Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 16:38

Σεισμός: Σκέψεις για πιστοποιητικό σεισμικής επάρκειας για όλα τα ιδιωτικά κτίρια - Διευρύνονται και σε δημοτικά οι προσεισμικοί έλεγχοι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Διευρύνεται το πρόγραμμα της θωράκισης των δημοσίων κτιρίων με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία και ακολούθως σε κάθε δημόσια υποδομή. Πλέον εκτός του πρωτοβάθμιου ελέγχου για την εκτίμηση της δομικής τρωτότητας των κτιρίων, η χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης δράση αναμένεται να συμπεριλάβει και ζητήματα αποτροπής διακινδύνευσης δημοτικών κτιρίων που σχετίζονται τόσο με τους εσωτερικούς χώρους και τον εξοπλισμό όσο και με την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εργαζομένων σε αυτές τις δομές.

Οπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα για τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, το οποίο χρηματοδοτείται με 35 εκ. ευρώ, θα συμπληρωθεί ώστε να προσφέρει μία πλήρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης του δημόσιου κτιριακού αποθέματος και ακολούθως τη θωράκισή του απέναντι σε όλες τις φυσικές καταστροφές ανάλογα με τους κινδύνους της περιοχής και όχι μόνο τους σεισμούς.

«Βιώνουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα, καταστροφές και κρίσεις συνέχεια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μετά την υποχρεωτικότητα του πρωτοβάθμιου δομικού ελέγχου των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών που έχουμε αναλάβει από κοινού το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ο ΟΑΣΠ, η ΚΕΔΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) πάμε την πρωτοβουλία ένα βήμα πιο πέρα εντάσσοντας και τη δράση για μείωση της διακινδύνευσης σε κρίσιμες υποδομές», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής εξηγεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για το άλλο μισό του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί επίσης με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: «Μετά τον προσεισμικό έλεγχο που θα εκτιμήσει τη στατική επάρκεια των κτιρίων και την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε σεισμούς και άλλα φαινόμενα, θα τρέξει το δεύτερο πρόγραμμα που στόχο έχει να αυξήσει την ανθεκτικότητα του συνόλου του κτιριακού συστήματος».

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες του νέου προγράμματος:

  • Η αναγνώριση της μορφής του κινδύνου (σεισμός, κατολίσθηση, πυρκαγιά, πλημμύρα) κάθε κρίσιμης υποδομής σημειακά για καθεμιά απ΄αυτές.
  • Η ανάλυση της μη δομικής τρωτότητας, δηλαδή των λοιπών κινδύνων, όπως για παράδειγμα μια τζαμαρία, τα έπιπλά και η θέση τους, ο εξοπλισμός, οι ψευδοροφές, κλπ. που δυσχεραίνουν τη λειτουργικότητα, αλλά και τη διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου. «Εχω δει ο ίδιος σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες ντουλάπες στους διαδρόμους. Αν γίνει κάτι εκεί, θα εμποδίσουν τη διαφυγή, δε θα μπορέσει να φυγει κανείς».
  • Η ειδική εκπαίδευση των στελεχών των δήμων για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων. Η εκπαίδευση – όπως διευκρινίζει ο κ. Λέκκας – θα γινει στοχευμένα και θα υπάρχει πιστοποίηση για όσους συμμετάσχουν.
  • Η ανασύνταξη, η αναθεώρηση και η εκπόνηση νέων σχεδίων διαχείρισης κινδύνων, εκκένωσης, παροχής βοήθειας, καταφυγής και γενικότερα όλων των πρωτοκόλλων που πρέπει να ακολουθηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Εκτός των σχολείων και των νοσοκομείων, το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει το σύνολο των δημαρχείων αλλά και άλλων κρίσιμων δημοτικών εγκαταστάσεων, όπως είναι τα ΚΑΠΗ, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια, οι συναυλιακοί χώροι και γενικά οι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δημαρχεία, ο καθηγητής εξηγεί πως εκτός του ότι πρόκειται για κτίρια, στα οποία στεγάζεται πολύς κόσμος, παίζουν κομβικό ρόλο στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής: «Το είδαμε και στο Αρκαλοχώρι, παλαιότερα στο Ληξούρι, τη Σάμο αλλά και την Καρδίτσα με την πλημμύρα. Οι επιπτώσεις στα συγκεκριμένα κτίρια επέδρασαν καταλυτικά στη διαχείριση καταστροφής. Οταν ένα κτίριο δεν είναι ασφαλές, όταν δεν έχει ρεύμα ή τηλέφωνο, δυσχεραίνεται πολύ η διαδικασία».

Ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αυτήν την περίοδο επιλύονται τα τελευταια τυπικά ζητήματα προκειμένου το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου εκπαδευτηρίων και νοσηλευτηρίων να ξεκινήσει έως το φθινοπωρο.

Ο έλεγχος θα αφορά τα δημόσια κτίρια, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε περίπου 20.000.

Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα κτίρια θα είναι υποχρεωτικός και εφόσον απαιτηθεί θα ακολουθείται και από δευτεροβάθμιο έλεγχο. Όταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, οι αυτοψίες θα επεκταθούν σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35 - 45.000.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων είχε αρχίσει το 2001 μετά τον φονικό σεισμό του 1999, αλλά είχε προαιρετικό χαρακτήρα. Δεν προχώρησε ποτέ αρκετά και ολοκληρώθηκε μόνο στο 20% των κτιρίων της χώρας. «Από τα 70.000 δημόσια κτίρια που έχει η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν ελεγχθεί περίπου 14.000», επισημαίνει ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι σχεδόν το σύνολο και των ήδη ελεγχθεισών κτιριακών δομών θα πρέπει ύστερα από τόσα χρόνια να περάσει από νέα αυτοψία καθώς κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αμφιβολίες ότι οι έλεγχοι που είχαν διεξαχθεί έγιναν με πλημμελή τρόπο και μάλιστα ορισμένες φορές χωρίς την παρουσία μηχανικού!

Οι πρωτοβάθμιοι προσεισμικοί έλεγχοι θα γίνουν σε συνεργασία του ΟΑΣΠ, με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Θα εκτελεστούν από περίπου 3.500 μηχανικούς που θα επιλέξει το ΤΕΕ σε όλη Ελλάδα και θα εκπαιδεύσει ο ΟΑΣΠ στη συμπλήρωση των νέων ηλεκτρονικών δελτίων πρωτοβάθμιου ελέγχου.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει ως προς το εάν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια, τα οποία να μπορούν να εγγυηθούν και τη θωράκιση των κτιρίων που θα εμφανίσουν «τρύπες στατικότητας», ο κ. Λέκκας είναι καθησυχαστικός: «Εκτιμούμε ότι η πρωτοβάθμιος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. Ως εκ τούτου όπου χρειαστεί, θα υπάρξει ο χρόνος ώστε να ζητηθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον δευτεροβάθμιο», τονίζει προσθέτοντας ότι για τις αναγκαίες επεμβάσεις υπάρχει και το ΕΣΠΑ.

Διευκρινίζει επίσης πως στόχος του προσεισμικού ελέγχου δεν είναι να βγουν κτίρια ακατάλληλα, αλλά αρχικά να υπάρχει μια έγκυρη εικόνα του δομημένου ιστού της χώρας: «Αν εντοπιστούν προβλήματα, υπάρχουν διάφορα στάδια αντισεισμικής θωράκισης».

Σκέψεις για υποχρεωτικούς ελέγχους και σε ιδιωτικά κτίρια

Στο μεταξύ τα εντεινόμενα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που προξενούν όλο και σοβαρότερες βλάβες στα κτίρια, έχουν οδηγήσει σε σκέψεις για τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικών ελέγχων τρωτότητας στο σύνολο των κτιρίων, δηλαδή και στα ιδιωτικά.

Οπως εξηγεί ο κ. Λέκκας, αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, «η σκέψη είναι να πάμε και σε ελέγχους στα ιδιωτικά κτίρια, ώστε να εκδίδεται ένα πιστοποιητικό σεισμικής επάρκειας, αντίστοιχο με το ισχύον πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας».

Το κόστος βέβαια στην περίπτωση των ιδιωτικών κτιρίων θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει οι ειδικοί επιστήμονες, ο προσεισμικός έλεγχος θα έπρεπε εδώ και χρόνια να προηγείται των χρηματοδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι συχνά χρηματοδοτούνται και αναβαθμίζονται ενεργειακά κτίρια, τα οποία έχουν αμφίβολη στατικότητα.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 13:51

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
    Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

    Το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ένας σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το Σάββατο (19/10), στα ανοιχτά της Κρήτης, στη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:08 και το επίκεντρο εντοπίστηκε 41 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

    Ακόμα, το εστιακό βάθος του εν λόγω σεισμού στα ανοιχτά της Κρήτης υπολογίστηκε σε μόλις 10 χιλιόμετρα.

    Ισχυρός σεισμός στα ανοιχτά της Κρήτης, 19 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»
    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης στην Ελλάδα»

    O διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε για τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και το πως μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.

    Προβληματισμό προκαλεί στους σεισμολόγους η μικρή δραστηριότητα μεγάλων σεισμών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος έξαρσης.

    Ειδικότερα, ο διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμική ύφεση και μπαίνει στη φάση της σεισμικής έξαρσης και ανέφερε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο .

    «Αυτό σημαίνει πως την προηγούμενη τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με 6 σεισμούς που υπερέβαιναν τον μέσο όρο. Τώρα περνάμε μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, αλλά προφανώς προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης».

    Μιλώντας για τον σεισμό στην Τουρκία, τον οποίο ακολούθησαν αρκετές δυνατές μετασεισμικές δονήσεις, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι συνδέεται με τον σεισμό που είχε γίνει πέρυσι.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό σύμφωνα και με την εκτίμηση Τούρκων σεισμολόγων. Μπορούμε να πούμε ότι και ο χθεσινός σεισμός είναι μετασεισμός του περσινού σεισμού που είχε ξεσπάσει».

    Δείτε όσα είπε ο σεισμολόγος:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας
    Σεισμός στην Κεφαλονιά - Τι εκτιμά ο Ευθύμιος Λέκκας

    Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:37 στην Κεφαλλονιά.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 6 χιλιόμετρα Δυτικά-Νοτιοδυτικά του Φισκάρδου και είχε εστιακό βάθος 16 Χλμ.

    Σεισμός

    Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη σεισμική δόνηση

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα που μίλησε στην ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Μάλιστα ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιόνιο δίνει τέτοιους σεισμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο