Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 20:05

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων συμβάλλει στην τόνωση του ορεινού τουρισμού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο άκουσμα της κακοκαιρίας ή της βαρυχειμωνιάς, συνειρμικά οι σκέψεις δεν κατευθύνονται σε κάτι θετικό, όμως για τη χιονοδρομία στην Ελλάδα, η “επέλαση του χιονιά” είναι πλέον το ζητούμενο. Τα χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα και αναμένουν να δουν αυτήν την πολυπόθητη “άσπρη μέρα” για να δουλέψουν, όπως και οι ορεινοί προορισμοί.

Άλλωστε μετά τις γιορτές και με το επόμενο τριήμερο που μπορεί να δώσει μια “ανάσα” στην αγορά του χειμερινού τουρισμού να είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας, οι προσδοκίες όλων περιορίζονται κυρίως στα Σαββατοκύριακα. Και μπορεί όλοι όσοι εκδράμουν να μην είναι δεινοί σκιέρ, ωστόσο οι δραστηριότητες στο χιόνι και το βουνό αποτελούν πάντα ένα επιπλέον asset για τον προορισμό.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξανδρος Νουλίκας, μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 19 χιονοδρομικά κέντρα που είναι σε λειτουργία. «Με την κακοκαιρία που έρχεται πιστεύουμε πως ξεκινάει φέτος η χιονοδρομία στην Ελλάδα. Μέχρι και πριν από το Σαββατοκύριακο τα μόνα που είχαν ανοίξει ήταν στον Βόρρα και στο Ανήλιο όπου λειτούργησαν μόνο οι παιδικές πίστες και ένα συρόμενο ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού μόνο οι παιδικές πίστες», σημειώνει.

Ο κ.Νουλίκας εξηγεί πως τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν πόλο έλξης και δίνουν κίνητρα στον επισκέπτη για να πραγματοποιήσει μια εξόρμηση στο βουνό. «Μπορεί στην Ελλάδα να μην έρθει κάποιος αποκλειστικά για σκι αλλά θα έρθει συνδυάζοντας το χιονοδρομικό κέντρο και τον ορεινό τουρισμό γενικά. Αν κάποιος έρθει για ορεινό τουρισμό στην Ελλάδα, δεν μπορεί να μην του προσφέρεις χιονοδρομικό κέντρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ορεινοί όγκοι για να αναπτυχθούν θέλουν, πέρα από τη φυσική ομορφιά, πέρα από τα καταλύματα που πρέπει να υπάρχουν, τη γαστρονομία κτλ, να παρέχουν και δραστηριότητες.

Και δραστηριότητες προσφέρει ένα χιονοδρομικό σε έναν ορεινό όγκο», σημειώνει ο ίδιος. «Τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Μπορεί ο επισκέπτης να μην έρθει αποκλειστικά για το χιονοδρομικό αλλά η ανάπτυξη που προσφέρει διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε όλες τις γύρω επιχειρήσεις του χιονοδρομικού, οι οποίες κατεξοχήν είναι πάνω στο βουνό. Είναι όλα μια αλυσίδα. Τα χιονοδρομικά είναι ένας μοχλός ανάπτυξης που προσφέρει μια επιπλέον βιωσιμότητα και πάνω εκεί χτίζεται ο υπόλοιπος ορεινός τουρισμός», προσθέτει ο κ. Νουλίκας.
Σύμφωνα με την CEO της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα, τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν τουριστικές υποδομές που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των γύρω προορισμών.

«Η παγκόσμια τάση των outdoor activities και της μεγαλύτερης σχέσης με τη φύση, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της χώρας μας δημιουργούν ορισμένες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν με αξιώσεις», υπογραμμίζει και τονίζει: «Σε αυτή, όπως και όλες τις περιπτώσεις τουρισμού, η προβολή είναι το εύκολο μέρος της εξίσωσης. Το δύσκολο είναι η δημιουργία των συνεργειών και συνεργασιών, καθώς και η λήψη αποφάσεων που θα βασίζονται σε υπαρκτά στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί το ανταγωνιστικό προϊόν. Μην ξεχνάμε πως ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο θέμα με την κεντρική Ευρώπη είναι σκληρός, ενώ για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες η μετάβαση στη χώρα μας απαιτεί αεροπλάνο με μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, άρα και ακριβότερο εισιτήριο».

Σέλι, Τρια-Πέντε Πηγάδια, Βόρρας, Ανήλιο, Βασιλίτσα, Ελατοχώρι, Φαλακρό συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο στη Βόρεια Ελλάδα ενώ οι Αθηναίοι επιλέγουν κυρίως τον Παρνασσό και τα Καλάβρυτα αλλά υπάρχουν κι άλλα χιονοδρομικά κέντρα που έχουν αντίστοιχα το κοινό τους, όπως στο Πήλιο, στο Καρπενήσι και στην Πελοπόνησο το Μέναλο και η Ζήρεια.
Όπως επισημαίνει ο κ. Νουλίκας κάθε χιονοδρομικό κέντρο έχει τον κόσμο του αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρας μας, είναι να γίνουν επενδύσεις καθώς στερούνται σε υποδομές και κυρίως σε ό,τι αφορά αναβατήρες και συστήματα τεχνητής χιόνωσης.
Νικόλ Καζαντζίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 17:11

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης
    Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης

    Προκλήσεις επιβίωσης για τις μεγάλες πίστες καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται.

    Μετά τις πολλά υποσχόμενες πρώτες χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης φέτος το φθινόπωρο, το μοτίβο των τελευταίων ετών επανήλθε και τη σκυτάλη πήραν η βροχή και το χιονόνερο.

    Στο Morzine και το Les Gets, στις γαλλικές Άλπεις, οι έντονες βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την πλήρη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων αφήνοντας τις επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια των τουριστών στο… περίμενε.

    Με μια βιομηχανία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων να δίνει τη μάχη της επιβίωσης οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Προειδοποιούν ότι σε περίπτωση παγκόσμιας θέρμανσης κατά 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το 53% των 28 ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων που εξετάστηκαν διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να μειωθεί η ποσότητα του χιονιού. Αν η θερμοκρασία ανέβει κατά 4°C, το 98% των χιονοδρομικών κέντρων θα διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο έλλειψης χιονοκάλυψης.

    Μια άλλη μελέτη δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η χιονοκάλυψη στις Άλπεις είχε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση τα τελευταία 600 χρόνια, με τη διάρκεια της κάλυψης να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.

    Έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομία

    Κάποιοι απαντούν ότι τα χιονοδρομικά κέντρα και το σκι θα επιβιώσουν αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού και αν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα προσαρμοστούν.

    Όμως, φέτος εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση του αθλήματος.

    Η FIS βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το κλίμα το 2019, όταν ο Gian Franco Kasper, ο τότε πρόεδρός της, αποκαλύφθηκε ως αρνητής του κλίματος σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι προτιμά να συναναστρέφεται δικτάτορες παρά να έχει να κάνει με οικολόγους.

    Στη συνέχεια αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Johan Eliasch.

    Κραυγή αγωνίας

    Σύμφωνα με τον Guardian, φέτος, 500 επαγγελματίες αθλητές χειμερινών σπορ δημοσίευσαν επιστολή με την οποία ζητούν μεγαλύτερη δράση για το κλίμα από τη FIS.

    Τον Οκτώβριο ακολούθησε ένα ψήφισμα που ζητούσε από την ομοσπονδία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 35.000 υπογραφές.

    Η εκστρατεία ζητά από τη FIS πλήρη διαφάνεια, να μετακινήσει το ημερολόγιο των αγώνων κατά τουλάχιστον ένα μήνα σεβόμενη την αλλαγή του κλίματος, να μειώσει την απαίτηση για αεροπορικά ταξίδια και να χρησιμοποιήσει την πολιτική της επιρροή για να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα, σε κυβερνητικό επίπεδο.

    Η FIS δήλωσε ότι δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030.

    Από τι εξαρτάται το μέλλον των χειμερινών σπορ

    Την ίδια ώρα, ο Dom Winter, του Protect our Winters UK, δήλωσε ότι η επιστήμη προειδοποιεί ότι ο θάνατος του σκι δεν είναι αναπόφευκτος αν μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές και ότι αυτό αποτελεί κίνητρο για την ανάληψη δράσης για το κλίμα.

    «Το μέλλον των χειμερινών σπορ εξαρτάται από το πόσο καλά θα μειώσουμε τις εκπομπές τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Winter.

    Πρόσθεσε: «Σίγουρα στους 2°C τα χιονοδρομικά κέντρα με χαμηλότερο υψόμετρο θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αλλά θα υπάρχουν ακόμα μέρη με φυσικό χιόνι στις Άλπεις, οπότε τα θέρετρα με μεγαλύτερο υψόμετρο θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Η ανησυχία είναι πόσο ακριβά και ελιτίστικα μπορεί να γίνουν».

    Μικρές ποσότητες τεχνητού χιονιού θα βοηθούσαν να διατηρηθούν ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, είπε, ιδίως εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Όμως το τεχνητό χιόνι δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το πραγματικό χιόνι, καθώς είναι ακριβό και καταναλώνει πολύ ενέργεια και νερό.

    Πηγή: In.gr
  • Καλάβρυτα: Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το χιονοδρομικό κέντρο 
    Καλάβρυτα: Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το χιονοδρομικό κέντρο 

    «Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, που αποτελεί δημοτική επιχείρηση, είναι ένα σύνθετο έργο και το μεγαλύτερο που υλοποιείται σε χιονοδρομικό κέντρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εκτιμούμε πως όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας, με ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

    Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τελευταία χιονοδρομική περίοδος ήταν η καλύτερη στην ιστορία του χιονοδρομικού, αφού είχαμε πάνω από 100% αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς και σε επιμέρους τμήματα, όπως αυτά της εστίασης, της ψυχαγωγίας, των εισιτηρίων, της χιονοδρομίας και των επισκεπτών».

    Μάλιστα, όπως εξηγεί, «την τελευταία χιονοδρομική περίοδο τα εισιτήρια του χιονοδρομικού έφθασαν περίπου τα 100.000 και παράλληλα εκτιμούμε ότι ο κόσμος που ήλθε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου ξεπέρασε τις 250.000».

    Όσον αφορά στα έργα για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο όλων των διαδικασιών» και προσθέτει:

    «Έχει εγκριθεί από το 2018 ένα κονδύλι, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει ένα υποέργο της τάξεως ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχει προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η εύρεση του αναδόχου για το μεγάλο τμήμα του έργου, το κόστους του οποίου ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, όλος ο φάκελος του έργου έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

    Όπως υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος, «ευελπιστούμε ότι αν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν στον χρόνο που περιμένουμε, τότε στο τέλος της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023, θα ξεκινήσουν τα έργα στο χιονοδρομικό κέντρο».

    Σχετικά με τα έργα που θα υλοποιηθούν στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

    «Ο σύγχρονος εξοπλισμός θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δύο κεντρικών αναβατήρων του χιονοδρομικού, δηλαδή του ‘Αχιλλέα’ και της ‘Στύγας’.

    Ειδικότερα, ο ‘Αχιλλέας’ θα γίνει μία δεκαπλή αποσυμπλεκόμενη καμπίνα για την μεταφορά των επισκεπτών και των χιονοδρόμων από τη βάση έως και τη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ η ‘Στύγα’ θα γίνει μία εξαπλή αποσυμπλεκόμενη καρέκλα για την μεταφορά από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι τετραπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των δύο αυτών κεντρικών αναβατήρων, ενώ ο χρόνος μεταφοράς μειώνεται περίπου στο 80%.

