Ελλάδα

Τα 3 μεγάλα μέτωπα για τον επόμενο υπουργό Υγείας – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Τα 3 μεγάλα μέτωπα για τον επόμενο υπουργό Υγείας – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ

Ένα νέο ΕΣΥ θα δούνε, όπως όλα δείχνουν, οι πολίτες μετά τις εκλογές 2023 ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί μετά τις 21 Μαΐου.

Εκλογές 2023: Τεράστιες οι προκλήσεις για τον επόμενο υπουργό Υγείας

Άλλωστε ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση όλου του συστήματος Υγείας προκειμένου να ανανεωθούν οι Μονάδες Υγείας που έχουν δημιουργηθεί εδώ και 40 χρόνια, αλλά και για να λειτουργήσουν με ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Εξάλλου και κάποια έργα που έχουν ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συνεχισθούν με βάση και τις δεσμεύσεις της χώρας μας.

Τα νοσοκομεία

Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 την ανανέωση των κτιριακών υποδομών στα νοσοκομεία. Ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις με βάση τις δεσμεύσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι εργασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα για να εξυπηρετούνται τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κλινικές και την πληρότητα.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας αλλά και για την αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όλος ο σχεδιασμός και οι αλλαγές γίνονται από το υπουργείο Υγείας.
Η ποιότητα υπηρεσιών

Σε ό,τι αφορά όμως στις υπηρεσίες που παρέχονται, όλα τα κόμματα έχουν έτοιμα σχέδια για την αναδιάρθρωση τους, αφού έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υπολείπονται σε οργάνωση και ορθή αξιοποίηση των πόρων

Ήδη ο ΟΔΙΠΥ ο οργανισμός για την ποιότητα των υπηρεσιών, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει δείκτες αξιολόγησης στις κλινικές ώστε να παρέχονται πιο οργανωμένες υπηρεσίες, ενώ από την αξιολόγηση αυτή θα εξαρτηθεί και η διατήρηση ή η συγχώνευση των κλινικών και των Μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επανεξετασθεί όλος ο χάρτης Υγείας που μπορεί να φέρει συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και αλλαγές χρήσης.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από την άλλη δεν μπορεί να γίνει ανανέωση των Νοσοκομείων χωρίς να ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Σήμερα οι πολίτες μην έχοντας άλλη επιλογή, σπεύδουν για το παραμικρό πρόβλημα Υγείας στα νοσοκομεία.

Προς ώρας όλα τα εγχειρήματα έχουν μείνει στην μέση. Από τον προσωπικό γιατρό μέχρι τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας που θα φέρει τη σύνδεση όλων των υπηρεσιών υγείας, έχουν «μπλοκάρει».

Εξάλλου άμεσα όλες οι υπηρεσίες θα πρέπει να συνδέονται με τον φάκελο των ασθενών διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί η όποια ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει νέα κίνητρα ώστε να προσελκύσει το ιατρικό προσωπικό που σήμερα αρνείται να συμμετάσχει λόγω περιορισμένων αμοιβών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, από όπου ξεκινά και η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να αποφασισθεί και τι θα γίνει με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες δημιουργήθηκαν για να στηρίζουν τους πολίτες με προγράμματα πρόληψης αλλά σήμερα παραμένουν με περιορισμένες αρμοδιότητες, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί ο αριθμός που είχε σχεδιαστεί.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup