Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 11:45

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες κάλπες - Όσα πρέπει να ξέρετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του δεύτερου γύρου εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.

Την ημέρα των εκλογών οι ψηφοφόροι δεν θα βάλουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων, καθώς στα νέα ψηφοδέλτια η σειρά των ονομάτων θα επιλεγεί από την κάθε ηγεσία κόμματος.

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Πώς και πού ψηφίζουμε

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρώτη διαδικασία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες, στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα δε με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης θα πραγματοποιηθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, παρά μόνο στις αυτοδιοικητικές της 8ης Οκτωβρίου 2023» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 09:53

Σχετικά Άρθρα

  • Μοιράζει λεφτά ο Μασκ μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ - Σε ποιους θα δίνει 1.000.000 δολάρια την ημέρα!
    Μοιράζει λεφτά ο Μασκ μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ - Σε ποιους θα δίνει 1.000.000 δολάρια την ημέρα!

    Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υποσχέθηκε να δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου σε κάποιον που θα έχει υπογράψει στο Ίντερνετ την αίτησή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

    Μάλιστα δεν έχασε χρόνο και έδωσε μια επιταγή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε κάποιον που παρευρισκόταν στην εκδήλωσή του στην Πενσιλβάνια την οποία οργάνωσε με στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Ο νικητής ήταν ένας άνδρας ονόματι Τζον Ντρέερ, σύμφωνα με το προσωπικό της εκδήλωσης. Το μόνο κριτήριο, σύμφωνα με τον Μασκ, ήταν ότι είχε υπογράψει την αίτησή του ιδίου υπέρ της πρώτης και της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

    «Παρεμπιπτόντως, ο Τζον δεν είχε ιδέα», είπε ο ιδρυτής της Tesla την ώρα που έδινε στον Ντρέερ την επιταγή.

    Ο Μασκ χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ

    Τα χρήματα αυτά είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο Μασκ χρησιμοποιεί τον εντυπωσιακό πλούτο του για να επηρεάσει την πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση για την προεδρία ανάμεσα στον Τραμπ και τη δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις.

    «Μου φαίνεται ωραίος τρόπος για να ξοδεύω χρήματα», δήλωσε ακόμα ο πολυδισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τους Δημοκρατικούς για «λογοκρισία».

    Ο Μασκ ίδρυσε την America PAC, μια οργάνωση πολιτικής δράσης που έχει στόχο να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την προεδρία. Η οργάνωση βοηθάει στην κινητοποίηση και την εγγραφή ψηφοφόρων για να ψηφίσουν τον Τραμπ σε διαφιλονικούμενες πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της.

    Η εκδήλωση στο Χάρισμπεργκ ήταν η τρίτη σε ισάριθμες ημέρες στην Πενσιλβάνια, όπου ο Μασκ ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εκ των προτέρων και να πείσουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

    Σφοδρή κριτική κατά της Χάρις

    Χθες, Σάββατο, είπε πως, αν κερδίσει η Χάρις, θα είναι «οι τελευταίες εκλογές», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπάρχουν πια.

    Δήλωσε επίσης ότι οι δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ αποδεικνύουν πως ταράζει τα νερά και ενοχλεί το κατεστημένο με τρόπους που η Χάρις δεν το κάνει. Πρόσθεσε πως γι' αυτό κανένας δεν προσπαθεί να σκοτώσει την Χάρις.

    «Το να δολοφονήσεις μια μαριονέτα δεν έχει αξία», δήλωσε ο Μασκ επαναλαμβάνοντας ένα «επιχείρημα» που είχε διατυπώσει σε καταχώρισή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Η αίτηση, την οποία ο Μασκ ζητάει από τους πολίτες να υπογράψουν, αναφέρει: «Η Πρώτη και η Δεύτερη Τροπολογίες εγγυώνται την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Υπογράφοντας, δηλώνω την υποστήριξή μου στην Πρώτη και τη Δεύτερη Τροπολογία».

    Οι παρευρεθέντες στη χθεσινή εκδήλωση έπρεπε να υπογράψουν την αίτηση, επιτρέποντας έτσι στην America PAC να αποκτήσει τα στοιχεία περισσότερων εν δυνάμει ψηφοφόρων τους οποίους έχει αρκετές πιθανότητες να πείσει να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Τραμπ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ανδρουλάκη ψήφισε η Ηλεία - Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα
    Ανδρουλάκη ψήφισε η Ηλεία - Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε και στην Ηλεία με ποσοστό 53,68% έναντι του Χάρη Δούκα με ποσοστό 46,36%.

    Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα στην Ηλεία έχουν ως εξής:

    Εκλογικά Τμήματα

    Ψήφισαν

    Ανδρουλάκης

    Δούκας

    Πύργος 1

    399

    190

    199

    Πύργος 2

    319

    143

    173

    Πύργος 3

    303

    142

    157

    Αμαλιάδα 1

    232

    129

    91

    Αμαλιάδα 2

    288

    145

    143

    Αμαλιάδα 3

    398

    233

    155

    Ανδρίτσαινα

    57

    34

    23

    Αρχ. Ολυμπία

    322

    174

    142

    Βάρδα

    242

    144

    98

    Γαστούνη

    366

    194

    168

    Ζαχάρω

    365

    172

    188

    Καράτουλα

    196

    70

    124

    Κρέστενα

    280

    200

    78

    Λεχαινά

    332

    170

    156

    Πανόπουλο

    129

    62

    64

    Σιμόπουλο

    251

    164

    86

    Σύνολο

    4479

    2366

    2045

  • Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για την ξεκάθαρη νίκη
    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για την ξεκάθαρη νίκη

    Ο Χάρης Δούκας συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Ανδρουλάκη. Τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι «προχωράμε όλοι μαζί.»

    Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά να μην επιτρέπει καμία αμφιβολία. Ο Χάρης Δούκας έσπευσε να τον συγχαρεί δηλώνοντας μάλιστα «προχωράμε όλοι μαζί».

    Πηγή: in.gr

  • Κατρίνης: Ψήφισε στον Πύργο - "Ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι πολίτες θα επιλέξουν αυτόν που θεωρούν καλύτερο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ" (photos & video)
    Κατρίνης: Ψήφισε στον Πύργο -

    Ψηφίζουν για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού, οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, Μιχάλης Κατρίνης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και αυτή τη φορά στον Πύργο, στο εκλογικό τμήμα που υπάρχει στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Εκεί τον περίμεναν φίλοι και συνεργάτες, ενώ συνομίλησε και με αρκετούς πολίτες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Ο κ. Κατρίνης στη δήλωσή του κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ελεύθερα και ανεπηρέαστα να αποφασίσουν για το ποιος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, αποφεύγοντας σαφώς να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα.

    Δείτεο το video με τις δηλώσεις του:

    Δείτε φωτογραφίες:

    Katrinis2 2

    Katrinis2 3

    Katrinis2 4

    Katrinis2 5

    Katrinis2 6

    Katrinis2 7

    Katrinis2 8

  • ΠΑΣΟΚ: Η μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους - Οι προσδοκίες και οι τελευταίες εκτιμήσεις
    ΠΑΣΟΚ: Η μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους - Οι προσδοκίες και οι τελευταίες εκτιμήσεις

    Η κρίσιμη στιγμή για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ έφτασε και δύο τελικοί μονομάχοι αναμετρώνται σήμερα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με τον καθένα να πιστεύει ότι αυτός θα εγγυηθεί ηγετική θέση του κόμματος στην αντιπολίτευση, με ορίζοντα κυβερνητικό μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

    Καθώς στον πρώτο γύρο Δούκας και Ανδρουλάκης έπεισαν σχεδόν το μισό κομματικό ακροατήριο, που πήγε στις κάλπες, στόχος τους να πείσουν και το άλλο μισό, που έδωσε μάλιστα ισχυρά ποσοστά τον τρίτο και τον τέταρτο της πρώτης Κυριακής. Στοίχημα όλων είναι το ποσοστό της συμμετοχής να φτάσει ή τουλάχιστον να πλησιάσει τις 300.000 του πρώτου γύρου.

    Στοίχημα η υψηλή συμμετοχή

    Αυτό είναι το μεγάλο και μάλιστα κοινό στοίχημα για τους δύο μονομάχους είναι η συμμετοχή. Όποιος και να εκλεγεί δεν θα ήθελε να δει σημαντικά μειωμένη συμμετοχή αυτή τη δεύτερη Κυριακή, κάτι που θα αποδυναμώσει την εκλογή του. Όσο περισσότερος κόσμος, τόσο ισχυρότερη θεωρείται η πολιτική νομιμοποίηση του προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Με δεδομένη τη συμμετοχή 300.000 την πρώτη Κυριακή και τη συνήθη κάμψη στη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, ένα νούμερο κοντά στις 200.000 θα ήταν ικανοποιητικό για όλους.

    Τρεις σιωπές και μία στήριξη

    Σημαντική για τον Χάρη Δούκα θεωρείται η έμμεση, αλλά απολύτως σαφής στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, που αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό.

    Από την άλλη κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να πείσει τους τρεις από τους τέσσερις που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο να κάνει άμεση δήλωση στήριξης, κάτι που λίγο- πολύ αναμενόταν. Μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου, μόλις χθες Σάββατο (12/10), δήλωσε ότι στηρίζει τον Χάρη Δούκα. Αυτή η δήλωση μπορεί να μην αλλάζει τα δεδομένα, λόγω του μικρού ποσοστού που κατέγραψε η υποψήφια του πρώτου γύρου, αλλά σε συμβολικό επίπεδο είναι σημαντική.

    Οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων κινήθηκαν σε μία κοινή κατεύθυνση και προέτρεπαν αφενός μεν να συμμετέχουν τα μέλη στον δεύτερο γύρο, μιλούσαν με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, αλλά προτίμησαν την σιωπή σε σχέση με το ποιόν από τους δύο θα προτιμούσαν στη θέση του προέδρου τη Δευτέρα.

    Οι μόνες ανοιχτές δηλώσεις στήριξης, ήρθαν από δύο ευρωβουλευτές του κόμματος. Η πρώτη δήλωση στήριξης ήρθε από τον Νίκο Παπανδρέου. «Ανάμεσα στη στασιμότητα και την Αλλαγή, προσωπικά, συνήθως επιλέγω το δεύτερο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι προτιμά τον Χάρη Δούκα καθώς «φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μήνυμα της πρώτης κάλπης για άμεση πολιτική δράση και για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και της σύνδεσής του με τις παραγωγικές τάξεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία».

    Τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε ότι στηρίζει ο έτερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του «Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες. Στις περασμένες ευρωεκλογές είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη».

    Η στρατηγική της εκστρατείας των πέντε ημερών

    Οι μέρες που έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι είναι πολύ λίγες και οι κινήσεις τους πρέπει να είναι στοχευμένες. Καθώς και οι δύο υποψήφιοι υστέρησαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έριξαν το βάρος της εκστρατείας τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Για αυτό άλλωστε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν υπήρχε περίπτωση να ματαιώσει τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου στον πρώτο γύρο πρώτη ήρθε η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς θεωρεί την συμπρωτεύουσα κρίσιμη για το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Χάρης Δούκας κινήθηκε κυρίως στην Αθήνα, που είναι γι αυτόν το μεγάλο στοίχημα να πείσει τους δύσπιστους του πρώτου γύρου, ότι μπορεί να συνδυάσει με επιτυχία τις ιδιότητες του δημάρχου και του προέδρου του κόμματος.

    Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν και οι δύο ήταν το αν θα αξιοποιήσουν τους συνυποψηφίους τους στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς να δεσμεύεται με σαφήνεια σε σχέση με την οργανωτική δομή που θα επιλέξει είπε ότι τα κορυφαία στελέχη θα συμπεριλαμβάνονται στην «ομάδα κρούσης», μαζί με άλλα στελέχη της πρώτης γραμμής. «Ένας είναι ο στόχος μου. Πλέον οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν. Ήταν άλλες το 2021 και νομίζω ότι ο σχεδιασμός μου σε ένα μεγάλο βαθμό πέτυχε στην Αυτοδιοίκηση, στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σαφέστερη ήταν η απάντηση του Χάρη Δούκα στο ίδιο ερώτημα καθώς δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κέντρο με όλους τους συνυποψήφιους του και άλλα στελέχη που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα καθορίζει τη γραμμή του κόμματος, τόσο σε στρατηγικά θέματα, όσο και την τακτική στο επίπεδο της καθημερινότητας.

    Η «μάχη» για ένα debate που δεν έγινε

    Στο επίκεντρο της κόντρας των δύο μονομάχων βρέθηκε το debate μεταξύ τους, στο οποίο αρχικά απάντησαν θετικά και οι δύο, μάλιστα ήταν από τις πρώτες κινήσεις του Χάρη Δούκα, που το ζήτησε από την ΕΡΤ. Παρά τις πολύ θετικές εντυπώσεις που άφησε το πρώτο debate μεταξύ των έξι υποψηφίων, όπου δεν έλειψαν οι κόντρες, αλλά ως πολιτικό περιεχόμενο και ως προς τη θεματική του φαινόταν να αφήνει μια ισχυρή παρακαταθήκη, αυτό το debate δεν έγινε ποτέ.

    Το παράδοξο είναι ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το περιεχόμενο, τη δομή του και τις θεματικές του, αλλά όταν άρχισε η συζήτηση για την ημερομηνία στην οποία θα διεξαχθεί εκεί άρχισε να φαίνεται το επικείμενο ναυάγιο. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν, κονταροχτυπήθηκαν περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Η εκστρατεία της τελευταίας εβδομάδας κύλησε χωρίς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

    Σημαντική η νίκη, κρίσιμο και το ποσοστό του ηττημένου

    Οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα μιας εκλογής προέδρου γίνονται πάντα, αλλά είναι ουσιαστικά ασκήσεις επί χάρτου. Και καθώς δεν υπάρχει υπερηχογράφημα για να δει κανείς το αποτέλεσμα μιας εγκυμονούσας κάλπης, θα πρέπει να περιμένουμε το βράδυ της Κυριακής για να δούμε ποιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στα επόμενα του βήματα.

    Σημαντικό ρόλο πάντως θα παίξουν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων και του νικητή και του ηττημένου. Είναι τελείως διαφορετικό ο πρόεδρος να εκλεγεί στο νήμα και διαφορετικό να καταγράψει ένα ποσοστό που θα κινείται άνω του 65%. Είναι διαφορετικό για τον ηττημένο της αναμέτρησης να χάσει με λίγες ψήφους διαφορά και ή να ηττηθεί καταγράφοντας ένα αναιμικό ποσοστό. Ο ρόλος στην επόμενη μέρα του κόμματος δεν θα είναι ο ίδιος. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει συνέχεια ή ανατροπή; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πατήσει γκάζι, καθώς ναι μεν οι εκλογές του 2027 είναι μακριά, αλλά ο δρόμος για αυτές θα πρέπει να αρχίσει να στρώνεται από τώρα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Στα ίδια εκλογικά κέντρα η διαδικασία στην Ηλεία - Χωρίς την καταβολή των 3 ευρώ
    Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Στα ίδια εκλογικά κέντρα η διαδικασία στην Ηλεία - Χωρίς την καταβολή των 3 ευρώ

    Μια ανάσα πριν την τελική αναμέτρηση των Ανδρουλάκη-Δούκα και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στην Ηλεία φροντίζει για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι κάλπες σήμερα στήνονται και τα ψηφοδέλτια διανέμονται σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

    Στα ίδια εκλογικά κέντρα του Νομού, όπως και την προηγούμενη Κυριακή στον Α γύρο, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι κατάλογοι των ψηφοφόρων έχουν κλείσει και αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν ψήφισε την πρώτη Κυριακή, δεν έχει δικαίωμα ψήφου στην αυριανή. Ενώ όσοι αποφασίσουν να ξαναψηφίσουν αύριο, δεν απαιτείται η καταβολή των 3 ευρώ.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 και θα κλείσουν στις 19.00

    Τα 16 εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν ως εξής:

    Α/Α

    ΔΗΜΟΣ

    ΠΟΛΗ

    ΧΩΡΟΣ

    1.

    Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    Βάρδα

    Πρώην Δημαρχείο

    2.

    Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

    Λεχαινά

    ΚΑΠΗ Λεχαινών

    3.

    Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

    Κρέστενα

    ΚΑΠΗ Κρέστενας

    4.

    Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

    Ανδρίτσαινα

    Πρώην Δημαρχείο

    5.

    Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

    Πανόπουλο

    Πρώην Δημαρχείο

    6.

    Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

    Αρχαία Ολυμπία

    Δημαρχείο

    7.

    Δήμος Ζαχάρως

    Ζαχάρω

    Πνευματικό Κέντρο

    8.

    Δήμος Ήλιδας

    Αμαλιάδα

    Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς

    9.

    Δήμος Ήλιδας

    Αμαλιάδα

    Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς

    10.

    Δήμος Ήλιδας

    Αμαλιάδα

    Συνεδριακό Κέντρο Σοχιάς

    11.

    Δήμος Ήλιδας

    Σιμόπουλο

    Πρώην Δημαρχείο

    12.

    Δήμος Πηνειού

    Γαστούνη

    ΚΑΠΗ Γαστούνης

    13.

    Δήμος Πύργου

    Καράτουλα

    Πρώην Δημάρχείο

    14.

    Δήμος Πύργου

    Πύργος

    Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    15.

    Δήμος Πύργου

    Πύργος

    Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

    16.

    Δήμος Πύργου

    Πύργος

    Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο

  • Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στην Αττική Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας
    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στην Αττική Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

    Τα αδύνατα σημεία τους να γίνουν… δυνατά ψάχνουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας λίγο πριν στηθούν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

    Οι δύο υποψήφιοι ουσιαστικά κοιτούν περισσότερο την Αθήνα και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη όπου και οι δύο… δεν τα πήγαν καλά και εκεί ουσιαστικά βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Στην Αττική για παράδειγμα το 50% των ψηφοφόρων προτίμησαν τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου ενώ αντίστοιχο ήταν το ποσοστό και στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Με άλλα λόγια, στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει μια σημαντική δεξαμενή, η οποία εν πολλοίς μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, στην περιφέρεια και οι δύο διατηρούν -όπως φάνηκε από την κάλπη- σημαντικά ερείσματα και επί της ουσίας λίγα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν από την πρώτη Κυριακή στη δεύτερη.

    Στόχος να γίνουν τα αδύνατα δυνατά

    Στο μεταξύ, ο Χάρης Δούκας επιχειρεί να καταδείξει την μεγάλη -κατά τον ίδιο- διαφορά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιχειρώντας ουσιαστικά να συγκεντρώσει όσες δυνάμεις κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως έναν αρχηγό που λαμβάνει κατά μόνας αποφάσεις. «Φέρνω ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα είναι περισσότερο συμμετοχικό, ανοιχτό και συλλογικό, και ένα νέο πολιτικό κέντρο, όπου θα συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή όλοι οι συνυποψήφιοί μου, και θα συναποφασίζουμε από κοινού για όλες τις πρώτες παρεμβάσεις και δράσεις. Το πιο βασικό είναι να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είχε ως βασικό της χαρακτηριστικό ότι συνέθετε διαφορετικές τάσεις, απόψεις, ρεύματα, πολλές φορές συγκρούονταν και μεταξύ τους, αλλά πάντα καταλήγαμε σε μια κεντρική γραμμή. Και το δεύτερο σημείο που θα αλλάξω, είναι ότι θα έχουμε καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις. Δε θα έχουμε θολό στίγμα, δε θα είμαστε, όπως πάρα πολλές φορές τύχαινε, σαν εκκρεμές, αλλά θα λέμε τα πράγματα καθαρά και μπροστά».
    Απαντώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε μια επίθεση φιλίας προς τα στελέχη του κόμματος. Είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε εξαιρετικούς βουλευτές, εξαιρετικά στελέχη και, νομίζω, ότι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία το μόνο κόμμα που μπορεί να σταθεί προγραμματικά και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού για το θέμα της κυβερνησιμότητας είναι η παράταξή μας. Θα εντείνω κι άλλο την προσπάθεια να βρω και να έρθουν κοντά μας ακόμη περισσότερους ανθρώπους από την κοινωνία». Με άλλα λόγια, ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να αποσείσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, δεσμευόμενος πλέον ότι θα αλλάξει στρατηγική, χρησιμοποιώντας και «ακούγοντας» όλα του τα στελέχη.
    Πηγή: ethnos.gr

  • Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα τελικά αποτελέσματα - Μάχη μέχρι τέλους για Δούκα-Γερουλάνο
    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα τελικά αποτελέσματα - Μάχη μέχρι τέλους για Δούκα-Γερουλάνο

    Πρώτος και με διαφορά οκτώ μονάδων από τον δεύτερο αναδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία της παράταξης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα.

    Με μόλις 858 ψήφους διαφορά ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Παύλο Γερουλάνο και μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη Κυριακή (13/10).

    Η μάχη των «δύο» για τη δεύτερη θέση κρίθηκε στην Αττική, εκεί όπου ο κ. Γερουλάνος ήρθε πρώτος, η Άννα Διαμαντοπούλου δεύτερη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τρίτος και ο Χάρης Δούκας τέταρτος.

    Ο Παύλος Γερουλάνος εμφάνιζε μεγάλη δυναμική κατά την ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων της Αττικής και μείωνε τη διαφορά, αλλά δεν ήταν αρκετό μιας και ο δήμαρχος Αθηναίων διατήρησε το προβάδισμα.

    Τα τελικά αποτελέσματα σε ενσωμάτωση 100% έχουν ως εξής:

    • Νίκος Ανδρουλάκης 29,64% (89.288 ψήφοι)
    • Χάρης Δούκας 21,41% (64.490 ψήφοι)
    • Παύλος Γερουλάνος 21,12% (63.632 ψήφοι)
    • Άννα Διαμαντοπούλου 19,52% (58.809)
    • Μιχάλης Κατρίνης 6,03% (18.163)
    • Νάντια Γιαννακοπούλου 2,29% (6.890 ψήφοι)

    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου

    Καίρια για την έκβαση του δεύτερου γύρου και συνεπακόλουθα για το ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η στάση που θα κρατήσουν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου που κατέγραψαν υψηλότατα ποσοστά (στο 21,15% ο Γερουλάνος, στο 19,55% η Διαμαντοπούλου στο 99,46% της ενσωμάτωσης).

    Προς ώρας, κανένας εκ των υποψήφιων που έμειναν εκτός δευτέρου γύρου έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο και σίγουρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα κορυφωθούν όσο πλησιάζουμε στη δεύτερη Κυριακή.

    Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να επικράτησε με άνεση την πρώτη Κυριακή, ωστόσο είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% (29,71% στο 99,46 της ενσωμάτωσης), ενώ κατέγραψε απώλεια περίπου 11.000 ψήφων σε σχέση με το 2021.

    Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του, παρότι φαβορί για το δεύτερο γύρο, πέρασε πολύ πιο δύσκολα απ ότι αναμενόταν, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι κακές επιδόσεις στην Αττική και στην Αθήνα, όπου ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στην πρώτη θέση.

    Οι δηλώσεις των υποψηφίων μετά τα αποτελέσματα

    Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και δυνατό»

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την δημοκρατική παράταξη. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες πολίτες που μας τιμήσαν. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας γέμισαν ελπίδα και δύναμη. Θέλω να χαιρετίσω τους συνυποψηφίους μου, που είχαμε μια προεκλογική εκστρατεία με ήθος και σοβαρότητα. Επτά ημέρες έμειναν μέχρι την επόμενη Κυριακή και είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο και πιο ισχυρό».

    Χάρης Δούκας: Το 70% ζητεί αλλαγή ηγεσίας

    Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας δήλωσε πως «το μήνυμα της κάλπης ήταν καθαρό. Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ να κάνουμε την υπέρβαση», ενώ υποστήριξε πως η Κυριακή ήταν μία μεγάλη ημέρα για το ΠΑΟΣΚ.

    Γερουλάνος: «Όποιος πιστεύει στη Δημοκρατία, πιστεύει και στο αποτέλεσμα»

    Ο Παύλος Γερουλάνος, σε δηλώσεις του πριν από τον κ. Δούκα, αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και δεν έδωσε κατεύθυνση για το δεύτερο γύρο: «Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σήμερα μίλησαν και η απόφασή τους είναι απολύτως σεβαστή. Θέλω να συγχαρώ τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Δούκα που περνούν στον β' γύρο και όλους τους συνυποψηφίους μου για τον εξαιρετικό αγώνα».

    «Όποιος πιστεύει στη δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα. Χαίρομαι που αυτή η διαδικασία έκανε καλό στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω την επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ να πάρει την ανοδική πορεία που χρειάζεται

    «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν αύριο χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θεωρώ ότι ο καθένας που ήρθε να ψηφίσει την υποψηφιότητά μου ήρθε με τη δική του άποψη. Δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή από τον άλλο. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμένα να πω ποιος θα κερδίσει τον επόμενο γύρο. Η μάχη είναι ακομη ανοιχτή και το αποτέλεσμα του β' γύρου θα είναι σεβαστό», υποστήριξε.

    Διαμαντοπούλου: Θα είμαστε ενωμένοι την επόμενη ημερα

    Μήνυμα ενότητας έστειλε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σημείωσε πως «είμαστε εδώ και πιστεύω πως θα είμαστε ενωμένοι και θα παλέψουμε για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ». «Ευχαριστώ τους πολίτες που μας δυνάμωσαν. Φίλοι και εθελοντές πίστεψαν στην υποψηφιότητά μου. Είμαι εδώ και πιστεύω βαθιά ότι στην επόμενη μέρα θα είμαστε ενωμένοι και θα δουλέψουνε όλοι μαζί για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε η Άννα Διαμαντοπούλου.

    Κατρίνης: «Το ποιος θα ηγηθεί θα το κρίνουν ανεπηρέαστα οι πολίτες»

    «Το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα» δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, που βγήκε 5ος: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 300.000 πολίτες που με τη συμμετοχή τους σήμερα δυναμώνουν το κίνημά μας. Να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Συγχαίρω τους δύο συνυποψηφίους μου για την είσοδο στο δεύτερο γύρο, το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

    Γιαννακοπούλου: Ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ

    «Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Οι 300.00 που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, έδωσαν μήνυμα επαναφοράς του κινήματος στην κοινωνία. Να γίνουμε ισχυρή αντιπολίτευση και ισχυρή κυβέρνηση της χώρας όποτε γίνουν εκλογές» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου

    «Τη μεγαλύτερη σημασία έχει η ενότητά μας. Άνοιξα έναν δρόμο που σήμερα αποδίδει καρπούς» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο