Ελλάδα

SOS από Χρήστο Ζερεφό για τους καύσωνες: «Η Ελλάδα κινδυνεύει με ημι-ερημοποίηση»

SOS από Χρήστο Ζερεφό για τους καύσωνες: «Η Ελλάδα κινδυνεύει με ημι-ερημοποίηση»

«Η Ελλάδα κινδυνεύει με ημι-ερημοποίηση», προειδοποιεί ο Χρήστος Ζερεφός.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα έκρουσε το πρωί της Δευτέρας (17/7) ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες λόγω του καύσωνα «Κλέων».

«Οι πρώτοι καύσωνες που πραγματικά μπορούν να συνδεθούν με την κλιματική αλλαγή -την οποία προξενεί σε σημαντικό ποσοστό ο άνθρωπος- ξεκίνησαν το 1987. Τη χρονιά εκείνη είχαμε τον πρώτο καύσωνα στη χώρα μας, ο οποίος είχε 3.000 νεκρούς από θερμοπληξία. Στην Ευρώπη ο πρώτος αληθινός καύσωνας ήταν το 2003, όταν Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία συνολικά είχαν 70.000 θερμόπληκτους», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζερεφός.

Όπως είπε ο ίδιος, «το πρόβλημα είναι ότι άρχισαν να έρχονται ξανά κι άλλοι καύσωνες. Και βλέπουμε ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και το 2023 και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η σειρά των καυσώνων, γιατί πρόβλημα είναι ότι άρχισαν να έρχονται ξανά κι άλλοι καύσωνες. Και βλέπουμε ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και το 2023 και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η σειρά των καυσώνων, γιατί σχεδόν κάθε εβδομάδα και από έναν "καλό" καύσωνα».

Πότε μιλάμε για καύσωνα

Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, για να μιλάμε για καύσωνα, πρέπει οι θερμοκρασίες το βράδυ να μην πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου. «Αυτό συνέβη στον πρόσφατο καύσωνα, θα ξανασυμβεί το επόμενο Σαββατοκύριακο και ίσως συμβεί άλλη μια φορά τον Αύγουστο», εκτίμησε.

Ερωτηθείς γιατί γίνονται όλο και πιο συχνοί οι καύσωνες, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι «αυτή είναι η αποσταθεροποίηση του κλίματος σε όλο της το μεγαλείο».

«Οι θερμοκρασίες που συναντάμε ακόμα και στη Σιβηρία είναι ασυνήθιστες. Είχαμε πέρσι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και τη Σιβηρία, επομένως (σ.σ το κλίμα) έχει ανατραπεί. Πέρσι τον Αύγουστο είχαμε 37 βαθμούς στην Αθήνα και 40 στη Σιβηρία. Αυτή η γενικότερη αναστάτωση οφείλεται στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην αλλαγή της σύστασης της ατμόσφαιρας. Με όλα αυτά που έχουμε κάνει και κάνουμε, απελευθερώνουμε αέρια, τα οποία δεν αφήνουν τη γη να ψυχθεί προς το διάστημα. Έτσι η Γη θερμαίνεται και αυτό φαίνεται καλύτερα τους θερινούς μήνες. Για αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε ο γνωστός ακαδημαϊκός.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει με ημι-ερημοποίηση»

«Η Ελλάδα κινδυνεύει με ημι-ερημοποίηση. Δεν θα γίνει Σαχάρα, αλλά θα γίνει κάτι ενδιάμεσο», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός, εξηγώντας ότι «ημι-ερημοποίηση είναι η κατάσταση κατά την οποία η υγρασία είναι κάτω από το 10% και οδηγεί σε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και στον κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς».

Παράλληλα, ο κ. Ζερεφός επέστησε την προσοχή στις φωτιές και τον ήλιο, συνιστώντας στα παιδιά να μην εκτίθενται στις ακτίνες του κατά το διάστημα 11:00-16:00.

Επίσης, συνέστησε την κατανάλωση άφθονου νερού και την αναβολή των εξωτερικών εργασιών κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

«Η ενημέρωση, τα μέτρα πρόληψης, η ενυδάτωση και η αποφυγή έκθεσης σε ακραίες καταστάσεις είναι η προσωρινή απάντηση στον καύσωνα. Η μακροπρόθεσμη κίνηση που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, φυσικών πόρων και απορριμμάτων», κατέληξε ο κ. Ζερεφός.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα