Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 07:23

Πώς έγινε η επίθεση με όπλο από λαθροϋλοτόμο: Συχνά αντιμέτωποι με διαπληκτισμούς οι δασικοί υπάλληλοι - Λείπουν 1.000 άτομα από τις υπηρεσίες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τη βιαιότητα λαθροϋλοτόμων αλλά και λαθροθήρων αντιμετωπίζουν συχνά οι δασικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποψίλωση των υπηρεσιών, από τις οποίες αποχωρούν ετησίως πολλοί υπάλληλοι χωρίς να αντικαθίστανται.

Τα περιστατικά δεν είναι σπάνια, ωστόσο αυτό που συνέβη στην Σπερχειάδα με λαθροϋλοτόμο, ο οποίος επέστρεψε με όπλο στο προαύλιο του τοπικού Δασαρχείου και απείλησε υπάλληλο, τον οποίο στη συνέχεια τραυμάτισε σοβαρά με γκλοπ, ήταν πρωτοφανούς αγριότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δασοφύλακας Δ.Μ νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Νοσοκομείο Λαμίας, ενώ ο δράστης παραμένει ελεύθερος έως σήμερα, αφού κρύβεται ώστε να παρέλθει η αυτόφωρη διαδικασία.

Η επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιουνίου 2023, όταν ο δράστης Χ.Κ, ο οποίος είναι γνωστός στο Δασαρχείο Σπερχειάδας και από παλαιότερες υποθέσεις, εισέβαλε στον προαύλιο χώρο και με την απειλή όπλου στράφηκε ενάντια στον δασικό υπάλληλο, ο οποίος τελούσε σε υπηρεσία. Στη συνέχεια τον χτύπησε με σιδερένιο αντικείμενο στο κεφάλι και του προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό. Ο δασικός υπάλληλος μεταφέρθηκε επειγόντως στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης απασχολεί συχνά τη δασική υπηρεσία με παράνομες δραστηριότητες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κατασχέθηκε παράνομο φορτίο καυσοξύλων που ανήκε σε αυτόν και το Δασαρχείο έχει προβεί στις σύμφωνα με τις κείμενες δασικές διατάξεις ενέργειες.

Από την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ενώ την ημέρα του συμβάντος ενημερώθηκαν ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σπερχειάδας και ο υπηρεσιακός Εισαγγελέας.

Αν και η βιαιότητα του συγκεκριμένου περιστατικού, είναι πρωτοφανής, οι δασικοί υπάλληλοι συχνά κινδυνεύουν κατά τους ελέγχους κυρίως στην ύπαιθρο ή κατά τη διαδικασία της επιβολής προστίμων, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης: «Εχουμε συχνά επεισόδια και διαπληκτισμούς. Ενα σημαντικό μέρος της ευθύνης αποδίδεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες μας τα τελευταία χρόνια έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως και δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες ούτε σε επίπεδο επιστημονικού προσωπικού ούτε σε επίπεδο δασοφυλάκων. Ειδικά το Δασαρχείο της Σπερχειάδας είναι ένα από τα πλέον υποβαθμισμένα», εξηγεί.

Από τις προσλήψεις, τις οποίες ο κλάδος ανέμενε, δεν έχει γίνει έως τώρα ούτε μία με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες, οι οποιες μεταφέρθηκαν μέν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, αλλά δεν ενισχύθηκαν ώστε το νέο μοντέλο να λειτουργήσει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μπόκαρη οι ανάγκες σε δασολόγους και δασοπόνους αριθμούν τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ άλλες τόσες εκτιμάται ότι είναι οι ανάγκες σε δασοφύλακες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν Δασαρχεία χωρίς ούτε έναν δασάρχη, ενώ και οι υπηρετούντες δασοφύλακες αποχωρούν σταδιακά λόγω συνταξιοδοτήσεων καθώς πολλοί απ΄αυτους είχαν μεταταχθεί από την πρώην αγροφυλακή, η οποία έχει καταργηθεί από το 2010.

Οι ελλείψεις μάλιστα σε επιστημονικό προσωπικό δεν είναι κρίσιμες μόνο σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών και προστασίας του δάσους, αλλά οι ειδικότητες αυτές είναι εκείνες που πρέπει να γνωμοδοτήσουν αναφορικά με επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, κλπ).

Αναφορικά με τη λαθροϋλοτομία και τη λαθροθηρία, στις περιπτώσεις μικρής ζημίας επιβάλλεται μόνο πρόστιμο. Ωστόσο εάν η εκτιμώμενη ζημία είναι από 600 ευρώ και πάνω υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Τα περιστατικά μικροπαραβατικότητας ανέρχονται σε περίπου 1.000 για τη λαθρουλοτομία και άλλα τόσα για τη λαθροθηρία.

Τα δάση, μάλιστα τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει και ο κ. Μπόκαρης βρίσκονται σε διαρκή πίεση και από μικρούς παραβάτες, οι οποίοι υλοτομούν παράνομα για τις ανάγκες της θέρμανσης εξαιτίας της ενεργεακής κρίσης παρά τις ειδικές άδειες που δίνονται κάθε χρόνο από δασαρχεία σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα για προκαθορισμένες συστάδες δέντρων.

Σχολιάζοντας το περιστατικό της επίθεσης στον δασικό υπάλληλο, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, καταδικάζει το αποτρόπαιο γεγονός, δηλώνοντας πως η πράξη αυτή δεν είναι μόνον μια καταδικαστέα πράξη βίας προς έναν δασικό υπάλληλο αλλά στρέφεται κατά της ίδιας της Δασικής Υπηρεσίας, που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να επιτελέσει το καθήκον της. Εκφράζει δε την αμέριστη συμπαράστασή του στον άτυχο δασικό υπάλληλο και εύχεται γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας του.

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία: wirestock on Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 08:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ξαναχτύπησαν οι λαθροϋολοτόμοι στο δρυοδάσος της Φολόης - Καταγγελία από τον "Ωλονό"
    Ξαναχτύπησαν οι λαθροϋολοτόμοι στο δρυοδάσος της Φολόης - Καταγγελία από τον

    Με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δασαρχείο Αμαλιάδος, το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο Σύλλογος προστασίας της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομίας Ερυμάνθου - Φολόης "Ωλονός", κάνει γνωστό το ζήτημα με τα κομμένα δέντρα στην περιοχή της Κάπελης του δρυοδάσους της Φολόης.

    "Τα δένδρα κόπηκαν από τη δεξιά πλευρά της "Ε.Ο. 111" Πάτρας –Τρίπολης, κοντά στα όρια των Τ.Κ. Αντρωνίου και Τ.Κ. Αγίας Τριάδος (Μπουκοβίνας), μεταξύ της διασταύρωσης προς Αμαλιάδα και του χώρου δασικής αναψυχής (πικνίκ), παράπλευρα των Μυκηναϊκών τάφων της Παλιομποκοβίνας. Πλησίον βρέθηκαν και γερμένα δένδρα, μια τεχνική που χρησιμοποιείται τελευταία για να ξεραίνουν τις δρυς.

    Τονίζουμε ότι, στο σημεία που αφαιρέθηκαν τα δένδρα, κατασκηνώνουν και εκπαιδεύονται κάθε χρόνο, εκατοντάδες πρόσκοποι και ξαποσταίνουν στον ίσκιο τους χιλιάδες διαβάτες.

    Ο παραπάνω χώρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δασαρχείου Αμαλιάδας που παρότι η συνολική έκταση που ελέγχει δεν ξεπερνά το 20% του συνόλου του δρυδάσους Φολόης, αδυνατεί να το προστατέψει" αναφέρει ο "Ωλονός" στο κείμενο της καταγγελίας...

    olonos1

    olonos2

  • Δασαρχείο Πύργου: Δύο περιστατικά παράνομης θήρας και ένα παράνομης υλοτομίας
    Δασαρχείο Πύργου: Δύο περιστατικά παράνομης θήρας και ένα παράνομης υλοτομίας

    Οι συχνές περιπολίες της δασικής υπηρεσίας, αλλά και η καλή συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους σε συνισταμένη με τα μέτρα της κυβέρνησης λόγω του κορονοϊού, έχουν μειώσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την παράνομη θήρα.

    Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε ότι: «...η παράνομη θύρα είναι και ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω του lockdown και το μέτρο της κυβέρνησης που αφορά το θέμα αυτό, εκεί όντως από τις περιπολίες που διακινούμε έξω δεν διαπιστώνουμε να υπάρχει παράνομη θήρα και με την επικοινωνία που έχουμε και με τους κυνηγετικούς συλλόγους οι οποίοι και αυτοί συμμετέχουν και μάλιστα τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα έντονα, πέρα από δύο περιστατικά που καταγράψαμε τις προηγούμενες ημέρες. Στο ένα έγινε κατάσχεση και του όπλου και των φυσιγγίων και υποβλήθηκε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στο δεύτερο περιστατικό χθες το βράδυ σε περιπολία που έκανε ο Κυνηγετικό Σύλλογος Πύργου στην περιοχή του αρχικά, συνελήφθησαν δύο άτομα με το αδίκημα της παράνομης Θήρας με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Κατασχέθηκαν η καραμπίνα οι προβολείς, μαχαίρια και φυσίγγια όπως και το αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος έχει συνετιστεί και αποφεύγει να εκτελέσει την θήρα του, από την στιγμή που απαγορεύεται».

    Μόλις ένα περιστατικό παράνομης υλοτομίας

    Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα σχετικά με την παράνομη υλοτομία καθώς όπως τόνισε ο κ. Λάττας, έως τώρα μόνο ένα περιστατικό έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Πανόπουλου, το οποίο είναι σε εξέλιξη.

    «Βέβαια σε αυτό έχει συμβάλει και η καθολική συμμετοχή της υπηρεσίας έξω όλο το εικοσιτετράωρο αλλά και οι πολίτες πλέον έχουν καταλάβει το μέγεθος της ευθύνης που τους αναλογεί αλλά και τις ποινικές κυρώσεις, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές και αυτό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα. Γενικότερα πάντως δεν έχουμε προβλήματα παράνομης υλοτομίας και παράνομης θύρας έτσι ώστε να μας ανησυχούν». Ανέφερε ο Δασάρχης Πύργου.

  • Δασαρχείο Πύργου: Μπλόκο στους λαθροϋλοτόμους
    Δασαρχείο Πύργου: Μπλόκο στους λαθροϋλοτόμους

    Ομάδα ΡΟΜΑ που έκοβε δέντρα για να τα πουλήσει για καυσόξυλα, παράνομα, εντόπισε το προσωπικό του Δασαρχείου Πύργου. Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και οι συνεργάτες του, αξιοποίησαν κατάλληλα τις πληροφορίες που είχαν και έτσι κατάφεραν με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών να συλλάβουν τους δράστες που θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    dasarxeio peuka 2

    Το προσωπικό του Δασαρχείου γνωρίζοντας από πληροφορίες την περιοχή όπου είχαν μεταβεί για παράνομη υλοτομία οι ΡΟΜΑ, έστησαν καρτέρι και περίμεναν. Βγαίνοντας στον δρόμο Πύργου - Οινόης με κατεύθυνση προς Πύργο τα τέσσερα αγροτικά φορτηγάκια φορτωμένα με τα ξύλα από πεύκο, οι δασικοί υπάλληλοι τους ακολούθησαν. Παράλληλα ενημέρωσαν και την Αστυνομία που κινούμενη απο την αντίθετη πλευρά έστησε μπλόκο με τις δυνάμεις της για να σταματήσει τα φορτηγάκια. Τελικά ακινητοποίησαν τα τέσσερα οχήματα στην βοηθητική οδό της Πατρών - Πύργου στον κόμβο Αγ. Γεωργίου. Στη συνέχεια με τη συνοδεία πάντα της Αστυνομίας οι δράστες με τα οχήματα μεταφέρθηκαν στο χώρο του Δασαρχείου Πύργου για το σχηματισμό της δικογραφίας.

    dasarxeio peuka 3a

    Μιλώντας στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας ανέφερε ότι “… είχαμε πληροφορίες ότι στην πόλη του Πύργου το απόγευμα ή τις βραδινές ώρες υπάρχουν αυτοκίνητα με ΡΟΜΑ που κόβουν και μεταφέρουν παράνομα ξύλα τα οποία και πουλάνε.

    Μετά από συντονισμένες προσπάθειες σήμερα το πρωί εντοπίσαμε τα οχήματα που πήγαιναν να κόψουν ξύλα και τα περιμέναμε στην επιστροφή.

    Με ενέργειες μας ακινητοποιήσαμε 4 οχήματα - 2 αγροτικά και 2 ημιφορτηγά τα οποία ήταν φορτωμένα με ξύλα κυρίως πεύκα τα οποία διοχετεύονταν στην πόλη του Πύργου.

    Τα οχήματα μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία μας θα συνταχθεί δικογραφία εις βάρος των εμπλεκομένων, ενώ κατασχέθηκε το αλυσοπρίονο και από τα οχήματα θα αφαιρεθούν οι πινακίδες, το δίπλωμα και η άδεια οδήγησης.

    Κάποιοι βέβαια δεν έχουν καν δίπλωμα έχει έρθει και η Αστυνομία και θα τα δούμε αυτά σε συνεργασία μαζί της.

    Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας και έχουν κατασχεθεί, 12,5 χωρικά κυβικά μέτρα ξύλου. Η δικογραφία θα προωθηθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας" είπε ο κ. Λάττας.

    dasarxeio peuka 4

    dasarxeio peuka 5

  • Οργιάζουν οι λαθροϋλοτόμοι - Νέα κρούσματα σε Φολόη - Αλφειό

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Δασαρχείο Πύργου έγινε γνωστό πως οι δασικοί υπάλληλοι εντόπισαν νέα κρούσματα παράνομης υλοτομίας. Μάλιστα τρία από αυτά καταγράφηκαν στην περιοχή του δρυοδάσους της Φολόης και δύο σε παραποτάμιο δάσος του Αλφείου.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, «... το Δασαρχείο Πύργου κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούσε προκειμένου να αποτρέψει φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, την τελευταία εβδομάδα διαπίστωσε σε πέντε διαφορετικές θέσεις και συγκεκριμένα τρεις (3) στην περιοχή του δρυοδάσους Φολόης και δύο (2) στην περιοχή του παραποτάμιου δάσους Αλφειού να διενεργείται παράνομη υλοτομία ή να κατέχονται δασικά προϊόντα (καυσόξυλα) χωρίς τα νόμιμα δασοκομικά έγγραφα.

    Κατά των παραπάνω αναφερόμενων πράξεων, σχηματίζονται πέντε δικογραφίες οι οποίες και θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας για τις ποινικές διώξεις των υπευθύνων, επιβάλλονται τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα που είναι πενταπλάσια της αξίας των καυσόξυλων και βεβαιώνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατάσχονται τα δασικά προϊόντα και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τις πράξεις αυτές (αυτοκίνητο, τρία αλυσοπρίονα) και στην μία περίπτωση αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του αυτοκινήτου.

    Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η υπηρεσία μας είναι καθημερινά στην ύπαιθρο προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της περιοχής ευθύνης μας και επίσης επιβεβαιώνεται ότι η δασική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή σε τέτοια φαινόμενα.

    Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας διότι και το περιβάλλον υποβαθμίζουν αλλά και υφίσταται σοβαρές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις.

    Τέλος τα κατασχεμένα καυσόξυλα να αποδοθούν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έναντι συμβολικού τιμήματος».

  • Λαθρουλοτόμοι λυμαίνονται το δάσος της Μαραθιάς
    Λαθρουλοτόμοι λυμαίνονται το δάσος της Μαραθιάς

    Ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι η παράνομη υλοτομία στο δάσος της Μαραθιάς.

    Το "διαμάντι" της Αμαλιάδας που παραμένει ανεκμετάλλευτο παρά τις προοπτικές που υπάρχουν, έχει πέσει θύμα των λαθροϋλοτόμων.

    Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του ilialive.gr μέσα στην καρδιά του δάσους είναι αποκαλυπτικές.

    Πέρα από τα σημεία που παλιότερα οι λαθροϋλοτόμοι είχαν "γαζώσει" δημιουργώντας ολόκληρα ξέφωτα στην περιοχή, υπάρχουν νέα "φρέσκα" που αποδεικνύουν πως η παράνομη υλοτομία στο δάσος συνεχίζεται.

    Και μάλιστα λίγες ώρες πριν αποτυπώσουμε τις εικόνες αυτές.

    Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προστασίας στο δάσος που αποψιλώνεται σιγά - σιγά, για να μην χαθεί αυτός ο πνεύμονας δίπλα στην θάλασσα, ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει περιβαλλοντικά η περιοχή της Αμαλιάδας.

    marathia dasos 2

    marathia dasos 3

    marathia dasos 4

    marathia dasos 5

    marathia dasos 6

    marathia dasos 7

    marathia dasos 8

    marathia dasos 9

    marathia dasos 10

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch