Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 10:55

Κανακάκης: Οι ιογενείς ιώσεις προκαλούν επιπλοκές στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης

Λοιμώξεις του ανώτερου ή και κατώτερου αναπνευστικού μέχρι και σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσουν οι ιογενείς ιώσεις που βρίσονται σε έξαρση, σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αυτές οι ιογενείς ιώσεις που θα συνεχίσουν να μας «ταλαιπωρούν» και το επόμενο διάστημα, μπορεί να επιδράσουν σε άτομα που έχουν γενετικό υπόστρωμα για ορισμένες παθήσεις, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης, σημειώνοντας ότι σε υγιείς ανθρώπους, σπάνια προκαλούν πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

«Οι ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί να επιδράσουν σε μια προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα. Αλλά και χωρίς να υπάρχει καρδιαγγειακή νόσος σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα ή συνδυασμό των δύο και αυτό ονομάζεται μυοπερικαρδίτιδα, και τις περισσότερες φορές η κατάσταση είναι αναστρέψιμη» λέει ο κ. Κανακάκης.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου. Συμπτώματα όπως, προκάρδιο άλγος, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα, αρρυθμίες που μπορεί να γίνουν αντιληπτές ως «φτερούγισμα» της καρδιάς ή «αίσθημα παλμών», κατά τη διάρκεια της νόσησης ή αμέσως μετά τη νόσηση, επιβάλλουν επαφή με καρδιολόγο και καρδιολογικό έλεγχο.

Αυτό που καταγράφουν σήμερα οι καρδιολόγοι, σύμφωνα με τον κ. Κανακάκη, είναι παραμελημένα καρδιολογικά προβλήματα ειδικά σε μεγάλες ηλικίες, αφού την περίοδο της πανδημίας οι ασθενείς δεν αναζητούσαν βοήθεια, αλλά και η πρόσβαση στα νοσοκομεία ήταν δύσκολη. Αναφορικά με τις επιπτώσεις της covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα (long covid) ο κ. Κανακάκης σημειώνει ότι αφορά κυρίως περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν βαριά και νοσηλεύθηκαν. Σε ασθενείς που πέρασαν εύκολα τη νόσο covid-19, «καρδιολογική επίπτωση δεν έχουμε δει ακόμα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΕ θα συνεχίσει να κάνει καταγραφή των περιστατικών και να ενημερώνει το κοινό γύρω από αυτά τα προβλήματα.

Για την αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών από τις ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου με συνυπάρχουσες παθήσεις η ΕΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά της covid-19 και της γρίπης και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Στις μεγάλες ηλικίες παρατηρείται αυξημένη θνητότητα όταν κάνουν καρδιαγγειακές επιπλοκές από λοιμώξεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Περιστατικά ανακοπών σε νέους - Η σημασία της ΚΑΡΠΑ

Προβληματίζει τους επιστήμονες η καρδιακή ανακοπή σε νέους ανθρώπους και ανά την Ελλάδα λειτουργεί σε πανεπιστημιακές κλινικές πρόγραμμα καταγραφής αυτών των περιστατικών για να εντοπιστεί αν υπάρχει πρόβλημα στην οικογένεια και να γίνει έλεγχος στα μέλη της γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Κανακάκης, αυτές οι περιπτώσεις είναι γενετικά καθορισμένες καρδιοπάθειες.

Σημειώνει ότι η πρώτη αιτία με διαφορά των καρδιαγγειακών ανακοπών είναι η στεφανιαία νόσος, αυτό που λέμε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε εκτός νοσοκομείου ότι έχουμε από 8-18 καρδιακές ανακοπές το 24ωρο.

Αυτό μπορεί να συμβεί και σε νεαρά άτομα που όμως έχουν μια προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή καναλοπάθειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακή μαρμαρυγή και καρδιακή ανακοπή.

Η ΕΚΕ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα και δίνει πιστοποίηση πάνω στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Απευθύνονται σε επαγγελματικούς κλάδους και το κοινό για την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση ανακοπής. Αν ξεκινήσουμε γρήγορα την ΚΑΡΠΑ τότε μπορεί να σωθούν από 300 έως 600 ζωές ανά έτος, τονίζει ο κ. Κανακάκης και καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΚΕ για το πρόγραμμα σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 10:10

Σχετικά Άρθρα

  • Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;
    Καφές: Πώς επηρεάζει την καρδιά;

    Ο καφές είναι απαραίτητος για το πρωινό μας ξύπνημα. Όμως κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

    Καφές: ποιος μπορεί να του πει όχι; Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουμε κάθε πρωί για να ενισχύσουμε την εγρήγορσή μας, ενώ συνηθίζουμε να τον καταναλώνουμε και μέσα στην ημέρα για τη γεύση αλλά και τα πολλά άλλη οφέλη του για την υγεία.

    Η πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το θέμα «καφές και καρδιά» που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης, η οποία βρίσκεται σε πηγές όπως ο καφές, το τσάι και το κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό που έκανε την εν λόγω μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν ότι διεξήχθη σε ασθενείς με λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιαγγειακής νόσου.

    Τι λένε όμως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία; Μπορεί ο καφές να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή η υπερβολική ποσότητα προκαλεί βλάβη; Ας δούμε τα νεότερα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην καρδιά και τη γενική υγεία.

    Μπορεί η κατανάλωση καφέ να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακών παθήσεων;

    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, η κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο σε τακτική βάση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό. Η ποσότητα που οι ερευνητές βρήκαν ότι είχε τα περισσότερα προστατευτικά αποτελέσματα ήταν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη ή που έπιναν λιγότερα από 100 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα με άτομα που έπιναν περίπου 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα. Η δεύτερη ομάδα που κατανάλωνε μέτρια ποσότητα καφεΐνης, είχε 48,1% ή 40,7% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλο μέγεθος δείγματος άνω των 360.000 ατόμων ηλικίας 37-73 ετών.

    Οι ειδικοί εξήγησαν ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι η ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, καθώς και η ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους για την υποστήριξη της συνολικής καρδιομεταβολικής υγείας.

    «Τόσο ο καφές όσο και το τσάι είναι σύνθετα ποτά που περιέχουν εκατοντάδες βιοδραστικές ενώσεις και είναι πιθανό τα βιολογικά τους αποτελέσματα να εκτείνονται πέρα από αυτά της ίδιας της καφεΐνης. Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή και οι πολυφαινόλες, πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί επίσης να εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων», εξήγησαν οι επιστήμονες.

    Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

    Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ACC (American College of Cardiology) Asia 2024 στην Ινδία αποκάλυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν χρόνια υψηλές ποσότητες καφεΐνης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό ίσχυε ακόμη και αν οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα καλά στην υγεία τους.

    Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν τη χρόνια κατανάλωση καφεΐνης ως την κατανάλωση οποιουδήποτε καφεϊνούχου ροφήματος πέντε ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατανάλωση ισοδυναμούσε με περίπου 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ημερησίως- περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 400 mg είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου, και αυτό ήταν ακόμη πιο έντονο για άτομα που κατανάλωναν 600 mg καφεΐνης την ημέρα.

    Σχολιάζοντας τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της επίδρασής της στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να θέσει τα κατά τα άλλα υγιή άτομα σε κίνδυνο υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς τους κινδύνους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς για όλους μας».

    Καρδιά: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

    Σύμφωνα με ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Stroke, ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα ροφήματα με καφεΐνη, διέφεραν ανάλογα με τον πληθυσμό και τον τόπο διαμονής των συμμετεχόντων.

    Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση περισσότερων από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα ενός ατόμου να υποστεί εγκεφαλικό κατά 37%. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων ή μιας μέτριας ποσότητας καφέ καθημερινά δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές προέρχονταν από μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από 32 χώρες.

    Μεταξύ άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα, μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

    Ενώ η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, οι επιστήμονες τελικά καταλήγουν στο εξής:

    «Όπως για τα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε, το μέτρο είναι πάντα πιο ασφαλές από την υπερβολή. Διατηρήστε το για να είναι η καρδιά σας προστατευμένη».

    Πηγή: Vita - Ιn.gr

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης
    Σε έξαρση οι ιώσεις: Ποιοι ιοί κυριαρχούν τον Οκτώβριο – Tips προφύλαξης

    Αδενοϊοί και εντεροϊοί προκαλούν πολλές μολύνσεις στην κοινότητα, την ώρα που ο κορωνοϊός ... καλά κρατεί και σταδιακά αρχίζει η περίοδος της εποχικής γρίπης

    Ανεβαίνει η ένταση του… πάρτι ιώσεων ενόψει του χειμώνα. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να έχει υψηλή κυκλοφορία προκαλώντας πλήθος κρουσμάτων, η γρίπη έκανε την εμφάνισή της και ταυτόχρονα ιώσεις από ρινοϊούς και εντεροϊούς είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτό το διάστημα.

    Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη εβδομάδα, οι καταγραφές από επτά μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δείχνουν πως οι ιώσεις ειδικά από τις «οικογένειες» ρινοϊών και εντεροϊών θυμίζουν … βαθύ χειμώνα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 7 έως 13 Οκτωβρίου, από τα 102 δείγματα που εξετάστηκαν σε επτά ιδιωτικές κλινικές που συμμετέχουν στο σύστημα επιτήρησης, τα 25 (25%) ήταν θετικά σε ρινοϊό και εντεροϊό. Επίσης, ποσοστό 5% των δειγμάτων ήταν θετικό σε αδενοϊό.

    Μόλυνση από ρινοϊό αποτελεί τη συχνότερη αιτία κοινού κρυολογήματος, με τους ιούς αυτής της ομάδας να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού. Αντίστοιχα, οι εντεροϊοί είναι κοινοί ιοί που μεταδίδονται μέσω της στενής επαφής προκαλώντας συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος.

    Η περίοδος περαιτέρω αύξησης της επίπτωσης των εποχικών λοιμώξεων είναι προ των πυλών. Ο κορωνοϊός εμφανίζει μικρή μείωση της θετικότητας αλλά συνεχίζει σταθερά να μολύνει πολίτες που δεν έχουν προστασία από προηγούμενη νόσηση (δηλαδή δε νόσησαν σχετικά πρόσφατα) και εμβολιασμό.

    Ενδεικτική είναι η ανοδική τάση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Την εβδομάδα 7-13 Οκτωβρίου καταγράφηκαν συνολικά 709 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 597. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ygeiamou.gr, έως και την Κυριακή νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας 540 ασθενείς.

    Παράλληλα, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα επιτήρησης. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που εξετάζονται, όμως, τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά.

    Σε ό,τι αφορά στην εποχική γρίπη, η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση προς το παρόν μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Έχει ήδη καταγραφεί και ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

    Οι ειδικοί συστήνουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες
    Καρδιά: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους έχουν αυτές τις κακές συνήθειες

    Όσο χειρότερη είναι η ποιότητα του ύπνου, τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σύμφωνα με νεότερα στοιχεία

    Ορισμένες παράμετροι του ανεπαρκούς και κακής ποιότητας ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Εάν όμως υπολογιστούν αθροιστικά όλες οι παράμετροι του φτωχού ύπνου, τότε ο κίνδυνος για την καρδιά αυξάνεται έως και κατά 141% σύμφωνα με ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

    Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 6,820 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσου όρου ηλικίας 53 ετών οι οποίοι ανέφεραν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου που κοιμούνται καθώς και το καρδιολογικό τους ιστορικό. Οι 653 εξ αυτών φορούσαν και καταγραφέα της υπνικής τους δραστηριότητας στον καρπό του χεριού.

    Μεταξύ των συνηθειών ύπνου που καταγράφηκαν ήταν η ικανοποίηση από τον ύπνο, η εγρήγορση τις ώρες αφύπνισης, το ωράριο ύπνου και η διάρκεια του ύπνου. Όλες οι παράμετροι συσχετίστηκαν με διαγνωσμένες καρδιολογικές νόσους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αυτοαναφερόμενο πρόβλημα ύπνου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων αυξανόταν κατά 54%. Τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού κινδύνου (141%) είχαν όσοι παρείχαν στοιχεία τόσο μέσω προσωπικής αναφοράς όσο και μέσω της συσκευής που φορούσαν στον καρπό τους. Μάλιστα το ποσοστό αυτό θεωρήθηκε περισσότερο ακριβές.

    Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι μεταξύ υγιών μεσηλίκων η ύπαρξη περισσότερων του ενός προβλημάτων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Soomi Lee επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριντα.

    Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα τα προβλήματα ύπνου που παρουσιάζουν οι μεσήλικες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά τους.

    Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία και για το καρδιολογικό προφίλ των συμμετεχόντων (αρρυθμίες, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, φύσημα), το οικογενειακό τους ιστορικό και το κοινωνικό οικονομικό τους επίπεδο.

    Ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες παραπονούνταν για περισσότερα προβλήματα ύπνου αλλά οι άνδρες ήταν εκείνοι που υπέφεραν συχνότερα από καρδιολογικά προβλήματα, εντούτοις δεν διαπίστωσαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο φύλο, τα προβλήματα ύπνου και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

    Οι συνήθειες του ύπνου μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές στρατηγικές πρόληψης του καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά
    Το πασίγνωστο διεγερτικό που μειώνει κατά 50% τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο – Τρία φλιτζάνια κάνουν τη διαφορά

    Σε μια ποσότητα όπως τρία εσπρεσσάκια, τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας

    Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

    Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

    «Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

    48,1% μικρότερος κίνδυνος

    Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

    Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

    Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

    Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

    «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

    Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

    Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

    Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

    Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο
    Τα «μαγικά» συστατικά που προστατεύουν μυαλό και καρδιά και βελτιώνουν τον ύπνο

    Χαρίζουν χρώμα στα τρόφιμα και πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό - Γνωρίστε τις θαυματουργές ενώσεις και μάθετε σε ποια τρόφιμα «κρύβονται»

    Είναι υπεύθυνα για τα ζωντανά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και τα οφέλη τους τόσο στη γνωστική υγεία, όσο και σε άλλους δείκτες υγείας. Ο λόγος για τα φλαβονοειδή, μια ποικιλόμορφη ομάδα φυτικών ενώσεων που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, φυτικής κυρίως προέλευσης. «Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο τσάι, σε ορισμένα λαχανικά, στα εσπεριδοειδή, στο κρασί και το κακάο. Συμβάλλουν στις έντονες αποχρώσεις πολλών φρούτων και λαχανικών, όπως το μπλε των βατόμουρων, που οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη», εξηγεί η διατροφολόγος Maz Packham.

    Τον τελευταίο καιρό, τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open αναδεικνύει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο των πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων στη γνωστική υγεία, υποδεικνύοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 28%. «Τα ευρήματά μας δείχνουν συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση 6 επιπλέον μερίδων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα, ιδίως μούρων, τσαγιού και κόκκινου κρασιού, σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Aedin Cassidy, διευθύντρια διεπιστημονικής έρευνας στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ.

    Τα οφέλη των φλαβονοειδών, όμως, δεν περιορίζονται στη γνωστική υγεία. Η διατροφολόγος Emma Derbyshire σημειώνει ότι τα φλαβονοειδή διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις.

    Επιπροσθέτως, κάθε φλαβονοειδές έχει τα δικά του, μοναδικά οφέλη στην υγεία μας. «Ένα από τα αγαπημένα μου είναι η κερκετίνη – γνωστή ως το αντιισταμινικό της φύσης. Είναι πραγματικά χρήσιμη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα», σημειώνει η δρ. Packham. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στην κάπαρη, το ραπανάκι, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τα κρεμμύδια, τη λαχανίδα.

    Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης φλαβονοειδών και του ύπνου. «Η απιγενίνη (που βρίσκεται στο χαμομήλι, τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο) είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καθώς συνδέεται με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές που προάγουν τη χαλάρωση. Επομένως, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε», εξηγεί η δρ. Packham.

    Πόσα φλαβονοειδή πρέπει να καταναλώνετε;

    Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο πρόσληψης, στην Ευρώπη, η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 313-428 mg, με τους ειδικούς να υποδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτής της ποσότητας.

    Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φλαβονοειδών;

    • Τσάι: Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική. Το μαύρο τσάι περιέχει 115 mg φλαβανόλων ανά 100 mg, ενώ το πράσινο τσάι έχει 54 mg ανά 100 mg.
    • Μούρα: Τα βατόμουρα και οι φράουλες είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία. Προσθέστε τα σε smoothies ή γιαούρτι.
    • Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια -κυρίως τα αποξηραμένα- αποτελούν καλή πηγή φλαβονοειδών.
    • Κόκκινο κρασί: Περιέχει ρεσβερατρόλη, η οποία έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά. Συνίσταται, ωστόσο, να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα.
    • Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε εσπεριδίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Απολαύστε τα ως σνακ ή σε μορφή χυμού.
    • Μαύρη σοκολάτα: Η υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα περιέχει έως και 3 φορές περισσότερες φλαβανόλες από τη σοκολάτα γάλακτος.
    • Φυλλώδη λαχανικά: Το λάχανο και το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές καεμφερόλης, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή. Συμπεριλάβετε τα σε σαλάτες ή smoothies για μια υγιεινή προσθήκη.
    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας
    Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Τι αποκαλύπτει η απάντησή σας για την υγεία της καρδιάς σας

    Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει: «Πόσο ευτυχισμένοι είστε;», σκεφτείτε το καλά - Από την απάντησή σας εξαρτώνται πολλά και αποκαλύπτονται πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε

    Είστε ευτυχισμένοι με τη ζωή σας; Αποδεικνύεται ότι η απάντησή σας θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, τα άτομα που αισθάνονται ικανοποιημένα ή απολαμβάνουν μια ισχυρή αίσθηση ευεξίας, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Παραδοσιακά, η ιατρική περίθαλψη εστιάζει στη διαχείριση των φυσικών παραγόντων κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η ενίσχυση της ικανοποίησης από τη ζωή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξίσου ουσιαστική στρατηγική.

    Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιολογώντας τα επίπεδα ικανοποίησής τους σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, οι φιλίες, η υγεία, τα οικονομικά και η συνολική ευτυχία. Η ομάδα εξέτασε την πιθανή σχέση μεταξύ της ευημερίας και τεσσάρων σημαντικών καρδιαγγειακών παθήσεων: στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Τα ευρήματα οδήγησαν σε μια σημαντική αποκάλυψη: Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή είχαν 10-21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν χαμηλότερη ευημερία. Αναλύοντας περαιτέρω την επίδραση της ευτυχίας σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες παθήσεις, η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή:

    • 44% χαμηλότερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου
    • 45% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου
    • 51% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας
    • 56% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής

    Για να διερευνήσουν περαιτέρω τη συσχέτιση, οι ερευνητές προχώρησαν τη μελέτη τους, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα με υψηλότερη ευημερία ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και να χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, που συνδέονται άμεσα με καρδιακές παθήσεις. Το εύρημα αυτό ενίσχυσε τον ισχυρισμό τους ότι η ευτυχία μπορεί όντως να παίζει ρόλο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία», σημείωσε ο δρ. Sun, επισημαίνοντας ότι οι πολύπλοκοι βιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στην καρδιαγγειακή υγεία και τη συναισθηματική ευεξία γίνονται όλο και πιο σαφείς.

    Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την ψυχική υγεία με την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον δρ. Glenn N. Levine, καθηγητή Ιατρικής στο Baylor College of Medicine, ενώ έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πώς τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωριστούν τα οφέλη των θετικών ψυχολογικών παραγόντων, όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή.

    Αν και τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, η μελέτη χαρακτηρίζεται από ορισμένους περιορισμούς. Οι ερευνητές ελπίζουν, ωστόσο, ότι θα τους βοηθήσει να μελετήσουν πώς η ψυχολογική ευεξία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και άλλους δείκτες υγείας. Σύμφωνα με τον δρα. Sun, η παρούσα μελέτη θα βοηθήσει σε μια ολιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική και συναισθηματική ευημερία επηρεάζει τη συνολική υγεία.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μελέτη αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η φροντίδα της συναισθηματικής υγείας δεν έχει να κάνει μόνο με το να αισθανόμαστε καλά, αλλά και με το να ζούμε περισσότερο και υγιέστερα. Καθίσταται πλέον σαφές ότι η ψυχική ευεξία θα πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία για την πρόληψη ασθενειών.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν: «Είστε ευχαριστημένος με τη ζωή σας;» να θυμάστε ότι η απάντησή σας μπορεί να είναι πιο σημαντική από ό,τι νομίζετε.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
    Σχολεία: Μαζί με το κουδούνι ήρθαν και οι ιώσεις – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Την εμφάνισή τους σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο κουδούνι έκαναν στα σχολεία οι ιώσεις, ο κορονοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το συγχρωτισμό. Μάλιστα, μέρα με τη μέρα και όσο η θερμοκρασία θα σημειώνει περαιτέρω πτώση και θα μπαίνουμε για τα καλά στην περίοδο των βροχοπτώσεων, η συχνότητα εμφάνισης των ιογενών ασθενειών θα ακολουθεί αυξητικές τάσεις, ενώ το επόμενο διάστημα οι παιδίατροι αναμένουν να ξεκινήσει και η περίοδος της γρίπης.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη, αυτήν την περίοδο μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας καταγράφονται πολλά κρούσματα κορονοϊού με ήπια συμπτώματα αλλά και κρούσματα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κάποια από τα οποία οφείλονται στον στρεπτόκοκκο. Επίσης, παρατηρούνται και αρκετά κρούσματαγαστρεντερίτιδας.

    Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι κυρίως πυρετός, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, φαρυγγαλγία και τραχηλική λεμφαδενίτιδα.

    «Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στις πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής, δηλαδή στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Αύξηση των κρουσμάτων αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά τα συμπτώματα είναι ήπια. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι τα παιδιά τον μεταφέρουν στο σπίτι και κολλάνε ολόκληρες οικογένειες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέξουν κίνδυνο άτομα ευπαθών ομάδων, όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, λεχώνες και ηλικιωμένοι που πάσχουν και από άλλα νοσήματα», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Τζέτζη.

    Τι πρέπει να κάνουν γονείς και δάσκαλοι

    Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, στα σχολεία αλλά και στο σπίτι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά των ιών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το καλό πλύσιμο των χεριών και ο καλός καθαρισμός, ιδίως στους παιδικούς σταθμούς, των επιφανειών που εναποτίθεται το φαγητό ή μοιράζονται τα παιχνίδια.

    «Η καλή αποστείρωση των επιφανειών είναι πολύ σημαντική, διότι οι ιοί μεταφέρονται με το φτάρνισμα, το βήχα και το σάλιο. Στα σχολεία απαραίτητος είναι και ο καλός αερισμός των χώρων. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν, ώστε τα παιδιά τους να έχουν σωστή διατροφή, η οποία να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά αλλά και να ακολουθούν ένα σωστό ωράριο ύπνου. Όταν τα παιδιά είναι εμπύρετα, δεν τα στέλνουμε στο σχολείο, παρά μόνο αν περάσει ένα 24ωρο από την τη στιγμή που ανέβασαν πυρετό. Αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στο σχολείο αλλά και για να προφυλάξουμε περαιτέρω τα παιδιά, αφού μετά από μία ίωση ο οργανισμός τους είναι περισσότερο ευάλωτος και μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα κάποια άλλη ασθένεια. Όταν το παιδί μας είναι ασθενές, ενημερώνουμε το σχολείο και σίγουρα επικοινωνούμε άμεσα με τον παιδίατρο», αναφέρει η κ. Τζέτζη.

    Έρχεται η περίοδος της γρίπης

    Κατά την ίδια, οι παιδίατροι αναμένουν το επόμενο διάστημα να μπούμε και στην περίοδο της γρίπης, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τον βροχερό καιρό καθώς και από την πτώση της θερμοκρασίας.

    «Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γρίπης το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης και τα παιδιά από έξι μηνών έως έξι ετών», σημειώνει η κ. Τζέτζη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων
    Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

    Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

    Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch