Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 20:12

Άρειος Πάγος: Τα ονόματα που ακούγονται για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τα σενάρια έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, για τα δύο πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Με υπηρεσιακή… «κυβέρνηση» πορεύεται ο Άρειος Πάγος, μετά την αποχώρηση, λόγω συμπληρώσεως του 67ου έτους της ηλικίας τους, του μέχρι πρότινος Εισαγγελέα ΑΠ, Ισίδωρου Ντογιάκου, και της μέχρι πρότινος Προέδρου ΑΠ, Μαρίας Γεωργίου, που αποτελούσαν το δίδυμο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Καθήκοντα Προέδρου ΑΠ τελεί, προσωρινά, ως αρχαιότερος, ο Αντιπρόεδρος ΑΠ, Νικόλαος Πιπιλίγκας, ενώ καθήκοντα Εισαγγελέα ΑΠ, η Αντεισαγγελέας ΑΠ, Αριστέα Θεοδόση, ως αρχαιότερη.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι ο ορισμός της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την επιλογή των νέων προσώπων, για τις «ορφανές» θέσεις Προέδρου και Εισαγγελέα ΑΠ.

Τα σενάρια έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες για τα δύο πρόσωπα που θα αποτελέσουν τη νέα ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τα ονόματα που ακούγονται έντονα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι, μεταξύ άλλων, των Αντιπροέδρων ΑΠ Γιώργου Χριστοδούλου και Ελένης Φραγκάκη, των Αρεοπαγιτών Μαρίας Λεπενιώτη και Ιωάννας Κλάπα και των Αντεισαγγελέων ΑΠ Γεωργίας Αδηλίνη, Μαριάννας Ψαρουδάκη, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, χωρίς φυσικά να αποκλείονται οι εκπλήξεις…

Άλλωστε, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - ενημερώνεται επισταμένως από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, για τα της Δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασιστικό ρόλο θα παίξει και η άποψη του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που είναι γνώστης της… «ανθρωπογεωγραφίας» της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, άλλωστε, θα κάνει και τη σχετική εισήγηση.

Αποχωρήσεις δικαστών και εισαγγελέων

Στο μεταξύ, εκτός από τις θέσεις των δύο κεφαλών του Αρείου Πάγου, κενές έμειναν και άλλες θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης μετά την αποχώρηση δικαστών και εισαγγελέων λόγω συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας συνταξιοδοτήθηκαν τρεις Αντιπρόεδροι, οι οποίοι είναι οι: Γεώργιος Τσιμέκας, Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή. Επίσης, αποχώρησαν και δύο Σύμβουλοι Επικρατείας, που είναι οι Θεόδωρος Αραβάνης και Ιφιγένεια Αργυράκη.

Από τον Άρειο Πάγο αποχώρησαν τρεις Αντιπρόεδροι, που είναι οι: Μαρία Βασδέκη, Ζαμπέττα Στράτα και Μαριάvθη Παγoυτέλη.

Επίσης, αποχώρησαν δεκατρείς Αρεοπαγίτες, οι οποίοι είναι: Βασιλική Ηλιoπoύλoυ, Αvθή Γκάμαρη, Μαρία Κoυβίδoυ, Όλγα Σχετάκη-Μπovάτoυ, Γεώργιoς Κόκκoρης, Βασίλειoς Μαχαίρας, Αικατερίvη Βλάχoυ, Ευδoξία Κιoυπτσίδoυ- Στρατoυδάκη, Δημητρία Στρoύζα- Ξέvoυ ή Κoκoλέτση, Καvέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Τριαvταφυλλιά Πατρώvα, Μαρί Δεργαζαριάv και Μαρία Χασιρτζόγλoυ.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχώρησαν επτά Αντεισαγγελείς οι οποίοι είναι: Δημήτριoς Παπαγεωργίoυ, Ελέvη Μετσoβίτoυ-Φλoυρή, Δημήτρης Ασπρογέρακας, Μαρία Μαλλoύχoυ, Αδαμαvτία Οικovόμoυ, Παvαγιώτης Παvαγιωτόπoυλoς και Περικλής Δράκος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 16:33

Σχετικά Άρθρα

  • Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος
    Λειψυδρία: Δυναμική παρέμβαση για τις παράνομες γεωτρήσεις και την κλοπή νερού ζητά από τους εισαγγελείς ο Άρειος Πάγος

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία κάνει λόγο για αλόγιστη χρήση των υδάτων

    Εγκύκλιο για τη λειψυδρία και την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών χώρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση.
    Οι κρατικές υπηρεσίες εξετάζουν τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά αν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες. «Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση», σημειώνεται.
    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων, αναφέρει ο Άρειος Πάγος.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι παράνομες γεωτρήσεις και η ανεξέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, συνιστούν αξιόποινες πράξεις και καλεί τους εισαγγελείς να παρέμβουν δυναμικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται τέτοιες παραβάσεις.
    «Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ )», επισημαίνεται.

    Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

    Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, είναι αυτό της μείωσης των υδατικών πόρων, σε αντίθεση με την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές της επικράτειας, λόγω κυρίως, αλλά όχι και αποκλειστικά, του τουρισμού.

    Ήδη οι επιπτώσεις της μείωσης των υδατικών πόρων είναι έντονες και πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σε ανησυχητική κατάσταση, εξετάζεται δε η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν στο άμεσο μέλλον φαινόμενα λειψυδρίας, ειδικά εάν οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις εξακολουθήσουν να βαίνουν μειούμενες.

    Το ως άνω πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, από τη μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η οποία μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει τη μορφή της αλόγιστης χρήσης του ύδατος, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.

    Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων.

    Είναι αμφίβολο εξάλλου αν και πως διασφαλίζεται στις νόμιμες γεωτρήσεις ότι και ο καθορισμός της ποσότητας που λαμβάνει κάθε δικαιούχος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τις πραγματικές του ανάγκες για το χώρο στον οποίο υπάρχει γεώτρηση και όχι αυτές που ο ίδιος δημιουργεί με ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, εικονικές π.χ μισθώσεις γειτονικών ακινήτων ή στο πλαίσιο επαγγελματικής καλλιέργειας, πέραν του χώρου αυτού, στον οποίο υπάρχει η γεώτρηση. Την ίδια στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας γλυκού νερού πολλών περιοχών συνεχώς μειώνεται και ουσιαστικά κατστρέφεται, αφού κατακλύζεται από την εισροή σε αυτόν αλμυρού νερού.

    Για να μην μπορεί συνεπώς, έστω και καθ’ υπερβολή, να πει κανείς ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται, εκτός από την αυτονόητη επαγρύπνηση των αρμοδίων αρχών με επίταση των ελέγχων σε κάθε κατεύθυνση, ήτοι των γεωτρήσεων βιομηχανιών, αγροτών, ξενοδοχείων και κάθε είδους άλλων επιχειρήσεων και η συνδρομή των Εισαγγελιών όλης της χώρας για τη διασφάλιση, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, της ορθολογικότερης, κατά το δυνατόν, διαχείρισης των υδατικών πόρων όλης της επικράτειας.

    Συγκεκριμένα, οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, συνιστούν, εκτός των άλλων και αξιόποινες πράξεις, αφού εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 28 του ν. 1650/1986, για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με το ν. 4014/2011 «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων κλπ» και την ΚΥΑ 146896/2014 (ΦΕΚ 2878/ Β’ /27.10.2014 «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις»), όπως διορθώθηκε (Β’ 3142/21.11.2014), τροποποιήθηκε (Β’ 1435 / 10.7.2015, Β’ 69 / 22.1.2016, Β’ 814 /14.3.2017, Β7 1562/ 24.4.2020) και ισχύει.

    Εν όψει των ανωτέρω, θα πρέπει να παρέμβετε δυναμικά εφαρμόζοντας τον Νόμο με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών ελέγχου των παράνομων γεωτρήσεων (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και της ΕΛΑΣ-βλ. και σχετική εγκύκλιο ΑΠ οικ 102135/10.12.2015 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Ειδική Γραμματεία Υδάτων- με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων των όρων των αδειών χρήσης ύδατος και των παραβάσεων των διατάξεων της ΚΥΑ 146896/2014»), από τις οποίες επιβάλλεται να ζητήσετε να σας αποστέλλουν, όταν διαπιστώνουν τις πιο πάνω παραβάσεις, τις εκθέσεις διαπίστωσης αυτών (βλ. άρθρο 12 της πιο πάνω ΚΥΑ), για την εκ μέρους σας αξιολόγησή τους και την άσκηση της ενδεδειγμένης κατά περίπτωση ποινικής δίωξης.

    Περαιτέρω, όπως είναι αυτονόητο, πρέπει να διώκεται και η αυθαίρετη επέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης των ΟΤΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα η κλοπή του νερού, η οποία έχει ως συνέπεια να το στερούνται οι νόμιμοι χρήστες του για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών τους, όπως ύδρευση και καθαριότητα, αλλά ενδεχομένως και τη βλάβη των δικτύων αυτών και εν γένει την παρεμπόδιση ή διατάραξη της παροχής στο κοινό νερού (άρθρα 372 παρ.1, 378 παρ.2, 293 ΠΚ κλπ ).

    Η κατά τα ως άνω εφαρμογή του Νόμου με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών εκτιμάται ως απολύτως αναγκαία στην κατεύθυνση της διασφάλισης, κατά το δυνατόν, της ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτων στην Ελληνική Επικράτεια.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»
    Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ: «Δεν φοβάμαι, δεν θα σταματήσω»

    Με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη συναντήθηκε σήμερα ο πατέρας του 19χρονου, Γιάννη που έχασε τη ζωή του σε παιχνίδι λούνα παρκ στη Χαλκιδική.

    Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έγινε «μια προσπάθεια σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο διαδικασιών ώστε να ενημερώσουμε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το πως εξελίσσεται ένα κομμάτι των ερευνών.»

    Ο πατέρας του Γιάννη τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ενώ πρόσθεσε πως αύριο αναμένουν επίσημο φορέα για τον τεχνικό έλεγχο ώστε να μπορέσουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να συντάξουν κατηγορητήριο.

    «Οι πληροφορίες από τις έρευνες ντροπιάζουν τον ελληνικό λαό. Ένα σάπιο σύστημα που για 2 και 3 ευρώ σκοτώνει τα παιδιά των Ελλήνων. Δε θα σταματήσω μέχρι να βγουν όλοι όσο εμπλέκονται στο φως. Και εμπλέκεται πάρα πολύς κόσμος. Τις επόμενες ημέρες θα φέρουμε ένα σύνολο από πληροφορίες για το πόσο μεγάλη είναι η διαπλοκή όχι μόνο στα λούνα παρκ αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις... Εδωσα φάκελο στη εισαγγελέα με στοιχεία της έρευνας. Η εισαγγελέας συμπάσχει μαζί μας. Δεν υπάρχει κανείς που να έχει στηρίξει την οικογένεια μου και οι πάντες είναι εξαφανισμένοι» τόνισε, επίσης, ο πατέρας του Γιάννη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ
    Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

    Στον Άρειο Πάγο θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα (2/9) ο πατέρας του 19χρονου που έχασε τη ζωή του σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική όπου θα συναντηθεί με την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή προκειμένου να γίνει ο τεχνικός έλεγχος στο μοιραίο λούνα παρκ, από πιστοποιημένο μηχανικό, μετά το αίτημα της οικογένειας του 19χρονου, μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

    Στις δηλώσεις του ο πατέρας του 19χρονου είχε πει: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί και όποιο εμπόδιο και αν μπει θα προχωρήσει πολύ γρήγορα με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, για να δικαιωθεί το κάθε παιδί που έχει χαθεί, μαζί και το παλικάρι μου, το δικό μας παιδί. Όπως αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος, εάν είναι δυνατόν θα κληθεί και σήμερα η εταιρεία από την Αθήνα, σε συνεννόηση τον ΔΕΔΔΗΕ για να ηλεκτροδοτηθεί, για να γίνει ο έλεγχος».

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του νεαρού, Απόστολος Αγγελάκης, σε δηλώσεις του έχει αναφέρει: «Ο έκτακτος τεχνικός έλεγχος αφού πρέπει να γίνει μόνο από διαπιστευμένο φορέα. Θα γίνει επισκόπηση του τεχνικού φακέλου του επίμαχου μηχανήματος, θα ελεγχθούν τυχόν βιβλία συντήρησης εάν υπάρχουν, η συντήρηση του, ο ηλεκτρολογικός μηχανολογικός εξοπλισμός. Θα είναι το τελικό στάδιο που θα αποδείξει πλήρως τους ισχυρισμούς και θα επιβεβαιωθούν οι κακουργηματικές ευθύνες των εμπλεκομένων στην επιχείρηση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα
    Κεχαγιά: Το πόρισμα του Άρειου Πάγου παραβιάζει τη λογική, γι’ αυτό μιλάμε για συγκάλυψη και κουκούλωμα

    «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται» είπε η Βούλα Κεχαγιά για το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές.

    «Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών», είπε η Βούλα Κεχαγιά σχολιάζοντας το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

    «Η αντιπολίτευση όφειλε και οφείλει να ασκεί όλες τις δυνατότητες που της δίνει και ο Κανονισμός της Βουλής, ούτως ώστε να προκαλεί τη διαφάνεια σε διάφορα ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως η προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτό θεωρούμε, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Αδειλίνη, όσο και ο αντεισαγγελέας, ο κ. Ζήσης, ο οποίος διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα, ούτως ώστε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις, να διαβιβαστεί η δικογραφία, να έχουμε το πόρισμα και να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με βάση την ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη, η οποία θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική ανακοίνωση η οποία δεν διαφωτίζει την υπόθεση. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι προσπαθεί να κλείσει και να αρχειοθετήσει την υπόθεση οριστικά. Εμείς αυτό δεν θέλουμε να γίνει», είπε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης, παρά μεμονωμένες περιπτώσεις, που δεν πιστεύει ότι υπήρξε σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και σκάνδαλο υποκλοπών. Υπάρχουν γεγονότα, δεν υπάρχουν εικασίες».

    Σε ερώτηση που δέχθηκε γιατί η δικαιοσύνη να θέλει να το συγκαλύψει, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει με βάση ποια στοιχεία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης και ότι πρέπει να κλείσει αυτός ο φάκελος. Όταν υπάρχουν ντοκουμέντα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να τα διαψεύσει, και λένε ότι πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι, αρχηγός ενόπλων δυνάμεων και εισαγγελείς και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ και από το Predator, δηλαδή από κάποιους ιδιώτες όπως χαρακτηρίζονται στην εισαγγελική ανακοίνωση, και μόνο αυτό - δεν σας λέω όλα τα στοιχεία που έχουν έρθει σε βάθος διετίας στο φως της δημοσιότητας - δείχνει ότι υπήρχε ένα ενιαίο κέντρο. Για την εισαγγελία φαίνεται ότι αυτό το ενιαίο κέντρο δεν υπήρχε. Όμως αυτό παραβιάζει τη λογική μας. Γι' αυτό τον λόγο μιλάμε για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος».

    «Ο Άρειος Πάγος λέει στην ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι συνυπήρχε το Predator με την ΕΥΠ, δηλαδή ότι υπήρχε αλληλεπικάλυψη των επισυνδέσεων, και ό,τι έγινε στην EYΠ καλώς έγινε», επισημάνθηκε στη συνέχεια, με τη Βούλα Κεχαγιά να απαντά: «Κι όμως, στη διετία που έχει περάσει έχουν έρθει πάρα πολλά στοιχεία μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα, τα οποία είναι αδιάψευστα και τα οποία καταδεικνύουν ότι υπήρχε παράλληλη και ταυτόχρονη αλληλεπικάλυψη ΕΥΠ και Predator από ανθρώπους, ιδιώτες, οι οποίοι είχαν σχέσεις και διασυνδέσεις και με το Μέγαρο Μαξίμου και με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη της διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Διάφορα σπίτια που νοικιάζονταν, υπάλληλοι της ΕΥΠ οι οποίοι απασχολούνταν στο predator, όλα αυτά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έχουν υπάρξει οι αποκαλύψεις από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΑΔΕ, για τα πέντε παρακολουθούμενα άτομα, - εν πρώτοις, όταν είχαν γίνει οι αποκαλύψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ανάμεσά τους και ο υπουργός Οικονομικών σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης - ταυτόχρονα από ΕΥΠ και predator, και αυτά τα πρόσωπα αποδείχτηκε ότι είναι τουλάχιστον 28. Παρακολουθούμενα ταυτόχρονα ή παράλληλα ή σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

    Και ρωτώ λοιπόν: Ένας ιδιώτης, τι κίνητρο έχει να παρακολουθεί τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ή τον υπουργό Οικονομικών ή έναν άλλον υπουργό της κυβέρνησης; Απλώς για να διασκεδάζει; Κάποιος δεν του έχει δώσει την εντολή; Να το πάρουμε και ανάποδα; Εγώ σας λέω λοιπόν ότι δεν υπήρξε τίποτα - για την οικονομία της συζήτησης και για να προχωρήσουμε τη σκέψη μας: η ΕΥΠ δεν κατάλαβε, δεν κατανόησε, και πέρασε κάτω από τα ραντάρ της όλη αυτή η παρακολούθηση πυλώνων και θεσμών του ελληνικού κράτους, όπως είναι μία κυβέρνηση, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων; Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, το ίδιο; Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Και η σκοπιμότητα ήταν από την αρχή η αναγκαιότητα συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το σκάνδαλο έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ενορχήστρωσε την παρακολούθηση πολλών προσώπων».

    Για την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δικαιοσύνη, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Και οι κρίνοντες κρίνονται. Και όσοι διενεργούν ελέγχους, ελέγχονται. Τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις παρακολουθούμε, τις σεβόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τις σχολιάζουμε ή δεν θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς οδηγηθήκαμε σε κάποιες αποφάσεις για γεγονότα και περιστατικά τα οποία είναι εξόφθαλμα και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Και σας ρωτώ: 28 πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ κρίσιμο ρόλο στην Ελληνική Δημοκρατία, παρακολουθούνταν ταυτόχρονα και από την ΕΥΠ, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και από το κακόβουλο λογισμικό. Πώς συνέβη αυτό; Είναι μια απλή σύμπτωση; Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη όταν μάθαμε για την παρακολούθησή του και απέπεμψε τον αρχηγό τότε της EYΠ και τον συνεργάτη του, τον πρωθυπουργικό ανιψιό, τον κ. Δημητριάδη;»

    Για τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, σχολίασε: «Αλήθεια, έτσι είπε στη Βουλή; Ας ζητήσει πρώτα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί τα έχει κάνει μαντάρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γιατί κάθε μέρα χάνουμε συμπολίτες μας λόγω της ανικανότητας ή μάλλον λόγω του συντονισμένου σχεδίου της κυβέρνησης να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουμε νέες αυξήσεις φαρμάκων - 580 φάρμακα παίρνουν ανατιμήσεις - ο κόσμος δεν μπορεί να πάει διακοπές...

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

    «Η πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε χθες ήταν σε πολιτικό επίπεδο, γιατί ξέρετε κι εσείς ότι η Βουλή κλείνει. Άρα, ό,τι αποφασιστεί θα είναι μετά την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής, στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου. Ακούω μια ρητορική που λέει "μα δεν γίνεται να έρχεται η Δικαιοσύνη στη Βουλή και να απολογείται στο πολιτικό προσωπικό". Θέλω να σας πω - γιατί κι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και μια στρέβλωση από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας - ότι σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί «να καλεί σε ακρόαση τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Γενικό Επίτροπο Διοικητικών Δικαστηρίων για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης και προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Ας μείνουμε στο τελευταίο: «Προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Υπάρχουν ερωτήματα αμείλικτα στο πολιτικό σύστημα κι εμείς ζητούμε απαντήσεις.

    Θα τα δούμε όλα βήμα - βήμα. Το βέβαιο είναι ότι για μια υπόθεση, ένα σκάνδαλο, το οποίο έχει συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα και καταλύει κάθε έννοια των αρχών ενός κράτους δικαίου, δεν θα κάνουμε πίσω. Μπορεί, τυπικά, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αρχειοθετήσει την υπόθεση των υποκλοπών, εμείς όμως δεν θα κάνουμε πίσω. Θα προσπαθήσουμε με θεσμικούς τρόπους, και πολιτικά, να αναδείξουμε και να φωτίσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την υπόθεση, γιατί είναι θέμα αρχής και δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως υποθέτω και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ενώ σε ερώτηση για αν μπορεί να καταφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, απάντησε: «Ας τα δούμε βήμα – βήμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό, η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να έρθει η κ. Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης, και από κει και πέρα όλα τα συζητάμε και όλα τα βλέπουμε».

    Σύγκλιση κομμάτων για τις υποκλοπές

    «Είναι πολύ σημαντικό. Και δεν είναι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, είναι και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι αναγκαιότητα, για ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και την κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, να υπάρχει συμπόρευση των δημοκρατικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή. Το θεωρούμε αναγκαιότητα.

    Υπάρχει συνεννόηση, και αυτό αποτυπώθηκε κι από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν χθες στη Βουλή για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Βεβαίως υπήρξε προσυνεννόηση γι' αυτή την πολιτική πρωτοβουλία των κομμάτων», είπε ενώ για το αν υπάρχει περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν και κοινή πρόταση στη Βουλή κάποια στιγμή, ακόμη και για το θέμα των υποκλοπών, απάντησε: «Δεν μπορώ να προτρέξω, δεν μπορώ να αποκλείσω. Και σας το λέω αυτό γιατί η εκπεφρασμένη άποψη του κόμματός μας, και μάλιστα από την ηγεσία, τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, είναι σε επίπεδο Βουλής ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το οποίο θα βοηθάει τη δημοκρατία αλλά και την κοινωνία και τους πολίτες της, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε ακόμη και από κοινού. Άρα όχι μόνο προτάσεις νόμου, για την ακρίβεια, για το κράτος δικαίου, για το ιδιωτικό χρέος, για θέματα που απασχολούν την πλειονότητα της κοινωνίας, θα τα δείτε να έρχονται, κι εκεί θα απευθύνουμε πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να συμπράξουμε. Γιατί λοιπόν να προτρέξω και να αποκλείσω ότι κάποια στιγμή, εφόσον πάρει το δρόμο του και αυτό το θέμα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν θα υπάρξει μία συνεννόηση;

    Το αφήνω ορθάνοιχτο, υπό την έννοια ότι ήδη έχει υπάρξει μία συνεννόηση και αυτό που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ είναι προϊόν μιας συνεννόησης σε επίπεδο κομμάτων, τα οποία δεν ανέχονται αυταρχισμό και ζητούν εξηγήσεις για θέματα διαφάνειας».

    Υγεία

    Για το αν υπάρχει σχέδιο να πεθαίνουν συμπολίτες μας στα νοσοκομεία, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε: «Δεν είναι σχέδιο. Το σχέδιο είναι να έχουμε εισβολή των ιδιωτών στη δημόσια υγεία, να απαξιωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και δεν κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Δεν το ξέρετε κ. Φώσκολε, δεν έχετε ακούσει για τις προσλήψεις των γιατρών οι οποίες είχαν αποφασιστεί πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στα δημόσια νοσοκομεία; Για ποιο λόγο φτάσαμε στο παρά πέντε επίταξης ιδιωτών γιατρών; Δεν έχετε ακούσει για ανθρώπους που πεθαίνουν σε καρότσες, για το ΕΚΑΒ που δεν πάει να παραλάβει τους ασθενείς και απλώς πηγαίνει και μεταφέρει τη σορό τους; Όταν φτάνει; Και όχι μόνο στα νησιά.

    Επειδή αναφερθήκατε στον κ. Γεωργιάδη: ο κ. Γεωργιάδης ας συμμαζέψει λίγο το υπουργείο του, κι ας συμμαζέψει λίγο τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν διαλυθεί απολύτως, ενώ έχει αναφερθεί και με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς για λειτουργούς της δημόσιας υγείας, και μετά να καλέσει την αντιπολίτευση να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Δημητριάδη».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κασσελάκης: Αμείλικτα ερωτήματα μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου
    Κασσελάκης: Αμείλικτα ερωτήματα μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου

    Νέα ανάρτηση με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κρατικού λειτουργού, έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω ανάρτησής του, θέτει τέσσερα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    «Μετά τη χθεσινή μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα των αμείλικτων ερωτημάτων», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.

    «Έστω λοιπόν ότι η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν είναι κατάπτυστη, όπως φωνάζει ο νομικός κόσμος της χώρας, αλλά αποτυπώνει την αλήθεια», σημειώνει ο κ. Κασσελάκης και καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει «αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το Predator (όπως συνέβη στις άλλες χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε το κακόβουλο λογισμικό), τότε ποιος το χρησιμοποιεί σε βάρος του πολιτικού, δημοσιογραφικού και οικονομικού κόσμου της χώρας» και «αν είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα όπου κάποιοι παρακολουθούν όλους και η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί».

    Τα ερωτήματα του Στέφανου Κασσελάκη

    «Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Άρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης.

    Άρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης; Ο στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης είναι… εθνικά επικίνδυνος; Έχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει:

    «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμη η παρακολούθηση όλων των "στόχων" της ΕΥΠ, άρα και η παρακολούθηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Κύριε Μητσοτάκη, ξεκαθαρίστε αν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε. Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Ποιος παρακολουθεί νόμιμα σε αυτήν τη χώρα πλην της ΕΥΠ; Νομιμοποιείται κάποιος άλλος που δεν γνωρίζουμε; Ποιος πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ; Ο Πρωθυπουργός.

    Σε ποιον παρέδωσε τα κλειδιά της; Στον ανιψιό κ. Δημητριάδη, στο διπλανό γραφείο στο Μαξίμου.

    Άρα, ακόμα κι αν ίσχυαν όσα ισχυρίζεται η κυρία Αδειλίνη, η ευθύνη επιστρέφει στο ίδιο δωμάτιο, στα ίδια πρόσωπα».

    «Άρα ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε νόμιμα τους υπουργούς του και τους αντιπάλους του! Αν όμως δεν είναι το Μαξίμου που παρακολουθούσε το μισό πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας, τότε κ. Μητσοτάκη, προκύπτει για εσάς άλλο αδυσώπητο ερώτημα: Ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο;», τονίζει ο κ. Κασσελάκης επισημαίνοντας ότι «απ' όλα τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι το σκάνδαλο είναι τόσο βαθύ και η κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με αυτό, που κάθε απόπειρα ξεπλύματος απλώνει ακόμη περισσότερο τον λεκέ της ευθύνης».

    «Αυτή η δυστοπία δεν είναι κανονικότητα. Είναι μία σκοτεινή παρένθεση. Με την προσπάθεια όλων των δημοκρατικών πολιτών, η Δικαιοσύνη θα νικήσει», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Υποκλοπές: Τι απαντά η κυβέρνηση στο μπαράζ αντιδράσεων για το πόρισμα του Αρείου Πάγου
    Υποκλοπές: Τι απαντά η κυβέρνηση στο μπαράζ αντιδράσεων για το πόρισμα του Αρείου Πάγου

    Όσον αφορά την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να εστιάσουν σε μια ατζέντα οικονομίας και καθημερινότητας, επιδιώκοντας μια φυγή προς τα εμπρός

    Στα πυρά της αντιπολίτευσης απαντά η κυβέρνηση, μετά το μπαράζ αντιδράσεων που ακολούθησε την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μάλιστα το θέμα προκάλεσε πολιτικές κόντρες και στην χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Βουλή, με υπουργούς της κυβέρνησης να παίρνουν τον λόγο για να απαντήσουν.

    Τι απαντά η κυβέρνηση στον καταιγισμό αντιδράσεων

    «Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της» σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν πως «από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές». Σημείωναν δε πως «αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».

    Με την αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε στα «βέλη» στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ουσιαστικά κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη ανάλογα με τα θέλω τους και όπως είπε όταν δεν συνάδουν οι αποφάσεις της με τις πολιτικές τους στοχεύσεις την μέμφονται.

    «Γιατί δεν λέτε ότι δεν θέλετε Δικαιοσύνη και θέλετε Δικαιοσύνη που να σας αρέσει;. Καλή είναι η Δικαιοσύνη που εξυπηρετεί τις πολιτικές σας στοχεύσεις» ανέφερε. Και συνέχισε τα πυρά προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, μιλώντας για μία ρητορική περί σκανδάλων, που δεν βγάζει πουθενά.

    Οι πολιτικές βέβαια μονομαχίες συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να λέει ότι πλέον το θέμα των υποκλοπών, ως προς την εμπλοκή της κυβέρνηση, «έληξε». Μάλιστα σημείωσε πως όσοι αμφισβητούν το πόρισμα της δικαιοσύνης, αμφισβητούν στο σύνολό της την αστική δημοκρατία της χώρας.

    Παράλληλα από την κυβέρνηση επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξεπέλυσε βέλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη τον οποίο κατηγόρησε πως «εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ». Συνέχισε τα πυρά προς την Κουμουνδούρου λέγοντας «αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν «νύχτα», λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο».

    Επόμενη μέρα

    Όσον αφορά την επόμενη μέρα από την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να εστιάσουν σε μια ατζέντα οικονομίας και καθημερινότητας, επιδιώκοντας μια φυγή προς τα εμπρός. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η δουλειά συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού» και «τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές». Παράλληλα υπογράμμισε πως « οι παρεμβάσεις μας έχουν μια διπλή αναφορά: αφενός η βελτίωση, η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και από την άλλη, σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία μας προς τα εμπρός».

    Ως προς τα αντιπολιτευτικά πυρά για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι την απάντηση την έχει ήδη δώσει η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία έκανε ειδική μνεία και ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. «Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε και δικαίωσε απόλυτα την πολιτική της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι μια από τις εννέα χώρες που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Το σκάνδαλο έχει τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου
    ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Το σκάνδαλο έχει τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου

    Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου», και υποστηρίζει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του» και πως «η αρχειοθέτηση -και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του ΑΠ- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας».

    «Επέσπευσαν την αρχειοθέτηση ενώ προκύπτουν νέα στοιχεία»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα». «Κι αυτό θεωρήθηκε ως "απλή σύμπτωση";», σχολιάζει.

    Επιπλέον σημειώνει ότι τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: «Κρίθηκε από τον 'Αρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν "εθνική απειλή", άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; Γιατί και με ποιο τρόπο; Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι «η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα» και πως «τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών».

    Σημειώνει δε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών -σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη- δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο» και ότι «η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν». Υπογραμμίζει ότι «η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης», αλλά «είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απαιτώντας τη διαλεύκανσή του». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει εν κατακλείδι πως «είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Φάμελλος για πόρισμα Αρείου Πάγου για υποκλοπές: Ακόμη μια πράξη στη συγκάλυψη
    Φάμελλος για πόρισμα Αρείου Πάγου για υποκλοπές: Ακόμη μια πράξη στη συγκάλυψη

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου.

    «Οφείλω να πω είναι ότι με εξέπληξε η συγκεκριμένη απόφαση και θεσμικά αναμέναμε την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας για να χυθεί φως σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή υπόθεση. Δυστυχώς , σήμερα μετά από την απόφαση αυτή, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έγινε αυτό. Αντίθετα υπήρξε ακόμα μία πράξη στη συγκάλυψη που επιχειρείται σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο δημοκρατίας. Κάτι που θα κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό της δικαιοσύνης», είπε προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου εκθέτει και τον Πρωθυπουργό που είχε ζητήσει συγνώμη από τον κύριο Ανδρουλάκη, για τον οποίο σήμερα η κυρία Αδειλίνη λέει ότι ορθώς παρακολουθήθηκε».

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση:

    • Την προηγούμενη εβδομάδα το δημοσίευμα του insidestory αποκάλυψε ότι έναν στους τρείς στόχους του παράνομου λογισμικού predator τον παρακολουθούσε επίσημα και η ΕΥΠ έχοντας εκδώσει τουλάχιστον μια διάταξη άρσης του απορρήτου τους.
    • Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής 28 άτομα αποτέλεσαν κοινό στόχο και το νούμερο προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας.
    • Από τα 28, τα 22 άτομα αποτέλεσαν κοινό στόχο το ίδιο διάστημα ή κοντινό διάστημα σε σχέση με αυτό της απόπειρας μόλυνσης του με το predator. Στη βάση αυτών των στοιχείων η δημοσιογραφική έρευνα του insidestory αποκαλύπτει την ύπαρξη κοινού κέντρου νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων με την ανοχή ή γνώση του Μαξίμου.

    Οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς ότι στους κοινούς στόχους περιλαμβάνονται υπουργοί, ευρωβουλευτής και μετέπειτα αρχηγός κόμματος, υψηλόβαθμα στελέχη που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κ.α. Και έρχεται σήμερα η Εισαγγελέας να μας πει ότι αυτό ήταν σύμπτωση».

    Ταυτόχρονα, αναρωτήθηκε αν υπήρχε ζήτημα εθνικής ασφάλειας γιατί συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού; «Μήπως άλλοι τελικά ήταν οι λόγοι που συγκεκριμένα πρόσωπα τέθηκαν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ;Και ποιοι είναι τελικά αυτοί οι λόγοι; κ. Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του και για να μπει ο εκλεκτός του προϊστάμενος της ΕΥΠ. Άλλαξε τα κριτήρια διορισμού και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του ο κ. Δημητριάδης ως γ.γ. του Πρωθυπουργού ήταν αυτός στον οποίο αναφερόταν ο κ. Κοντολέων. Δεν περιμέναμε να υιοθετηθεί αυτή η θεωρία της σύμπτωσης και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς», είπε.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς