Στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, σημαντικό ρόλο για την απόφαση έπαιξε η διαχείριση από την Αστυνομία των πρόσφατων διαδηλώσεων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.
Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.
Ποιος είναι ο Λάζαρος Μαυρόπουλος
Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963.
Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.
Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίουτου Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».
Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.
Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.
Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.
Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.
Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.
Πηγή: ethnos.gr