Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 13:21

Ρούλα Πισπιρίγκου: Εκανε μνημόσυνο για τη Τζωρτζίνα στις φυλακές Κορυδαλλού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τέλεσε τρισάγιο στο εκκλησάκι των φυλακών Κορυδαλλού

Στο παρεκκλήσι των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού τέλεσε μόνη της σήμερα το μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, η μητέρας της Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται και για τους χαμούς των άλλων δύο παιδιών της, Μαλένας και Ιριδας.

Όπως αναφέρει το Star, η μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα τέλεσε μόνη της το μνημόσυνο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο παρεκκλήσι που υπάρχει, με την παρουσία του ιερέα, που πηγαίνει κάθε δεύτερο Σάββατο στη φυλακή.

Ήταν επιθυμία της κατηγορουμένης να γίνει αυτό το τρισάγιο και να διαβαστεί μία ευχή. Είχε αιτηθεί όμως να πάει και στο μνημόσυνο που τέλεσε την περασμένη Δευτέρα η μητέρα και η αδερφή της στον τάφο του παιδιού στην Πάτρα. Το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. Το μνημόσυνο έγινε παρουσία, εκτός από τη μητέρα και της αδερφής της, του πατριού της και του θείου της.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μνημόσυνο τέλεσε και ο Μάνος Δασκαλάκης σε μοναστήρι την περασμένη εβδομάδα . Ήταν 29 Ιανουαρίου 2022 όταν στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού «έσβησε» η Τζωρτζίνα. Ήταν δύο και μισή το μεσημέρι όταν η μητέρα κάλεσε σε βοήθεια .Οι γιατροί έδιναν μάχη για μισή ώρα, με τη μικρή Τζωρτζίνα να φεύγει από τη ζωή με αιτία θανάτου την κεταμίνη.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ενημερώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει «πειθαρχική αναφορά αλλά και μήνυση και αγωγή κατά των κ.κ. Καρακούκη – Καλόγρηα για τα αδικήματα της παραβάσεως καθήκοντος, της ψεύδους καταμηνύσεως, της συκοφαντικής δυσφημήσεως και της ψευδούς καταθέσεως».

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, εστιάζει στους θανάτους της Μαλένας το 2019 και της Ίριδας την Άνοιξη του 2021. Επικαλείται και πάλι τις εκτιμήσεις μιας ομάδας ιατροδικαστών που -όπως αναφέρει- καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα κορίτσια πέθαναν από παθολογικά αίτια.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 11:07

Σχετικά Άρθρα

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμος Ήλιδας: Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση
    Δήμος Ήλιδας: Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση

    Την ερχόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 θα τελεστεί το Μνημόσυνο των 32 πεσόντων ανδρών του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας. Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός του Οκτωβρίου του 1947, που είχε συγκλονίσει την Κοινωνία της Ηλείας στα δύσκολα και δραματικά μεταπολεμικά χρόνια.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται από συγγενείς και φίλους των πεσόντων, αλλά και την συνδρομή πολλών πολιτών από όλην την Ηλεία. Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των πεσόντων στην Μάχη της Χαβαρόβρυσης (22 Οκτωβρίου 1947) θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής στις 11.00 πμ, στο Εικονοστάσι-Ηρώο που έχει δημιουργηθεί στην μνήμη τους επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, στην θέση Χαβαρόβρυση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας», λέει η ιατροδικαστής Τσάκωνα
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας», λέει η ιατροδικαστής Τσάκωνα

    H ιατροδικαστής κατέθεσε ότι δεν εντόπισε σημάδια «στιγμιαίου θανάτου» στη σορό του κοριτσιού - Ρωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο για το τι «είδε» στη περιοχή γύρω από το στόμα της Μαλένας

    «Οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας δεν είναι κάκωση. Εγώ είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού και αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε διενεργήσει αρχικά τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του παιδιού, αποδίδοντας το θάνατό του σε ηπατική ανεπάρκεια. Η ίδια κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ανέφερε ότι δεν εντόπισε σημάδια «στιγμιαίου θανάτου» στη σορό του κοριτσιού.
    Ειδικότερα, η δίκη της κατηγορούμενης μητέρας από τη Πάτρα για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της, Ιριδας και Μαλένας, ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έπειτα από πολλές διακοπές, λόγω προβλήματος μέλους της έδρας. Με την επανέναρξη της δίκης στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κ. Τσάκωνα, το πόρισμα της οποίας για το θάνατο της μικρής Μαλένας Δασκαλάκη, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αργότερα οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας. Ειδικότερα, οι δυο ιατροδικαστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα πέθαναν από ασφυξία, την οποία έχουν αποδώσει σε εξωγενή παράγοντα. Στο πόρισμά τους, άλλωστε, στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δυο μικρότερων κοριτσιών της.

    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής της η κ. Τσάκωνα (η οποία «ανοίγει» τον κύκλο των καταθέσεων των ιατροδικαστών) ρωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο για το τι «είδε» στη περιοχή γύρω από το στόμα της Μαλένας.

    Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

    Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα.

    Νωρίτερα, αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη η ιατροδικαστής ανέφερε: «Στις 13.4.2019 υπήρξε ο θάνατος της Μαλένας. Στις 16.4 ήρθε σε εμάς το περιστατικό. Φωτογραφήθηκε αρχικά. Είχα λάβει την αναγγελία θανάτου με ιστορικό από τους θεράποντες ιατρούς της. Το ιστορικό έλεγε την ημερομηνία εισαγωγής της στο νοσοκομείου και περιελάμβανε τη διάγνωση της νόσου, τη θεραπεία και την ώρα θανάτου. Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησα νεκροψία – νεκροτομή».
    Η κυρία Τσάκωνα δέχθηκε στη συνέχεια «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα για τα «εντυπώματα» στο προσωπάκι της μικρής Μαλένας, δεδομένου ότι στη δικογραφία υπάρχουν φωτογραφίες όπου φαίνονται διάφορες εκδοχές – αμυχές στη βάση της μύτης του παιδιού και τις οποίες η κ. Τσάκωνα δεν είχε καταγράψει στην έκθεσή της.

    Πρόεδρος: Τι είδατε κατά την εξέταση της σορού;

    Μάρτυρας: Υπήρχαν δυο μικροεκδορές, κυάνωση, υποστάσεις. Πρώτα βλέπουμε εξωτερικά τη σορό, αν έχει κακώσεις. Υποστάσεις είναι όταν πεθαίνει κάποιος το αίμα λιμνάζει σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με τη στάση που έχει η εκάστοτε σορός. Οι υποστάσεις αρχίζουν να φαίνονται δυο με τέσσερις ώρες μετά. Το μέρος της σορού που ακουμπάει σε επιφάνεια θα παραμείνει λευκό. Όπου δεν ακουμπάει εμφανίζονται υποστάσεις.

    Πρόεδρος: Ένας γιατρός θα μπορούσε να δει τις υποστάσεις;

    Απάντηση: Για να τις δει ο γιατρός θα πρέπει να γυρίσει τη σορό.

    Το δικαστήριο επέδειξε στη συνέχεια στη μάρτυρα φωτογραφίες της σορού της Μαλένας, με την κατηγορούμενη μητέρα της να αποφεύγει να τις κοιτάξει.

    Πρόεδρος: Η κυάνωση χειρών τι σημαίνει;

    Μάρτυρας: Ότι έχει πέσει το οξυγόνο, ο κορεσμός του, είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά.

    Πρόεδρος: Θέλει χρόνο να εγκατασταθεί;

    Μάρτυρας: Ναι, θέλει κάποιο χρόνο για να εγκατασταθεί. Αποκλείεται έτσι η ανακοπή η ο στιγμιαίος θάνατος.

    Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

    Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα. (…). Δεν γνωρίζω τι κόλλησαν και αν κόλλησαν στο στόμα οι γιατροί του νοσοκομείου.

    Πρόεδρος: Γιατί τα υπόλοιπα εντυπώματα δεν φαίνονται;

    Μάρτυρας: Εξαρτάται ίσως από το είδος της κολλητικής ταινίας.

    Η ασφυξία

    Σε ό,τι αφορά στην ασφυξία την οποία προσδιόρισαν ως αιτία θανάτου της Μαλένας οι κ.κ. Καρακούκης Καλόγρηας η μάρτυρας επισήμανε ότι η ίδια δεν εντόπισε σημάδια ασφυκτικού θανάτου. «Ασφυκτικές κηλίδες μπορούμε να βρούμε και σε περιστατικά που ο άνθρωπος έχει φύγει από ανακοπή» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσάκωνα για να προσθέσει: «Σπάνε τα αγγεία και δίνουν αυτή την εικόνα». Η πρόεδρος, πάντως, της υπέβαλλε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τα ευρήματα που μπορεί να υπάρχουν σε περιστατικό ασφυκτικού θανάτου.

    Πρόεδρος: Έτσι, όπως εισφέρεται η κατηγορία της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία με άγνωστο μέσο, πχ με μαξιλάρι σε αυτή τη περίπτωση αλλάζει κάτι σε σχέση με τις ασφυκτικές κηλίδες; Σας έχει τύχει άλλη περίπτωση ασφυξίας με κάποιο μέσο μαλακό που να μην αφήσει εντύπωμα;

    Μάρτυρας: Όχι, δεν μου έχει τύχει.

    Πρόεδρος: Δεν έχετε διερευνήσει ασφυκτικό θάνατο με άλλο μέσο;

    Μάρτυρας: Τώρα, δε θυμάμαι έχω κάνει χιλιάδες νεκροτομές.

    Πρόεδρος: Τι περιμένουμε να δούμε σε περίπτωση ασφυξίας στα όργανα;

    Μάρτυρας: Θα δούμε στο ήπαρ νέκρωση στη ζώνη 3. Σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου επέρχεται νέκρωση των κυττάρων μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση ασφυξίας χωρίς να έχει νεκρωθεί η ζώνη 3 στο ήπαρ.

    Έπειτα από άλλες ερωτήσεις της έδρας η κ. Τσάκωνα κατέθεσε ότι συμβουλεύτηκε τον παθολογο-ανατόμο κ. Αγαπητό για το τι σημαίνουν τα ευρήματα στο ήπαρ του παιδιού και εκείνος της είπε ότι πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια.

    Η δίκη συνεχίζεται.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τροχαίο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου - Τράκαρε με ΙΧ η κλούβα που τη μετέφερε
    Τροχαίο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου - Τράκαρε με ΙΧ η κλούβα που τη μετέφερε

    Ένα ατύχημα είχε πριν από λίγες μέρες η Ρούλα Πισπιρίγκου.

    Με κάταγμα είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε τις προηγούμενες μέρες κατά τη μεταγωγή της στο δικαστήριο.

    Ειδικότερα, κατά τη μεταγωγή της από τις φυλακές Κορυδαλλού στα δικαστήρια, η κλούβα που τη μετέφερε, τράκαρε με ένα ΙΧ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Σύμφωνα με «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, στην αρχή η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν δήλωσε να έχει χτυπήσει, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, πήγε στο νοσοκομείο, ισχυριζόμενη ότι έχει αφόρητους πόνους.

    Τελικά, διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κάταγμα κατά το ατύχημα. Μάλιστα, η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, καθώς διαπιστώθηκε πως το χέρι της ήταν δεμένο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, έλεγε ότι η Μαλένα δεν θα πάει καλά» κατέθεσε ψυχολόγος του Παίδων
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, έλεγε ότι η Μαλένα δεν θα πάει καλά» κατέθεσε ψυχολόγος του Παίδων

    «Το παιδί δεν πέθανε από τη λευχαιμία ούτε από ηπατική ανεπάρκεια» κατέθεσε γιατρός στη δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

    «Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η κλινική ψυχολόγος στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Χαρίκλεια Λύρα. Η μάρτυρας είχε συναντηθεί με την κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα, αλλά και με τον Μάνο Δασκαλάκη, όταν το κοριτσάκι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με διάγνωση λευχαιμίας. Επίσης είχε επισκεφθεί τη Μαλένα στο δωμάτιό της, παρουσία της μητέρας της.
    «Η μητέρα είχε μια εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό, αυτό μου έκανε εντύπωση. Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι σε σχέση με την Τζωρτζίνα είναι πολύ καλή, ότι είναι ήσυχο κορίτσι που έχει αντίληψη καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα για τη Τζωρτζίνα μου είπε ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Τη συνέδεε με την τακτοποίηση του χώρου. Όμως ένα τόσο μικρό κοριτσάκι δεν γίνεται να τακτοποιεί σαν μεγάλη» είπε η μάρτυρας και αναφερόμενη στα όσα αποκόμισε από τη συνάντησή της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατέθεσε: «Μου έλεγε αυτά που σκέφτεται με ένα τελείως ψυχρό τρόπο, αποστασιοποιημένο. Υπάρχουν γονείς που πάλλονται από αγωνία, που έχουν ακόμη και ενοχές».
    «Δεν θα πάει καλά η Μαλένα»
    Πρόεδρος: Μήπως η μητέρα είναι ένα εσωστρεφές άτομο;
    Μάρτυρας: Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είχε το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. …Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Εκείνη ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου.

    Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε πως πριν τη συνάντηση της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η ίδια είχε ενημερωθεί για τη λευχαιμία στη Μαλένα και οι γιατροί της είχαν πει ότι κατά΄90% η ασθένεια ήταν ιάσιμη.

    «Στη πρώτη συνάντησή μου με τη μητέρα σημείωσα λίγα πράγματα. Αυτό που θυμάμαι όμως είναι που μου έλεγε “φοβάμαι πολύ για εκείνη”. Μου είπε κάποιες πληροφορίες για την οικογένειά της, για την εγκυμοσύνη της στη Μαλένα που ήταν δύσκολη και μετά άρχισε να περιγράφει πώς είναι η Μαλένα. Το πιο εντυπωσιακό όμως για μένα είναι ότι έλεγε ότι «δεν θα πάει καλά η Μαλένα». Την ρώτησα γιατί σκέφτεται το χειρότερο για το παιδί της, αφού οι γιατροί της έλεγαν ότι θα πάει καλά. Αναφέρθηκε σε ένα κακό προηγούμενο. Μου είπε η μεγάλη κόρη έχει ένα πρόβλημα καρδιάς, πρόβλημα υγείας δεν ξέρω, δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, δεν το σημείωσα. Σαν να μου είπε ακόμη ότι είχε μια ικανότητα μεταφυσική κάπως να διαισθάνεται το κακό που πρόκειται να συμβεί. Δεν με έπεισε», είπε η κυρία Λύρα, χωρίς όμως να δηλώσει με σιγουριά πως η κατηγορούμενη μητέρα όταν της είπα για προβλήματα υγείας αναφέρονταν στην Τζωρτζίνα.

    «Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού»

    Στη συνέχεια η ψυχολόγος αναφέρθηκε στη συνάντησή της με το Μάνο Δασκαλάκη, για τον οποίο είπε: «Αν θυμάμαι καλά τη ίδια ημέρα είδα και τον κ. Δασκαλάκη, είχε μια διάθεση αρκετά συγκρατημένη, δεν έδειχνε διάθεση να ανοιχτεί για κάτι. Δεν έδειξε διάθεση να πει κάτι παραπάνω και εγώ δεν ήθελα να τον πιέσω. Ήταν ένας άνθρωπος μαζεμένος».

    Πρόεδρος: Τι έγινε μετά;
    Μάρτυρας: Πήγα μια φορά στο δωμάτιο και η μητέρα μου είπε το ότι το παιδί θέλει να κοιμηθεί, την άλλη φορά μου που είπε πως το παιδί θέλει να φάει, έβρισκε νομίζω δικαιολογίες.

    Εν τέλει, η κ. Λύρα ανέφερε ότι πήγε στο δωμάτιο της Μαλένας στις 11 Απριλίου 2019, δυο ημέρες δηλαδή πριν το θάνατό του κοριτσιού. «Ήταν και ο κ. Δασκαλάκης και μετά βγήκε. Το παιδί ήταν στο κρεβάτι, της συστήθηκα και μίλησα για την ασθένεια με ένα παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλωτσιές…».

    Πρόεδρος: Πως ήταν η Μαλένα;
    Μάρτυρας: Με άκουγε ανέκφραστη. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι δεν απευθύνθηκε στη μητέρα. Με τα παιχνίδια που της έδωσα άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έκατσα εκεί μισή ώρα. Άφησα τα παιχνίδια στο κρεβάτι της, τα περιεργάστηκε και άρχισε να λέει διάφορα λόγια, σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι της, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί.
    Πρόεδρος: Μήπως η μητέρα σκέφτηκε ότι θα είναι παρέμβαση στο έργο σας; Στα συμπεράσματα που θέλετε να βγάλετε;
    Μάρτυρας: Οι αντιδράσεις των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυθόρμητες. Η μητέρα σε αυτό το διάστημα ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου.
    Πρόεδρος: Ρωτήσατε τις νοσηλεύτριες πώς αντιδρούσε η Μαλένα απέναντι σε εκείνες;
    Μάρτυρας: Μου είπαν ότι ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ζωηρό, που έκανε επαφή και αυτό μου έκανε εντύπωση. Εγώ, όταν της έδωσα τα παιχνίδια ήταν ανέκφραστη. Δεν εξέφρασε καμία έκπληξη. Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του.
    Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;
    Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.
    Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό τι θα σήμαινε;
    Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, για αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε σαν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα. Αν εκείνη του έλεγε «κάνε γεια» θα το έκανε.

    «Έπαθα μεγάλο σοκ»

    Τέλος, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη στιγμή που έμαθε για το θάνατο της Μαλένας. «Έπαθα μεγάλο σοκ. Μου είπαν: “πέθανε η Δασκαλάκη”. Δεν μπορούσα να φανταστώ και ρώτησα “η μάνα;” “Ποια μάνα;” μου απάντησαν, “η Μαλένα”. Μου είπαν ότι ήταν αιφνίδιος θάνατος.
    Πρόεδρος: Ρωτήσατε πως αντέδρασαν οι γονείς στο θάνατο του παιδιού τους;
    Μάρτυρας: Όχι, να σας πω κάτι; Μπροστά στο θάνατο όλοι κάνουν πίσω. Όταν ένα παιδί στο ογκολογικό πεθαίνει αφήνει πίσω του μια τεράστια θλίψη. Κανείς εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να ρωτήσει κανέναν. Τους συλλυπήθηκα, τους είπα ότι «είμαι στη διάθεσή σας». Φύγανε και μετά ήρθαν να πάρουν το φάκελο.
    Πρόεδρος: Τους πήρατε τηλέφωνο;
    Μάρτυρας: Δεν είναι απαραίτητο. Έγινα όλα πολύ ξαφνικά και είχα πολλά ερωτηματικά για το πως έγινε αυτό, είχα μεγάλη θλίψη. Η αποστασιοποιημένη στάση της μητέρας μου έκανε εντύπωση. Η συγκεκριμένη μητέρα είχε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με άλλους γονείς που είχα δει.

    «Η Μαλένα δεν πέθανε από λευχαιμία»

    Ακολούθησε η κατάθεση του παιδίατρου – ογκολόγου Απόστολου Πουρτσίδη, ο οποίος είχε εξετάσει το κοριτσάκι, λίγο πριν τον θάνατό του. «Η Μαλένα δεν ήταν ένα παιδί για να ασχοληθεί όλο το τμήμα. Ήταν καλά. Ήταν ένα ζωηρό παιδί, ευδιάθετο δεν έδειχνε πως η αρρώστια την έχει επηρεάσει», είπε στην κατάθεση ο μάρτυρα για να προσθέσει: «Δεν ενέπνεε καμία ανησυχία η Μαλένα, στον όροφο είχαμε άλλα πιο σοβαρά περιστατικά εκείνη την περίοδο. Ήταν το παιδί που απασχολούσε λιγότερο και ιατρικά και νοσηλευτικά».

    Μιλώντας για τον θάνατο του κοριτσιού ο γιατρός ανέφερε: «Με πήρε τηλέφωνο η κυρία Νικήτα και μου είπε: “χάσαμε τη Δασκαλάκη”. Πραγματικά έμεινα. Είχαμε άλλο παιδί τελικού σταδίου που περιμέναμε. Τι να σας πως …Δεν το περίμενα με τίποτα ούτε στη πιο τρελή μου φαντασία. Έπαθα σοκ, έκλεισα το τηλέφωνο και πήγα. Ήταν όλοι στο γραφείο (του νοσοκομείου) μαζεμένοι, ήταν εκεί ο εντατικολόγος, οι νοσηλεύτριες, η κυρία Νικήτα και αν θυμάμαι καλά σε κάποια στιγμή πρέπει να ήρθε η μητέρα. Οι γιατροί ακροθιγώς μου είπαν– είχαν συγκλονιστεί όλοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν– ότι την βρήκαν σε μυδρίαση, ότι έγιναν προσπάθειες ανάνηψης».

    Πρόεδρος: Τι σημαίνει ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση;
    Μάρτυρας: Ότι καρδιοαναπνευστικά δεν υπάρχει καμία λειτουργία, είναι η απώλεια των αισθήσεων. Είναι η άμεση ένδειξη θανάτου.
    Πρόεδρος: Πότε εγκαθίσταται η μυδρίαση;
    Μάρτυρας: Πέντε -δέκα λεπτά μετά το θάνατο. Είναι εγκατεστημένη όταν υπάρχει απώλεια των αισθήσεων.

    « Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα»

    Ο κ. Πουρτσίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα ακολούθησαν μετά το θάνατο του κοριτσιού. «Πήγα στο δωμάτιο υπήρχε διάχυτη θλίψη, σοκ και απόγνωση. Είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι. Στο άκουσμα της λέξης νεκροτομή ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψέλλιζε κάτι για την κορτιζόνη αλλά δεν θυμάμαι τι. Η μητέρα ίσως ρώτησε “πώς έγινε αυτό”. Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή “είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι;”» είπε ο μάρτυρας αναφέροντας πως για εκείνον δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο θάνατος της Μαλένας να οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε αποφανθεί η ιατροδικαστής.

    «Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δει άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια ποτέ, δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια. Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα για ένα παιδί που κυκλοφορούσε λίγο πριν. Για εμένα δεν υπάρχει και βάζω και τη σφραγίδα μου σε αυτό» ξεκαθάρισε.

    Πρόεδρος: Τι συμπτώματα έχει ένας ασθενής με ηπατική ανεπάρκεια;
    Μάρτυρας: Είναι κατακίτρινος, δεν έχει διάθεση είναι κλινήρης μόνο, είναι σε μόνιμη υπνηλία, δεν αναγνωρίζει. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια. Έχω δει ηπατοτοξικότητα αλλά αυτό είναι άλλο, σταματάμε τον παράγοντα που τον προκαλεί. Συγνώμη αλλά δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα. Για μένα η Μαλένα μας δεν χάθηκε από την λευχαιμία της ή από ηπατική ανεπάρκεια. Δυστυχώς δεν ξέρω από τι.

    Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας και σημείωσε πως αν υπήρχαν όταν είδε το παιδί ,αποκλείεται να μην τα είχε παρατηρήσει. «Σίγουρα δεν υπήρχαν. Έστω και από κουνούπια τα φροντίζουμε τα παιδιά λόγω της θεραπείας. Σίγουρα θα το έβλεπε η κ. Νικήτα, θα το έγραφε και θα μου το έλεγε και εμένα. Στους γονείς δίνουμε και οδηγίες πως οτιδήποτε δουν στο παιδί - ακόμη και δυο χρόνια μετά τη θεραπεία- να παίρνουν τηλέφωνο», τόνισε.

    Ένορκος: Από τα ευρήματα αποκλείετε το ενδεχόμενο της ασφυξίας;
    Μάρτυρας: Δεν αποκλείω τίποτα, πάντως το παιδί δεν πέθανε από λευχαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Χάσαμε χρόνο… Η Μαλένα ήταν νεκρή όταν πήγα» - Τι κατέθεσε εντατικολόγος
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Χάσαμε χρόνο… Η Μαλένα ήταν νεκρή όταν πήγα» - Τι κατέθεσε εντατικολόγος

    Ακόμη ένας γιατρός του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» κατέθεσε σήμερα (27/5) στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Μαλένας.

    Ο Κωνσταντίνος Τζιούβας μίλησε για τον αιφνίδιο θάνατό της ενώ περιέγραψε και τις δραματικές στιγμές των γιατρών και των νοσηλευτών για να την επαναφέρουν στη ζωή. Μάλιστα υποστήριξε πως όταν έφτασε το παιδί ήταν νεκρό και εκτίμησε ότι χάθηκε χρόνος… μέχρι να ειδοποιηθούν οι γιατροί.

    «Στο 1,5 λεπτό έγινε δεύτερη κλήση ότι είχαμε ανακοπή»

    Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Κωνσταντίνος Τζιούβας ανέφερε: «Ήταν νωρίς το απόγευμα και είχα βάρδια. Έγινε μια κλήση. Νομίζω σήκωσε το τηλέφωνο η νοσηλεύτρια κ. Ευστάθιου. Έρχεται η νοσηλεύτρια και μου λέει έχουμε μια κλήση από το ογκολογικό τμήμα για σπασμούς σε ένα παιδί. Εμείς πάντα έχουμε ένα χρόνο αντίδρασης σε αυτό. Έφυγα από εκεί που καθόμουν και σε δευτερόλεπτα άρχισα να ετοιμάζομαι, μπλούζα, γάντια, μάσκα, να πάρουμε βαλίτσες και φάρμακα ανάνηψης. Στο 1,5 λεπτό περίπου όταν φεύγαμε, έγινε δεύτερη κλήση ότι είχαμε ανακοπή. Μας είπαν «ανακοπή τρέξτε!».

    «Χάσαμε χρόνο…»

    Περιγράφοντας την εικόνα της Μαλένας, ο Κωνσταντίνος Τζιούβας είπε στο δικαστήριο πως «οπτικά είδα ένα παιδί κυανό, ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ήταν ένα παιδί σε ανακοπή. Άτονο, είχε ψυχρά άκρα, όλο το κορμί ήταν ψυχρό».

    Η κατάθεση του εντατικολόγου

    • Πρόεδρος: Τι αίσθηση σας έδωσε δηλαδή;
    • Μάρτυρας: Γρήγορα μπορώ να αντιληφθώ αν έχει κάποιος σφίξεις. Το παιδί ήταν ψυχρό.
    • Πρόεδρος: Άρα ήταν ένα παιδί νεκρό όταν πήγατε εσείς;
    • Μάρτυρας: Ναι ήταν νεκρό όταν πήγα εγώ το παιδί. Δεν είχα ζωτικά, δεν είχε σφίξεις, είχε μυδριασμένες κόρες.
    • Πρόεδρος: Ποτέ αρχίζει η θερμοκρασία να πέφτει και γίνεται ψυχρό το κορμί;
    • Μάρτυρας: Στα πέντε με δέκα λεπτά τα άκρα ενός παιδιού είναι ψυχρά. Στα 15-20 λεπτά παγώνει όλο το σώμα.
    • Πρόεδρος: Η εικόνα που είχατε για τη Μαλένα ποια είναι;
    • Μάρτυρας: Χάσαμε χρόνο. Είχα την αίσθηση πάντα ότι ήταν μεγαλύτερος ο χρόνος που ήταν χωρίς κυκλοφορία το παιδί. Εμείς κάναμε 10 λεπτά, αλλά είχα πάντα την αίσθηση ότι χάθηκε χρόνος νωρίτερα. Με είχε πειράξει. Δεν ήταν ταλαιπωρημένο παιδί. Πίστευα τότε ότι κάτι έγινε στον ύπνο, ότι έφυγε και δεν το πήραμε χαμπάρι. Ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Μου θύμισε παιδί που το φέρνουν από το σπίτι.
    • Πρόεδρος: Συνυπολογίζετε και τον χρόνο ανάνηψης της παιδιάτρου;
    • Μάρτυρας: Θεωρώ ότι ως γιατρός γνώριζε τι πρέπει να κάνει, εμείς έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες δυνατότητες.
    • Πρόεδρος: Μιλήσατε με την παιδίατρο να δείτε πώς βρήκε το παιδί;
    • Μάρτυρας: Όχι. Νομίζω ότι και η ίδια πίστευε ότι είναι νεκρό όταν ειδοποιήθηκε και πήγε.

    «Τα σημάδια δεν ήταν σε συνηθισμένο σημείο»

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο εντατικολόγος ρωτήθηκε για τα σημάδια που βρέθηκαν στο πρόσωπο του παιδιού κι αν αυτά θα μπορούσαν να προκληθούν από τη διαδικασία της ανάνηψης. Ο γιατρός απάντησε: «Δεν είναι σε συνηθισμένο σημείο, αλλά δε μπορώ να το αποκλείσω. Μιλάμε για εκατοστά, δεν μπορώ να το αποκλείσω και δεν θα μου έκανε εντύπωση».

    • Πρόεδρος: Τα σημάδια εσείς τα θυμάστε;
    • Μάρτυρας: Όχι, αλλά δε θα τα θυμόμουν, δεν έχω εκεί το μυαλό εκείνη τη στιγμή.
    • Πρόεδρος: Τα σημάδια από τη μάσκα έγιναν; Από την ΑΜΠΟΥ;
    • Μάρτυρας: Είναι σιλικόνη, αλλά αν πιέσεις πολύ θα μπορούσε να γίνει σημάδι… θα μπορούσε. Τα επάνω σημάδια δεν έχουν σχέση με αυτό. Αν είχα κάνει σημάδια με δάχτυλα θα ήταν στο πηγούνι. Πάντως δεν μπορώ να το αποκλείσω.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη Πισπιρίγκου: Τέτοιος θάνατος δεν μου έχει τύχει ξανά, είπε για τη Μαλένα η τότε διευθύντρια του ογκολογικού του Παίδων
    Δίκη Πισπιρίγκου: Τέτοιος θάνατος δεν μου έχει τύχει ξανά, είπε για τη Μαλένα η τότε διευθύντρια του ογκολογικού του Παίδων

    «Ήταν από τα πιο θλιβερά γεγονότα της καριέρας μου» υπογράμμισε

    Ως ένα παιδί με άψογη κλινική εικόνα, «ένα αγγελούδι που το έβλεπες και έλεγες γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο», περιέγραψε τη μικρή Μαλένα Δασκαλάκη η τότε διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Μαργαρίτα Μπάκα, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

    Η μάρτυρας εμφανώς συγκινημένη μίλησε στο δικαστήριο για το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε πως η μικρή Μαλένα έφυγε από τη ζωή «αιφνιδίως» και επισήμανε πως τέτοιος θάνατος παιδιού δεν της είχε τύχει ποτέ κατά τη διάρκεια της καριέρας της. «Ήταν ένα αγγελούδι, το έβλεπες και έλεγες γιατί έχουμε αυτό το παιδί στο νοσοκομείο τόσο καλά ήταν» είπε στην κατάθεσή της η μάρτυρας και λίγο αργότερα με έντονη φόρτιση σημείωσε: «Με πήραν και μου είπαν "έφυγε η Δασκαλάκη". Μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί; Έμεινα άναυδη. 40 χρόνια σε εμένα δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Ούτε έχει πεθάνει παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα τελικού σταδίου που είχε πειραχθεί το συκώτι».

    Η μάρτυρας, η οποία σήμερα είναι συνταξιούχος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού στο νοσοκομείο Παίδων αλλά και στις εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί. Ακόμη απαντώντας ερωτήσεις της προέδρου περιέγραψε στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη μέσα στο νοσοκομείο αφού ενημερώθηκαν ότι η κόρης τους είχε λευχαιμία. «Ήταν δυο γονείς ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι και δεν ήταν σε κατάσταση που είναι μερικοί που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις. Φαίνονταν να πάσχουν λόγω του κεραυνού εν αιθρία που τους βρήκε» είπε η κ. Μπάκα για τους γονείς της Μαλένας για να προσθέσει: «Με ενδιαφέρον ακούσουν όσα τους είπα για μια ώρα. Είχαν την ικανότητα να παρακολουθούν και μου έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις, ήταν αξιοπρεπείς. Τους ενημέρωσα και μεταξύ άλλων τους είπα ότι ξεκινούσαν με τη πιθανότητα να είναι χαμηλού κινδύνου, χαμηλού ρίσκου υποτροπής ότι μιλάμε για ίαση 90%. Τους είπα ότι το παιδί θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 28 μέρες, τους ενημέρωσα για το πρωτόκολλο λεπτομερώς και τους είπα πως για ένα μήνα μετά όπου δεν θα μπορούσαν να φύγουν από Αθήνα».

    Πρόεδρος: Τι σας έλεγαν;
    Μάρτυρας: Όταν άκουσαν για το εξάμηνο συζήτησαν μεταξύ τους τι θα γίνει με το άλλο παιδί, τη Τζωρτζίνα. Νομίζω βρήκαν λύση ότι θα βοηθήσει κάποιος συγγενής, δεν πρόσεξα λεπτομερώς. Τους είπαν πριν να με ρωτήσουν για το πού θα μείνουν. Τους είπα πως υπάρχουν δομές καλές και ότι θα τους εξασφάλιζα ένα χώρο αν το επιθυμούσαν. Αισθάνθηκα ότι ένιωσαν μια ανακούφιση όταν τους είπα πως υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη τους ανέφερα ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρουν άδεια ένα μήνα με αποδοχές και αν χρειαστεί να πάρουν και χωρίς αποδοχές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί μου έδωσαν την εντύπωση πως βρίσκονταν σε σύμπνοια.

    Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανάφερε στην κατάθεσή της: «Οι γονείς δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί. Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ. Θα φαίνονταν στον υπέρηχο αν υπήρχε ανωμαλία. Πραγματικά ήταν ένα αγγελούδι, σε άψογη κατάσταση. Το έβλεπες και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν το παιδί. Όταν την εξέτασα εγώ είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: "Μαλένα μου τους φάγαμε τους λεμφαδένες μίκρυναν". Θυμάμαι τη μαμά να λέει: "Μαλένα μου ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα". Και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση, χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Αυτά μου μετέφεραν, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει διότι αν υπήρχε θα το μάθαινα εγώ. Ήμασταν υπερβολικοί στις εξετάσεις. Αυτό το παιδί σε ένα κέντρο του εξωτερικού μπορεί να μην είχε κάνει τόσες εξετάσεις…».

    Ακόμη, η μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο το παιδί να είχε υποστεί ηπατική ανεπάρκεια. «Η Μαλένα δεν είχε κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο. Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει με τη θεραπεία ηπατική ανεπάρκεια. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα. Εγώ σας λέω όμως ότι πράγματι οφείλεται ο θάνατος του παιδιού σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε το παιδί να έχει κάποια συμπτώματα. Τουλάχιστον 10 ώρες πριν. Θα είχε φτάσει να φτάσει να πέσει σε κώμα. Και από τοξικότητα φαρμάκων θα είχε προηγηθεί κλινική συμπτωματολογία. Είναι αδύνατον πώς να το κάνουμε;», κατέθεσε η κυρία Μπακα και με σπασμένη φωνή περιέγραψε στο δικαστήριο τι συνέβη όταν πια βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά το θάνατο του κοριτσιού: «Πήγα στο νοσοκομείο, είχαν τελειώσει όλα με το παιδί (κλαίει). Έκανα το σταυρό μου και σκέφτηκα από εκεί που είναι θα μας προστατεύει. Συνάντησα τους γονείς της, ήταν θλιμμένοι, στεναχωρημένοι. Τους είπα πως δεν περίμενα να συμβεί αυτό. "Γιατί περιμέναμε εμείς;" μου απάντησαν. Τους ανέφερα ότι ήταν ένας αναπάντεχος, αδόκητος θάνατος, δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος. Λυπάμαι σήμερα που είμαι εδώ για αυτό. Αυτό το γεγονός ήταν από το πιο συγκλονιστικό της καριέρας μου δεν μου έχει ξανασυμβεί. Είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνει νεκροτομή. Γιατί δεν είχε να κάνει με λευχαιμία ούτε με τοξικότητα. Τους είπα "πρέπει να δούμε γιατί συνέβη, για να σώσετε το άλλο σας παιδί" (σ.σ. τη Τζωρτζινα)», τόνισε η μάρτυρας και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Πείσθηκαν και με ευχαρίστησαν. Πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας, δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δε συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται αλλά θλιμμένους. Ήταν νορμάλ. Τι να σας πω;».

    Αναφερόμενη στη Ρούλα Πισπιρίγκου η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως όταν πια η κατηγορούμενη μητέρα έμαθε από την ιατροδικαστική ότι η κόρη της κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια, επικοινώνησε μαζί της και της είπε «πως καθυστέρησαν από τη ΜΕΘ να κάνουν την ανάνηψη». Αργότερα μου ξανατηλεφώνησε και μου είπε πάλι για ηπατική ανεπάρκεια. Της είπα: «αν βρεις κάποιον γιατρό στον κόσμο που να λέει για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτώματα να έρθεις να μου το πεις γιατί θα είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος τον κόσμο». Μου είπε θέλω να βρω από τι πέθανε το παιδί μου και ότι σκέφτεται να κάνει μήνυση στην ιατροδικαστή»», σημείωσε η κ. Μπάκα.

    Πρόεδρος: Υπάρχουν κάποια σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας…
    Μάρτυρας: Ρώτησα την κυρία Νικήτα. Αν υπήρχε περίπτωση να έγιναν κατά την ανάνηψη. Μου απάντησε «βεβαίως μπορεί, εκείνες οι στιγμές είναι δύσκολες». Όμως δεν τις θυμόνταν τις αμυχές.

    Νωρίτερα, είχε καταθέσει στο δικαστήριο η παιδίατρος με εξειδίκευση στην ογκολογία Μαρίνα Σερβιτζόγλου, η οποία επίσης περιέγραψε το σοκ που υπέστη όταν έμαθε για το θάνατο της μικρής Μαλένας. «Οι εξετάσεις της ήταν άριστες, δεν ήταν το παιδί που έβλεπες τις εξετάσεις του και προβληματιζόσουν. Η λευχαιμία της ήταν χαμηλού κίνδυνου καλής πρόγνωσης», τόνισε η γιατρός η οποία είχε κάνει μυελόγραμμα στο παιδί.

    Πρόεδρος: Κάτι άλλο εσείς θυμάστε για τη Μαλενα; Τι μάθατε για το θάνατο της;
    Μάρτυρας: Ήταν σοκαριστικό για όλους και δεν είναι τυχαίο όταν μας το είπαν όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί τρεις ώρες δεν μπορούσες να το πάρεις από το παιδότοπο. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε. Όλους μας σόκαρε είμαστε άνθρωποι.

    Τέλος, η γιατρός κατέθεσε πως αν το κοριτσάκι είχε υποστεί ηπατική ανεπάρκεια θα είχε συμπτώματα. «Δεν βγάζει νόημα η ηπατική ανεπάρκεια, ο θάνατος της ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια θα έπρεπε αιματολογικά να είχαμε δει κάτι θα έπρεπε να έχουμε ένα άρρωστο παιδί που δεν θα μπορούσε να φάει. Εδώ το παιδί έτρωγε και έπαιζε τρεις ώρες πριν ήταν ένα ζωηρό παιδάκι. Ηπατική ανεπάρκεια σημάνει κούραση, κακουχία. Το παιδί θα είχε μια όψη πάσχοντος…».

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Μαΐου.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο