Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 13:17

Ασφαλείς οι οργανωμένες παραλίες χάρη στους ναυαγοσώστες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ναυαγοσωστών, ξεκίνησαν τα μπάνια τους και φέτος οι λουόμενοι στις οργανωμένες παραλίες. Ο ρόλος των ναυαγοσωστών είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αφού είναι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των λουόμενων σε μια ακτή, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της περικλείεται από θάλασσα.

Για τη σπουδαιότητα του ρόλου του ναυαγοσώστη αλλά και τη δράση των ναυαγοσωστών, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός των ναυαγοσωστών της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, Στυλιανός Τσαλίκης: «Ο ναυαγοσώστης είναι σημαντικός, προλαμβάνει την κατάσταση και βοηθάει τους λουόμενους. Ο ναυαγοσώστης πράγματι σώζει ζωές. Διάσωση άλλωστε είναι κάθε πράξη που θα κάνει ένας ναυαγοσώστης μέσα στο νερό. Ακόμη και ένας άνθρωπος που θα πάθει κράμπα μέσα στο νερό και θα σηκώσει το χέρι του, όταν έρθει ο ναυαγοσώστης για να τον ρυμουλκήσει και να τον βγάλει με ασφάλεια έξω από το νερό, αυτό αποτελεί μία διάσωση γιατί το επόμενο δευτερόλεπτο δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον άνθρωπο και ποια θα είναι η κατάληξή του.» Όπως άλλωστε τονίζει, από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε φέτος η σεζόν, οι ναυαγοσώστες της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, έχουν ήδη φτάσει τις 30 επίσημες επιτυχείς διασώσεις.

Οδηγίες και συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση στις παραλίες έδωσε ο κ. Τσαλίκης, ο οποίος επεσήμανε ότι «πάρα πολύ σημαντική είναι η διατροφή. Συγκεκριμένα όταν τρώμε κυρίως γεύμα, να πηγαίνουμε στην παραλία μετά από δυόμιση ώρες. Εάν θέλουμε όμως και ενώ βρισκόμαστε στην παραλία, ειδικά στα παιδιά μπορούμε να δώσουμε κάποιο φρούτο, μισό τοστ. Αυτό ναι είναι εφικτό, αλλά να μην τρώμε το κυρίως γεύμα και να πηγαίνουμε για κολύμπι. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού με άφθονο νερό, να φοράμε καπέλο και φυσικά να φοράμε πάντοτε αντηλιακό, πριν ακόμα ξεκινήσουμε από το σπίτι για την παραλία και μετά ανά 20 λεπτά να ανανεώνουμε.»

Για τις ευάλωτες ομάδες, ηλικιωμένους, ή ανθρώπους με ιατρικό ιστορικό, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ο κ. Τσαλίκης τονίζει ότι η καλύτερη ώρα είναι να πάμε είτε πρωινές ώρες, είτε μετά το απόγευμα. Να αποφεύγεται δηλαδή η ώρα 12 με 4 το μεσημέρι, «γιατί είναι δύσκολα γι΄αυτές τις ομάδες ειδικά αυτή την περίοδο όπου έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλίκη, όταν παρατηρούνται έκτακτα καιρικά φαινόμενα, με μπόρες και καταιγίδες, όπως το τελευταίο διάστημα, «πρέπει και σε αυτές τις συνθήκες να συμβουλευτούμε τον ναυαγοσώστη.»

«Πάντα» εξηγεί ο Στυλιανός Τσαλίκης, «να ελέγχουμε την παραλία μας, όταν υπάρχει ναυαγοσώστης, στον πύργο και να κοιτάμε τις σημαίες. Να πηγαίνουμε να ρωτάμε πώς είναι η παραλία και εάν μπορούμε να κολυμπήσουμε. Υπάρχουν τρεις σημαίες η πράσινη, η κίτρινη και η κόκκινη. Η πράσινη σημαία σημαίνει κολυμπάμε ελεύθερα στην παραλία, όταν δούμε κίτρινη πρέπει να ρωτήσουμε τον ναυαγοσώστη γιατί σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως οι καιρικές συνθήκες είτε κάποια μόλυνση, ενώ όταν βλέπουμε κόκκινη σημαία δεν πρέπει να μπούμε καθόλου στη θάλασσα, σημαίνει ότι η παραλία έχει κάποιο κίνδυνο.»

Σύμφωνα με τον αρχηγό των ναυαγοσωστών της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής «όλοι όσοι θέλουν να γίνουν ναυαγοσώστες, αρκεί να μπορούν να κολυμπούν. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στη σχολή, κάνουν την εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας είναι 15 ημέρες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, ακολουθούν οι εξετάσεις της σχολής και μετά μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, όπου υπάρχει και πολύ μεγάλη έλλειψη. Οι ναυαγοσώστες που βγαίνουν από τη σχολή μας λαμβάνουν μισθό έως και 1400 ευρώ, καθαρά, με την ασφάλισή τους, το ρεπό τους, τη διαμονή τους και σε πολλές περιπτώσεις παροχή διατροφής. Για έναν φοιτητή λοιπόν είναι πολύ καλό, το καλοκαίρι αφού σταματήσει τη σχολή του, να εργαστεί ως ναυαγοσώστης και να αμειφθεί για τις υπηρεσίες του εξασφαλίζοντας παραπάνω πράγματα για τον χειμώνα.»

Απαραίτητες όμως για τους ναυαγοσώστες, είναι και η γνώση πρώτων βοηθειών, αυτό τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Μαρία Δελατόλα εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών της ΕΝΑΚ (Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία): «Σήμερα κάναμε τεχνικές διάσωσης σε ένα ενεργητικό και σε ένα παθητικό θύμα, όπως επίσης και πρώτες βοήθειες πάνω σε κούκλα και τη χρήση απινιδωτή. Είναι κάτι που πρέπει να ξέρουν όχι μόνο οι ναυαγοσώστες άλλα όλος ο κόσμος. Χρειάζεται να γνωρίζει όλος ο κόσμος πρώτες βοήθειες κυρίως ΚΑΡΠΑ και πλέον επειδή απινιδωτές μπαίνουν σε δημόσια κτήρια, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, είναι καλό να γνωρίζουμε τη χρήση τους.» Όπως άλλωστε επισημαίνει η κ. Δελατόλα: « Η Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών είτε σε διεθνή επίπεδο μέσω του EFR (Emergency First Response), είτε μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και είναι ένα πτυχίο που το χρειάζονται πλέον και οι γυμναστές, όπως επίσης είναι απαραίτητο στη ναυαγοσωστική σε σχέση με την ακτή, στο ναυαγοσώστη πισίνας και στην εκμάθηση κολύμβησης.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 11:06

Σχετικά Άρθρα

  • Σύλλογος νέων Καταραχίου - Αγία Μαρίνα: Ενημέρωση για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, την Παρασκευή 27/09
    Σύλλογος νέων Καταραχίου - Αγία Μαρίνα: Ενημέρωση για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, την Παρασκευή 27/09
    Ο Σύλλογός μας δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα με τα αμέτρητα τροχαία ατυχήματα.
    Για αυτό, πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ενημέρωση για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, μπροστά από την παλιά Τράπεζα της Ελλάδας.
    Ελάτε να μάθετε πώς να προσφέρετε πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος και να ενημερωθείτε για τα οφέλη της χρήσης κράνους και ζώνης ασφαλείας.
    Θα υπάρχουν παρουσιάσεις από ειδικούς, πρακτικές ασκήσεις και πολλές εκπλήξεις!
    sulo neon troxaio ekd 2
    (Δελτίο Τύπου)
  • Πιερία: Ναυαγοσώστες επανάφεραν 15χρονο που κινδύνευσε από πνιγμό – Του έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
    Πιερία: Ναυαγοσώστες επανάφεραν 15χρονο που κινδύνευσε από πνιγμό – Του έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά

    Από βέβαιο πνιγμό έσωσαν ναυαγοσώστες σε παραλία του Πλαταμώνα στην Πιερία, έναν 15χρονο που έχασε τις αισθήσεις του ενώ ήταν μέσα στην θάλασσα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 15χρονος έχασε τις αισθήσεις του όσο βρισκόταν μέσα στο νερό και κολυμπούσε μαζί με τη μητέρα του.

    Κατευθείαν ένας ναυαγοσώστης έσπευσε μαζί με συναδέλφους του και επί σαράντα λεπτά του έκαναν ΚΑΡΠΑ και χρησιμοποίησαν απινιδωτή, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να επαναφέρουν τον νεαρό.

    Έπειτα από σαράντα λεπτά, έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπου και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Βόλος: Νεαρή κοπέλα επανέφερε 75χρονο που κατέρρευσε στη μέση του δρόμου - «Είχα χάσει τον παππού μου με τον ίδιο τρόπο»
    Βόλος: Νεαρή κοπέλα επανέφερε 75χρονο που κατέρρευσε στη μέση του δρόμου - «Είχα χάσει τον παππού μου με τον ίδιο τρόπο»

    Η 22χρονη που εργαζόταν σε κοντινή επιχείρηση και είχε κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών, έσπευσε να βοηθήσει τον άτυχο άντρα, μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο και να τον παραλάβει

    Στη μέση του δρόμου κατέρρευσε ένας ηλικιωμένος στη Νέα Ιωνία του Βόλου το πρωί της Δευτέρας. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 09.00 και επί της Λεωφόρου Ειρήνης ο 75χρονος βρέθηκε ξαφνικά στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του. Άμεσα, μια νεαρή εργαζόμενη σε επιχείρηση της περιοχές έτρεξε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες και μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να τον επαναφέρει με ΚΑΡΠΑ. Παράλληλα, στο σημείο κλήθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ, παρέλαβαν τον άτυχο άνδρα και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Βόλου.
    Η 22χρονη κοπέλα μίλησε για το περιστατικό στο TheNewspaper.gr, τονίζοντας πως είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια πρώτων βοηθειών, καθώς με τον παρόμοιο τρόπο είχε χάσει η ίδια τον παππού της.
    «Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 09.00, εγώ εργαζόμουν εκείνη την ώρα και άκουσα κραυγές για βοήθεια έξω από το μαγαζί. Ο εργοδότης μου άμεσα μου ζήτησε να καλέσω το 166 και βγήκα έξω να δω τι είχε συμβεί. Αντίκρισα έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος και ξεκίνησα να του κάνω ΚΑΡΠΑ. Είχα παρακολουθήσει σεμινάρια πρώτων βοηθειών, γιατί πριν από κάποια χρόνια με πανομοιότυπο τρόπο είχα χάσει τον παππού μου. Έτσι, έχοντας γνώση του τι πρέπει να κάνω, ξεκίνησα να του κάνω μαλάξεις, ενώ λίγο αργότερα, εργαζόμενος σε γειτονική επιχείρηση ήρθε για βοήθεια και κάναμε εναλλάξ. Κάναμε ΚΑΡΠΑ για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, μόλις έφθασαν του έβαλαν απινιδωτή και είδαν ότι ο σφυγμός του είχε επανέλθει. Του χορήγησαν μόνο οξυγόνο και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Βόλου» είπε αρχικά η κοπέλα.
    Σε ερώτηση αν γνώριζε τον 75χρονο, η 22χρονη είπε: «Όχι δεν τον γνώριζα, πρώτη φορά τον έβλεπα. Όταν έφυγε δεν είχε καλή επαφή με το περιβάλλον, ελπίζω να είναι καλά. Κάποιοι που πιθανώς τον ήξεραν, είπαν ότι είχε αναπνευστικό πρόβλημα».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί: Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»
    Κονδύλια για ναυαγοσώστες στο παρά 5, ενώ αυξάνονται οι πνιγμοί: Κίνδυνος να χαθούν «γαλάζιες σημαίες»

    Η σεζόν κινδυνεύει να αρχίσει χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη σε πολλούς δήμους, ενώ ορατή είναι και η απειλή να χαθούν αρκετές Γαλάζιες Σημαίες από τις ελληνικές ακτές

    Στο παρά πέντε της έναρξης της τουριστικής περιόδου ψάχνει για ακόμα μία χρονιά η Ελλάδα ναυαγοσώστες για τις πολυάριθμες παραλίες της κι ας είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα χιλιόμετρα ακτογραμμής, αλλά και εκατοντάδες πνιγμούς κάθε χρόνο, ο αριθμός των οποίων αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

    Και μπορεί φέτος το κονδύλι που δικαιολόγησε το υπουργείο Εσωτερικών να είναι μεγαλύτερο από πέρυσι και να προσεγγίζει περισσότερο τα πραγματικά κόστη που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, αλλά η κατανομή του έγινε μόλις πριν από μία εβδομάδα και ενώ μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα.

    Αποτέλεσμα είναι η σεζόν να κινδυνεύει να αρχίσει χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη σε πολλούς δήμους, ενώ ορατή είναι και η απειλή να χαθούν αρκετές Γαλάζιες Σημαίες από τις ελληνικές ακτές, καθώς οι οργανωμένες και ασφαλείς παραλίες εντάσσονται στις προϋποθέσεις του θεσμού.

    Το κονδύλι, το οποίο θα διατεθεί για φέτος ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 10 εκατ. πέρυσι. Παρά την αύξησή του, δεν καλύπτει το πλήρες κόστος της υπηρεσίας στο σύνολο των 143 δήμων με ακτές, το οποίο εκτιμάται σε 28,5 εκ. ευρώ. Πολλοί από τους διαγωνισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και ενδέχεται οριακά να προλάβουν το χρονικό ορόσημο της 1ης Ιουνίου. Ωστόσο, για τους παραθαλάσσιους δήμους, οι οποίοι πρέπει να κάνουν διεθνείς διαγωνισμούς με προϋπολογισμούς άνω των 230.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 30 δήμους από το σύνολο, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς σε ένα μήνα από τώρα οι σταθμοί των ναυαγοσωστών θα πρέπει να είναι επανδρωμένοι, κάτι το οποίο θεωρείται μάλλον αδύνατο.

    Το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όπου αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στο υπουργείο. Τελικώς λίγα 24ωρα μετά, το ζήτημα των κονδυλίων λύθηκε και μένει να φανεί πόσοι από τους δήμους θα καταφέρουν να διεκπεραιώσουν τους απαραίτητους διαγωνισμούς εμπρόθεσμα.

    «Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά», επισημαίνει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας ότι οι δήμαρχοι χωρίς να φέρουν ευθύνη, μπορεί να βρεθούν υπόλογοι έναντι της δικαιοσύνης. «Με τον νόμο που ψηφίστηκε για τους αιγιαλούς η υποχρέωσή μας ήρθε εγγύτερα. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη περίοδο το λιμενικό θα μπορεί να κάνει ελέγχους και να κόβει διοικητικά και λοιπά πρόστιμα. Ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να χαθούν γαλάζιες σημαίες, κάτι που θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας».

    Κι αυτό γιατί -όπως εξηγεί- οι έλεγχοι για τις Γαλάζιες Σημαίες γίνονται εντός του Μαΐου, σε χρόνο που οι περισσότεροι διαγωνισμοί δε θα έχουν τελεσφορήσει. Να σημειωθεί ότι αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που δήμοι χάνουν γαλάζια σημαία. Ο δήμος Παγγαίου, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, έχασε πέρυσι τέσσερεις Γαλάζιες Σημαίες γι' αυτόν το λόγο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δήμων από τους οποίους αφαιρέθηκαν Γαλάζιες Σημαίες, οι οποίες είχαν αρχικά δοθεί.

    Οι υποχρεώσεις της νομοθεσίας

    Σύμφωνα με τους δημάρχους, το Προεδρικό Διάταγμα 71/2020, το οποίο διέπει το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, είναι εξαιρετικά αυστηρό με προβλέψεις που πολλαπλασιάζουν τα κόστη χωρίς απαραιτήτως να αυξάνουν τις δικλείδες ασφαλείας για τους λουόμενους.

    Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος, για το λόγο αυτό είχε συγκροτηθεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο μία επιτροπή, η οποία θα επανεξέταζε το Π.Δ. χωρίς όμως έως σήμερα να έχει συγκληθεί ποτέ.

    Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τους αιρετούς, να εξακολουθούν να ισχύουν οι προβλέψεις του και οι απαιτήσεις για εξοπλισμό με λέμβους και jet ski: «Η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι πολύ ακριβή, την ώρα που το 95% των πνιγμών, βάσει των στοιχείων, συμβαίνουν από 0 – 40 μέτρα από την ακτή», επισημαίνει ο δήμαρχος 3Β.

    Ένα δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν οι δήμαρχοι είναι το γεγονός ότι για τη στελέχωση των ναυαγοσωστικών σταθμών πρέπει να απευθυνθούν σε εταιρίες και σχολές: «Δεν μπορείς να επανδρώσεις μεμονωμένα έναν πυργίσκο, διότι θεωρείται κατάτμηση. Επιπλέον, η νομοθεσία ορίζει ότι εάν απευθυνθείς σε σχολές ναυαγοσωστικής, την ευθύνη την έχουν αυτές, αλλά εάν όχι, η ευθύνη μένει στον δήμο. Οπότε η ίδια η νομοθεσία σε κατευθύνει σε αυτή τη λύση».

    Σήμερα περίπου στο 1/3 των παραθαλάσσιων δήμων υπάρχει και δεύτερη βάρδια ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες παραλίες, η λίστα των οποίων καταρτίζεται από τριμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωπος του λιμενικού, του δήμου και της υγειονομικής περιφέρειας. Ο αριθμός των παραλιών που θεωρούνται πολυσύχναστες φτάνει τις 675.

    Υπενθυμίζεται ότι βάσει του Π.Δ. 71 του 2020:

    • μειώθηκε στα 200 από 300 μέτρα η απόσταση μεταξύ δύο ναυαγοσωστικών σταθμών.
    • Διαφοροποιήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, ο οποίος πλέον πρέπει να περιλαμβάνει λέμβους ακόμα και jet ski.
    • Άλλαξε η σύνθεση της επιτροπής, η οποία επιλέγει τις πολυσύχναστες παραλίες που χρήζουν ναυαγοσωστικής κάλυψης και ο εκπρόσωπος της οικείας Περιφέρειας αντικαταστάθηκε από τοπικό ιατρό με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους δημάρχους, αυτό να έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των πολυσύχναστων παραλιών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

    Αυστηρή η νομοθεσία, αλλά αυξάνονται οι πνιγμοί

    Την ίδια στιγμή, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας δεν έχει καταφέρει να μειώσει τους πνιγμούς στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του Safe Water Sports, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πάνω από 13.500 χλμ. ακτογραμμής, εκατοντάδες άτομα πνίγονται κάθε χρόνο.

    Μόνο το 2023 καταγράφηκαν 34 τραυματισμοί και 400 θανάσιμα ατυχήματα στις ελληνικές θάλασσες. Από τους 400 θανάτους, το 71% των θυμάτων ήταν άνδρες και το 29% γυναίκες. Το 83% αφορούσε άτομα άνω των 60 ετών, γι αυτό και ο Οργανισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ πραγματοποιεί ενημερώσεις με συμβουλές ασφαλείας στο νερό για τα άτομα 3ης ηλικίας μέσα από μια ενημερωτική καμπάνια που τρέχει κάθε χρόνο με τηλεοπτικά σποτ και ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ.

    Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τους 400 θανάτους, οι 5 αφορούσαν ανήλικα παιδιά. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν τον μήνα Ιούλιο και οι ώρες με τους περισσότερους θανάτους ήταν 12 – 1 μ.μ.

    Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής με σύνολο 69 και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 56 θανάτους.

    Ο μέσος όρος των θανάτων της τελευταίας πενταετίας είναι 338, ενώ το 2022 ήταν μία ακόμα αρνητική χρονιά καθώς καταγράφηκαν 386 θανάσιμα ατυχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στη θάλασσα και 7 στα εσωτερικά ύδατα της χώρας (λίμνες, ποτάμια, κολυμβητικές δεξαμενές κλπ.).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δήμος Πύργου: Ναυαγοσώστες σε οκτώ σημεία
    Δήμος Πύργου: Ναυαγοσώστες σε οκτώ σημεία

    Σε 8 πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Πύργου θα υπάρχει και φέτος ναυαγοσωστική κάλυψη, όπως αποφασίστηκε με την έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και τους όρους της διακήρυξης της υπηρεσίας, που θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού: «Ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών Δήμου Πύργου 2024» συνολικής δαπάνης 255.058,08 ευρώ.

    Οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες για το έτος 2024 και επιβάλλεται η επιτήρησή τους από ναυαγοσώστες είναι οι εξής:

    1) Παραλία περιοχή «ΚΑΒΟΥΡΙ» έμπροσθεν καταστήματος Παφιώλη -1η ναυαγοσωστική κάλυψη
    2) Παραλία περιοχή «Σπιάντζα» 1 βάθρο ναυαγοσώστη- 2η ναυαγοσωστική κάλυψη
    3) Παραλία περιοχή «Άγιου Ηλία» 1 βάθρο ναυαγοσώστη- 3η ναυαγοσωστική κάλυψη
    4) Παραλία περιοχή «Άγιου Ανδρέα» 1 βάθρο ναυαγοσώστη - 4η ναυαγοσωστική κάλυψη
    5) Παραλία περιοχή «Λεβεντοχωρίου» 1 βάθρο ναυαγοσώστη - 5η ναυαγοσωστική κάλυψη
    6) Παραλία περιοχή «Σκαφιδιά» 1 βάθρο ναυαγοσώστη - 6η ναυαγοσωστική κάλυψη
    7) Παραλία περιοχή «Πλάκες ΡενάταΚατακόλου» - 7η ναυαγοσωστική κάλυψη
    8) Παραλία περιοχή «Επιταλίου» - 8η ναυαγοσωστική κάλυψη

  • Διασυλλογικοί αγώνες και σεμινάριο πρώτων βοηθειών στην μεγαλύτερη μαχητική οικογένεια της Ηλείας
    Διασυλλογικοί αγώνες και σεμινάριο πρώτων βοηθειών στην μεγαλύτερη μαχητική οικογένεια της Ηλείας

    Διασυλλογικό παιδικό sparring (φιλικοί αγώνες) έλαβε χώρα το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στο προπονητήριο του Α.Σ Αμαλιάδας «ΑΡΡΑΧΙΩΝ» ΜΜΑ Ilida Fighting Academy όπου συμμετείχαν μικροί αθλητές και από τους συλλόγους Ανδραβίδας «ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ» και Πύργου «ΘΑΛΛΙΑΡΧΟΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ».

    Οι μικροί μαχητές αγωνίστηκαν στο κάτω παγκράτιο (grappling, πάλη υποταγής) αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στην πορεία τους στο άθλημα, αλλά και στις επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Η συμμετοχή τους δε, δημιουργεί ψυχική αντοχή στους αθλητές καθώς και κίνητρο. Αμέσως μετά τους αγώνες ακολούθησε ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών που καλό είναι όλοι να γνωρίζουν.

    Απλά πράγματα που μπορούν να σώσουν ζωές αλλά και να μας κάνουν ενεργούς πολίτες της κοινωνίας.

    seminario protes max 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Νταντάδες της Γειτονιάς: Απαραίτητο το πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια
    Νταντάδες της Γειτονιάς: Απαραίτητο το πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια

    Το πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια είναι ένα από τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΑΒ για την δωρεάν πιστοποίηση, μέσα από ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασύγχρονης διδασκαλίας, γραπτών δοκιμασιών και πρακτικής άσκησης και αξιολόγησης.

    «Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» δεν χτίστηκε στη λογική να δώσουμε απλά ένα voucher με μια σημαντική χρηματική ενίσχυση στους γονείς. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δεξαμενή υπεύθυνων, εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων φροντιστών» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στο Ναύπλιο.

    Η υπουργός σημείωσε ότι μαμάδες, μπαμπάδες, φυσικοί, θετοί και ανάδοχοι που εργάζονται, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και επίσης άνεργες μαμάδες φυσικές, θετές, ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr να κάνουν εγγραφή για να γίνουν δικαιούχοι του voucher των 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.

    Στην ίδια πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και οι φροντιστές.

    Στο πρόγραμμα του Ναυπλίου συμμετείχαν 11 φροντιστές και 3 εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ. Τα προγράμματα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Κοζάνη, Λάρισα, Αγρίνιο, Ναύπλιο και Καβάλα. Τη σχετική πιστοποίηση έχουν λάβει ήδη 183 υποψήφιοι φροντιστές.

    Η στόχευση του προγράμματος

    Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε 61 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

    Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

    Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: αφενός για την υποστήριξη και διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

    Το πρόγραμμα εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας εκπαίδευσε στις πρώτες βοήθειες αγρότες της Ηλείας
    Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας εκπαίδευσε στις πρώτες βοήθειες αγρότες της Ηλείας

    Συνεχίζει τις δράσεις της σε ολόκληρη την Ηλεία η μοναδική πιστοποιημένη ομάδα πολιτικής προστασίας που διαθέτει φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό και δημιουργήθηκε το 2016 έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

    Αυτή τη φορά, η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας προχώρησε -σε συνεργασία με την «Pummaro ΜΙΝΕΡΒΑ» της Γαστούνης- σε εκπαίδευση στους παραγωγούς που συνεργάζονται με την εταιρία, πάνω σε θέματα Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ.

    Η εκπαίδευση που έγινε στους χώρους του εργοστασίου, περιελάμβανε τη βασική υποστήριξη ζωής με τη χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή, καθώς και τις βασικές Πρώτες Βοήθειες που αφορούν στις επαγγελματικές δραστηριότητες των παραγωγών, σε τυχόν συμβάν.

    Όλοι οι παριστάμενοι στην προγραμματισμένη δράση εξήραν το έργο της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, μιλώντας για τη χρησιμότητά της και τους άρτια εκπαιδευμένους εθελοντές της.

    Την εκπαίδευση στους παραγωγούς ανέλαβε ο επικεφαλής της ομάδας και βασικός εκπαιδευτής των παραγωγών κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

    Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συναντήθηκε με την ομάδα των Εθελοντών του Δήμου, εκφράζοντάς τους την αμέριστη συμπαράστασή του για την συνέχιση του έργου τους.

    ilida ekp protes voith 2

    ilida ekp protes voith 3

    ilida ekp protes voith 4

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο