Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 08:05

Η διπλή ζωή της «Μαρίας Τ.»: Πώς κατάφερε να την ανακαλύψει η ΕΥΠ και ποια η σχέση της με κύκλωμα της Πολωνίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πίσω από ένα κατάστημα με είδη πλεξίματος και κεντήματος στο Παγκράτι βρισκόταν η Ρωσίδα κατάσκοπος «Irina A. S.» την οποία αποκάλυψε η ΕΥΠ έπειτα από συνεχείς και διακριτικές έρευνες. Η «Μαρία Τ.» ωστόσο φαίνεται πως κατάφερε να διαφύγει στις αρχές του 2023 από την Ελλάδα και πιθανότατα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Ρωσία.

Το διάστημα που βρισκόταν στη χώρα μας ήταν γνωστή ως επιχειρηματίας με επιτυχημένο ηλεκτρονικό και φυσικό κατάστημα, τα οποία βρίσκονται πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ ήταν και φωτογράφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ο σύζυγος της «Μαρίας Τ.» ήταν κατάσκοπος με τα ίχνη του να εντοπίζονται τελευταία φορά στη Βραζιλία.

Εισχώρηση στην Ελλάδα

Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη γυναίκα, που το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Σμίρεβα, εντοπίστηκε όταν η ΕΥΠ ανακάλυψε ότι κάποιες ξένες δυνάμεις δραστηριοποιούνται γύρω από ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι, όταν εντόπισαν την «Μαρία Τ.», που φέρεται να είναι ομογενής και γεννημένη το 1991, δηλαδή πήρε την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε πεθάνει.

Ήταν αυτή η λογική που ακολουθούσε η κατάσκοπος ενώ φαίνεται πως δεν διατηρούσε καμία επαφή με την ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα. Η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε μπει στο δημοτολόγιο της Αθήνας και εν συνεχεία πέρα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου.

Η δράση της

Η δράση της Ρωσίδας κατασκόπου συνδέεται με ένα αντίστοιχο κύκλωμα που ξετυλίχθηκε στην Πολωνία. Εκεί βρήκαν κατά μήκος κεντρικών οδικών αρτηριών διάφορες κρυφές κάμερες που κατέγραφαν κινήσεις λεωφορείων, αυτοκινήτων και αυτό το συνέδεαν με τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Κάτι αντίστοιχο, φέρεται πως έκανε εδώ και η ίδια ή να συνέλεγε γενικότερα πληροφορίες προς όφελος της Ρωσίας είτε για την Ουκρανία, είτε για τη στάση της Ελλάδος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ μπήκε από τον Ιανουάριο και η ίδια, καταλαβαίνοντας ότι την παρακολουθούν, έφυγε από την Ελλάδα για τη Ρωσία. Στην επιχείρηση που διατηρούσε είχε 2 υπαλλήλους, μία Κατερίνα και κάποιον άνδρα με τον οποίο φερόταν ότι είχε σχέση.

Η αποκάλυψη της ΕΥΠ

Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει ότι προχώρησε σε μία «σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

Επιπλέον τονίζεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χ:ρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Παγκράτι: Βίντεο ντοκουμέντο από την από τη στιγμή που ο 57χρονος μαχαιρώνει τον πρώην εργοδότη του
    Παγκράτι: Βίντεο ντοκουμέντο από την από τη στιγμή που ο 57χρονος μαχαιρώνει τον πρώην εργοδότη του

    Βίντεο ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τη στιγμή που ο 57χρονος μαχαιρώνει τον πρώην εργοδότη του, χθες το βράδυ στο Παγκράτι, με το θύμα να τονίζει «Με έπαιρνε τηλέφωνο, μου έλεγε «θα σε σφάξω, θα σε σκοτώσω»».

    Το χρονικό

    Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στο πάρκινγκ στην οδό Κόνωνος που ανήκει στο θύμα, όταν ο 57χρονος δράστης τραυμάτισε, ελαφρά ευτυχώς, στο χέρι τον συνομήλικο πρώην εργοδότη του.

    Η επίθεση έλαβε χώρα λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ στο κέντρο του Παγκρατίου, κι ενώ κόσμος περνούσε έξω από το πάρκινγκ.
    Ο φερόμενος δράστης μετά την επίθεση διέφυγε και στις 04:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης επέστρεψε στο σημείο και προκάλεσε ζημιές σε 11 αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε παρακείμενους δρόμους.

    «Θα σε σφάξω, θα σε σκοτώσω»

    Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ μιλώντας στο Μega τόνισε ότι «Με έπαιρνε τηλέφωνο, μου έλεγε “θα σε σφάξω, θα σε σκοτώσω”. Τα έβαλε με ένα παλικάρι που είχα στη δουλειά. Είχε μπει μέσα, είχε σπάσει την ταμειακή. Κράταγε ένα κράνος στο χέρι του, μου το πέταξε το κεφάλι και μου όρμησε με μαχαίρι. Την έφαγα στο χέρι, γιατί το έβαλα μπροστά να προστατευτώ».

    Όπως φαίνεται και από βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, ο άνδρας, κινήθηκε απειλητικά προς το σημείο που βρίσκεται ο ιδιοκτήτης του γκαράζ και αφού αρχικά του πέταξε το κράνος στο κεφάλι, ύστερα έβγαλε ένα κουζινομάχαιρο και τον μαχαίρωσε στο μπράτσο. Ένας άλλος νεαρός που βρισκόταν εκεί, προσπάθησε να συγκρατήσει τον δράστη ο οποίος, όμως, γύρισε και επιτέθηκε και σε εκείνον.

    «Πήγα στο νοσοκομείο, μου έραψαν το τραύμα και όταν γύρισα πίσω συνέχισαν τα τηλεφωνήματα. Πήρα τηλέφωνο το 100, ήρθαν και μου είπαν να με πάρουν στο τμήμα για προστασία. Ξαναγύρισε πίσω με ένα μαχαίρι, έψαχνε να με βρει εδώ και άρχισε να σκάει τα λάστιχα των αυτοκινήτων», είπε ο ιδιοκτήτης του γκαράζ.

    Και συνέχισε «Τον είχα στην επιχείρησή μου και προσπαθούσα να τον βοηθήσω. Του ζήτησα, επειδή η συμπεριφορά του ήταν τέτοια, να μην έρχεται εδώ. Ήταν άσχημο για μένα, δεν το ήθελα. Δε μου είπε κάτι και ξαφνικά έμαθα ότι κατέβηκε κάτω και απείλησε τον άνθρωπο που δούλευε».

    Είχε καταδικαστεί το 2005

    Σύμφωνα με το Mega, ο 57χρονος δράστης είχε καταδικαστεί το 2005 για τη δολοφονία της αδερφής της πεθεράς του στο Χαϊδάρι, χτυπώντας τη με ξύλο.

    Καταδικάστηκε σε ισόβια και έμεινε στη φυλακή για 17 χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 2022.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παγκράτι: Μαχαίρωσε τον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα σε 11 ΙΧ
    Παγκράτι: Μαχαίρωσε τον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα σε 11 ΙΧ

    Συναγερμός στο Παγκράτι από αιματηρό περιστατικό. Πρόκειται για εργοδότη και πρώην εργαζόμενο.

    Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης στο Παγκράτι, καθώς σημειώθηκε αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ όταν οι δύο άνδρες διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους στο πάρκινγκ που διατηρεί ο ένας, στην οδό Κόνωνος, στο Παγκράτι.

    Πρόκειται για εργοδότη και πρώην εργαζόμενο, με τον δεύτερο να τραυματίζει ελαφρά τον πρώτο με μαχαίρι.

    Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν έρευνες.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Open, γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα, ο δράστης επέστρεψε στο σημείο και αφού επιτέθηκε εκ νέου στον άλλο άνδρα έσκασε τα λάστιχα σε 11 αυτοκίνητα που βρίσκονταν παρκαρισμένα.

    Το θύμα κάλεσε την αστυνομίας, αξιωματικοί της οποίας προχώρησαν στη σύλληψή του.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε
    Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε

    Εγχειρίδιο από την ΕΥΠ για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Ένα οδηγό για την παραβίαση κινητών τηλεφώνων, αλλά και υπολογιστών, εξέδωσε η ΕΥΠ. Στα εν λόγω εγχειρίδια παρουσιάζονται τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης για να καταλάβει πως η συσκευή του έχει παραβιαστεί. Παράλληλα επισημαίνονται και κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει για να προφυλαχθεί

    Σημειώνεται πως οι οδηγίες απευθύνονται κυρίως σε εργαζομένους του Δημοσίου που διαχειρίζονται ευαίσθητα ή διαβαθμισμένα δεδομένα, με σκοπό την προστασία των πληροφοριών και την ασφάλεια των επικοινωνιών τους. Ωστόσο σε αυτά υπάρχουν και γενικές οδηγίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες για όλους τους χρήστες.

    «Το κινητό μας βαθμιαία γίνεται όλο και πιο απαραίτητο για τις πιο απλές μέχρι και τις πιο σύνθετες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας (για επικοινωνία, ενημέρωση, συναλλαγές, διασκέδαση κ.λπ.) και όταν ο χρόνος που ο καθένας μας το χρησιμοποιεί γίνεται όλο και περισσότερος (τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά κατά μέσον όρο παγκοσμίως, με αυξητική τάση)», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και προσθέτει:

    «Είναι προφανές ότι καθένας μας έχει επάνω του ένα θησαυροφυλάκιο στοιχείων, που πολλοί τρίτοι μπορεί να εποφθαλμιούν για κακόβουλους σκοπούς. Όταν μάλιστα τα κινητά χρησιμοποιούνται από στελέχη του δημοσίου φορέα που χειρίζονται διαβαθμισμένες πληροφορίες, τυχόν διαρροές στοιχείων από αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και εμπιστευτικότητα πληροφοριών σημαντικών για τη λειτουργία δημόσιων φορέων και την εθνική μας ασφάλεια».

    Τα σημάδια πως το κινητό σας έχει παραβιαστεί

    • Αναδυόμενα παράθυρα (pop - ups) με διαφημίσεις
    • Ύποπτα μηνύματα και κλήσεις από ή προς άγνωστους αριθμούς
    • Μεγάλη χρήση δεδομένων
    • Ασυνήθιστη απώλεια μπαταρίας ή υπερθέρμανση του κινητού
    • Μείωση απόδοσης
    • Αλλαγές στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου – κυρίως σε άδεια χρήσης κάμερας ή μικροφώνου
    • Ασυνήθιστες χρεώσεις στον λογαριασμό
    Μέτρα προστασίας για τα smartphones
    • Προβείτε σε απενεργοποίηση και επανεκκίνηση του κινητού σας τηλεφώνου μια φορά την ημέρα
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Περιορίστε τον αριθμό εφαρμογών από το Google Play Store/App Store που κατεβάζετε στο κινητό
    • Κλειδώνετε την οθόνη σας είτε με βιομετρικό κλείδωμα είτε με PIN/ κωδικό
    • Απενεργοποίηση Κάμερας και Μικροφώνου
    • Περιορίστε τα δικαιώματα πρόσβασης των εφαρμογών σας σε λειτουργίες όπως Κάμερα, Μικρόφωνο, Τοποθεσία, Επαφές σας, Φωτογραφίες
    • Απενεργοποιήστε την παρακολούθηση τοποθεσίας και την παρακολούθηση των διαφημίσεων
    • Μην συνδέεστε σε άγνωστα ή/και ανοιχτά (μη κλειδωμένα) δίκτυα Wi-Fi και αποφύγετε τους δημόσιους χώρους φόρτισης με χρήση USB. Όπως επισημαίνεται οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τις θύρες ώστε να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές που συνδέονται . Πρόκειται για την τακτική juice jacking.
    Μέτρα προστασία για τη χρήση υπολογιστή
    • Λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος καθώς και τις ενημερώσεις ασφαλείας
    • Προβείτε στην εγκατάσταση γνήσιας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος WINDOWS στον υπολογιστή σας
    • Χρησιμοποιείτε λογισμικό κατά των ιών (anti-virus)
    • Ενεργοποιήστε ή εγκαταστήστε το τείχος προστασίας (firewall)
    • Τηρείτε βασικούς κανόνες ασφαλείας κατά τη δημιουργία και χρήση λογαριασμού χρήστη στον υπολογιστή σας, όπως χρήση τοπικού λογαριασμού Microsoft χρήση λογαριασμού Διαχειριστή μόνο από εξουσιοδοτημένο χρήστη κλείδωμα οθόνης προστασία κωδικών πρόσβασης
    • Δημιουργείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας (backups)
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας στον υπολογιστή σας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση εφαρμογών σε Κάμερα/Μικρόφωνο, την απενεργοποίηση εντοπισμού της Τοποθεσίας και της παρακολούθησης των διαφημίσεων
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και ιδιωτικότητας στους browsers που χρησιμοποιείτε για την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο
    Οι πιο διαδεδομένοι κίνδυνοι για smartphones

    Κακόβουλο λογισμικό (malware)

    Αποτελεί την πιο παραδοσιακή απειλή για όλους τους τύπους συσκευών που έχει ως στόχο να μολύνει τη συσκευή ενός προσώπου, να υποκλέψει τα δεδομένα του ή να αλλοιώσει τον κώδικα του συστήματος. Τα συνηθέστερα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων περιλαμβάνουν ιούς, trojans («δούρειους ίππους»), ransomware, spyware, adware, κ.λπ.

    Απειλές «social engineering»

    Ο όρος αυτός αναφέρεται στις επιθέσεις που βασίζονται στην προσωπική επικοινωνία με τον χρήστη, με σκοπό να του αποσπάσουν πληροφορίες, οι οποίες κατόπιν θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων ή υποκλοπή ταυτότητας.

    Απειλές «phishing»

    Ο όρος phishing («ηλεκτρονικό ψάρεμα») αναφέρεται στις επιθέσεις κατά τις οποίες ο επιτιθέμενος, υποδυόμενος έναν αξιόπιστο οργανισμό, παραπλανά τον χρήστη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας του να ακολουθήσει κάποιο σύνδεσμο (link) και να εισάγει προσωπικούς κωδικούς ή και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Συχνά δε, η επικοινωνία με στόχο το phishing γίνεται μέσω των social media.

    Κλοπή δεδομένων

    Οι παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να οδηγήσουν σε έκθεση προσωπικών πληροφοριών, αν μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή υπηρεσία που χρησιμοποιείται από τον χρήστη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν τα κλεμμένα διαπιστευτήρια για να υποκλέψουν την ταυτότητα του χρήστη ή για να αποκτήσουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του χρήστη.

    Ευπάθειες λογισμικού

    Οι κυβερνοεγκληματίες επιδιώκουν να εντοπίσουν τα «κενά ασφαλείας» των λειτουργικών συστημάτων και να τα εκμεταλλευτούν. Κάθε αδυναμία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων κυβερνοαπειλών. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι χρήστες να προβαίνουν σε συχνές και επαρκείς ενημερώσεις ασφαλείας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Τα τελευταία λόγια της 65χρονης που απανθρακώθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου: «Θανάση καιγόμαστε, κλείσε»
    Τα τελευταία λόγια της 65χρονης που απανθρακώθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου: «Θανάση καιγόμαστε, κλείσε»

    Σήμερα θα έβγαινε σε άδεια - Η σορός της γυναίκας φέρεται να βρέθηκε στο μπάνιο, όπου προσπάθησε να βρει καταφύγιο - Οι συνάδελφοι της άφησαν λίγα λευκά λουλούδια πάνω στα αποκαΐδια

    Μέσα στο μπάνιο της επιχείρησης όπου δούλευε, προσπάθησε να προστατευθεί η 65χρονη γυναίκα που απανθρακώθηκε από την φωτιά που έφτασε στο Πάτημα Χαλανδρίου το μεσημέρι της Δευτέρας. Η επιχείρηση σύμφωνα με πληροφορίες τυλίχθηκε στις φλόγες από κουκουνάρι που εκτινάχθηκε από φλεγόμενο δέντρο.
    Η γυναίκα εργαζόταν πάνω από 20 χρόνια στην εν λόγω επιχείρηση. Οι συνάδελφοι της με δάκρυα στα μάτια, άφησαν λίγα λευκά λουλούδια πάνω στα αποκαΐδια για το αντίο στην εργατική και πάντα γελαστή Νάντια που άφησε δύο παιδιά.
    Τα τελευταία της λόγια πριν φύγει από τη ζωή
    "Αυτό ήταν το χειρότερο. Το μαγαζί θα βάζαμε πλάτη και θα το στήναμε, αλλά αυτό ήταν το χειρότερο", είπε ο Ιωάννης Κοσμάς, συνάδελφος της 63χρονης στο Star.
    "Έβλεπα τη φωτιά, παίρνω τηλέφωνο δεν το σηκώνει ένας συνάδελφος και παίρνω την κοπέλα. Τη ρώτησα τι γίνεται και μου είπε "Θανάση καιγόμαστε κλείσε”. Αυτό ήταν, τέρμα. Φοβήθηκε… Ίσως σου λέει μήπως δεν μπει η φωτιά μέσα και την γλιτώσω", είπε ένας συνάδελφός της.

    Η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε να βγει από την επιχείρηση. Η καταστροφή από την βιοτεχνία είναι ολοκληρωτική. Έχει λιώσει όλος ο εξοπλισμός, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής.
    Η 65χρονη γυναίκα είχε έρθει από τη Μολδαβία στην Ελλάδα για ένα καλύτερο "αύριο", εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/8) από πυροσβέστες στην τουαλέτα του κτιρίου όπου στεγάζεται η βιοτεχνία που εργαζόταν, καθώς δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως από το φλεγόμενο κτίριο.

    Όλη τη νύχτα ο γιος του ιδιοκτήτη με τους πυροσβέστες και κάποιους υπαλλήλους αναζητούσαν την άτυχη γυναίκα, η οποία βρέθηκε εγκλωβισμένη στην τουαλέτα της βιοτεχνίας.

    Σήμερα ξεκίναγε η άδεια της 65χρονης

    Να πάει διακοπές ετοιμαζόταν η άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο Πάτημα Χαλανδρίου όταν η φωτιά που έφτασε μέχρι εκεί, έχοντας ξεκινήσει από τον Βαρνάβα την Κυριακή, σάρωσε τη βιοτεχνία στην οποία εργαζόταν, με αποτέλεσμα εκείνη να εγκλωβιστεί.

    Μιλώντας στο protothema.gr, ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας επιβεβαιώνει ότι η γυναίκα προσπάθησε να βρει καταφύγιο στο μπάνιο του κτηρίου, καθώς εκεί βρέθηκε η απανθρακωμένη σορός της.

    Περιγράφοντας, δε, την τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί της λέει «με πήρε τηλέφωνο και μου λέει "έχει πάρει φωτιά". Της είπα "τι κάνεις εκεί πέρα" και μετά κόπηκε η γραμμή».
    Μιλώντας στο protothema.gr για ό,τι συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας είπε ότι «από Αναπαύσεως και πάνω είχαν σταματήσει όλα. Η αστυνομία δεν σε άφηνε να περάσεις. Εδώ γινόταν ένα χάος, πού να πρωτοπάει κι η αστυνομία. Τους είπα ότι θέλω να περάσω και μου είπαν ότι απαγορεύεται, γιατί γίνεται χαμός. Όταν ήρθα στις 19:30 κατά σύμπτωση ήταν εδώ και ο δήμαρχος Χαλανδρίου και του λέω "δήμαρχε, ρίξε λίγο νερό στο μαγαζί γιατί καίγεται ακόμη". Καιγόταν ακόμα μέσα. Όντως έστειλε ένα βυτιοφόρο του δήμου, το σβήνει και φεύγω. Οι εργαζόμενοι είχαν φύγει πριν πιάσει φωτιά. Αυτή η γυναίκα ήθελε να φύγει από σήμερα το βράδυ και να έρθει τη Δευτέρα για δουλειά. Και για να μην χάσει τα μεροκάματα, της λέω έλα δούλεψε το απόγευμα και φύγε κι έλα τη Δευτέρα».

    Όπως είπε για τη Νάντια, «ζούσε 25 χρονια στην Ελλάδα και μιλούσε άπταιστα τα ελληνικά. Με πήρε τηλέφωνο και μου λέει "έχει πάρει φωτιά" και της λέω "τι κάνεις εκεί πέρα". Έκτοτε κόπηκε η γραμμή δεν ξέρω τι έγινε. Κόπηκε η επικοινωνία και λέω θα έφυγε, πού να φανταστώ ότι θα γίνουν στάχτη όλα. Μετά χτυπάει το τηλέφωνο ότι η Ναντια δεν πήγε σπίτι. Τότε αρχίζουν και μπαίνουν ψυλοι στα αυτιά μου ότι κάτι δεν πάει καλά. Πήραμε την αστυνομία και τη βρήκαμε μέσα στο μπάνιο».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πόρισμα Αρείου Πάγου: Καμία σχέση το predator με τις κρατικές υπηρεσίες - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
    Πόρισμα Αρείου Πάγου: Καμία σχέση το predator με τις κρατικές υπηρεσίες - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

    Ποινική δίωξη σε βάρος εκπροσώπων και ιδιοκτητών ιδιωτικών εταιριών

    Με ανακοίνωση της, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως επισημαίνεται η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μετά από δύο έτη και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην οποία παραδόθηκε το περίπου 300 σελίδων πόρισμα του εισαγγελικού λειτουργού καθώς είχε την εποπτεία της έρευνας «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.»

    Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση:

    1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

    2.Ενδεικτικά, κατ’ αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

    3.Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

    4.Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.

    5.Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.

    6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.

    7.Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

    8.Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.

    9.Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.

    10.Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Γάζωσαν επιχείρηση στο Ηράκλειο - Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
    Γάζωσαν επιχείρηση στο Ηράκλειο - Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

    Πυρ κατά επιχείρησης άνοιξε άγνωστος στο Γαζί Ηρακλείου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

    Σύμφωνα με το cretalive, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης πυροβολούσε εν κινήσει προς τον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο. Όπως αναφέρει το creta24, έχουν προκληθεί ζημιές στην τζαμαρία της επιχείρησης.

    Ηράκλειο: Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τους πυροβολισμούς

    Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, καθώς επρόκειτο για πολυσύχναστη περιοχή.

    Ευτυχώς, δεν υπήρξε τραυματισμός ενώ η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Το creta24 αναφέρει ότι η επιχείρηση φέρεται να είχε υποστεί δολιοφθορά και στο παρελθόν.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: «Παρακολουθούν, συγκαλύπτουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής»
    ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: «Παρακολουθούν, συγκαλύπτουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής»

    Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις «"εχθρών" και φίλων που ενορχηστρώθηκαν από το σύστημα Μαξίμου».

    «Παρακολουθούν, συγκαλύπτουν, δεν έχουν ίχνος ντροπής» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τις αποκαλύψεις για τους κοινούς στόχους EYΠ και Predator. «Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας για την τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης "εχθρών" και φίλων που ενορχηστρώθηκε και εκτελέσθηκε από το σύστημα Μαξίμου».

    Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story αποκαλύπτει πως έναν στους τρεις στόχους του Predator τον άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ, το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με το κατασκοπευτικό λογισμικό», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι «κανείς δεν έχει βγει να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, έναν εφοριακό, έναν εισαγγελέα ή ακόμα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας».

    «Το ρεπορτάζ αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης: όποτε έβγαινε κάποιο στοιχείο στη δημοσιότητα, σταματούσε η παρακολούθηση των εμπλεκόμενων προσώπων ή άλλαζε το μέσο αυτής, όποτε οι "στόχοι" διεκδικούσαν να μάθουν τι συμβαίνει άλλαζε αστραπιαία το νομικό πλαίσιο. Επρόκειτο δηλαδή για κανονική επίθεση κατά της Δημοκρατίας. Μεθοδευμένη και άριστα συντονισμένη από το Μέγαρο Μαξίμου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Οι "στόχοι" Χατζηδάκης και Μουσουρούλης θα βγουν να μιλήσουν ή θα διατηρήσουν τη στάση σιωπής που γεννάει εύλογα ερωτήματα; Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μιλήσει για την απόπειρα εγκατάστασης Predator στο κινητό του, όπως αποκαλύπτεται σήμερα; Έχει κάποιο σχόλιο ο εκδότης του Πρώτου Θέματος κ. Καραμήτσος, ο οποίος αποτελούσε κι εκείνος στόχο παρακολούθησης, όπως σήμερα επίσης αποκαλύπτεται;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει με σειρά ερωτημάτων:

    «Ο Γ. Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη και πλέον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, για ποιους λόγους "εθνικής ασφαλείας" παρακολουθείτο, όπως και η σύζυγός του; Για ποιο λόγο η ΕΥΠ είχε βάλει στο στόχαστρο τον Οικονομικό Εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη; Αν οι λόγοι ήταν υπαρκτοί, γιατί διατηρούνται στις θέσεις τους ή γιατί αναβαθμίστηκαν;

    Ο πρώην γ.γ. του Μαξίμου και ανιψιός του πρωθυπουργού θα δώσει επιτέλους εξηγήσεις ή θα ασχολείται με απειλές μηνύσεων και εξωδίκων προς όποιον αναφέρεται στην εμπλοκή του;

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου, το 2019, έθεσε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ, εξακολουθεί να πιστεύει (ή να ελπίζει) ότι δεν θα λογοδοτήσει για αυτό το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας;».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μεσολόγγι: Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και σφράγισμα επιχείρησης για κατάληψη παραλίας
    Μεσολόγγι: Πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και σφράγισμα επιχείρησης για κατάληψη παραλίας

    Συνεχίζονται οι εκτεταμένοι έλεγχοι για παραβάσεις σε παραλίες από την Κτηματική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους Δήμους.

    Στις 33 ανήλθαν οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής MyCoast, αλλά και τηλεφωνικά για την παραλία του Λούρου στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.

    Έγινε αυτοψία από την Κτηματική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία, στην επιχείρηση όπου διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, υπερβάσεις του χώρου μίσθωσης και αλλοιώσεις του χώρου μορφολογίας.

    Η επιχείρηση σφραγίστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο 36.566 ευρώ.

    Πηγή: Pelop.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο