Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 18:49

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Κασιδιάρη περί κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητάς του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απέρριψε το αίτημα του νεοναζί, πρωτόδικα καταδικασμένου εγκληματία, Ηλία Κασιδιάρη, περί κατάλυσης του τεκμηρίου αθωότητάς του. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής είναι τον τελευταίο χρόνο σε εξέλιξη.

Ο κατηγορούμενος επέλεξε να εμφανιστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να υποβάλλει το αίτημά του, την ώρα που η διαδικασία βρισκόταν στο σκέλος της υπόθεσης για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ. Ο καταδικασμένος νεοναζί, με αφορμή την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές, υποστήριξε ότι μπήκε στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζεται και παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του.

«Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας»

«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφαση του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου», είπε, μεταξύ άλλων ο Κασιδιάρης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχολιάζοντας την πρόταση της εισαγγελέως για την απόρριψη του αιτήματος του, είπε : «Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας θα το δούμε στην απόφαση. Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας!».

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Κώστας Παπαδάκης, σημείωσε από την πλευρά του ότι, ο στόχος του κατηγορούμενου, είναι «πολιτικός και εκλογικός». Όπως τόνισε, ο ίδιος, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν «να υπάρχει σκιά για δήθεν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας» σημειώνοντας παράλληλα πως ο Άρειος Πάγος με την επίμαχη απόφαση «έχει διοικητική και όχι δικαιοδοτική λειτουργία».

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα Κασιδιάρη ως απαράδεκτο καθώς, όπως σημείωσε, αυτό δεν στηρίζεται σε διάταξη νόμου. Η πρόεδρος του Εφετείου ανέφερε ότι, «πάγια αρχή του Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης». Ο Κασιδιάρης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα συνοδεία αστυνομικής δύναμης. Οι υποστηρικτές του νεοναζί τον χειροκρότησαν φωνάζοντας στην έδρα: «είστε απαράδεκτοι».

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 18:25

Σχετικά Άρθρα

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: Συνελήφθη και οδηγείται στη φυλακή
    Νίκος Μιχαλολιάκος: Συνελήφθη και οδηγείται στη φυλακή

    Στη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου προχώρησε η Αστυνομία μετά την ανατροπή από το δικαστικό συμβούλιο εφετών της Λαμίας της προσωρινής αποφυλάκισης του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

    Όπως ανακοινώθηκε, οι Εφέτες με το βούλευμα τους ακυρώνουν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που είχε αποφυλακίσει με όρους τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

    «Αμετανόητος, υμνητής ναζιστικών και έκνομων πρακτικών» - Τι αναφέρει το βούλευμα

    Με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε αμετανόητος, υμνητής ναζιστικών και έκνομων πρακτικών.

    Το συμβούλιο, υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση κρίνει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παραμείνει έγκλειστος καθώς εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην εγκληματική δράση της ΧΑ.

    Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο Μιχαλολιάκος με αρθρογραφίες του σε ηλεκτρονικά μέσα συνεχίζει να υμνεί τις ναζιστικού τύπου πρακτικές της ΧΑ, παρά τη δίκη και την καταδίκη του εμφανίζοντας εικόνα αμετανόητου. Ως εκ τούτου κρίνεται ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

    Μετά την έκδοση του βουλεύματος η κράτησή του θα συνεχιστεί κανονικά, έως ότου εκτίσει την ποινή του σύμφωνα με το νόμο.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  • Αίτημα αποφυλάκισης και από Κασιδιάρη: Ζητά ότι και ο Μιχαλολιάκος από το ίδιο Δικαστικό Συμβούλιο
    Αίτημα αποφυλάκισης και από Κασιδιάρη: Ζητά ότι και ο Μιχαλολιάκος από το ίδιο Δικαστικό Συμβούλιο

    Σήμερα αναμένεται να ληφθεί επισήμως απόφαση απο την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, αν θα ασκηθεί έφεση κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

    Την αποφυλάκισή του με όρους ζητεί και ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος ως εκ των επικεφαλής (διευθυντών) εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λίγα 24ωρα μετά την αποφυλάκιση με όρους του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

    Και όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να ληφθεί επισήμως απόφαση απο την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, αν θα ασκηθεί έφεση κατά της αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

    Ο καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξης Ηλίας Κασιδιάρης υπέβαλε νέο αίτημα – είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα που απορρίφθηκαν – αποφυλάκισης στα τέλη Απριλίου στις Αρχές των φυλακών Δομοκού όπου κρατείται.

    Ο εισαγγελέας

    Το αίτημα αναμένεται να χρεωθεί σε εισαγγελέα και να διαβιβαστεί προς κρίση η πρότασή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, το οποίο αποφάσισε για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου και τώρα θα κληθεί να εξετάσει και αυτό.

    Σημειώνεται ότι, όπως και στην περίπτωση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και ο Ηλίας Κασιδιάρης πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος για να αιτηθεί την υφ’ όρον απόλυση ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής που του έχει επιβληθεί.

    Πάντως (χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις τυπικές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος) ο Ηλίας Κασιδιάρης, ελέγχεται ποινικά για το θέμα των Σπαρτιατών καθώς φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από το κόμμα οι βουλευτές του οποίου (νυν και πρώην) ελέγχονται επίσης από τη δικαιοσύνη για παραπλάνηση του εκλογικού κοινού. Οι βουλευτές των Σπαρτιατών, ακόμη και αυτοί που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, όπως και ο Ηλίας Κασιδιάρης και ένας δικηγόρος, που φέρεται ότι λειτουργούσε ως σύνδεσμος, θα δικαστούν στις 19 Ιουνίου, ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, με την κατηγορία για προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

    Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

    Με όρους αποφυλακίστηκε προ ημερών ο Νίκος Μιχαλολιάκος αφού έγινε δεκτή η αίτηση του για υφ’ όρων απόλυση. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας έδειξε την έξοδο από τη φυλακή στον καταδικασμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής επιβάλλοντας τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Αττική, της παραμονής σε συγκεκριμένο μέρος και της μη συνάντησης με συγκατηγορούμενους του και άλλους.

    Σημειώνεται, ότι η εισήγηση του εισαγγελέα υπήρξε αρνητική, καθώς αν και πληροί της τυπικές προϋποθέσεις, δεν πληροί τις ουσιαστικές, όπως ανέφερε στην πρότασή του, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος.

    Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης, ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να αποφυλακιστεί, εντούτοις υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκιση του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, "υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί".

    Έφεση;

    Παράλληλα σήμερα θα ληφθεί τυπικά η απόφαση για την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εισαγγελέας μελετά τις τελευταίες ημέρες την άσκηση έφεσης και φέρεται εναρμονισμένος πλήρως με την πρόταση του συναδέλφου του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, με την οποία ζητούσε να μην γίνει δεκτή η αίτηση του καταδικασμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

    Πηγή: Capital.gr

  • Ο Κασιδιάρης ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος με χειροπέδες στα χέρια: Τι γίνεται τώρα
    Ο Κασιδιάρης ορκίστηκε δημοτικός σύμβουλος με χειροπέδες στα χέρια: Τι γίνεται τώρα

    Μία ημέρα μετά το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, ορκίστηκε μόνος του ο Ηλίας Κασιδιάρης, που μεταφέρθηκε στο δημαρχείο με χειροπέδες.

    Το ποσοστό που έλαβε

    Ο Ηλίας Κασιδιάρης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβε ποσοστό 8,33% και εξελέγη ως επικεφαλής της παράταξής του μαζί με άλλον έναν δημοτικό σύμβουλο.

    Η ορκωμοσία του δεν έγινε την Πέμπτη (28/12) στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης μετά από απόφαση του Χάρη Δούκα και υπό τον φόβο επεισοδίων.

    Μετά την ορκωμοσία του ο Κασιδιάρης αναμένεται να τεθεί σε αργία από τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, εφόσον είναι καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Κατρίνης: Θα εφαρμόσει επιτέλους το νόμο η κυβέρνηση απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη;
    Κατρίνης: Θα εφαρμόσει επιτέλους το νόμο η κυβέρνηση απέναντι στο κόμμα Κασιδιάρη;

    ‘’ Έχουμε πλέον ξεκάθαρα ενδείξεις, αλλά και ομολογίες, για την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος, που παραπέμπει στον προφυλακισμένο Κασιδιάρη.

    Ένα ερώτημα έχω να απευθύνω μόνο στην κυβέρνηση: Θα εφαρμόσει επιτέλους το νόμο; Θα συνεχίσει η Ελληνική Πολιτεία να χρηματοδοτεί ένα κόμμα που καθοδηγείται από έναν καταδικασμένο και έγκλειστο αρχηγό ή θα εφαρμόσει τη νομολογία του ΣτΕ;’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα ,ο κ.Κατρίνης έκανε ειδική αναφορά στις συζητήσεις που πραγματοποιεί η κυβέρνηση με την Τουρκία , δίνοντας μάλιστα έμφαση στο Κυπριακό και προειδοποιώντας ότι ‘’καμία ελληνική κυβέρνηση από το 1974 έως σήμερα δεν έχει σκεφτεί να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.’’

    Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

    ‘’Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς νομιμότητας, δεν διαχωρίζεται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Όταν επιδεικνύουμε ευαισθησία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - και σωστά! - δεν μπορούμε να μην επιδεικνύουμε την ίδια αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου.

    Και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας εξαρτώνται από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, αφού η Κύπρος αποτελεί ιστορικά αλλά και γεωπολιτικά, αναπόσπαστο μέρος του Ελληνισμού.

    Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά που ακούμε, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιβεβαίωση αυτής της πάγιας θέσης.

    Γιατί κάποιοι, προφανώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι πάγιες εθνικές θέσεις δεν είναι προς αναθεώρηση και δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να τις αναθεωρήσουν.’’

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι προωθείται ένα μοντέλο που διαφοροποιείται σημαντικά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού η η συντριπτική πλειονότητα των φορέων διαχείρισης λιμένων στην Ευρώπη είναι δημόσιοι.

    Επισήμανε ότι η λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των λιμανιών, που έχει η Νέα Δημοκρατία και δυστυχώς υιοθέτησε στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει περιορισμό της εποπτικής και ρυθμιστικής δυνατότητας του δημοσίου και τα αποτελέσματά της τα έχουμε ήδη δει στην περίπτωση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.

    Το καθεστώς μάλιστα της μειωμένης - γενικότερα - εποπτείας του ελληνικού δημοσίου στο λιμάνι του Πειραιά είχε τα τελευταία χρόνια και ένα επιπλέον υψηλό κόστος, καθώς η χώρα μας, μετά από ελέγχους της OLAF, κλήθηκε και πλήρωσε το 2022 το ποσό-μαμούθ των 367 εκ. ευρώ, για διαφυγόντες δασμούς και οφείλει ακόμα να καταβάλει πάνω από 300 εκατομμύρια.

    Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε μια διαδικασία που οδηγεί στη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και ταυτόχρονα προωθεί την παράταση της σύμβασης για 20 ακόμα χρόνια.

    ‘’ Ό,τι απέτρεψε η σύμβαση του ΠΑΣΟΚ το 1995 που αναθεώρησε την αποικιακού τύπου σύμβαση του 1993 της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έφερε ξανά από την πίσω πόρτα.’’ ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Νόμου για να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων
    ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Νόμου για να μπλοκαριστεί η υποψηφιότητα Κασιδιάρη στο δήμο Αθηναίων

    Με αφορμή την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Σωκράτη Φάμελλο, κατέθεσε Πρόταση Νόμου με την οποία προστίθεται νέο κώλυμα εκλογιμότητας στις εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 και του άρθρου 2 της πρότασης προβλέπεται ότι δεν μπορούν να εκλεγούν ή, εφόσον έχουν εκλεγεί, να παραμείνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων ή πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

    Με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 της πρότασης διευκρινίζεται ότι, εφόσον περιληφθεί ως υποψήφιος σε συνδυασμό πρόσωπο για το οποίο συντρέχει το παραπάνω κώλυμα, αποκλείεται η ανακήρυξη του συνδυασμού στο σύνολό του και όχι μόνο του συγκεκριμένου υποψηφίου. Η διάταξη αυτή ισχύει εξίσου τόσο για τις δημοτικές όσο και, κατά παραπομπή του άρθρου 52 παρ. 8 του ν. 4804/2021, για τις περιφερειακές εκλογές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προ ημερησίας για φωτιές - Καταθέτει πρόταση για αποκλεισμό Κασιδιάρη
    ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά προ ημερησίας για φωτιές - Καταθέτει πρόταση για αποκλεισμό Κασιδιάρη

    Συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές θα ζητήσει αύριο Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

    Την ίδια ώρα, καταθέτει δική του πρόταση για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

    Πρωτεύον ζήτημα της συνεδρίασης ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις ημέρες μετά το καταστροφικό 15ήμερο του Ιουλίου.

    Εκφράστηκε η οδύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απώλεια των συνανθρώπων μας και η έντονη ανησυχία για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς και την τεράστια σε έκταση περιβαλλοντική καταστροφή.

    Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού.

    Τα μέλη του προεδρείου της Κ.Ο. υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτείας απέναντι στην οξύτητα της κλιματικής κρίσης και στην πρόληψη των μέγα πυρκαγιών, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία.

    Στο πλαίσιο αυτό, αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

    Το δεύτερο ζήτημα της συνεδρίασης αφορούσε στην έκφραση της κάθετης αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία στη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ότι οι καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι και στην αυτοδιοίκηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αυτό πρέπει να είναι νομοθετημένο.

    Γι’ αυτό το λόγο ετοιμάζει και θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση, στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν τις εθνικές εκλογές, με στόχο τον αποκλεισμό των καταδικασμένων για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο, από τη συμμετοχή τους ως υποψηφίων και στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, είτε ως επικεφαλής είτε ως υποψήφιοι παρατάξεων.

    «Δεν πρέπει να επιτραπεί σε εγκληματίες νεοναζί να λερώσουν την αυτοδιοίκηση, την εκλογική διαδικασία, αλλά και τα ψηφοδέλτια των δήμων και των περιφερειών και μάλιστα της πρωτεύουσας της χώρας μας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ήταν βάσιμες οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ για την ελλιπή νομοθέτηση της κυβέρνησης παρά τις τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το έλλειμμα επιβεβαιώνεται λίγους μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης και από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, αλλά και με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας. Προφανώς σε αυτό έχει ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τη ρύθμιση, αλλά η κύρια ευθύνη είναι της κυβέρνησης η οποία οφείλει να αποδεχτεί άμεσα την νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη, ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή κατά την εκτίμηση του προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ απλώς διευρύνει την εφαρμογή της διάταξης της ΝΔ, η οποία αποδείχτηκε ελλιπής και γι’ αυτό δεν την είχε ψηφίσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

    Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν, επίσης, με τη μη ένταξη στη ρύθμιση των επικεφαλής και των περιφερειακών παρατάξεων, αλλά και των υποψήφιων συμβούλων και στα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης.

    «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι πληρέστερη και αποτελεσματική, έχει πάγια και καθολικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να απαντήσει αν δέχεται να συζητηθεί νομοθετική ρύθμιση για να αποκλειστούν οι νεοναζί από την αυτοδιοίκηση. Κι αν δεν το δεχτεί θα πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία και για την υποκρισία της αλλά και για τα πραγματικά της κίνητρα. Προφανώς και δεν επαρκεί μία ρύθμιση που θα επιτρέψει στους καταδικασθέντες νεοναζί να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά θα τους αποκλείσει μετά από αιρετές θέσεις ενώ θα τους προσφέρει δημοσιότητα και πολιτικό χώρο, όταν όλοι και όλες έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να αποκλείονται από τις εκλογές της δημοκρατίας που αρνούνται και προσβάλλουν», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.​

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παρέμβαση Ζαχαριάδη για υποψηφιότητα Κασιδιάρη: Θεσμική σοβαρότητα και ενιαίοι κανόνες απέναντι στους καταδικασμένους ναζί
    Παρέμβαση Ζαχαριάδη για υποψηφιότητα Κασιδιάρη: Θεσμική σοβαρότητα και ενιαίοι κανόνες απέναντι στους καταδικασμένους ναζί

    «Ενιαίους κανόνες, όχι a la carte αποφάσεις, όχι μικροπολιτική με τους καταδικασμένους – φυλακισμένους ναζί», ζητάει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και καλεί τον Κώστα Μπακογιάννη να λάβει θέση.

    Πάγια ρύθμιση και ενιαίους για την κάθοδο Κασιδιάρη στη Βουλή ζητάει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

    «Ενιαίοι κανόνες, όχι a la carte αποφάσεις, όχι μικροπολιτική με τους καταδικασμένους – φυλακισμένους ναζί. Αυτό μπορεί να είναι αναμφίβολα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων, αρκεί και να το θέλουν και να το πιστεύουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, με αφορμή και την πρόταση νόμου που προτίθεται να φέρει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    Παράλληλα καλεί τον Δήμαρχο Αθηναίων να λάβει θέση: «Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από συνθήματα και επικοινωνία για τους ναζί. Πρέπει να μας πει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν. Οφείλει να πάρει θέση. Η Δημοκρατία δεν φοβάται τους ναζιστές, οφείλει όμως να προστατεύσει την κοινωνία και τον εαυτό της απ’ αυτούς».

    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

    Η υποψηφιότητά για τον δήμο της Αθήνας , του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη φέρνει το πολιτικό σύστημα, τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς αλλά και την κοινωνία των δημοκρατικών πολιτών μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και διλήμματα.

    Είναι σαφές ότι η προεκλογική ρύθμιση στο παρά πέντε των εκλογών που ψήφισε η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ εκ του αποτελέσματος απέτυχε. Η παρουσία των «Σπαρτιατών» στη Βουλή το αποδεικνύει. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου για απαγόρευση καθόδου καταδικασμένων ναζιστών σε δήμο ή περιφέρεια είναι επίσης λάθος, πάνω σε ένα προηγούμενο λάθος. Το επιχείρημα «θα τεθεί σε αργία αν εκλεγεί» αφού έτσι προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, έπρεπε κατά μείζονα λόγο να οδηγήσει σε αποκλεισμό και όχι να επιτρέπει κηρύγματα μίσους και σκοταδισμού στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και βρέθηκε υπό ναζιστική κατοχή την περίοδο 1941-1944, όπως συμβαίνει σήμερα στη Βουλή.

    Το πολιτικό σύστημα πρέπει να έχει ενιαίους κανόνες και θεσμική συνέχεια. Με κανέναν τρόπο δεν είναι αποδεκτό το πολιτικό σύστημα να επιτρέπει στους καταδικασμένους ναζί να τίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάποιες κάλπες (αυτοδιοίκηση) και σε κάποιες άλλες όχι (βουλευτικές εκλογές). Τι θα γίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές;

    Η υποψηφιότητα αυτή είναι ενδεχόμενο, να δώσει δυναμική και σε άλλες παρατάξεις πανελλαδικά ως «υποψηφιότητα σημαία». Ακόμα και αν τεθεί σε αργία η σπορά του θα βρεθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς οι δημοτικοί και οι διαμερισματικοί σύμβουλοι που θα εκλέξει δεν θα τεθούν σε αργία αλλά θα λειτουργούν στο όνομα του αρχηγού τους.

    Δεν είναι η ώρα για μικροπολιτική αντιπαράθεση αλλά για θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος με ενιαίους κανόνες. Απαιτούνται πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα ώστε να υπάρξει μια πάγια ρύθμιση, που δεν θα επιτρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.

    Ενιαίοι κανόνες, όχι a la carte αποφάσεις, όχι μικροπολιτική με τους καταδικασμένους – φυλακισμένους ναζί. Αυτό μπορεί να είναι αναμφίβολα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων, αρκεί και να το θέλουν και να το πιστεύουν.

    Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από συνθήματα και επικοινωνία για τους ναζί. Πρέπει να μας πει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν. Οφείλει να πάρει θέση. Η Δημοκρατία δεν φοβάται τους ναζιστές, οφείλει όμως να προστατεύσει την κοινωνία και τον εαυτό της απ’ αυτούς

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ζαχαριάδης για Κασιδιάρη: Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή, όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο
    Ζαχαριάδης για Κασιδιάρη: Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή, όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο

    Ο Κώστας Ζαχαριάδης καλεί τον Κώστα Μπακογιάννη να πάρει θέση για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη.

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε την υποψηφιότητα του προφυλακισμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας.

    «Ο φασισμός στην Αθήνα έχει όνομα κι επίθετο. Η υποκριτική στάση της κυβέρνησης και των συμμάχων της που δεν φρόντισαν ή δεν ήθελαν να φροντίσουν να μην υπάρχει κανένα κενό για να τρυπώσουν οι ναζί στη πολιτική ζωή της χώρας έδειξε τα όρια της.

    Ο αγώνας θα είναι για εμάς καθημερινός. Οι καταδικασμένοι ναζί στη φυλακή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Καλώ τον Δήμαρχο Αθηναίων να πάρει επιτέλους θέση», τονίζει ο κ. Ζαχαριάδης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο