κιμά, ενώ σημειώθηκε και τραυματισμός εργαζομένου σε απορριμματοφόρο στην Κρήτη.
Και όλα αυτά σε ένα 24ωρο και μόλις μία ημέρα μετά το θανάσιμο τραυματισμό οικοδόμου στο κέντρο της Αθήνας στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο θάνατος του οικοδόμου προήλθε από ένα κομμάτι μπετόν που αποκολλήθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Το Συνδικάτο κάνει λόγο για παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία, όπως σημειώνει, αν είχαν ληφθεί, το θύμα θα είχε σωθεί.