Τρισάγιο στη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έγινε μέσα στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως, λίγο πριν την ταφή του.
Νωρίτερα, οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, μετέφεραν στους ώμους τους το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.
Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένεας του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής.
Λίγο νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που έφτασε υποβασταζόμενος και οι κόρες του.
Η ταφή του τέως βασιλιά θα γίνει στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του.
Στο Τατόι έφτασε κονβόι τουλάχιστον 40 αυτοκινήτων, που κατευθύνεται στον ναό της Αναστάσεως, όπου θα τελεστεί τρισάγιο. Μπροστά και πίσω, η αυτοκινητοπομπή συνοδεύεται από αυτοκίνητα της αστυνομίας. Πέραν της οικογένειας, στο σημείο βρίσκονται επίσημοι προσκεκλημένοι αλλά και στενοί φίλοι του εκλιπόντος.
Η σορός του μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή, από τη Μητρόπολη Αθηνών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πέραν της νεκροφόρας και της οικογένειάς του, στο σημείο της ταφής κατευθύνονται οι ξένοι βασιλείς, που ήρθαν στην Αθήνα για την ταφή του.
Πολύ ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις απ' όλες τις υπηρεσίες που βρίσκονται στο Τατόι, όπου έχουν κατευθυνθεί και πολίτες. Πάντως, η αστυνομία απαγορεύει την είσοδο σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.
Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, με εμφανή τη συγκίνηση στα μέλη της οικογένειάς του.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 15:46
Η επικήδεια τελετή και η ταφή στο Τατόι - Τον αποχαιρέτησαν χιλιάδες πολίτες - Η ελληνική σημαία σκέπασε το φέρετρο
Με τον θάνατο, την επικήδεια τελετή στη Μητρόπολη των Αθηνών και εν τέλει την ταφή του στα κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στα μνήματα των γονέων του, ολοκληρώθηκε ο βίος και η πολιτεία του Κωνσταντίνου Β', τέως βασιλέα της Ελλάδος, ο οποίος οδηγήθηκε ως απλός πολίτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους ή, έστω, δημοσία δαπάνη, στην «τελευταία κατοικία του», σύμφωνα με την τυποποιημένη έκφραση.
Γι' αυτό και είχε ιδιαίτερη βαρύτητα αυτό το «βασιλέως ημών γενομένου», η εμβόλιμη φράση που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανειλημμένως κατά τη χοροστασία του στην εξόδιο ακολουθία προς τιμήν του τεθνεώτος.
Παρά την απόφαση της πολιτείας να κρατήσει τις ισορροπίες, η κηδείατου Κωνσταντίνου αναδείχθηκε εν τέλει σε μείζον -ακόμη και διεθνούς εμβέλειας- γεγονός. Αφ' ενός με την προσέλευση μελών σχεδόν από κάθε εναπομείναντα μοναρχικό οίκο, της Ευρώπης και όχι μόνον. Αφ' ετέρου -και κυρίως- με την αθρόα προσέλευση των Ελλήνων, διασήμων και μη, οι οποίοι κατά χιλιάδες περικύκλωσαν το ναό της Μητροπόλεως.
Εν τέλει, η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε με την παρουσία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης (του αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου, του πρώτου τη τάξει υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και, εμμέσως του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος παρέστη εμμέσως, δια της συζύγου του, Ευγενίας Μανωλίδου αυτού), του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών κ.ά.
Στην πράξη, για χάρη του ύστατου αποχαιρετισμού στον Κωνσταντίνο Β', τον επιλεγόμενο και «Γλύξμπουργκ» ώστε να τονίζεται, υποτιμητικά, η ξενική καταγωγή του, στην Αθήνα έλαβε χώρα η μεγαλύτερη συγκέντρωση εστεμμένων μετά από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα μιας εποχής προ πολλού ξεχασμένης. Τόσοι πολλοί «γαλαζοαίματοι» είχαν να συναθροιστούν στην ελληνική πρωτεύουσα -και, ω της συμπτώσεως, στη Μητρόπολη- από το Σεπτέμβριο του 1964. Δηλαδή, από το γάμο του 24χρονου τότε Κωνσταντίνου Β' με την 18χρονη Άννα-Μαρία. Ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια, η Αθήνα συντονίστηκε με το ρυθμό ενός τελετουργικού και μιας εθιμοτυπίας μοναρχικού τύπου.
Παρόντων, λοιπών, εν ενεργεία βασιλέων, πριγκίπων, πριγκιπισσών, διαδόχων, δουκών κ.λπ., ο πρωτότοκος υιός του Κωνσταντίνου Β' ανέλαβε να εκφωνήσει τον δέοντα επικήδειο για τον αγαπημένο πατέρα του. Σε κάπως ασταθή ελληνικά, αλλά σε πολύ πιο ρέοντα αγγλικά, ο Παύλος ανέγνωσε την ομιλία του, επιχειρώντας μια σύντομη ανασκόπηση της ζωής του πατρός του.
«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά, πατέρα μου» ήταν η αρχική προσφώνηση εκ μέρους του υιού, για να ακολουθήσουν αναφορές στον Ολυμπιακό άθλο του Κωνσταντίνου, με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 -το οποίο και εξετίθετο μπροστά στο φέρετρο. Κατόπιν, ο Παύλος μίλησε για το κενό που αφήνει στην οικογένεια ο θάνατος του τέως βασιλιά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο τρόπος με τον οποίον προσέγγισε το πιο ευαίσθητο σημείο της θητείας του -την τριετία που μεσολάβησε ανάμεσα στη διαδοχή του βασιλέα Παύλου το Μάρτιο του 1964 και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
«Ήταν μια δύσκολη εποχή, πατέρα, όταν ανέβηκες στο θρόνο» είπε στον επικήδειό του ο Παύλος «με σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα, κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες, μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού».
Η αναφορά του Παύλου στον παππού του, ενώ απευθυνόταν στο κλειστό φέρετρο του Κωνσταντίνου, ήταν η εξής: «Πατέρα, στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του, που άφησε όταν έγινες 18 χρονών και ανέλαβες την ευθύνη του διαδόχου του ελληνικού θρόνου. Και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των ευλογημένων Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος. Σου είπε: 'Αφιέρωσον την ζωήν σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος. Ουδεμία ευγενεστέρα και πλέον αξιόλογος αποστολή. Ενθυμού πάντοτε ότι προτιμώτερον είναι να υποφέρει ο βασιλεύς, παρά ο λαός και η χώρα. Έσο φύλαξ και προστάτης της αγίας ημών Εκκλησίας. Θεράπευε την προσβολήν διά της συγγνώμης, την διχόνοιαν διά της ενότητος, την πλάνην διά της αληθείας, την αμφιβολίαν διά της πίστεως'». Ρήσεις του βασιλέα Παύλου από την τελετή ενηλικίωσης του διαδόχου Κωνσταντίνου, στις 28 Ιουνίου 1958.
Μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του για τον Κωνσταντίνο Β', ο Παύλος έκανε λόγο για «συμβόλαιο τιμής με όσα σου όρισε ο πατέρας σου. Ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς. Τον ετίμησες εσύ σε όλη σου τη ζωή. Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1960. Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία και στην πατρίδα μας.
»Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ήταν μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Και μαζί με τη μητέρα μας, δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια, που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός, σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, που αγάπησες όσο τίποτα άλλο σε όλη σου τη ζωή.
«'Ισχύς μου η αγάπη του λαου» ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογένειάς μας. Για εμάς, όμως και για κάθε Έλληνα, η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτήν».
Της εξοδίου ακολουθίας στη Μητρόπολη είχε προηγηθεί η έκθεση του νεκρού σε λαϊκό προσκύνημα, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου, από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 16/1 και για περίπου πέντε ώρες. Χιλιάδες Έλληνες, κάθε ηλικίας και φύλου, από πολλά μέρη της Ελλάδας εκτός Αθηνών, ενίοτε φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες ή και κραδαίνοντας γαλανόλευκες σημαίες με το στέμμα στο κέντρο του σταυρού, στάθηκαν σε σειρά για να ακουμπήσουν το φέρετρο του τέως άνακτα. Πολλοί από αυτούς θα έφευγαν άπρακτοι, καθώς ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν όλοι. Οι ουρές του πλήθους μεγάλωναν, καθώς περνούσε η ώρα, παρά αραίωναν.
Μετά από τη νεκρώσιμη ακολουθία ενώπιον των εκλεκτών, λιγότερων από 200, βάσει των προσωπικών προσκλήσεων, παρισταμένων, ο νεκρός του Κωνσταντίνου Β' μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή από τη Μητρόπολη των Αθηνών στο Τατόι. Εκεί, περί τις 15:15 της Δευτέρας εψάλη τρισάγιο, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως.
Το φέρετρο, στους ώμους των γιών και των εγγονών του Κωνσταντίνου Β', περιτυλιγμένο με την ελληνική σημαία, έφτασε στο σημείο της ταφής γύρω μισή ώρα αργότερα, στις 15:45 υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου, τον οποίον ανέπεμψαν κάποιοι από τους παρισταμένους.
Ειδικά για την τελετή κηδείας και ενταφιασμού του Κωνσταντίνου Β', στην Αθήνα συγκεντρώθηκε σύσσωμη η οικογένειά του -ήτοι η σύζυγος Άννα-Μαρία, οι γιοι Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, οι θυγατέρες Αλεξία και Θεοδώρα, μαζί με τις/τους συζύγους και τα παιδιά τους. Πέραν αυτών, παρέστη το βασιλικό ζεύγος Φελίπε και Λετίθια της Ισπανίας, αλλά και ο τέως βασιλέας των Ισπανών Χουάν Κάρλος με τη βασιλομήτορα και αδελφή του τεθνεώτος, Σοφία. Μάλιστα, στα παράπλευρα γεγονότα της τελετής, ήταν η δημόσια επανασύνδεση του Χουάν Κάρλος με τη Σοφία, προφανώς επειδή αυτό επέτασσε το βασιλικό πρωτόκολλο.
Μεταξύ των υπολοίπων, διαπρεπεστάτων προσωπικοτήτων, στη Μητρόπολη κατέφθασαν ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, η πριγκίπισσα Άννα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη σύζυγό του, βασίλισσα Μαξίμα, η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας-Μαρίας, Μαργαρίτα, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας, ο μέγας δουξ του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, ο βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος Β΄ με τη σύζυγό του, Λαίδη Ματθίλδη ντ' Ουντεκέμ ντ' Ακόζ, μεταξύ πολλών άλλων.
Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες επισήμους, το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλέα, εν απουσία του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας, απέδωσαν τα προαναφερθέντα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Χανδρής, ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος με τη σύζυγό του, η σχεδιάστρια haute couture Σήλια Κριθαριώτη, o ιδιοκτήτης του φερώνυμου οίκου κοσμημάτων Κώστας Καίσαρης κ.α.
Όλοι θέλησαν να τιμήσουν την οριστική αποδήμηση του Κωνσταντίνου Β', ενός ανθρώπου που, με τα δεδομένα της παραδοσιακής μοναρχίας, του έλαχε να βασιλεύσει ελάχιστα, μόλις επτά χρόνια. Άσκησε, ωστόσο, δυσανάλογα μεγάλη -και καθοριστική σε σημαντικό βαθμό- επιρροή στον ρου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Πολύ συχνά διχάζοντας και προκαλώντας πολιτικά πάθη σε κρίσιμες περιόδους με αμφιλεγόμενες αποφάσεις, πρωτοβουλίες, μεθοδεύσεις.
Η στιγμή της άφιξης του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, χαιρέτησε τα συγκεντρωμένα πλήθη
Η άφιξη των εγγονιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «δεν απέτισε απλά φόρο τιμής στη κηδεία ενός ιδιώτη, αλλά υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία».
Αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός «υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία».
«Αυτό που παρακολούθησε σήμερα σε εθνική μετάδοση όλο το πανελλήνιο, ήταν σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η κηδεία ενός «ιδιώτη»», σχολιάζουν από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η παρέλαση των υπουργών και των βουλευτών του, η υπαναχώρηση από την αρχική του απόφαση για το λαϊκό προσκύνημα, η επιλογή της ΕΡΤ για τον τριήμερο μαραθώνιο τηλεοπτικής κάλυψης, αφορούσε σύμφωνα με τον υποκριτή κ. Μητσοτάκη που θέλει να πατά σε δυο βάρκες, έναν ιδιώτη που απεβίωσε», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κατά τα λοιπά, μόνο η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού έλλειπε από την τελετή για να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΝΔ, δεν απέτισε απλά φόρο τιμής στη κηδεία ενός ιδιώτη, αλλά υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία», καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος Γλύξμπουργκ ήταν ο μόνος που εκφώνησε επικήδειο μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο πρωτότοκος γιος του, απευθύνθηκε άμεσα στον εκλιπόντα τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, τον τίτλο του ως βασιλιά και τον τίτλο του ως Ολυμπιονίκη.
Ο επικήδειος του Παύλου Γλύξμπουργκ
«Είναι οδυνηρή αυτή η ημέρα αποχωρισμού για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας για μας τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά αλλά και για όλους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατον να είναι σήμερα μαζί σου.
Όμως δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια που χάνει ότι πιο αγαπητό και ότι πιο πολύτιμο έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου, τήρησες όμως πάντα την παρακαταθήκη του, που άφησε όταν έγινες 18 χρονών και ανέλαβες την ευθύνη του διαδόχου του ελληνικού θρόνου και παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των ευλογημένων ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος.
Σου είπε αφιέρωσε τη ζωή σου εις την ευτυχία της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή. Ενθυμού πάντοτε πως προτιμότερο είναι να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα.
Η παρακαταθήκη του παππού μας προς εσένα που δέσμευσε εμένα, τα αδέρφια μου, τα εγγόνια σου αγαπητέ πατέρα. Είναι σύμβολο τιμής ένας ιερός κανόνας συμπεριφοράς για εμάς, τον τίμησες εσύ σε όλη σου τη ζωή.
Δόξασες τη χώρα με το χρυσό μετάλλιό σου σαν Ολυμπιονίκης το 1960.
Έφερες τιμή στη γαλανόλευκη σημαία μας και την πατρίδα μας. Ο αγώνας ήταν μέχρι τέλος σκληρή μάχη του νου και του σώματος στη θάλασσα που έδωσες εσύ και το αείμνηστο πλήρωμα μέχρι την τελική νίκη.
Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όταν ανέβηκες στο θρόνο, σκληρότατες συγκρούσεις, πάθη αβυσσαλέα και το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Η προσπάθειά σου απέτυχε όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας, Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου δέχτηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού.
Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής.
Η οικογένεια ήταν το παν. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή.
Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή.
«Αφιέρωσες τη ζωή σου στην πατρίδα λέει ο Παύλος στον επικήδειό του - Τελευταία έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Με τον εθνικό ύμνο και φιλοβασιλικά συνθήματα, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ενώ το φέρετρο με τη σορό του τοποθετούνταν στη νεκροφόρα που θα κατευθυνθεί στο Τατόι. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν έντονη συγκίνηση στην οικογένειά του και συγκεκριμένα στη σύζυγό του Άννα - Μαρία, τον Παύλο αλλά και τον Νικόλαο.
Πλέον, η αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στο Τατόι, για το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά, καθώς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επιβιβάζονται με προορισμό την τελευταία κατοικία του εκλιπόντος.
Η εξόδιος ακολουθεία ολοκληρώθηκε στις 13:20 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών. Η τελετή έγινε παρουσία γαλαζοαίματων από όλο τον κόσμο. Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκινημένη η Άννα - Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Η εξόδιος ακολουθία έγινε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, καθόταν η Άννα – Μαρία, ο Παύλος και τα μέλη της οικογένειας. Σε διαφορετική πλευρά καθόταν τα βασιλικά ζεύγη. Μετά το τέλος της τελετής, ο Ιερώνυμς πλησίασε στην πλευρά της οικογένειας, απευθύνοντας τα συλλυπητήριά του.
Ο επικήδειος λόγος του Παύλου
«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του. «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας, ότι ως βασιλιάς δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.
«Ήταν μια δύσκολη εποχή πατέρα όπταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος για αναζητήσεις τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών. Οι προσπάθειές σου απέτυχαν. Όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα, να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας. Πάντα πιστός στην παρακαταθήκη του πατέρα σου, δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε.
«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα», ανέφερε ο Παύλος. «Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι' αυτήν». «Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια, ενώ στη συνέχεια εκφώνησε την ομιλία του και στα αγγλικά.
Στην εκκλησία έσπευσαν από νωρίς οι προσκεκλημένοι, που απηύθυναν συλλυπητήρια στους τρεις γιους του τέως βασιλιά, πριν κατευθυνθούν στη θέση τους. Λίγο μετά τις 11:3ο στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια - Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί. Στην εκκλησία βρίσκεται και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας.
Στη συνέχεια, στον χώρο έφτασε ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του βασίλισσα Μαξίμ, που τους υποδέχθηκε ο Παύλος, ενώ στην εκκλησία βρίσκεται ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, η βασίλισσα της Δανίας και αδερφή της Άννας - Μαρία, Μαργαρίτα ,ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος.
Ήδη, από τις 11:20 στη Μητρόπολη βρίσκονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά. Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Ευγενία Μανωλίδου.
Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη η Άννα - Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους.
Στη Μητρόπολη η σορός από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου
Λίγο μετά τις 11:00, οι γιοι του τέως βασιλιά Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος συνόδευσαν το φέρετρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη. Εκεί, οποθετήθηκε στο βάθρο ενώ μπροστά, σε τραπέζι και πάνω σε μπλε και κόκκινα μαξιλάρια, έχουν τοποθετηθεί τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του τέως βασιλιά.
Περίπου στις 11:20, στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που συλλυπήθηκαν τους γιους του τέως βασιλιά.
Στη Μητρόπολη βρίσκονται επίσης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Ήδη, οι τρεις γιου του τέως βασιλιά συνόδευσαν το φέρετρο από το παρεκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα. Η εξόδιος ακολουθία τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Στην εξόδιο ακολουθία θα συμμετέχουν και 12 ιεράρχες, μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν του Αρχιεπισκόπου.
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, στην οποία επικήδειο θα εκφωνήσει ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, θα ξεκινήσει πομπή οχημάτων από τη Μητρόπολη προς το Τατόι όπου ο εκλιπών θα ταφεί δίπλα στους γονείς του.
Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκεται η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Η σύζυγος του Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος και οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα. Δίπλα τους, οι αδελφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη. Αριστερά από την οικογένεια βρίσκονται τα βασιλικά ζεύγη. Στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, βρίσκονται πρώην βασιλείς και στην τρίτη σειρά, διάδοχοι θρόνων.
Ορισμένοι από τους παριστάμενους, μάλιστα, έψαλαν και τον εθνικό ύμνο περιμένοντας υπομονετικά να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τις 8:30 το πρωί, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, στην ουρά βρίσκονταν περισσότεροι από 1.300 άτομα. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, η ουρά ξεκινούσε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην Μητροπόλεως στο ύψος της Καπνικαρέας, σχεδόν, δηλαδή, στην πλατεία Μοναστηρακίου.
Ορισμένοι, μάλιστα, νωρίτερα πέταξαν και τρικάκια στα οποία ήταν γραμμένη η λέξη «αθάνατος»
Οι πρώτοι από εκείνους που θέλησαν να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο βρέθηκαν έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πριν από τις 6 το πρωί οπότε ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα.
Ο συγκεντρωμένος κόσμος είχε καλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι του χώρου μπροστά από την Μητρόπολη με αρκετούς από όσους ήθελαν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο να έχουν έρθει από αρκετές περιοχές της Ελλάδας.
«Ένας άνθρωπος που ήταν ευγενής και τίμησε την Ελλάδα, θα τον θυμόμαστε για πάντα, αιωνία του η μνήμη»
Λόγω της κηδείας έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα από την τροχαία στο κέντρο της Αθήνας τα οποία προς το μεσημέρι θα επεκταθούν στη διαδρομή προς το Τατόι. Συγκεκριμένα μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Μητροπόλεως, την Αιόλου και την Ερμού.
Οι πρώτοι πολίτες έσπευσαν στην περιοχή αρκετά νωρίς και πριν από τις 6 το πρωί προκειμένου να σταθούν στη σειρά για να αποχαιρετίσουν τον τέως βασιλιά
Στη Μητρόπολη μεταφέρθηκε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου λίγα λεπτά μετά από τις 11:00πμ της Δευτέρας (16/1), μετά την ολοκλήρωση του μίνι λαϊκού προσκυνήματος στο οποίο έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου.
Το μίνι λαϊκό προσκύνημα ξεκίνησε στις 6:00πμ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωνόταν στις 10:30, ωστόσο πήρε μια παράταση μέχρι τις 11:00, ώστε να μπορέσουν να αποτίσουν φόρο τιμής όλοι όσοι περίμεναν έξω από το παρεκκλήσι.
Λίγο πριν τις 11:00 έφτασαν στη Μητρόπολη Αθηνών και οι γιοι του εκλιπόντος, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, που χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.
Στις 12:00 θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, προεξαρχόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Οι πρώτοιπολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την Μητρόπολη αρκετά πριν από τις 6:00πμ ενώ αυτή την ώρα, η ουρά όσων περιμένουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλέα είναι αρκετά μεγάλη φτάνει μέχρι το Μοναστηράκι.
Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι έφτασαν στη Μητρόπολη από τις 2:00πμ, για να προλάβουν να πουν το δικό τους «αντίο».
Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ενώ κάποιοι άλλοι είναι τυλιγμένοι σε ελληνικές σημαίες με το βασιλικό θυρεό.
Ανάμεσα στους πολίτες που περίμεναν είναι και αρκετός νέος κόσμος.
Κηδεύεται ως ιδιώτης - Το πρωτόκολλο
Μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, ο τέωςβασιλιάςΚωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης.
Το φέρετρο θα σηκώσουν οι γιοι του, αλλά και τα εγγόνια του, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.
Με βάση τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο για την εξό
διο ακολουθία:
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.
Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.
Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Οικογένεια.
Αριστερά της Οικογένειας θα βρίσκονται:
Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
Πρώην βασιλείς
Διάδοχοι θρόνων
Η ταφή του Κωνσταντίνου θα γίνει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στους γονείς του, όπως ήταν άλλωστε και η τελευταία του επιθυμία.
Οι «γαλάζιες» παρουσίες
Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πάνου Πικραμμένου αλλά και της υπουργού Πολιτισμού ΛίναςΜενδώνη, αυξάνει τις παρουσίες των «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.
Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το «παρών» στην κηδεία του τέωςβασιλιά Κωνσταντίνου, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς.
Παράλληλα, την Κυριακή έγινε γνωστό πως το παρών θα δώσει και ο ΓιώργοςΚουμουτσάκος, οποίος έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα:
«Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά προτίθεμαι να παραστώ στη Μητρόπολη»
Στην κηδεία θα βρίσκεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου, ενώ παρόντες θα είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.
Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝέαςΔημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.
Στην κηδεία θα πάει και ο υπουργός Εσωτερικών ΜάκηςΒορίδης, καθώς και ο περιφερειάρχης Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ΆδωνιςΓεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.
Οι προσκεκλημένοι
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσκαλέσει 187άτομα στην κηδεία, με την είσοδό τους στη Μητρόπολη να γίνεται αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μέλη βασιλικώνοικογενειών από 11κράτη ενώ παράλληλα έχουν κληθεί και 60Έλληνες -φίλοι, συμμαθητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες.
Το παρών στην κηδεία αναμένεται να δώσουν ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια, η Μαργαρίτα της Δανίας και ο γιος της Φρειδερίκος, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών.
Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Σοφία, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα από τη στιγμή που έμαθε τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα έφτασαν και ο αυτοεξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο Δούκας του ΛουξεμβούργουΕρρίκος, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς της Ολλανδίας και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.
Στην Αθήνα έφτασε και η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Βασιλιά Καρόλου.
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη έως τις 10.30 για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.
Ποιοι επίσημοι θα δώσουν το παρών
Εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6. Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.
Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.
Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου.
Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.
Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένουςτης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Από τις 6:00 το πρωί έως και τις 14:00 διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, και σε τμήμα των οδών Αιόλου και Ερμού. Επιπλέον, εξεδόθη ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις drones από τις 04:00 έως τις 17.00 στον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και στην περιοχή της Δεκέλειας. Παράλληλα, drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τη Μητρόπολη Αθηνών και το Τατόι. Εξάλλου, οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται έξω από το κτήμα Τατοΐου θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όσους έχουν ονομαστική πρόσκληση.
Αύριο, Δευτέρα, θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ και αυξάνονται σταδιακά οι «γαλάζιοι» που θα δώσουν το παρών. Μάλιστα, στις 10:15 το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγο του Γεωργία, πρόκειται να μεταβεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου θα είναι η σορός του εκλιπόντος.
Δεν είναι, ακόμα, σαφές αν θα είναι και στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη, που είναι προγραμματισμένη για τις δώδεκα
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε μια δήλωση που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως λόγω των αποστάσεων που πήρε. Όπως είπε «οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στον θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974», προσέθεσε όμως παράλληλα πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις».
Από το Μαξίμου δεν υπάρχει κάποιο «απαγορευτικό» στους βουλευτές για το θέμα της κηδείας και άγνωστο ακόμα παραμένει πόσοι γαλάζιοι θα δώσουν το παρών στη Μητρόπολη αύριο. Μάλιστα μένει να φανεί αν η αυριανή παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου θα ανοίξει το δρόμο και σε άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ακόμα το σκέφτονται να φτάσουν τελικά μέχρι την Μητρόπολη.
Μέχρι τώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης έχει πει πως θα βρεθεί στη Μητρόπολη. Επίσης, στην κηδεία αναμένεται να είναι η ευρωβουλευτής του κόμματος Άννα Μισελ Ασημακοπούλου που την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην κηδεία θα πάνε οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και Β Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Επίσης, στην κηδεία θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, που σε ανάρτηση του αναφέρεται στους λόγους αυτής της απόφασης
Σε επίπεδο υπουργών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τοπίο, για παράδειγμα πιθανότατα θα πάει στη Μητρόπολη ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι στο Κουβέιτ, ωστόσο έχει πει πως αν ήταν στην Αθήνα θα πήγαινε στην κηδεία (θα παραστεί η σύζυγος του).
Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα δώσει το παρών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Μάχη με τον χρόνο να είναι όλα έτοιμα μέχρι το βράδυ - Έχει, ήδη, γίνει η δεντροφύτευση περιμετρικά του σημείου όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία που εργάζονται στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι ώστε να έχουν ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι το βράδυ.
Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών έδωσε χθες ο εργολάβος της ανάπλασης, κ. Πέτρος Μπακάλης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του χώρου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αργά το απόγευμα.