    Για παράδειγμα, τώρα η ‘Στύγα’ χρειάζεται 16 - 17 λεπτά για να ανέβει από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού, ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά».

    Επίσης, ο διευθυντής του χιονοδρομικού λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή ο κάθε αναβατήρας μπορεί να εξυπηρετήσει γύρω στα 800 με 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον καθένα αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα κάνει κάθε χιονοδρόμος ανά ώρα».

    Ακόμη, σύμφωνα με τον Αλέξη Άγριο, «το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου υποσταθμού, ο οποίος θα παρέχει ενέργεια για τη λειτουργία όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεων, ενώ θα τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος».

    Παράλληλα, προσθέτει ότι «θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο σαλέ στη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα έχει περιμετρικά μπαλκόνια με πανοραμική θέα σε όλο το Κορινθιακό κόλπο, ενώ θα γίνουν και κάποια άλλα έργα, για την διαμόρφωση των πιστών και την τοποθέτηση χιονοφρακτών, ώστε να μπορούμε να συγκρατούμε το χιόνι».

    Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των εργασιών, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η σύμβαση είναι διετής», προσθέτοντας ότι «πριν από κάθε χιονοδρομική περίοδο, θα πρέπει, σύμφωνα με την σύμβαση, να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα επιμέρους τμήματα που θα δημιουργούνται, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα το χιονοδρομικό την χειμερινή περίοδο και να είναι πλήρως λειτουργικό, είτε με παλιούς, είτε με νέους αναβατήρες».

    Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το πρώτο υποέργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί αφορά στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων διάστρωσης πιστών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ» και συνεχίζει: «Τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν βοηθήσει το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ώστε να έχει τις πιο άρτιες και καλά πατημένες πίστες σε πανελλαδικό επίπεδο».

    Επίσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η παράδοση τριών ερπυστριοφόρων οχημάτων για μεταφορά ΑΜΕΑ, τεσσάρων αυτοκινούμενων φρεζών αποχιονισμού και δύο μηχανοκίνητων έλκηθρων χιονιού , εκ των οποίων το ένα με φορείο διάσωσης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επισκεψιμότητας στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτιμώ ότι θα υπάρξει αύξηση της επισκεψιμότητας, για αυτό και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθούμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τη μεγαλύτερη ζήτηση που θα δημιουργηθεί, ώστε ο κόσμος που θα έρθει, να ευχαριστηθεί την εξόρμησή του στα Καλάβρυτα, να ξαναέρθει και παράλληλα να δημιουργήσουμε μία σύνδεση με όλους τους επισκέπτες».

    Επανερχόμενος στα θέμα της επισκεψιμότητας, ο διευθυντής του χιονοδρομικού τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «ευελπιστούμε πως και η φετινή χρονιά θα είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά, παρ΄ όλες τις δυσκολίες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού», συμπληρώνοντας:

    «Άλλωστε και πέρυσι ξεκινήσαμε με δυσκολίες, λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την προστασία από τον COVID – 19, αλλά πήγαμε πολύ καλά, καθώς ήταν μία χρονιά ρεκόρ. Ελπίζουμε να έχουμε πάλι μία καλή χρονιά από πλευράς χιονιού και παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια και να προσφέρουμε στο κοινό ένα ανταγωνιστικό προϊόν».

    Σχετικά με την πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στα Καλάβρυτα, ο Αλέξης Άγριος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πλέον τα Καλάβρυτα αποτελούν έναν ασφαλή προορισμό για την μετακίνηση των επισκεπτών μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών, την αναβάθμιση του δρόμου, με νέα άσφαλτο, που οδηγεί προς το χιονοδρομικό, αλλά και τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται στον οδικό άξονα που συνδέει την περιοχή με τον νέο αυτοκινητόδρομο».

    Στο μεταξύ, με αφορμή τα εμπόδια που είχαν παρουσιαστεί, όσον αφορά στις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε επισημάνει ότι «κερδήθηκε τελικά η ‘μάχη’ για τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων που κινδύνευε να χαθεί», προσθέτοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή του θα ‘τρέξουν’ σε στέρεες βάσεις και το αποτέλεσμα θα ωφελήσει τόσο την περιοχή, όσο και ευρύτερα την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

  • Όσκαρ ατυχίας: Πίδακας νερού κατέβρεχε για ώρα σκιέρ που εγκλωβίστηκε σε λιφτ
    Όσκαρ ατυχίας: Πίδακας νερού κατέβρεχε για ώρα σκιέρ που εγκλωβίστηκε σε λιφτ

    Συνολικά δύο σκιέρ τραυματίστηκαν καθώς από τον φόβο τους πήδηξαν στο χιόνι από μεγάλος ύψος

    Ιδιαίτερα άτυχος ήταν σκιέρ σε χιονοδρομικό κέντρο των ΗΠΑ που ακινητοποιήθηκε με λιφτ πάνω από σπασμένο αγωγό νερού που τον κατέβρεχε με μεγάλη πίεση νερού.
    Μετά από διάστημα λίγων -αλλά επώδυνων- λεπτών, άνθρωποι του χιονοδρομικού κέντρου στο Beech Mountain της Νότια Καρολίνα μπόρεσαν να τον απεγκλωβίσουν και παγωμένο πια να τον οδηγήσουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σαν από θαύμα δεν έπαθε κρυοπαγήματα αλλά μόνο μώλωπες.

    Συνολικά δύο σκιέρ τραυματίστηκαν καθώς από τον φόβο τους πήδηξαν στο χιόνι από μεγάλος ύψος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σχολεία: 1 Φεβρουαρίου το πιθανό σενάριο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια
    Σχολεία: 1 Φεβρουαρίου το πιθανό σενάριο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

    Βήμα - βήμα η άρση των περιοριστικών μέτρων - Το θέμα ανοίγματος των σχολείων και των άλλων δραστηριοτήτων στο τραπέζι

    Το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων θα αποφασιστεί σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τις σχολικές μονάδες να επαναλειτουργούν από την 1η Φεβρουαρίου, εκτός εάν προκύψει κάποια... θετική έκπληξη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια όπου υπάρχει αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα αλλάξει κάτι την τελευταία (κυριολεκτικά) στιγμή και οι μαθητές θα επιστρέψουν μετά από περίπου 3,5 μήνες στα θρανία τους.

    Πέραν, πάντως, των σχολείων δεν τίθεται θέμα λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ή άλλων δραστηριοτήτων, παρά μόνο των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία, όπως τονίζουν οι λοιμοξιολόγοι, θεωρούνται σχετικά ασφαλή, καθώς διαθέτουν επαρκή εξαερισμό και παράλληλα δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, ενώ δύναται να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Εξ' ου κιόλας θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου να υπάρξει θετική εισήγηση από την ομάδα των ειδικών.

    Άρση περιορισμών πρώτα από τα σχολεία

    Άλλωστε, είναι τέτοια τα στοιχεία όπου επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σκέφτεται πλέον τα επόμενα βήματα αναφορικά με την άρση των περιορισμών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) που ανανεώνεται κάθε Πέμπτη η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα είναι οι μόνες «πράσινες» περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φιλανδία αποτελούν τις μόνες χώρες της ΕΕ που δεν είναι στο «κόκκινο». Επί της ουσίας, ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» στον χάρτη που αφορά τον δείκτη θετικότητας ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του 4%.

    Μαξίμου: Πάμε βήμα - βήμα

    Σε κάθε περίπτωση, σε δεύτερο στάδιο θα πέσουν στο τραπέζι οι υπόλοιπες οικονομικές και μη δραστηριότητες. «Πάμε βήμα- βήμα» είναι το μότο που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας πάντα το βλέμμα στα στοιχεία που έρχονται από τον ΕΟΔΥ. Τόσο σχετικά με τα νέα κρούσματα, όσο κυρίως αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, ήτοι στα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς