Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 19:26

Το παρασκήνιο για το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη αποκάλυψε ο Τάσος Μπιρσίμ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο επί χρόνια συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε τι συνέβη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την επιστροφή από το Λονδίνο.

Λεπτομέρειες από τη συνεργασία του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου μοιράστηκε ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, προχωρώντας μάλιστα και σε μερικές αποκαλύψεις.

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή VΙΝΥΛΙΟ που έκανε αφιέρωμα στο ΠΑΣΟΚ, ο πολύπειρος σκηνοθέτης που ταύτισε το όνομά του με την σκηνοθετική επιμέλεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε πάντα αρκετός κόσμος στις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ σημείωσε ότι είχαν μεταξύ του πέντε κώδικες για να μπορούν να συνεννοούνται για τα πλάνα που έπρεπε να γίνουν χωρίς να τους αντιλαμβάνεται κανείς.

Το ιστορικό νεύμα

Ο Τάσος Μπιρσίμ αποκάλυψε και το παρασκήνιο για το περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τη Δήμητρα Λιάνη, με την οποία ήταν ζευγάρι.

Πρόκειται για το νεύμα που έγραψε ιστορία, με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τη μνηστή του να τον συνοδεύσει στην έξοδό του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Θα σας πω, μπορώ να το πω πια. Περπατούσαμε στο σαλόνι και κάποια στιγμή, όπως είχα τον Ανδρέα Παπανδρέου αγκαζέ και περπατούσαμε, μου είπε ότι θα έρθει και η Δήμητρα. Εγώ βέβαια, μάλλον, άσπρισα. Με είδε που άλλαξα χρώμα και μου λέει «μην ανησυχείς»» ανέφερε ο κ. Μπιρσίμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Λονδίνο όπου είχε βρεθεί για επέμβαση στις 22 Οκτωβρίου 1988, με χιλιάδες κόσμου να τον περιμένει στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί.

Όπως τόνισε ο συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν θα μπορούσε να μην συμφωνήσει με αυτό που του είπε, ωστόσο του έδωσε μια καθοριστική -για την εξέλιξη της ιστορίας- συμβουλή.

«Ναι, να έρθει και η κυρία Δήμητρα αλλά να αφήσετε λίγο χρόνο γιατί θα έχουμε πολύ κόσμο στο Ελληνικό που θα γινόταν τότε η υποδοχή» συμπλήρωσε ο Τάσος Μπιρσίμ.

«Γι’ αυτό και καθυστέρησε να έρθει η Δήμητρα» συμπλήρωσε ο Τάσος Μπιρσίμ, αναφερόμενος στο περίφημο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη στη σκάλα του αεροσκάφους, με το κοινό στην πίστα του αεροδρομίου να φωνάζει το όνομα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Περίμενα το σήμα του»

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη στο Ελληνικό είχε μιλήσει και η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξε τη σχέση τους.

«Ήταν μια πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μια κίνηση που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας σε ό,τι αφορούσε τη σχέση μας. Μου είχε πει ότι θα βγει να χαιρετήσει και να περιμένω το σήμα του. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα κάνει αυτή την κίνηση. Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στον θάνατο βλέπει τα πράγματα αλλιώς» ανέφερε.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 16:34

Σχετικά Άρθρα

  • Το αποτύπωμα του Ανδρέα Παπανδρέου 28 χρόνια μετά τον θάνατό του - Το μήνυμα Ανδρουλάκη
    Το αποτύπωμα του Ανδρέα Παπανδρέου 28 χρόνια μετά τον θάνατό του - Το μήνυμα Ανδρουλάκη

    Είκοσι οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 23 Ιουνίου από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου «του ανεπανάληπτου ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης» όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

    Η συμβολή του, σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «φαίνεται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, που κράτησαν όρθιο τον λαό μας στην πανδημία. Στη νομοθεσία για την ισότητα των φύλων, σε μια εποχή που η έμφυλη βία θεριεύει.

    Στην παρακαταθήκη της ακηδεμόνευτης εξωτερικής πολιτικής, σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, που οι «προστάτες» δίνουν και παίρνουν.

    Στο πρόταγμά του για λαϊκή συμμετοχή και γκρέμισμα των πάσης φύσης κατεστημένων, σε μια περίοδο που η αποχή πάει χέρι-χέρι με την απογοήτευση των πολιτών λόγω της ραγδαίας όξυνσης των ανισοτήτων».

    Ο λαός στο πρόσωπό του είδε τον δικό του άνθρωπο

    Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο ιδρυτής του κόμματος ήταν «ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής ηγέτης, ο διαφορετικός πολιτικός, που στο πρόσωπό του ο λαός είδε τον δικό του άνθρωπο, τον Ανδρέα, τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και πορεύτηκαν μαζί έως το τέλος».

    Σημείωσε πώς «το έργο των κυβερνήσεων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σημάδεψε ανεξίτηλα την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

    Έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση και την ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις, που για πρώτη φορά έγιναν στην Ελλάδα και άγγιξαν από τον κάτοικο της Αθήνας μέχρι το τελευταίο χωριό της χώρας».

    Καθοριστική η συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου προς μια Ευρώπη συνοχής

    Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει ακόμη ότι η συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου «τόσο με την Αλλαγή, το 1981, όσο και μετά το 1993, υπήρξε καθοριστική και για την πορεία προς μια Ευρώπη συνοχής, με τη σύγκλιση Βορρά-Νότου.

    Υπηρέτησε την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης απέναντι στα κάθε λογής «διευθυντήρια». Ο λόγος του μετρούσε και στο διεθνές στερέωμα. Μαζί με άλλους σπουδαίους πολιτικούς ηγέτες, ανέλαβε ιστορικές πρωτοβουλίες για το Παλαιστινιακό, τη Μέση Ανατολή και τον πυρηνικό αφοπλισμό, που εξακολουθούν να διατηρούν το διαχρονικό τους μήνυμα».

    «Ο Ανδρέας υπηρέτησε ένα άλλο πρότυπο πολιτικής, πέρα από τα άδεια κουστούμια της εξουσίας. Γι' αυτό και παραμένει ο πρώτος στη μνήμη του ελληνικού λαού», καταλήγει ο Νίκος Ανδρουλάκης» κατέληξε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πριν το «Τσεσμέ» και το «Όρουτς Ρέις» η Τουρκία είχε βγάλει το «Χόρα»: «Βυθίστε το», είχε πει ο Παπανδρέου!
    σε Plus +
    Πριν το «Τσεσμέ» και το «Όρουτς Ρέις» η Τουρκία είχε βγάλει το «Χόρα»: «Βυθίστε το», είχε πει ο Παπανδρέου!

    Σαν σήμερα το τουρκικό ερευνητικό «Χόρα» είχε παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το ιστορικό: «Βυθίσατε το Χόρα».

    Οι προκλήσεις της Τουρκίας με τις παράνομες Navtex και τα «ερευνητικά» πλοία που βγάζει στο Αιγαίο, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι προκλήσεις της δεν ξεκίνησαν με το «Τσεσμέ», το «Όρουτς Ρέις», το «Γιαβούζ» και το «Καστορόν». Μεγάλη κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είχε υπάρξει και το 1976, αναγκάζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου να πει, την ιστορική φράση «βυθίσατε το Χόρα» και να συνεργαστεί (όπως ήθελε η φημολογία της εποχής, δίχως να επιβεβαιωθεί) με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς σαν σήμερα, το τουρκικό «Χόρα» είχε παραβιάσει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Η Άγκυρα, κλιμάκωνε συνεχώς την ένταση, με αφορμή τα πετρέλαια του Αιγαίου και το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης τους. Με το πρόσχημα των ερευνών, οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα δυο φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρώτα το 1976 με το ωκεανογραφικό «Χόρα» και άλλη μια, το 1987 με το «Σισμίκ».

    Στις 6 Αυγούστου 1976 το «Χόρα» παραβίασε για πρώτη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου και αυτόματα σήμανε συναγερμός στην Αθήνα, σε σημείο μάλιστα ο Ανδρέας Παπανδρέου να προβεί στην ιστορική δήλωση: «Βυθίσατε το Χόρα». Μια φράση που φαίνεται ότι προήλθε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    2

    Η συζήτηση της ΡΗ’ συνεδρίασης της Βουλής, της 23ης Μαΐου 1980, για τη δήλωση «Βυθίσατε το Χόρα» μεταξύ του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ήταν η εξής:

    Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (Υπ. Εθνικής Αμύνης): Εφ’ όσον λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε απόφαση Διεθνών Δικαστηρίων, που να λέει “αυτό είναι το ορθό”, εφ’ όσον δεν μπορούμε να έχουμε εκτελεστή απόφαση Διεθνούς Σώματος είμεθα πάντοτε παρόντες οποτεδήποτε αμφισβητούνται τα δικαιώματά μας στον εναέριο χώρο. Είτε στα 10, είτε στα 6 μίλια. Είμεθα παρόντες, κατά τρόπο μαχητικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Όποιος θέλει παραπάνω, θέλει πολιτική του “Βυθίσατε το Χόρα”. Θέλει πολιτική καταρρίψεων. Αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς. Και αν ακολουθούμε σωστή τακτική ή όχι σε 18 μήνες θα έχει την ευκαιρία να το κρίνει ο Ελληνικός Λαός.

    Ανδρέας Παπανδρέου (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι το περίφημο “Βυθίσατε το Χόρα”. Έχω πολλές φορές δεχθεί τα πυρά και της Κυβέρνησης και του Τύπου πάνω σ’ αυτό το σύνθημα. Είμαι δυστυχώς δεσμευμένος και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω, οποιαδήποτε φθορά και αν αυτό επιφέρει, γιατί σέβομαι κοινές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα. Πάρα πέρα δεν είμαι σε θέση να πω, αλλά είμαι υποχρεωμένος, αν δε σταματήσει αυτή η ιστορία, κάποτε να παραβιάσω το λόγο μου και να μιλήσω.

    Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αποσιώπησε μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1976, σύμφωνα με την οποία ακολουθείται η εξής διαδικασία, όσον αφορά ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Πρώτα ειδοποιείται η Ελλάδα για τις ασκήσεις, τις οποίες προτίθεται να εκτελέσει στο Διεθνή χώρο του Αιγαίου κοντά στα δικά μας εναέρια όρια, ακόλουθα δε η Ελλάδα κάνει τις παρατηρήσεις της. Τονίζει π.χ. ότι αυτό αποτελεί παραβίαση αεροδιαδρόμου ή ότι αποτελεί παραβίαση του εναέριου χώρου μας. Στη συνέχεια, αυτό είναι το απίστευτο της συμφωνίας, η Τουρκία μπορεί να μην προσαρμοσθεί στις δικές μας τοποθετήσεις και μπορεί να προχωρήσει και να εκτελέσει “ως εσχεδιάσθη” -AS PLANNED-, αυτή είναι η φράση της συμφωνίας, τις ασκήσεις της. Και ποιο προνόμιο διατηρεί πλέον η Ελλάδα; Να απευθυνθεί προς Διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το ΙΚΑΟ, ή όπως είναι – αν είμαστε στην Συμμαχία – το ΝΑΤΟ. Και αυτό ακριβώς κ. Υπουργέ κάνατε.
    Διαμαρτυρηθήκατε μάλιστα διαμαρτυρήθηκε πρώτη η Τουρκία – διότι είχατε την αποφασιστικότητα να παρακολουθήσετε. Παρακαλώ τον κ. Υπουργό να μου πει αν αυτή η συμφωνία, αυτό το κείμενο, το οποίο αυτή την ώρα κάπως θυμάμαι, όχι όμως λεπτομερειακά, υπάρχει και αν έχω δίκιο όταν κάνω αυτές τις παρατηρήσεις.

    Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας (Υπ. Εθνικής Αμύνης): Κύριε Πρόεδρε, δεν ενθυμούμαι και εγώ αυτή τη συμφωνία, θα πάω σε λίγο στο Υπουργείο, θα τη δω, και το απόγευμα θα είμαι σε θέση να σας πω. Όσο για το πρώτο που είπατε, πρώτη φορά το λέτε, όταν ένας Αρχηγός ή και οποιοδήποτε μέλος του Κοινοβουλίου επικαλείται λόγους Εθνικού συμφέροντος, για να μην μπορεί να εξηγήσει κάτι η Κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος, έχει υποχρέωση να σέβεται αυτή η δήλωση. Ελπίζω να την σέβεσθε και σεις, όταν η Κυβέρνηση σας λέγει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για ορισμένα πράγματα, γιατί αυτό μπορεί να βλάψει τα Εθνικά συμφέροντα.

    Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται να αγορεύσω δεν παραβιάζετε τίποτα. Θα ήθελα να βεβαιώσω τη Βουλή, ότι πράγματι ο κ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβη στη διατύπωση των λέξεων εκείνων για ορισμένο Εθνικό σκοπό. Με διαβεβαίωσε ο ίδιος τον Αύγουστο του 1976 όταν είχαμε συναντηθεί και τον ερώτησα πώς έφθασε στο σημείο να διατυπώσει μια τέτοια φράση, μου είπε γιατί το έκανε και βεβαιώθηκα ότι το έκανε για λόγους εθνικούς.

    Ανδρέας Παπανδρέου (Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ): Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, κύριο Κανελλόπουλο, γιατί επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό το οποίο είπα.

    Από την πλευρά του, ο Πέτρος Μολυβιάτης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πρώην ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει το 2002 στη Βουλή: «Μίλησα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του είπα: Κύριε πρόεδρε, το “Χόρα” μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάνει έρευνες και επομένως μπαίνουμε σε κρίση με την Τουρκία. Ο μακαρίτης ο Παπανδρέου μού απάντησε: «Ο πρόεδρος νομίζει ότι πρέπει να εγκαταλείψω την περιοδεία μου και να επιστρέψω;». Του είπα: “Κύριε πρόεδρε αυτό είναι δικό σας θέμα. Όταν αποφασίσετε να επιστρέψετε θα σας ενημερώσει πλήρως ο πρωθυπουργός”.
    Αυτή ήταν η μόνη επαφή που εγένετο μεταξύ πρωθυπουργού δι’ εμού και του Ανδρέα Παπανδρέου για το επεισόδιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε από τη Θράκη μετά δυο μέρες και ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό. Το σύνθημα “βυθίσατε το «Χόρα»” το είπε ενόσω βρισκόταν στη Θράκη, χωρίς καμία προσυνεννόηση, χωρίς καμία επαφή με τον πρωθυπουργό»!

    Πηγή: gazzetta.gr

  • Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τη δίωξη της μοιχείας - Η στάση της Εκκλησία
    Σαν σήμερα ο Ανδρέας Παπανδρέου καταργεί τη δίωξη της μοιχείας - Η στάση της Εκκλησία

    Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, στις 24 Ιουλίου του 1982, η ελληνική Βουλή ψήφιζε νομοσχέδιο, με το οποίο καταργούσε την ποινική δίωξη της μοιχείας. Μια από τις ηχηρές αποφάσεις της κυβέρνησης της "Αλλαγής".

    Στη χώρα μας, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα.

    Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Η μοιχεία κρινόταν ατιμώρητη όταν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου. Οι δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ' αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία, γι' αυτό συνέβαιναν κωμικοτραγικές σκηνές κατά τη διαπίστωση του εγκλήματος (χαρακτηριστική είναι η κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου "Η βίλα των οργίων", παραγωγής 1964, με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο).

    Οι αρχές τους συνελάμβαναν και τους οδηγούσαν στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να τους επιτρέπουν να ντυθούν. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιστοποιείτο το αδίκημα, το οποίο ήταν αυτόφωρο.

    Το παράνομο ζευγάρι διανυκτέρευε στο κρατητήριο και η υπόθεση εκδικάζονταν την επόμενη ημέρα. Η διαπόμπευση ήταν τέτοια που ακόμα και για τις εφημερίδες οι ιστορίες μοιχείας, ήταν ένα συνηθισμένο ρεπορτάζ. Μάλιστα, οι συντάκτες φρόντιζαν να μάθουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν, τις οποίες δημοσιοποιούσαν.

    Για τη σωστή εφαρμογή του νόμου, απαραίτητη ήταν η συμβολή των ιδιωτικών ερευνητών, δηλαδή των ντετέκτιβ. Συνήθως τους προσλάμβαναν όσοι υποψιάζονταν ότι τους απατούσαν οι σύντροφοί τους και ο ρόλος τους ήταν καταλυτικός στην εξέλιξη της υπόθεσης.

    Όπως αναφέρει το sansimera, η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα μας από την κυβέρνηση της Αλλαγής, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης του πλέγματος των διατάξεων που αφορούσαν το Οικογενειακό Δίκαιο. Η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι "η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου" (21 Ιανουαρίου 1982). Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε πίσω και κατάργησε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 20 Αυγούστου 1982.

    Όσον αφορά στις αστικές συνέπειες, με το Νόμο 1329/1983 η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου. Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ).

    Στον ελλαδικό χώρο, η πράξη της μοιχείας αποτελούσε πάντως αδίκημα από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην αρχαία Αθήνα συνιστούσε έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στα δικαστήρια. Ένας από τους νόμους του νομοθέτη Δράκοντα, ωστόσο, άφηνε το περιθώριο σε εκείνον που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίζει για την τύχη τους.

    Αργότερα, ο Σόλων πρόσφερε στον απατημένο σύζυγο τρεις εναλλακτικές: ή να σκοτώσει και τους δύο μοιχούς, ή να ευνουχίσει το μοιχό, ή να τον... εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του.

    Η ιστορία της μοιχείας

    Η σεξουαλική σχέση ενός παντρεμένου ατόμου με άτομο διαφορετικό από τον ή την σύζυγό του είναι μοιχεία ή όπως την ορίζουν οι νομικοί η παράβαση της συζυγικής πίστης που συνίσταται στην εξώγαμη κατά φύση συνουσία μεταξύ δύο ετεροφύλων προσώπων τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι έγγαμο. Η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Η κοινωνική της απαξία ποικίλλει από εποχή σε εποχή, από κοινωνία σε κοινωνία και από πολιτισμό σε πολιτισμό.

    Ο κώδικας του Χαμουραμπί (18ος αιώνας π.Χ.) στη Βαβυλώνα προέβλεπε για τη μοιχεία την ποινή του θανάτου με πνιγμό. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τιμωρούσαν ακόμη και με την ποινή τον θανάτου τη μοιχαλίδα, ενώ η ποινή για τον μοιχό δεν ήταν αυστηρή.

    Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός) είναι κατηγορηματικές στην καταδίκη της μοιχείας, υπακούοντας στην έβδομη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή: "Ου μοιχεύσεις". Κι ενώ Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός αρκούνται σε εκκλησιαστικά επιτίμια, στα κράτη όπου εφαρμόζεται η Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός νόμος), οι ποινές είναι ιδιαίτερα απάνθρωπες, κυρίως για τις γυναίκες (ραβδισμοί ή λιθοβολισμός).

    Πιο ανεκτικοί εμφανίζονται οι Ινδουιστές, οι Εσκιμώοι και ορισμένοι λαοί της Αφρικής και της Πολυνησίας. Στην Ευρώπη και την Αμερική η μοιχεία αποτελούσε ή και εξακολουθεί να αποτελεί λόγο διαζυγίου.

    Η γενικότερη τάση για ισότητα των δύο φύλων έχει οδηγήσει σχεδόν σε όλες τις χώρες αυτών των περιοχών σε αποποινικοποίηση της μοιχείας.

    Πηγή: news247.gr

  • 26 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα και συνεχίζει να μας εμπνέει, συνεχίζει να μας οδηγεί
    26 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα και συνεχίζει να μας εμπνέει, συνεχίζει να μας οδηγεί

    Πριν από 26 χρόνια έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, με το θάνατο του ιδρυτή και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο Ανδρέας που παραμένει πάντα επίκαιρος και βαθιά χαραγμένος στη μνήμη και την καρδιά των Ελλήνων.

    Ο Ανδρέας που με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ της μεγάλης πολιτικής "αλλαγής", σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία, δημιουργώντας μία Ελλάδα ισχυρή, δομημένη πάνω σε στέρεες δημοκρατικές βάσεις.

    Ο Ανδρέας που ως πολυσχιδής και έντονη προσωπικότητα, έδωσε φωνή στον απλό λαό και προχώρησε σε μεγάλες για την εποχή του μεταρρυθμίσεις.

    Ο χαρισματικός Ανδρέας Παπανδρέου που συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας οδηγεί, προκειμένου να σηκώσουμε και πάλι ψηλά τον ήλιο, με όχημα το ΠΑΣΟΚ της νέας Εποχής!

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!

    ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΗΛΕΙΑΣ

  • Κάποιοι το «φύτεψαν» στο μυαλό του: Ποιος πίστευε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη
    Κάποιοι το «φύτεψαν» στο μυαλό του: Ποιος πίστευε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι»: Αυτόν θεωρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγό της 17 Νοέμβρη

    Μια υποψία που κάποιοι «φύτεψαν» στο μυαλό του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ

    Τον Ανδρέα Παπανδρέου πληροφόρησαν κατάλληλα ορισμένοι που επιθυμούσαν την απομάκρυνση του ιδίου από το κόμμα… Οι σχέσεις μας ήταν καθαρά πολιτικές και πολύ καλές έως την άνοιξη του 1975. Έκτοτε, διαπίστωσα μια σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς απέναντί μου, η οποία οφειλόταν μάλλον στις πληροφορίες που είχε από διάφορες πλευρές και οι οποίες είχαν σκοπό να τον απομακρύνουν από την όποια… επιρροή μου, όπως ελέγετο»…

    Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Τσεκούρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», κάπου στο 2001, έδινε την δική του απάντηση στις φήμες που ήθελαν τον Παπανδρέου να τον υποπτεύεται για αρχηγό ή ιδεολογικό καθοδηγητή της 17 Νοέμβρη. Εκείνη την εποχή είχε επανέλθει στην πολιτική, επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος την δεκαετία του ’70, με την πρώτη θητεία του πάντως στο κίνημα να αποδεικνύεται εξαιρετικά βραχύβια.

    Ήδη από το 1975-1976, πολύ πριν αποκτήσει προοπτική εξουσίας, ο Παπανδρέου με τις κινήσεις του έκανε ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε τον ορισμό του «αρχηγικού κόμματος». Οι διαφωνούντες βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός, με τα ονόματα των Κωνσταντόπουλου, Καράγιωργα, Φίλια, Ζυγογιάννη, Νέστορα και φυσικά του Τσεκούρα να ξεχωρίζουν.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι»: Αυτόν θεωρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγό της 17 Νοέμβρηhttps://menshouse.gr/media/2021/06/24/papa-17n-4-350x200.jpg 350w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" style="box-sizing: inherit; height: auto; display: block; max-width: 100%;" />

    Η δική του περίπτωση, όμως, ήταν ιδιαίτερη. Με τον Παπανδρέου είχαν συνδεθεί έντονα την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο πρόεδρος είχε μόνο καλά λόγια να πει για εκείνον. Αναγνώριζε την σπουδαία συμβολή του στην δράση κατά της Χούντας ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ, ενώ στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού του Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του Οργανωτικού, δίχως να ξεχνάμε ότι ήταν από τους βασικούς συντάκτες της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη

    Στο βιβλίο του «Το απόρρητο ημερολόγιο στο Καστρί», ο επί μια εξαετία αρχηγός της προσωπικής ασφάλειας του τότε πρωθυπουργού, Βασίλης Κεραμάς, υποστηρίζει ότι σε προσωπική συνομιλία που είχε με τον Ανδρέα, άκουσε τον ίδιο να του λέει ότι υποπτευόταν τον Τσεκούρα. Περιγράφει την στιχομυθία που έγινε μεταξύ τους τον Απρίλιο του 1986, όταν κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κίνα ο πρωθυπουργός ενημερώνεται ότι πίσω στην Ελλάδα σκοτώνεται ο βιομήχανος Δημήτρης Αγγελόπουλος, ηγετική φυσιογνωμία της Χαλυβουργικής, από τρομοκράτες και συγκεκριμένα την 17 Νοέμβρη.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι»: Αυτόν θεωρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγό της 17 Νοέμβρηhttps://menshouse.gr/media/2021/06/24/papa-17n-2-350x200.jpg 350w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" style="box-sizing: inherit; height: auto; display: block; max-width: 100%;" />

    Σύμφωνα, λοιπόν, πάντα με τον Βασίλη Κεραμά, τον ρώτησε: «Ως προς τη δολοφονία, ποιος άραγε νομίζετε ότι βρίσκεται πίσω, κύριε Πρόεδρε;».

    Η απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε άμεση και αβίαστη: «Ο Τσεκούρας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της 17 Νοέμβρη. Αυτός ήταν ο εγκέφαλος τον στρατιωτικού σκέλους τον ΠΑΚ και ήξερε καλά οικονομικά. Το χτύπημα αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της οικονομίας…».

    Το ακόμα πιο παράξενο στην όλη υπόθεση είναι ότι το όνομα του Γιάννη Τσεκούρα δεν σχηματιζόταν μόνο στα χείλη του Παπανδρέου. Για την ακρίβεια, αυτή η αίσθηση του πρωθυπουργού συμβάδιζε με εκείνη ορισμένων ακραίων που κινούνταν στον ακριβώς απέναντι –πολιτικά- χώρο. Εφημερίδες της Δεξιάς, ή και ακόμη πιο… πέρα, είχαν σχετικές αναφορές τόσο εκείνη την περίοδο, όσο και μεταγενέστερα αναγκάζοντας μάλιστα τον καθηγητή να απαντήσει μέσω επίσημης δήλωσής του στις συκοφαντίες.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι»: Αυτόν θεωρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγό της 17 Νοέμβρηhttps://menshouse.gr/media/2021/06/24/papa-17n-3-350x200.jpg 350w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" style="box-sizing: inherit; height: auto; display: block; max-width: 100%;" />

    «Όταν όλοι οι κατασκευασμένοι τρομοκράτες προέρχονται από τον ιδεολογικό-πολιτικό χώρο του ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ, που αγωνίστηκε κατά του δικτατορικού καθεστώτος και υπέρ της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, άραγε οι κατασκευαστές των τρομοκρατών σε ποιόν ιδεολογικό-πολιτικό χώρο ανήκουν; Όντας, κατά την περιβόητη έκθεση, ικανός να χτυπήσω και τον διάβολο στην κόλαση, αξίζει να συμπληρωθεί, πόσο μάλλον τα αγγελούδια στον παράδεισο, που, ως τηλεοπτικοί παραθυροαστέρες και συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων έχουν αυτοαναχθεί σε ειδήμονες περί την τρομοκρατία, εμπλέκοντας άσχετα ονόματα, αποκομίζοντας βέβαια πολιτικά ή και οικονομικά οφέλη.

    Όταν μια μέρα λάμψει η αλήθεια, τι θα πουν τότε όλοι οι ειδήμονες; Δικαιολογούμαι να υποθέσω ότι δεν θα στεναχωρηθούν ούτε θα διαμαρτυρηθούν, αν κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης ως συκοφάντες και να αποκαταστήσουν τους συκοφαντηθέντες ηθικά και υλικά», τόνιζε χρόνια αργότερα την περίοδο που είχε επανέλθει στην πολιτική.

    «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτός είναι»: Αυτόν θεωρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχηγό της 17 Νοέμβρηhttps://menshouse.gr/media/2021/06/24/papa-17n-1-1-350x200.jpg 350w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px" style="box-sizing: inherit; height: auto; display: block; max-width: 100%;" />

    Είχε προηγηθεί μια σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα κατά την διάρκεια της οποίας δίδαξε Θεωρητική Πολιτική Οικονομία στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, διετέλεσε πρόεδρος των Τμημάτων: Οικονομικών Επιστημών, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Βαλκανικών- Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, καθώς και διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο οποίο εξελέγη πρύτανης για δύο συνεχείς θητείες, από το 1991 έως το 1997.

    Υπήρξε επίσης Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρόεδρος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού αλλά και διευθυντής του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου Θεσσαλονίκης! Ένα πέρα από κάθε αμφιβολία εντυπωσιακό βιογραφικό που μπορεί να περηφανεύεται ότι έκανε πολλά πράγματα στην ζωή του. Κυρίως, όμως, όπως αποδείχθηκε και μερικά χρόνια αργότερα με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, απέδειξε ότι ανάμεσα στα κάμποσα είναι αλήθεια λάθη που έκανε ο πολύ συχνά πεισματάρης, συγκεντρωτικός και ξεροκέφαλος Ανδρέας, ένα από τα σημαντικότερα ήταν να τον αδικήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να συνταχθεί με τους πολιτικούς αντιπάλους του στο θέμα της υποτιθέμενης εμπλοκής του κάποτε έμπιστου συνεργάτη του με την τρομοκρατία.

    Πηγή: menshouse.gr

  • Από το νεύμα στην Μιμή, στο «Τσοβόλα δώστα όλα» και το «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη»: Ο αξέχαστος Ανδρέας Παπανδρέου (videos)
    Από το νεύμα στην Μιμή, στο «Τσοβόλα δώστα όλα» και το «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη»: Ο αξέχαστος Ανδρέας Παπανδρέου (videos)
    Σαν σήμερα, το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή και το Gazzetta παραθέτει 10 ιστορικές και αξέχαστες στιγμές.

    «Ηγέτες πλέον σαν αυτόν δεν υπάρχουν» θα πουν οι μεν, «από εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα» θα απαντήσουν οι δε... Κανείς όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ξεχωριστός πολιτικός. Αφήστε μας εμάς, διαβάστε απλά (ή άλλοι θυμηθείτε) τι έλεγε η «Σιδηρά Κυρία» που τον αντιπαθούσε, η Μάργκαρετ Θάτσερ… «Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του».

    Για να κατανοήσετε το μέγεθος της αντιπάθειας, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε στήσει μισή ώρα τη Θάτσερ σε μια συνάντηση τους, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Downing Street, επειδή εκείνη τον είχε αφήσει να περιμένει έξι μήνες για το ραντεβού τους.

    2

    Όταν λοιπόν μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή που τρέφει μεγάλη αντιπάθεια προς το πρόσωπό σου, σίγουρα κάτι κάνεις καλά.
    Πως τα θυμηθήκαμε όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε… Όχι λόγω του πολιτικού σκηνικού στη χώρα (θα μπορούσαμε), αλλά γιατί σαν σήμερα, το 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών στο σπίτι του. Δύο ώρες μάλιστα πριν φύγει από τη ζωή ετοίμαζε την ομιλία του για το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια συνεργατών του.

    Το gazzetta θυμάται λοιπόν στιγμές από την πολιτική σταδιοδρομία του πρωθυπουργού της Ελλάδας από τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, αλλά και την προσωπική του ζωή.

    Ο χαιρετισμός στον κόσμο στο Ελληνικό

    Στην ιστορία έχει μείνει ο χαιρετισμός του εξερχόμενος του αεροπλάνου, στο Ελληνικό, στις 22 οκτωβριου 1988. Είχε αφιχθεί από την Αγγλία και ο κόσμος είχε πλημμυρίσει την πίστα με σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, με κυρίαρχο «εμπρός Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα».
    Ο Παπανδρέου βγαίνει και χαιρετάει τον κόσμο με την περίφημη πλέον και διάσημη κίνησή του, την οποία πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν (ακούς Αλέξη;), βάζει το χέρι στην καρδιά ενώ στέλνει και… φιλάκια.

    Το νεύμα στη Μιμή

    Στο ίδιο αεροπλάνο επέβαινε μεταξύ πολλών και η Δήμητρα (Μιμή) Λιάνη, μετέπειτα γυναίκα του, η οποία έχει κάτσει πιο πίσω και περίμενε καρτερικά και διακριτικά. Κοίταζε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μόλις χαιρέτησε το παρευρισκόμενο πλήθος, γύρισε της έκανε νεύμα με το χέρι του στυλ «έλα μπροστά» και επισημοποίησε την σχέση τους.

    Η τούρτα στον γάμο του με τη Λιάνη

    Στις αρχές του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ερωτευθεί την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, η οποία ανήκε στο πλήρωμα του αεροσκάφους του. Μετά το διαζύγιο του Ανδρέα Παπανδρέου με την Μαργαρίτα Παπανδρέου το καλοκαίρι του 1989, στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λιάνη με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας, με τον ίδιο να είναι 70 ετών και τη Λιάνη 35. Στην ιστορία έχει μείνει η σκηνή που η Λιάνη τον ταϊζει από τη γαμήλια τούρτα.

    papandreou liani gamos1

    «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

    Ιστορική είναι η φράση-απάντησή του, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη Βουλή το 1977,μ σε κόντρα τους για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
    Ο Κων. Καραμανλής διακόπτει την ομιλία του Παπανδρέου λέγοντας: «Με συγχωρείτε ! Γιατί το επαναλαμβάνετε, το ανήκομεν εις την Δύσιν; Βεβαίως ανήκομεν εις την Δύσιν. Η Ελλάς, θέλετε από παράδοση θέλετε από συμφέροντα, ανήκει στον δυτικό κόσμο» για να απαντήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες».

    «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»

    Ίσως η κορυφαία ατάκα-φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «Τσοβόλα δωσ τα όλα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου το είπε το 1989, σε ανταπόκριση των επευφημιών του πλήθους και μετά από μια τριετία λιτότητας. Ο ίδιος ο, τότε Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας έχει δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή… «Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα «Τσοβόλας», απάντησε «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια»!

    «Καληνύχτα σας κ. Μητσοτάκη»

    Οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έχουν περάσει στην ιστορία. Μία από τις πλέον εμβληματικές έλαβε χώρα το 1989, με το Σκάνδαλο Κοσκωτά να δυναμιτίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει εκ νέου «Εφιάλτη» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ενώ είχε πει πως ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει ύβρεις, συμπληρώνοντας: «Όσο περισσότερο ομιλείτε, τόσο περισσότερο κάνετε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα και λύσεις για τα προβλήματα της χώρας». Έκλεισε την τοποθέτησή του μάλιστα «καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη».

    Ο πρώτος που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που το 1984, κατάφερε να βάλει στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ομάρ Καντάφι, λειτουργώντας επιτυχώς ως διαμεσολαβητής για τις δύο χώρες.

    Ήταν μάλιστα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης τότε που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα και είχε προσωπική σχέση με τον αρχηγό του, Γιάσερ Αραφάτ. Ο ηγέτης των Παλαιστινίων πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας το 1988.

    Τα όμορφα μάτια της Ντόρας (Μπακογιάννη)

    Ενδιαφέρουσα ιστορία… Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρέθηκαν στο Παρίσι, με τον δεύτερο να συνοδεύεται από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Όταν την είδε ο Ανδρέας Παπανδρέου και χωρίς να γνωρίζει ποια είναι, της είπε: «Έχεις ωραία μάτια». Ακούγοντάς τον ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του είπε αμέσως: «Αυτή είναι η κόρη μου η Ντόρα». Ο Παπανδρέου χωρίς να πάρει τα μάτια του από την Ντόρα του απάντησε: «Αυτό δεν παύει το γεγονός ότι έχει ωραία μάτια».


    «Το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία»

    Στις 18 Οκτωβρίου του 1981, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της βγάζει κυβέρνηση κόμμα από την Κεντροαριστερά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βγήκε με το εμφατικό 48,07%. Στι διάγγελμα νίκης είπε, μεταξύ άλλων: «Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής. Και θα’θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας».

    Το ξέσπασμα με χειροκροτήματα στην ομιλία του Μητσοτάκη

    Διέκοψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη χωρίς καν να είναι εκεί… Μόλις μπήκε στην Ολομέλεια οι βουλευτές του σηκώθηκαν και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο Μητσοτάκης σταμάτησε και το βλέμμα του Παπανδρέου τα είπε όλα…

    Πηγή: Gazzetta.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

  • Συλλυπητήρια Παπαδάκου για τον θάνατο του Θ. Νικολακόπουλου
    Συλλυπητήρια Παπαδάκου για τον θάνατο του Θ. Νικολακόπουλου

    Στο άγγελμα της είδησης του θανάτου του Θεόδωρου Νικολακόπουλου, πατέρα του βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέα Νικολακόπουλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Ανδρέας Παπαδάκος και το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

    Ο Θεόδωρος Νικολακόπουλος δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στην Αμαλιάδα, στον τουριστικό κλάδο, καθώς διατηρούσε τουριστικό γραφείο και ήταν αντιπρόσωπος της ‘Ολυμπιακής’, ήταν ενεργός πολίτης και άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό, κάτι που το εξέφρασε μέσα από την συμμετοχή από πολλές διοικητικές θέσεις του ποδοσφαιρικού σωματείου ‘Αστέρας’.

    Η απώλειά του είναι μεγάλη για την οικογένειά του. Κουράγιο στον Ανδρέα και την αδελφή του Διονυσία.

    Καλό Παράδεισο στον πατέρα τους…

    Ο Πρόεδρος του Σ.ΦΙ.Ν.Α.

    Ανδρέας Παπαδάκος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ανδρέας Παπανδρέου: 102 χρόνια από τη γέννησή του – Δείτε ακυκλοφόρητες φωτογραφίες του
    Ανδρέας Παπανδρέου: 102 χρόνια από τη γέννησή του – Δείτε ακυκλοφόρητες φωτογραφίες του

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το σημείο που ο Ανδρέας Παπανδρέου, μιλά για το πως οραματίζεται την πολιτική

    Βίντεο για τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου ετοίμασε το επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Ο ιδρυτής του κόμματος, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο.

    Ίδρυσε την παράταξη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974. Στο βίντεο αναφέρει όσα κατάφερε στην πολιτική του διαδρομή και επί κυβερνήσεως του ο Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ των οποίων είναι η εθνική συμφιλίωση, η ισότητα των φύλων και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το βίντεο επιμελήθηκε η ομάδα επικοινωνίας του κόμματος υπό τον γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτη Βλάχο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και με τους δύο γιους του τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο και τον αδελφό του Νίκο, δόθηκαν για πρώτη φορά ακυκλοφόρητες φωτογραφίες του Ανδρέα που καλύπτουν σημαντικές πολιτικές περιόδους.

    Πηγές της Τρικούπη σημειώνουν πως στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου μέσω των social media του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο να θυμούνται οι παλαιότεροι αλλα σταδιακά να μάθουν και οι νεότεροι περισσότερα για την ιστορία του Ανδρεα και του χώρου της κεντροαριστερής παράταξης.
    Με το σκεπτικό αυτό και χρησιμοποιήθηκε υλικό που δεν είχε ξανά δει το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το σημείο που ο Ανδρέας Παπανδρέου, μιλά για το πως οραματίζεται την πολιτική το οποίο παραμένει επίκαιρη και σήμερα. Εχθρός μας, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι κάθε βαρβαρότητα και απάντηση μας η πολιτική και ο αγωνας για έναν κόσμο δικαιότερο και ευημερούντα.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς