Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 18:08

Άσχημα νέα για τη Χασίγια: Ευθανασία προτείνουν οι κτηνίατροι για το άτυχο τιγράκι - «Υποφέρει με κάθε του ανάσα»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις για την υγεία της Χασίγια. Το μικρό θηλυκό τιγράκι που βρέθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο, όπως όλα δείχνουν θα υποβληθεί σε ευθανασία, καθώς η κατάσταση της υγείας του φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη.

Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να μελετήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της υγείας της, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει.

Στο πόρισμα τους αναφέρουν ότι, η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη, το τιγράκι υποφέρει καθημερινά, με «κάθε του ανάσα».

Σε αυτό φέρονται να συγκλίνουν και οι γνώμες συναδέλφων τους στο εξωτερικό, που πρότειναν να γίνει ευθανασία άμεσα.

Συγκεκριμένα, το κείμενο στην επίσημη σελίδα στο facebook «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι» αναφέρει:

«Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.

Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη ,το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια .

Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ ,όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.

Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια .

Χαρακτηριστικά ο κ.Μποκαρης μας είπε .

“Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος“.

Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει “χθες”.

Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο.

Η πρόταση του κ.Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα η το καρφί που υπάρχει στο πόδι της ,μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια.

Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ ,ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας κ ήμερης ζωής στη χώρα μας.

Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής,που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.

Πληροφορούμαστε, ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο . Ναι υπέστη,όπως και ο κ.Μποκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε αλλά και ο γιατρός μας στη 12 μελή.

Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο .

Άλλου θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας»

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 18:16

Σχετικά Άρθρα

  • H Πορτογαλία νομιμοποιεί την ευθανασία - Σε ποιες άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται
    H Πορτογαλία νομιμοποιεί την ευθανασία - Σε ποιες άλλες χώρες της ΕΕ επιτρέπεται

    Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη χώρα που την αποποινικοποίησε, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο

    Το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Παρασκευή αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί την ευθανασία.

    Στην πέμπτη προσπάθεια να εγκριθεί το κείμενο από την Assembleia da República στη Λισαβόνα, τα μέλη της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας το ψήφισαν με καθαρή πλειοψηφία, 129 ψήφων υπέρ έναντι 81 κατά. Οι πρώτες τέσσερις προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς, είτε εξαιτίας του βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα ή ενστάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Δυνάμει του Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο για να τεθεί σε ισχύ εντός οκτώ ημερών αφού επιδοθεί στην προεδρία.

    Το κείμενο τροποποιήθηκε επανειλημμένα. Η ευθανασία είναι ποινικό αδίκημα στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ — επισύρει βαριές ποινές κάθειρξης. Το 2021, η Ισπανία έγινε μόλις η τέταρτη χώρα που την αποποινικοποίησε, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα κατέθεσε το αρχικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας πριν από τρία χρόνια. Τότε, οι περισσότεροι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού PSD, και πολλοί κοινοβουλευτικοί του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega τάχθηκαν εναντίον της αποποινικοποίησης, παρά τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονταν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του κ. Κόστα έχει τονίσει επανειλημμένα πως το νομοσχέδιο σκοπό έχει να προσφερθεί «ελευθερία και αξιοπρέπεια» στους ανθρώπους που υποφέρουν, υφίστανται ακραίους πόνους λόγω ασθενειών, και θέλουν να εγκαταλείψουν τη ζωή.

    Η αντιπολίτευση είχε απαιτήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα, όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι πιστοί καθολικοί. Ο κ. Χεμπέλου ντε Σόουζα, που δηλώνει βαθιά θρησκευόμενος, έχει ταχθεί επανειλημμένα εναντίον του σχεδίου νόμου, λέει πάντως πως δεν θα επιβάλει την άποψή του. Όταν άσκησε βέτο, επικαλέστηκε «ασάφειες» του κειμένου.

    Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ευθανασία στο λευκό τιγράκι που είχε βρεθεί στα σκουπίδια - «Έσπαγαν τα πλευρά της ακόμα και με μικρές κινήσεις»
    Ευθανασία στο λευκό τιγράκι που είχε βρεθεί στα σκουπίδια - «Έσπαγαν τα πλευρά της ακόμα και με μικρές κινήσεις»

    Ευθανασία έγινε τελικά στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δυστυχώς, τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η μικρή Χασίγια, όπως ονομάστηκε, αποδείχτηκαν αξεπέραστα.

    Αναλυτικότερα, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας (10/4) με μία συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, τη μικρή Χασίγια, το όμορφο λευκό τιγράκι που εγκαταλείφθηκε στα σκουπίδια του πάρκου από άγνωστο στις 28 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την ανάρτηση στη λευκή τίγρη έγινε ευθανασία, καθώς τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν της έδιναν πολλά περιθώρια.

    «Έσπαγαν τα πλευρά της ακόμη και με μικρές κινήσεις»

    Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση να γίνει εν τέλει ευθανασία στην μικρή Χασίγια, όπως ήταν και το όνομα που είχε δοθεί στο λευκό τιγράκι.

    «Καταρχάς να διευκρινίσω ότι το τιγράκι ήταν περίπου τεσσάρων μηνών, εμείς το βρήκαμε περίπου 3 μηνών. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες με δική μας πρωτοβουλία και με πρωτοβουλία κέντρων του εξωτερικού που ήρθαν σε επαφή μαζί μας. πήραν όλοι με τη σειρά τους τον ιατρικό φάκελο, έναν ιδιαίτερα πλούσιο φάκελο, και η απόφασή τους ήταν ομόφωνη. Τα κέντρα αυτά του εξωτερικού είναι κέντρα φιλοξενίας και όχι περιθάλψεως, ειδικεύονται περισσότερο για ζώα που έχουν κατασχεθεί από τσίρκα, από ζώα που ήταν σε ιδιωτικές συλλογές», είπε αρχικά.

    «Το ζώο έπασχε από αυτό που λέγεται μεταβολική νόσος των οστών. Από τη στιγμή που γεννήθηκε αυτό το ζώο έπασχε από οστεοπόρωση. Με κάποιές κινήσεις έσπαγαν ακόμη και τα πλευρά της. αυτό το ζώο δεν ήταν δικό μας, τα βρήκαμε εμείς, το δηλώσαμε αμέσως στο Δασαρχείο, στην Ιατρική υπηρεσία, στην αστυνομία και από εκεί και πέρα περιμέναμε τις δικές τους ενέργειες. Αυτό που κάναμε εμείς, η ευθύνη που είχαμε ήταν να κάνουμε όσο μπορούσαμε τη ζωή της πιο εύκολη. Οι αναλύσεις και τα ραντεβού που έπρεπε να γίνουν για να παρθούν τα MRI εξετάσεις δεν γίνονταν από την μία μέρα στην άλλη. Περιμέναμε ακόμα και δύο βδομάδες για τις εξετάσεις», διευκρίνισε ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου.

    Πώς βρέθηκε το λευκό τιγράκι έξω από το Αττικό Πάρκο;

    «Υπάρχουν πληροφορίες που μας ήρθαν με απόκρυψη τηλεφώνου, θα τις καταθέσω εγώ στην Εισαγγελία. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που τα εμπορεύεται. Εάν μπείτε στο ίντερνετ υπάρχουν sites που πουλάνε λευκές τίγρεις. Και αν ρωτήσεις πώς θα το παραλάβεις σου λένε να μην ανησυχείς και ότι θα το παραλάβεις στην πόρτα σου. Άρα αυτό το παράνομο εμπόριο, ναρκωτικά, γίνεται με ανθρώπους και με ζώα, με όλα. Αν πάτε στο Σχιστό γίνεται παράνομο εμπόριο άγριας πανίδας», κατέληξε ο κ. Λεσουέρ.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Λευκό τιγράκι: Κάθε αναπνοή και αβάσταχτος πόνος, λέει φιλοζωϊκή - Ευθανασία την επόμενη εβδομάδα
    Λευκό τιγράκι: Κάθε αναπνοή και αβάσταχτος πόνος, λέει φιλοζωϊκή - Ευθανασία την επόμενη εβδομάδα

    Η μόνη λύση για να μην υποφέρει από βασανιστικούς πόνους το λευκό τιγράκι είναι η ευθανασία, αποφάνθηκαν οι κτηνίατροι σε Ελλάδα και εξωτερικό, και με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου φιλοξενείται και νοσηλεύεται το ζώο.

    Αυτή τη στιγμή στο ζώο χορηγείται τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας για να μπορεί κατ' ελάχιστον να αντέχει τους πόνους και η κατάστασή του θεωρείται μη αναστρέψιμη.

    Όπως μάλιστα αναφέρει η φιλοζωική οργάνωση «Νέμεσις» κάθε αναπνοή του ζώου είναι ένας αφόρητος πόνος, ενώ έχει πάθει και μια ανακοπή, από την οποία οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν.

    «Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Όσοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή, δεν έχουν δει τις εξετάσεις που έχουν δει οι κτηνίατροι», επισημαίνει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας ότι το ζώο είναι παράλυτο και δεν αναπτύσσεται, πέραν των άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχει.

    Η ευθανασία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

    «Μην ξεχνάμε το παρεμπόριο άγριων ζώων, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, πηγαίντε μια Κυριακή στο Σχιστό να δείτε τι γίνεται», επισημαίνει ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

    Το μικρό τιγράκι Χασίγια το οποίο εγκαταλείφτηκε έξω από το Αττικό Πάρκο, υποφέρει συνεχώς και ζει με ισχυρά παυσίπονα.

    Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Στογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΝΕΜΕΣΙΣ, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, τα νέα για το μικρό τιγράκι δεν είναι καθόλου καλά, αφού όπως υπενθύμισε, το ζωάκι πάσχει από μια εκ γενετής οστεοπενία. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία, καθώς το ζώο γεννήθηκε από αιμομιξία για να τροφοδοτήσει εμπόριο άγριων ζώων.

    Το τιγράκι, έχει τουλάχιστον 30 κατάγματα, δεν μπορεί να αναπνεύσει και έχει πάθει και μια ανακοπή, από την οποία οι γιατροί κατάφεραν να το επαναφέρουν.

    Οι εξετάσεις του ζώου στάλθηκαν στο εξωτερικό με όλα τα Ευρωπαϊκά κέντρα να λένε πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την εξέλιξη της υγείας του. Η μικρή «Χασίγια» υπoφέρει έντονα και πρέπει να είναι συνεχώς υπό μια ισχυρή αγωγή για να σταθεί όρθια.

    Ο κ. Στογιάννης είπε με θλίψη πως όλα συνηγορούν να γίνει ευθανασία στο ζώο και τόνισε πως πρέπει το τραγικό αυτό περιστατικό να γίνει η αφορμή ώστε να παταχθεί το εμπόριο άγριας ζωής.

    «Νέμεσις»: «Κάθε αναπνοή του ζώου, ένας αβάσταχτος πόνος»

    Σε χθεσινή της ανακοίνωση η φιλοζωική οργάνωση «Νέμεσις», που παρακολουθεί την υπόθεση και συμμετείχε και στις εξετάσεις του ζώου με δικό της κτηνίατρο, αιτιολογεί την απόφαση και παράλληλα καλεί την Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

    «Η Χασίγια αγαπήθηκε από όλους και σ΄ αυτό επιτρέψτε μας να πούμε, ότι ήταν τυχερή, αφού έστω και υπο αυτές τις συνθήκες είχε τόσο κόσμο δίπλα της και δεν αφέθηκε σε κάποιο υπόγειο να σβήσει με αφόρητους πόνους. Τα ευρήματα των εξετάσεων έδειξαν ένα "διαλυμένο" κυριολεκτικά στο εσωτερικό του ζώου , στο οποίο δινόταν τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας για να μπορεί κατ' ελάχιστον να αντέχει τους πόνους.

    Μυοσκελετικό, πνεύμονες, στένωση λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, απίστευτη οστεοπενία κληρονομικής φύσεως, που οι επιστήμονες, όπως μας είπαν, δεν είχαν ποτέ συναντήσει σε άλλο ζώο, 33 κατάγματα και σπασίματα λογω της οστεοπενίας σε όλο το σκελετό του ζώου, πρόπτωση εντέρου και πλήρης μη αναστρέψιμη παράλυσή του, είναι μερικά απο τα ευρήματα των και συμπεράσματα από τις εξετάσεις, που της έγιναν, ενώ υπέστη και ανακοπή, που οι γιατροί μετά από πολλές προσπάθειες την επανάφεραν, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από αρμόδια άτομα .

    Κάθε αναπνοή του ζώου ήταν γι αυτό ένας αβάσταχτος πόνος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η απόφαση για ευθανασία στο λευκό τιγράκι εξόργισε τα ζωοφιλικά σωματεία
    Η απόφαση για ευθανασία στο λευκό τιγράκι εξόργισε τα ζωοφιλικά σωματεία

    Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Η περιπέτεια της «Χασίγια» από την ημέρα που βρέθηκε στα σκουπίδια

    Με ευθανασία θα τελειώσει η σύντομη και βασανισμένη ζωή της Χασίγια. Η μικρή λευκή θηλυκή τίγρης που άγνωστοι εγκατέλειψαν παράλυτη σε κάδο ανακύκλωσης απορριμμάτων έξω από το Αττικό Πάρκο στις 28 Φεβρουαρίου, δεν κατάφερε να γίνει «το κορίτσι που σηκώθηκε», όπως η Ινδιάνα της φυλής των Ναβάχο, που πήρε το όνομα της.
    Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να μελετήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της υγείας της, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει.
    Ετσι, πρότειναν την ευθανασία ως την κατάλληλη επιλογή. Η ημέρα και η ώρα που το άγριο ζώο θα ναρκωθεί και στη συνέχεια θα του χορηγηθεί φάρμακο ευθανασίας δεν έχει γίνει γνωστή.
    «Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ''χθες''» αναφέρει ο δασολόγος και μέλος της Διεύθυνσης Δασών, Νίκος Μπόκαρης, στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης με το λευκό τιγράκι.
    Η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά επιβαρυμένη, με το ζωάκι να υποφέρει καθημερινά. Σύμφωνα με τη 12μελη ομάδα των κτηνιάτρων που το ανέλαβαν υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, όσο και με τις γνωμοδοτήσεις συναδέλφων τους από το εξωτερικό, η κατάλληλη λύση είναι να γίνει άμεσα ευθανασία.
    Aναλυτικά:

    «- Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.

    - Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη ,το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια.

    - Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ ,όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.

    - Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια .

    - Χαρακτηριστικά ο κ.Μποκαρης μας είπε. ''Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος". Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει "χθες". Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο.

    - Η πρόταση του κ.Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα η το καρφί που υπάρχει στο πόδι της, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια.

    - Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ ,ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας κ ήμερης ζωής στη χώρα μας.

    - Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής,που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.
    - Πληροφορούμαστε, ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο. Ναι υπέστη,όπως και ο κ.Μποκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε αλλά και ο γιατρός μας στη 12 μελή.

    - Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο.

    - Αλλού θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας».

    tigris-



    Οργή των ζωοφιλικών σωματείων για τη Χασίγια

    Στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγια στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία της μικρής τίγρης και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας

    Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και την διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.

    Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

    Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.

    Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

    Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».

    Αντιδράσεις και των χρηστών των Social Media που ζητούν να μην γίνει ευθανασία στην μικρή λευκή τίγρη.

    Αλήθεια τώρα σας φαίνεται στο βίντεο ότι η #χασιγια δεν έχει όρεξη να ζήσει ? Η φωνη της είναι μέσα στη ζωή .Εκτός αν τη κάναν κάτι κ δεν το λένε #τιγρακι pic.twitter.com/plkCxOWrQZ

    — Nikos (@Nikos694266) April 6, 2023


    Συγνώμη.... Γιατί είσαι ένα μικρό θαυματακι της φύσης που είχες την ατυχία να γνωρίσεις τα τέρατα όχι του παραμυθιού αλλά αυτού του κόσμου που δυστυχώς για εσάς τα ζωάκια είναι αληθινά και καταστρέφουν ότι όμορφο υπάρχει. Συγνώμη.. για ότι βίωσες.#Χασιγια pic.twitter.com/Sb6OjoSJ7e

    — Fay Pan 🐾🐾🐾🐾🐾🐾 (@faiaki576) April 6, 2023

    Το τιγρακι οδηγείται στο θάνατο από το σφαγέα θυασωτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
    Σώστε το τιγρακι#save_the_cub#Χασιγια https://t.co/qWtr1BRWZD

    — Coco-vikou fights for other's pride 🏳️‍🌈✊ (@To_Lenio_) April 6, 2023
    Πριν πάρει την απόφαση της η ομάδα από 12 κτηνιάτρους που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Άμυρα, με σκοπό «τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του», είχε γίνει μια σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί η κατάσταση της μικρής λευκής τίγρης.

    Έγιναν κι άλλες εξετάσεις στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια

    Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν «τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του», εξηγούσε σε ανάρτησή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά απο σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

    Η ανάρτηση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

    «Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.

    Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.

    Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α. Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

    Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του».

    attiko-anartisi
    Παρέμβαση εισαγγελέα για την εγκατάλειψη του λευκού τίγρη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

    Η εγκατάλειψη της μόλις 4 μηνών λευκής τίγρης έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

    Η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα παρενέβη αυτεπαγγέλτως και ζήτησε να εντοπιστούν ο υπεύθυνοι της κακοποίησης και εγκατάλειψης του ζώου, που εκτιμάται ότι, είναι θύμα εμπορίου άγριων ζώων. Την μικρή λευκή τιγρή ειχαν εντοπίσει το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου τα άτομα της καθαριότητας του Δήμου.
    «Οι άνθρωποι της καθαριότητας βρήκαν την Τρίτη (28/2) το πρωί ένα εγκαταλελειμμένο άσπρο τιγράκι κάτω από τα σκουπίδια του πάρκου. Μας ειδοποίησαν και πήγαμε και το πήραμε. Το ζώο δεν είναι καθόλου καλά στην υγεία του. Αμέσως ενημερώσαμε την αστυνομία, το δασαρχείο, την Περιφέρεια Παλλήνης και κανένας μέχρι τώρα δεν γνωρίζει ούτε από πού προέρχεται, ούτε και πώς βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Το ζώο δυστυχώς είναι ανάπηρο, είναι μωρό περίπου 3 με 4 μηνών, θηλυκό. Του έχουμε κάνει ακτίνες και είναι χάλια η κατάστασή του» είχε αναφέρει στο protothema.gr ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
    Στη συνέχεια, υποστήριξε πως ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να το εγκατέλειψε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας στο συγκεκριμένο σημείο... «Βρέθηκε στο χώρο όπου εναποθέτουμε τα σκουπίδια έξω από το πάρκο. Πρέπει να το αφήσανε την Δευτέρα (27/8), ίσως το μεσημέρι με απόγευμα που υπήρχε ακόμα κίνηση. Από τις κάμερες που ελέγξαμε τη νύχτα δεν φαίνεται να πέρασε και να σταμάτησε κάποιος στο σημείο, αλλά και ο σεκιούριτι δεν είδε κάποια περίεργη κίνηση».
    Βίντεο από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το τιγράκι στα σκουπίδια του Αττικού Πάρκου

    Βίντεο από κάμερες παρακολούθησης τόσο στο Αττικό Πάρκο όσο και σε κοντινά σημεία σε αυτό, έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί του Α.Τ. Σπάτων, προκειμένου να εντοπίσουν το μυστήριο όχημα όπου το βράδυ της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου, φαίνεται σε πλάνο που εξασφάλισε το protothema.gr να σταματάει για ένα λεπτό στο σημείο όπου την επόμενη μέρα το πρωί εντοπίστηκε το παράλυτο λευκό τιγράκι.

    Το ζώο εκτιμάται πως είναι προϊόν παράνομου εμπορίου άγριας ζωής με την συγκεκριμένη δραστηριότητα να βρίσκεται στην 4η θέση των παρανομιών με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τζίρο παγκοσμίως, πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών, το trafficking και την πλαστογράφηση.

    Όπως αναφέρει στο protothema.gr o ιδρυτής του Αττικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ το βίντεο το όποιο εξετάζεται από τους ειδικούς έχει καταγραφεί γύρω στις 22:30 με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται η μάρκα του οχήματος και η πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας:

    Δείτε βίντεο από τη στιγμή της εγκατάλειψης:
    «Το βίντεο αυτό είναι από κάμερα που υπάρχει σε απόσταση από τον χώρο, όπου πετάμε τα σκουπίδια του πάρκου. Πρέπει να είναι αυτός που εγκατέλειψε το ζώο που βρέθηκε την επόμενη μέρα το πρωί από άτομα του δήμου που εργάζονται στην καθαριότητα. Τέτοια ώρα μόνο αυτός θα μπορούσε να είναι. Η κίνηση είναι περίεργη γι αυτό ενημερώσαμε το Α.Τ Σπάτων και το Δασαρχείο».
    Σύμφωνα με τον κ. Λεσουέρ στόχος των Αρχών που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη της λευκής τίγρης, είναι το συγκεκριμένο όχημα να βρεθεί και σε βίντεο από άλλες κάμερες, προκειμένου να αποκαλυφθεί η διαδρομή που ακολούθησε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανησυχητική η κατάσταση για το λευκό τιγράκι που βρέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κινδυνεύει από θανατηφόρες επιπλοκές στα οστά
    Ανησυχητική η κατάσταση για το λευκό τιγράκι που βρέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κινδυνεύει από θανατηφόρες επιπλοκές στα οστά

    Μετά από τη διενέργεια νέων εξετάσεων, στα οστά της μικρής λευκής τίγρηςπου βρέθηκε εγκαταλειμμένη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εντοπίστηκαν απειλητικές για τη ζωή της επιπλοκές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πάρκο, οι επιπλοκές μπορεί να αποβούν μοιραίες για το ζώο.

    Το ΥΠΕΝ όρισε 12 κτηνιάτρους οι οποίοι και έχουν αναλάβει τη φροντίδα του αιλουροειδούς. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, προκειμένου πραγματοποιηθούν εξετάσεις στα οστά του, τα αποτελέσματα των οποίων θα εξετάσουν ειδικοί κτηνίατροι.

    Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

    «Την Τετάρτη 29 Μαρτίου συνεδρίασε η δωδεκαμελής επιτροπή κτηνιάτρων που ορίστηκε από το υπουργείο. Εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα από τις ως τώρα εξετάσεις και την κλινική εικόνα του ζώου και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασής του η οποία δεν αποκλείει το γεγονός εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, απειλητικών για τη ζωή του.

    Θεωρήθηκε αναγκαία, η άμεση διενέργεια περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην ασφαλέστερη τελική διάγνωση και πρόγνωση.

    Για το λόγο αυτό, χθες Πέμπτη 30 Μαρτίου, το ζώο μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο εντός Αττικής, όπου λήφθηκαν δείγματα βιοψίας οστών.

    Το ληφθέν βιολογικό υλικό στάλθηκε για ιστοπαθολογικές εξετάσεις στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

    Άμεσα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω διαχείριση του».

    Η ομάδα κτηνιάτρων

    Δωδεκαμελής ομάδα εργασίας με κτηνιάτρους συγκροτείται για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας της μικρής τίγρης που εντοπίστηκε σε κάδο σκουπιδιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις αναμένεται να κατατεθεί πρόταση για τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη μικρή τίγρη

    «Αποφασίζουμε Α. Συγκροτούμε Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε) για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας μικρής τίγρεως που εγκαταλείφθηκε στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην Αθήνα και την υποβολή πρότασης για τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του.

    Ως μέλη της ορίζονται οι κάτωθι κτηνίατροι:

    1. Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια Χειρουργικής – Συγκριτικής Οφθαλμολογίας - Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Εθνικό Εστιακό Σημείο Επαφής για την Άγρια Πανίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ζώων.

    2. Δημήτρης Δούκας, Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατροδικαστικής και Διαγνωστικής Ανατομικής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    3. Καζάκος Γεώργιος, Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με ειδικότητα Κτηνιατρικής Χειρουργικής & Αναισθησιολογία -Εντατική θεραπεία.

    4. Στέλλα Μπέλη, Kτηνίατρος στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Αγροτικό Κτηνιατρείο Κερατέας).

    5. Δημήτρης Ποσάντζης , Κτηνίατρος DVM, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

    6. Αρσινόη Ψαρουδάκη, Κτηνίατρος BSc BVSc MRCVS, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

    7. Stamos Tahas, Zoo Veterinarian-DVM MSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS.

    8. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Κτηνίατρος DVM, Ορθοπεδικός, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.

    9. Γρηγόρης Μαρκάκης Κτηνίατρο DVM, Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

    10. Αχιλλέας Ακρίβος, Κτηνίατρος DVM, Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.

    11. Φιλήμονας Διαμαντής, Κτηνίατρος (DVM).

    12. Νικολαΐδης Χριστόφορος, Κτηνίατρος νευροχειρουργός, κάτοχος του Certificate of Advanced Veterinary Practice (CertAVP) του Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Καθήκοντα συντονιστή στη λειτουργία της Ομάδας Εργασίας θα ασκεί ο κ. Δημήτρης Ποσάντζης, Κτηνίατρος του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, το οποίο έχει οριστεί ως μεσεγγυούχος για τη φιλοξενία και την περίθαλψη του ζώου.

    Β. Έργο της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε). Η Ο.Ε. θα αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας μικρής τίγρεως που βρέθηκε εγκαταλειμμένη στην Αττική και θα υποβάλλει πρόταση, με βάση τα υπάρχοντα ευρήματα από την κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση- εξέταση του ζώου και τα αποτελέσματα από τις ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που περιέχονται (Αξονική και μαγνητική τομογραφία, αιματολογικές κλπ εξετάσεις) ή θα περιέλθουν στον ιατρικό φάκελο του ζώου.

    Η Ο.Ε. θα διερευνήσει επίσης για τη δυνατότητα μόνιμης φιλοξενίας του ζώου σε εξειδικευμένο κέντρο ή φυσικό χώρο – πάρκο στο εξωτερικό, στον οποίο θα διασφαλίζεται η πλέον ενδεικνυόμενη για την περίσταση, φροντίδα και περίθαλψη του.

    Η επικοινωνία της ομάδας εργασίας με τις δομές φιλοξενίας στο εξωτερικό θα γίνεται μέσω του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (Α.Ζ.Π.), το οποίο έχει οριστεί από την αρμόδια Δασική Αρχή ως μεσεγγυούχος και υπεύθυνος για τη φροντίδα, την περίθαλψη και την φιλοξενία του ζώου.

    Η Ο.Ε. θα εξετάσει και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας και την ευζωία του ζώου.

    Με έγγραφη πρόσκληση του φορέα στον οποίο φιλοξενείται το ζώο (Αττικό Ζωολογικό Πάρκο), μετά από πρόταση της Ο.Ε., δύνανται να κληθούν και να συμμετέχουν συμβουλευτικά, εξειδικευμένοι Κτηνίατροι, από Κέντρα περίθαλψης – φιλοξενίας στο εξωτερικό στους οποίους για το σκοπό της συνδρομής τους, κοινοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία του ιατρικού φακέλου του ζώου.

    Η Ο.Ε. θα ξεκινήσει άμεσα τις συνεδριάσεις της μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να επισκεφθούν άμεσα το χώρο φιλοξενίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στην Αττική, να ενημερωθούν από τους θεράποντες κτηνιάτρους και να έχουν ιδία αντίληψη για την κλινική κατάσταση του ζώου.

    Η Ο.Ε. θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της το συντομότερο δυνατόν και θα υποβάλλει την σχετική πρόταση της στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος σε χρονικό διάστημα μέχρι 15 ημέρες από την ανάρτηση της».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Άσχημα νέα για το τιγράκι στο Αττικό Πάρκο - Τι έδειξαν οι εξετάσεις
    Άσχημα νέα για το τιγράκι στο Αττικό Πάρκο - Τι έδειξαν οι εξετάσεις

    Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της λευκής τίγρης, που βρέθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο, όπως φαίνεται από τις εκτεταμένες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη το άτυχο ζώο.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, επισημαίνεται πως η κατάσταση της υγείας της μικρής τίγρης παραμένει σοβαρή, πονάει και δεν μπορεί να τραφεί μόνη της.

    «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του.

    Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του.

    Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με τη βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει μόλις 1 κιλό».

    Όπως είχε δηλώσει πριν υποβληθεί σε εκτεταμένες εξετάσεις το τιγράκι, ο διευθυντής του πάρκου, Ζαν Ζακ Λε Σουέρ, είχε αναφέρει πως δεν έχει πολλές ελπίδες να ζήσει.

    Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Έγιναν κι άλλες εξετάσεις στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια (photos)
    Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Έγιναν κι άλλες εξετάσεις στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια (photos)

    Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας - Τα επόμενα βήματα

    Σε περαιτέρω εξετάσεις λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του υποβλήθηκε το λευκό τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα σκουπίδια, έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πριν από λίγες μέρες. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν «τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του.

    Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του», εξηγεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε σχετική του ανάρτηση.

    attiko-tigris
    tigris-attiko
    tigris-attiko-

    Αναλυτικά η ανάρτηση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:
    «Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

    Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται. Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του.

    Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.

    Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α.

    Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

    Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του».

    attiko-anartisi

    Πηγή: protothema.gr

  • Παρέμβαση Εισαγγελέα ζητά φιλοζωική για το τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια
    Παρέμβαση Εισαγγελέα ζητά φιλοζωική για το τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια

    Η φιλοζωική οργάνωση αναφέρεται σε παλαιότερη υπόθεση παράνομης εκτροφής τίγρεων, τονίζοντας ότι είχε αντιμετωπιστεί σωστά ενδεχομένως να το τιγράκι να μην είχε βασανιστεί.

    Επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, ζητώντας την παρέμβασή τους για το τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απέστειλε φιλοζωική οργάνωση.

    Συγκεκριμένα, η πανελλήνια ομοσπονδία «Νέμεσις» για τα ζώα, με τη σχετική επιστολή, ζητά να γίνει ενδελεχής έλεγχος της υπόθεσης, και συγκεκριμένα το αν το άτυχο ζώο εισήχθη νόμιμα ή παράνομα στη χώρα, αν προέρχεται από εκτροφή που έγινε στην Ελλάδα, ποιος χειρουργός το είχε χειρουργήσει και ποιες ήταν οι συνθήκες στις οποίες ζούσε.

    Παράλληλα, η φιλοζωική οργάνωση αναφέρεται σε παλαιότερη υπόθεση παράνομης εκτροφής τίγρεων, τονίζοντας ότι είχε αντιμετωπιστεί σωστά ενδεχομένως να το τιγράκι να μην είχε βασανιστεί.

    «Αν η προηγούμενη καταγγελία μας από την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στις Εισαγγελίες Αθήνας και Κύπρου, που έγινε πριν ένα χρόνο για παράνομη εκτροφή τίγρεων είχε την αντιμετώπιση που έπρεπε, πιθανόν και το τιγράκι να μη βασανιζόταν και η εικαζόμενη παράνομη εκτροφή στις δυο χώρες να είχε αναδειχθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
    Η ανακοίνωση για το τιγράκι:

    «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις για τα ζώα, το περιβάλλον και το κυνήγι, με επιστολή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ζητάει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για την υπόθεση του νεαρού τίγρη, που βρέθηκε πλησίον του Αττικού Πάρκου σε άθλια κατάσταση.

    Η δε έρευνα να αφορά το πως βρέθηκε αυτό το ζώο στην Ελλάδα, αν εισήχθη νόμιμα ή παράνομα, αν προέρχεται από εκτροφή που έγινε στην Ελλάδα, ποιος χειρούργος το χειρούργησε και φυσικά τις συνθήκες που έζησε πριν βρεθεί σε αυτή τη κατάσταση κάτω από κάδο σκουπιδιών.

    Αν η προηγούμενη καταγγελία μας από την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στις Εισαγγελίες Αθήνας και Κύπρου, που έγινε πριν ένα χρόνο για παράνομη εκτροφή τίγρεων είχε την αντιμετώπιση που έπρεπε, πιθανόν και το τιγράκι να μη βασανιζόταν και η εικαζόμενη παράνομη εκτροφή στις δυο χώρες να είχε αναδειχθεί.

    Τέλος υπενθυμίζουμε τη γραπτή ενημέρωση της Νέμεσις προς το ΥΠΕΝ, για το άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε ξένος οργανισμός, περίθαλψης, διάσωση, αποκατάστασης στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που είναι ο κατ’ εξοχήν φυσικός χώρος ζωής αυτών των ζώω, για να αναλάβει το μικρό τιγράκι όπως και όλα του τα έξοδα μεταφοράς του στο Κέντρο αυτό.

    Η προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης του γεγονότος αυτού πάνω στο σώμα ενός πολύπαθου ζώου, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά, την κομματικοποίηση της φιλοζωίας, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά από τα γνωστά κέντρα και παράκεντρα.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο