Ελλάδα

Οι λύκοι αυξάνονται και επιτίθενται σε σκυλιά ακόμα και δίπλα σε πόλεις - Τι απαντά ο Αρκτούρος στους ισχυρισμούς για «υβρίδια»

Οι λύκοι αυξάνονται και επιτίθενται σε σκυλιά ακόμα και δίπλα σε πόλεις - Τι απαντά ο Αρκτούρος στους ισχυρισμούς για «υβρίδια»

Για μεγάλη αύξηση του αριθμού λύκων, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υβρίδια από διασταύρωση με σκύλο, που φτάνουν ακόμα και έξω από μεγάλες πόλεις, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη και επιτίθενται ολοένα και συχνότερα στα κυνηγόσκυλα, κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, Θεόφιλος Μυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του «Αρκτούρου», Αλέξανδρος Καραμανλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr, συμφωνεί ότι αυξήθηκε ο αριθμός των λύκων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όμως, θεωρεί ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά οι διασταυρώσεις με σκύλους, από τις οποίες γεννιούνται υβρίδια.

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις που δέχονται κυνηγόσκυλα, ο κ. Καραμανλίδης αναφέρει ότι οι λύκοι δεν επιτίθενται χωρίς λόγο και τονίζει ότι οι κυνηγοί αλλά και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούμε για τη συμπεριφορά που είναι απαραίτητο να τηρούμε, σε περίπτωση που συναντήσουμε λύκο. Όπως υποστηρίζει, είναι δυνατή η αρμονική συνύπαρξη του συγκεκριμένου σαρκοφάγου με τον άνθρωπο, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, όπου δεν υπήρχαν λύκοι αλλά πλέον εμφανίστηκαν και εγκαταβιούν.

Λύκοι στα προάστια της Θεσσαλονίκη

Για λύκους που εμφανίζονται πλέον ακόμα και στα προάστια της Θεσσαλονίκης, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή του Τιτάν ή ακόμα και στα πεδινά της Χαλκιδικής κάνει λόγο ο κ. Μυλόπουλος. Όπως λέει, ο αριθμός τους πλέον είναι πολύ μεγάλος στην ελληνική επικράτεια και ολοένα και αυξάνονται οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα, με αποτέλεσμα πολλά να έχουν κατασπαραχθεί.

«Έχουμε χάσει πολλά σκυλιά και η ομοσπονδία μας πλέον καταγράφει σε πλατφόρμα τις επιθέσεις, οι οποίες είναι πολλές. Ευτυχώς, οι λύκοι δεν ορμούν σε ανθρώπους, γιατί μας φοβούνται. Είναι πολύ πονηρό ζώο. Μπορεί να βρίσκεται μια ολόκληρη μέρα δίπλα σου και να μην τον καταλάβεις. Να συμβαδίζει μαζί σου και να μη σου επιτεθεί», λέει ο κ. Μυλόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού των λύκων και η παρουσία τους σε κατοικημένες περιοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γέννα υβριδίων από διασταυρώσεις με σκύλους ή και με τσακάλια.

«Ο κανονικός λύκος δεν ορμάει από μόνος του σε σκυλιά. Μόνο σε πολύ δύσκολες γι’ αυτόν συνθήκες, αν, για παράδειγμα, έχει χιόνι και δεν μπορεί να βρει τροφή. Αυτοί οι λύκοι, που επιτίθενται στα σκυλιά μας, είναι υβρίδια και γι’ αυτό δε φοβούνται. Προέρχονται από διασταύρωση με σκύλο ή πιθανότατα και με τσακάλι. Είναι πιθανό κάποιοι να έκαναν τη διασταύρωση, να τα μεγάλωσαν και στη συνέχεια να τα άφησαν στη φύση. Το υβρίδιο δεν ξεχωρίζεται εύκολα. Έχει το ίδιο γκρι-σταχτί χρώμα με τον κανονικό λύκο, αλλά είναι λίγο πιο μικρό από αυτόν», τονίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Τέλος, κατά τον ίδιο, η ομοσπονδία των κυνηγών ζητάει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, προκειμένου να τους εκθέσει το πρόβλημα που έχει προκύψει, το οποίο, όπως λέει, αντιμετωπίζουν και κτηνοτρόφοι. Μία από τις προτάσεις τους , ώστε να γνωρίζουμε τον πληθυσμό τους σε κάθε περιοχή.
Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί για τα υβρίδια

Ως ανυπόστατους, που δεν έχουν κανένα επιστημονικό κριτήριο, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς για πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των υβριδίων ο διευθυντής του «Αρκτούρου». Όπως λέει, η μόνη δημοσίευση για την ύπαρξη υβριδίων προέρχεται από τον «Αρκτούρο», ο οποίος διαπίστωσε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Δεν είναι παράλογο ή παράξενο να συμβαίνει μία διασταύρωση σκύλου με λύκο στη φύση. Άλλωστε, ο σκύλος είναι εξευγενισμένος λύκος. Ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Για διασταύρωση λύκου με τσακάλι σχεδόν το αποκλείω. Το ίδιο λένε οι κυνηγοί και για τις αρκούδες, όταν φτάνουν σε κατοικημένες περιοχές, ότι δηλαδή συμβαίνει αυτό, επειδή είναι υβρίδια. Οι κυνηγοί πρέπει καταλάβουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με υβρίδια αλλά με λύκους», τονίζει ο κ. Καραμανλίδης.

Ο ίδιος συμφωνεί ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα, κάτι που, όπως λέει, συμβαίνει και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Πριν από είκοσι χρόνια δεν υπήρχε λύκος δυτικά της Πολωνίας. Πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, εμφανίζεται ακόμα και στα προάστια του Άμστερνταμ. Έχει περάσει από βιοτόπους, που θα λέγαμε ότι είναι αδύνατο να βρεθεί εκεί. Άλλωστε, πριν σχεδόν εξολοθρεύσει το λύκο ο άνθρωπος, ήταν το κυριότερο αρπακτικό στο Βόρειο Ημισφαίριο», αναφέρει ο διευθυντής του «Αρκτούρου».
Πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού των λύκων

Ο κ. Καραμανλίδης αποδίδει την αύξηση του αριθμού των λύκων σε μια σειρά από παράγοντες, που σχετίζονται με τη φύση του ζώου.

«Ο λύκος είναι προσαρμοστικό και έξυπνο ζώο και κινείται με μεγάλη διασπορά. Μπορεί να μετακινηθεί πολλά χιλιόμετρα και πλέον υπάρχουν πολλοί βιότοποι, για να βρει τροφή. Σε μικρούς αριθμούς συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όμως, η επάνοδος των μεγάλων σαρκοφάγων δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο», λέει ο κ. Καραμανλίδης.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί ο λύκος στον άνθρωπο, ο διευθυντής του «Αρκτούρου» λέει ότι το ζήτημα έχει πολλές πτυχές.

«Συνηθίσαμε τα τελευταία 60-70 χρόνια να μη ζούμε με τα ζώα αυτά κοντά σε μεγάλες πόλεις και άρα λείπει η εκπαίδευσή μας για το πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Στο Γράμμο, για παράδειγμα, ζουν πάντα με τους λύκους και ξέρουν πώς να τους συμπεριφερθούν. Δεν είναι σωστό αυτό που λένε οι κυνηγοί ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου με λύκο. Σε περιοχές της Ευρώπης, όπου τα τελευταία τριάντα χρόνια εμφανίστηκαν λύκοι, με τους ανθρώπους συνυπάρχουν αρμονικά. Οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που δεν το είχαν και πρέπει να εκπαιδευτούν. Ο λύκος θεωρεί δικό του το χώρο που ζει και γι’ αυτό επιτίθεται σε σκυλιά», καταλήγει ο κ. Καραμανλίδης.

Πηγή: ethnos.gr - Image by Rain Carnation from Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα