Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 12:07

Διπλός υδροστρόβιλος στο κάστρο της Μονεμβασιάς - Εντυπωσιακή φωτογραφία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εντυπωσιακοί υδροστρόβιλοι στην Μονεμβασιά

Διπλοί υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνιση τους το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του Κάστρου της Μονεμβασίας στην Λακωνία.

Την εντυπωσιακή φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Forecast Weather Greece.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι-απόγευμα οπότε στα ορεινά ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 30 με 31 και στο Αιγαίο τους 27 με 29 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως το μεσημέρι-απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά το μεσημέρι-απόγευμα οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι-απόγευμα οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες στα ανατολικά οπότε θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι με βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, από το μεσημέρι και από τα βόρεια μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι-απόγευμα οπότε στα ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί .

Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4, τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη 20/6

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 31 με 33 και στο Αιγαίο τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2023 10:30

Σχετικά Άρθρα

  • Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Τορωναίο κόλπο
    Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Τορωναίο κόλπο

    Ειδικότερα, το φαινόμενο σημειώθηκε στη Χανιώτη της Χαλκιδικής, με τους κατοίκους να απαθανατίζουν με τα κινητά τους το εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο.

    Η έντονη νεροποντή που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Κασσάνδρας, είχε ως αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια, όπως και η υπαίθρια λαϊκή αγορά που είχε στηθεί στην περιοχή.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κακοκαιρία Atena: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε ανοιχτά της Κορώνης στη Μεσσηνία
    Κακοκαιρία Atena: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε ανοιχτά της Κορώνης στη Μεσσηνία

    Η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή έφερε προβλήματα στην Κορώνη

    Συνεχίζει την πορεία της η κακοκαιρία Atena που περνά πάνω από τη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας.

    Στην Κορώνη ένα δυνατό μπουρίνι με ανεμοστρόβιλο πέρασε νωρίς σήμερα το πρωί ανοιχτά της κωμόπολης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο.
    Ο υδροστρόβιλος είναι ουσιαστικά μία κιονοειδής δίνη που συνδέει ένα στρώμα νερού με το σύννεφο που βρίσκεται από πάνω.

    Αυτού του είδους οι υδροστρόβιλοι που δεν σχηματίζονται κατά τη διάρκεια καταιγίδας, εμφανίζονται συνήθως στα παράκτια ύδατα, είναι γενικά ακίνδυνοι και έχουν κύκλο ζωής περίπου 20 λεπτά, ενώ κινούνται αργά, με ταχύτητα ανέμων μικρότερη από 30m/s.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στα ανοιχτά της Ζακύνθου (φώτο)
    Εντυπωσιακός υδροστρόβιλος στα ανοιχτά της Ζακύνθου (φώτο)

    Η κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της στη Ζάκυνθο, ενώ ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο έγινε αντιληπτό στα ανοιχτά του νησιού από τη μεριά της πόλης, καθώς για αρκετή ώρα εμφανίστηκε ένας υδροστρόβιλος.

    Σύμφωνα με τις αναφορές για το πού οφείλεται ο υδροστρόβιλος Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

    Οι πληροφορίες είναι από το the standard.gr

    Πηγή: imerazante.gr

  • Πού υπάρχουν φωτιές: Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Χίο, τραυματίες εθελοντές και πυροσβέστες – Εκκενώσεις στο Κατωφύγι Ηρακλείου (upd)
    Πού υπάρχουν φωτιές: Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Χίο, τραυματίες εθελοντές και πυροσβέστες – Εκκενώσεις στο Κατωφύγι Ηρακλείου (upd)

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετές ενεργές εστίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

    Παράλληλα, όπως είπε, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην πυρκαγιά της Χίου ενώ χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης και στον Άγιο Ελισσαίο Λακωνίας.

    Συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμη 8 πυρκαγιές, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ προσέθεσε ότι νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου.

    Ενεργές εστίες στην Κω

    Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης, «στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας στην Κω, η εικόνα είναι βελτιωμένη, με αρκετές όμως ακόμη δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενεργές εστίες». Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 9 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Όπως επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης, οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν περαιτέρω με 15 πυροσβέστες και 2 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ρόδο.

    Ενισχύονται οι δυνάμεις στη Χίο

    Αναφορικά με την πυρκαγιά της Χίου ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι επιχειρούν 142 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 30 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με 66 πυροσβέστες και 12 οχήματα που μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και Αθήνα.

    «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη Χίο, και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του νησιού για τον περιορισμό της», υπογράμμισε.

    Σύμφωνα δε με την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς, τραυματίστηκαν τέσσερις πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Όλοι τους φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

    «Επιβάλλεται η προσοχή όλων μας»

    Για την πυρκαγιά στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου Κρήτης που έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο που εστάλη πριν λίγο καλεί όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα και από αέρος δύο ελικόπτερα

    «Η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων μας», τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση.

    Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για τις φωτιές στην Αττική

    Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής πυρκαγιών, για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 48ωρο στην Αττική.

    Ειδικότερα, η ενεργοποίηση της εν λόγω υπηρεσίας μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σκοπό έχει την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου.

    Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

    Υπενθυμίζεται ότι, το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου τρεις σοβαρές πυρκαγιές έπληξαν την Περιφέρεια Αττικής. Τουλάχιστον 40 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα με ταχύτητα ανέμου που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Υδροστρόβιλος... εμφανίστηκε στην Κρήτη - Εντυπωσιακό βίντεο
    Υδροστρόβιλος... εμφανίστηκε στην Κρήτη - Εντυπωσιακό βίντεο

    Η κακοκαιρία φέρνει και εντυπωσιακά φαινόμενα, όπως αυτός το υδροστρόβιλος στην Κρήτη.

    Η κακοκαιρία «χτυπάει» σχεδόν όλη τη χώρα αλλά προς το παρόν οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

    Για παράδειγμα το Forecastweather.Greece έφερε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με το φαίνομενο του υδροστρόβιλου.

    Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

    Πώς δημιουργείται ο υδροστρόβιλος

    Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

    Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ένας υδροστρόβιλος εμφανίζει ταχύτητα ανέμων πάνω απο 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά εξανεμίζεται. Οι πιο πολλοί υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Σε τι διαφέρει ο υδροστρόβιλος από τον ανεμοστρόβιλο

    Αν και έχουν αρκετές ομοιότητες με τους ανεμοστρόβιλους, δηλαδή τους σίφωνες πάνω από την ξηρά, τις περισσότερες φορές έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δημιουργίας.

    Οι ανεμοστρόβιλοι παράγονται από βίαιες καταιγίδες, από νέφη σωρειτομελανιών όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, όπως μεγάλη αστάθεια, δηλαδή απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος και ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι χαμηλά στην τροπόσφαιρα.

    Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παράγονται επίσης από τα καταιγιδοφόρα νέφη «σωρειτομελανίες» αλλά οι ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία τους είναι η επικράτηση ασθενών ανέμων χαμηλά, κοντά στην επιφάνεια του νερού και ειδικά μετά τη λήξη της βροχόπτωσης.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κακοκαιρία Elias: Συγκλονιστικό βίντεο με υδροστρόβιλο στην Εύβοια
    Κακοκαιρία Elias: Συγκλονιστικό βίντεο με υδροστρόβιλο στην Εύβοια

    Ένας υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στην Εύβοια κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Elias, που πλήττει το νησί.

    Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias βρίσκεται, την Τετάρτη (27/09), η Εύβοια αφού οι - κατά τόπους - έντονες καταιγίδες έχουν δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων κυρίως στα κεντρικά και βόρεια του νησιού.

    Μάλιστα, τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει και ένα βίντεο με έναν εντυπωσιακό υδροστρόβιλο στην Εύβοια και οι εικόνες πραγματικά «κόβουν» την ανάσα.

    Πορτοκαλί η θάλασσα στη Λίμνη Ευβοίας

    Στη θάλασσα της Λίμνης Ευβοίας έφτασε η λάσπη, καθώς ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά είναι τεράστιος και έχει καταλήξει μέχρι εκεί. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ότι ο όγκος της λάσπης είναι τέτοιος που έχει, μάλιστα, αλλάξει ακόμα και το χρώμα του νερού.

    Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Elias

    Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (25/09), επικαιροποιήθηκε την Τετάρτη (27/09) σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

    Αναλυτικά:

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τετάρτη (27/09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά Ελλάδα (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), στη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), στις Σποράδες και στην Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

    Επίσης, την Πέμπτη (28/09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Εύβοια (κυρίως στην κεντρική και βόρεια), στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία.
    Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας Elias

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κακοκαιρία Daniel: Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στην Εύβοια - Βίντεο που προκαλεί δέος
    Κακοκαιρία Daniel: Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στην Εύβοια - Βίντεο που προκαλεί δέος

    Βίντεο που κόβει την ανάσα με υδροστρόβιλο που έφερε η κακοκαιρία Daniel στην Εύβοια.

    Η κακοκαιρία Daniel σαρώνει πολλές περιοχές στη χώρα και στην Εύβοια βρίσκεται πίσω από ένα υδροστρόβιλο που κόβει την ανάσα.

    Ένα πελώριο μαύρο σύννεφο μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από την θάλασσα και γίνεται ένα με τον γκρίζο ουρανό σκεπάζοντας την περιοχή, καθώς ο υδροστρόβιλος υψώνεται και αρχίζει τον στροβιλισμό του.

    Ο υδροστρόβιλος εμφανίζεται αρκετά συχνά στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Παρατηρείται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας.

    Βασικός παράγοντας εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σπάνιο φαινόμενο στον Καναδά: Σχηματίστηκε «υδροστρόβιλος» μπροστά από τη φωτιά
    Σπάνιο φαινόμενο στον Καναδά: Σχηματίστηκε «υδροστρόβιλος» μπροστά από τη φωτιά

    «Πολύ πιθανό να πρόκειται για έναν πραγματικό στρόβιλο φωτιάς στα αρχικά του στάδια». Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τον Καναδά.

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει στον Καναδά ένα εντυπωσιακό βίντεο, στο οποίο καταγράφεται ένα φαινόμενο, όπου το νερό περιστρέφεται κατά μήκος λίμνης, την ώρα που η φωτιά κατακαίει στο βάθος.

    Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει τη New York Post επικαλούμενο το FOX Forecast Center, ένα κρύο μέτωπο σάρωσε την περιοχή Lillooet του Καναδά την περασμένη εβδομάδα, μετά από αρκετές ημέρες έντονης ζέστης και ξηρασίας.

    Το «υδάτινο στόμιο» μαγνητοσκοπήθηκε τις πρωινές ώρες της 18ης Αυγούστου στην περιοχή Gun Lake από πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη λίμνη Downton.

    Με την έντονη ζέστη από τη φωτιά ως πρόσθετο στοιχείο στην ανύψωση του ψυχρού μετώπου, ο άνεμος στην ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει και οδήγησε στην ανάπτυξη αυτής της υδάτινης εκροής.

    Η Υπηρεσία Wildfire της Βρετανικής Κολούμπια περιέγραψε το φαινόμενο στο X, (πρώην Twitter), ως δίνη φωτιάς. Η δίνη της φωτιάς είναι μια δίνη καπνού και φλόγας που σχηματίζεται όταν η έντονη ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι συνδυάζονται, δημιουργώντας μια περιστρεφόμενη στήλη φωτιάς που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο. Ωστόσο, με βάση πρόσθετη ανάλυση το FOX Forecast Center θεωρεί πως είναι ανεμοστρόβιλος – υδροστρόβιλος.

    «Το βίντεο φαίνεται να υποδηλώνει ότι καπνός/αέριο και νερό στροβιλίζονται γύρω από τη βάση της δίνης, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερο νερό παρά καπνός», δήλωσε ο ανώτερος μετεωρολόγος του FOX Weather, Τζόρνταν Όβερτον. «Είναι πιθανό αυτό να ξεκίνησε ως ανεμοστρόβιλος πάνω από την ακτή και στη συνέχεια να μετακινήθηκε πάνω από το νερό. Αυτό πιθανότατα προκλήθηκε λόγω των ακραίων διαφορών στις θερμοκρασίες που προκαλούνται από την πυρκαγιά», πρόσθεσε.

    Ο Όβερτον πρόσθεσε ότι στο βίντεο υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία που έδειχναν πραγματικές φλόγες να ανυψώνονται στη δίνη, γεγονός που αυξάνει την πεποίθηση ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ανεμοστρόβιλο ή υδροστρόβιλο και όχι για δίνη φωτιάς. «Είναι πολύ πιθανό ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό στρόβιλο φωτιάς στα αρχικά του στάδια», δήλωσε ο Όβερτον. «Αλλά η περαιτέρω εξέταση του ίδιου του βίντεο σε εκείνο το στιγμιότυπο του χρόνου θα έδειχνε ότι αυτό που βλέπουμε στο βίντεο είναι ένας ανεμοστρόβιλος – υδροστρόβιλος με ένα μείγμα καπνού και αερίων».

    Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τον Καναδά

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch