Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 09:15

Πτώση Canadair στην Κάρυστο - Τα τελευταία λόγια των πιλότων: «Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο πυροσβέστης που μίλησε με τους πιλότους του Canadair πριν την μοιραία πτώση, στην Κάρυστο, μίλησε αποκλειστικά στο Open και την Ελευθερία Σπυράκη για την τελευταία επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Open, ο άνθρωπος αυτός είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία και είναι αρκετά χρόνια στην Πυροσβεστική. Τόνισε πως «δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται αυτοψία στο σημείο της πτώσης από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και τα κλιμάκια θα μείνουν για αρκετές ημέρες στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια

Προδιαγεγραμμένη τραγωδία;

Tο πανελλήνιο παρακολούθησε συγκλονισμένο την Τρίτη (25/07) τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair που επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο χειριστών του - του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη. Η συντριβή του αεροσκάφους φέρνει στην επιφάνεια την παλαιότητα του στόλου, καθώς δεν είναι λίγες οι πτώσεις ελληνικών CL-215 στο παρελθόν.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς. Το ένα του φτερό χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά και να αποσπασθεί εξάρτημα του. Το Canadair είχε απώλεια στήριξης και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του στο έδαφος.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, συχνά όμως μοιράζονται σε όλη την επικράτεια για μεγαλύτερη κάλυψη και καλύτερη προστασία.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα ατυχήματα ή δυστυχήματα με αεροπλάνα CL-215 είναι τα εξής:

  • 26.05.1977 - Ίσθμια Κορινθίας / s.n. 1042
  • 18.07.1978 - Ιωάννινα / s.n. 1050
  • 09.03.1984 - Α/Δ Ελευσίνας / s.n. 1015
  • 10.09.1992 - Κεχριές s.n. 1075
  • 22.08.1993 - Άνω Ροδινή Αχαΐας / s.n. 1064
  • 15.07.2000 - Αργαλαστή Πηλίου / s.n. 1048
  • 06.07.2006 - Νέα Μάκρη / s.n. 1112
  • 17.07.2015 - Νεάπολη Λακωνίας / s.n. 1070
  • 26.06.2016 - Δερβενοχώρια / s.n. 1111
  • 25.07.2023 - Κάρυστος
«Λύγισε» η δημοσιογράφος της ΕΡΤ που είδε μπροστά στα μάτια της τη μοιραία συντριβή

Την πτώση του μοιραίου Canadair τη στιγμή που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο, είδαν και κατέγραψαν ζωντανά τα μέλη του συνεργείου της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο σημείο για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Η δημοσιογράφος Ελένη Μπουγά μίλησε στη δημόσια τηλεόραση για τις στιγμές που έζησε, καθώς βρισκόταν στην ακριβώς απέναντι πλαγιά τη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους. Όπως είπε, λίγο πριν τη συντριβή, στην περιοχή είχαν κοπάσει οι άνεμοι και υπήρχαν μόνο λίγες, διάσπαρτες εστίες. Τότε, ο καμεραμάν «τραβούσε» πλάνα από την περιοχή.

«Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα του συνεργείου με το οποίο είμαστε μαζί από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς. Τον ηχολήπτη Κώστα Αδάμ και τον οπερατέρ, Γιώργο Αγνίδη», σημείωσε αρχικά η ρεπόρτερ.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους μας. Συγκλονιστήκαμε. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε. Ήταν μία στιγμή που με αυτοθυσία αυτά τα παλικάρια έπεφταν στην πλαγιά για να κάνουν τις ρίψεις. Ήταν αξιοθαύμαστοι», πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της πτώσης, η Ελένη Μπουγά προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Μάλιστα, λίγο αργότερα η δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη για τη συγκίνησή της, με την παρουσιάστρια της ΕΡΤ να αναφέρει ότι είναι λογική η αντίδρασή της σε ένα τόσο θλιβερό

Μητσοτάκης: Στη μνήμη των 2 πιλότων συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης

Δήλωση για την απώλεια των δύο χειριστών του Canadair που κατέπεσε ενώ έσβηνε εστία της μεγάλης φωτιάς στην Κάρυστο, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο συντονιστικό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 09:07

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΕ: Ξεκινάει η παραγωγή των νέων Canadair - Επτά νέα αεροσκάφη παίρνει η Ελλάδα, ποια τα χαρακτηριστικά τους
    ΕΕ: Ξεκινάει η παραγωγή των νέων Canadair - Επτά νέα αεροσκάφη παίρνει η Ελλάδα, ποια τα χαρακτηριστικά τους

    Τα Canadair θα ανήκουν μόνιμο ευρωπαϊκό στόλο δασοπυρόσβεση και θα σταθμεύουν σε έξι διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - Νυχτερινές επιχειρήσεις και αύξηση χωρητικότητας νερού

    Την έναρξη της παραγωγής των 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair DHC 515 που θα συγκροτήσουν τον μόνιμο ευρωπαϊκό στόλο δασοπυρόσβεσης (rescEU) γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αεροσκάφη θα σταθμεύουν μόνιμα σε Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

    Η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά επτά νέα DHC 515, πέντε από τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά CL-215 του εθνικού στόλου και δύο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Εκτιμάται ότι τα επτά νέα Canadair θα κοστίσουν συνολικά πάνω από 400 εκατ. ευρώ, με τους περισσότερους πόρους να προέρχονται από το πρόγραμμα «Αιγίς», ενώ μέρος των δαπανών θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του 2027.

    Νυχτερινές επιχειρήσεις και αύξηση χωρητικότητας νερού

    Το νέο DHC 515, που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του υφιστάμενου CL-415, θα έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι επτά τόνους νερού, αύξηση 15% σε σχέση με τον προκάτοχό του. Επιπλέον, το DHC 515 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανεφοδιάζεται ταχύτερα -σε 12 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία- και κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε ταραγμένη θάλασσα με κύματα μέχρι δύο μέτρα και ισχυρούς ανέμους.

    Υπενθυμίζεται ότι, στην Ελλάδα, το σχέδιο προμήθειας των DHC 515 επικυρώθηκε από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2024 και η τελική συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, παρουσία του Καναδού ομολόγου του Τζάστιν Τριντό. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις χώρες που προχώρησαν στην κύρωση της σχετικής σύμβασης.

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις Περιφέρειες σήμερα, Παρασκευή - Β. Κικίλιας: «Μέγιστη δυνατή προσοχή το δύσκολο τριήμερο που έρχεται»

    Δύσκολες καιρικές συνθήκες, που αυξάνουν το ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιών, θα επικρατήσουν στη χώρα το επόμενο τριήμερο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

    - Περιφέρεια Αττικής

    - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

    - Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

    - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

    «Σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε προ ολίγου, για το επόμενο τριήμερο θα έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες και θα επικρατήσουν μελτέμια. Συγκεκριμένα, στην Αττικοβοιωτία, στην Εύβοια, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στα νησιά του Βόρειου, Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου θα επικρατήσουν μελτέμια της τάξης των 6 και 7 μποφόρ, σταδιακά από αύριο Παρασκευή, Σάββατο και θα ενισχυθούν περαιτέρω την Κυριακή. Ακολουθεί η συνεδρίαση του συντονιστικού, έτσι ώστε να ενημερώσουμε όλους τους συναρμόδιους φορείς. Εφιστώ την προσοχή όλων και ζητώ από τους συμπολίτες μας τη μέγιστη δυνατή προσοχή, γιατί κανένα λάθος δεν επιτρέπεται», δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

    Πηγή: protothema.gr

  • Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί
    Βραζιλία: Από πάγο στα φτερά προκλήθηκε η πτώση του αεροπλάνου με τους 61 νεκρούς; - Βρέθηκε το μαύρο κουτί

    Η Voepass αναθεώρησε τον αριθμό των θυμάτων - Υπήρχε προειδοποίηση για παγοποίηση αλλά ήταν στα αποδεκτά όρια, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας

    Απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης και συντριβής του αεροπλάνου ATR-72 της Voepass από την οποία έχασαν τη ζωή τους 61 άτομα - σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας - αναζητούν οι αρχές της Βραζιλίας καθώς έχει εντοπιστεί και το μαύρο κουτί.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightRadar24, για την περιοχή στην οποία πετούσε το δικινητήριο αεροπλάνο με τους 57 επιβάτες και το 4μελες πλήρωμα, είχε εκδοθεί προειδοποίηση για «σοβαρή πιθανότητα πάγου» σε υψόμετρο ανάμεσα στα 12.000 και τα 21.000 πόδια προσθέτοντας ότι το αεροπλάνο βρισκόταν στα 17.000 πόδια λίγο πριν τη συντριβή του.

    Η προειδοποίηση αυτή, όπως εξηγεί σε άρθρο του το Sky News, αφορά σταγονίδια νερού που παγώνουν και συγκεντρώνονται στα φτερά και τους έλικες με αποτέλεσμα να προκαλέσουν προβλήματα στην απόδοση του αεροπλάνου μειώνοντας την ώθηση ή/και την άνωση και αυξάνοντας την τριβή.

    Από την πλευρά του ο διεθυντής αεροπορικών υπηρεσιών της Voepass δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν και υπήρχαν προγνώσεις για πάγο, ήταν στα αποδεκτά πλαίσια για αυτόν τον τύπο αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με τον επκεφαλής της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας, το αεροσκάφος που κατέπεσε «είναι πιστοποιημένο σε αρκετές χώρες για να πετάει σε συνθήκες παγοποίησης, σε αρκετές από τις οποίες η επίπτωση της παγοποίησης είναι πιο σοβαρή».

    Το δικινητήριο ATR-72 εκτελούσε πτήση από το Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά με προορισμό το αεροδρόμιο Γκουαρούλος στο Σάο Πάολο.

    Το τελευταίο σήμα που ελήφθη από το αεροσκάφος, ήταν περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 δευτερολέπτων της πτήσης, ο αναμεταδότης του μετέδιδε την κατακόρυφη πορεία προς το έδαφος, καθώς έχανε ύψος από 8.000 μέχρι 24.000 πόδια το λεπτό.

    Σημειώνεται πως το αεροπλάνο έπεσε στην αυλή ενός σπιτιού αλλά δεν τραυματίστηκαν κάτοικοι από τν πτώση. Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές στην κατοικημένη περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης στη γειτονική Valinhos.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Από την 117 ΠΜ το Canadair που χτύπησε σε δέντρο στη Ναύπακτο - Καθηλώθηκε για επισκευές
    Από την 117 ΠΜ το Canadair που χτύπησε σε δέντρο στη Ναύπακτο - Καθηλώθηκε για επισκευές

    Άγιο είχε το πλήρωμα του Canadair CL - 215 που ενώ επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Ναυπάκτου το απόγευμα της Τρίτης, προσέκρουσε σε δέντρο στη διάρκεια ρίψης νερού.

    Το αεροσκάφος ανήκει στη δύναμη των εναέριων μέσων που επιχειρούν από την 117 ΠΜ της Ανδραβίδας και κατάφερε να επιστρέψει έστω και "πληγωμένο", στη βάση του.

    Το Canadair καθηλώθηκε για επισκευές ώστε να είναι και πάλι αξιόπλοο για να επιχειρήσει και πάλι όπου υπάρξει ανάγκη.

    Πηγή φωτογραφίας: Facebook/Giannis le

    canadair 2

  • Φωτιά στη Ναύπακτο: Canadair «ξύνει» την κορυφή πεύκου - Βίντεο που κόβει την ανάσα
    Φωτιά στη Ναύπακτο: Canadair «ξύνει» την κορυφή πεύκου - Βίντεο που κόβει την ανάσα

    Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε την Τρίτη (25/06) σε δασική έκταση στον Πλατανίτη Ναυπακτίας βλέπει το φως της δημοσιότητας.

    Ειδικότερα, κάτοικος της περιοχής κατέγραψε ρίψη νερού από Canadair, που κόβει την ανάσα, καθώς το αεροσκάφος πετά εξαιρετικά χαμηλά και με επιδέξιους ελιγμούς πετυχαίνει τον στόχο του.

    Έτσι στην προσπάθειά του να ρίξει νερό από όσο το δυνατόν πιο κοντινή απόσταση, το Canadair διακρίνεται να «ξύνει» την κορυφή ενός πεύκου.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Συνάντηση Μητσοτάκη - Τριντό: «Σφράγισαν» την αγορά των επτά Canadair
    Συνάντηση Μητσοτάκη - Τριντό: «Σφράγισαν» την αγορά των επτά Canadair

    H υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα επικυρώθηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Η συνάντηση κύλησε καλό κλίμα όπου επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση των δύο ηγετών για την ενίσχυση περαιτέρω των σχέσεων των δύο χωρών με έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία.

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης.

    Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμα στη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον Καναδά, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Συζητήθηκε επίσης η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ανάγκη συντονισμού, ετοιμότητας και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και των μεγα-πυρκαγιών.

    Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της διαδυνδεσιμότητας.

    Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό. Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών οι δύο Πρωθυπουργοί παρέστησαν στην υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης επτά νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τύπου DHC-515.

    Τζαστίν Τριντό: Η φιλία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας είναι πολύ βαθιά

    Καλοσωρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε πως είναι μεγάλη χαρά για τον ίδιο να «καλωσορίζω τον φίλο μου, Κυριάκο, στον Καναδά. Έχουν παρέλθει 41 χρόνια από τότε που Έλληνας Πρωθυπουργός ήρθε στον Καναδά και οφείλεται στη φιλία του πατέρα μου με τον τότε Πρωθυπουργό Παπανδρέου που αυτό συνέβη την πρώτη φορά».

    «Συνεπώς, αυτή τη φορά χαίρομαι που η δική μας φιλία σας έφερε εδώ σήμερα. Αλλά η φιλία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας είναι πολύ βαθιά. Μία από τις πλέον υπερήφανες και επιτυχημένες κοινότητες της ελληνικής διασποράς είναι εδώ, στον Καναδά. Έχουμε βαθείς και αναπτυσσόμενους δεσμούς», είπε και συνέχισε:

    «Οι προκλήσεις στον κόσμο απαιτούν φίλους με κοινές αρχές και προοπτικές που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή είτε πρόκειται για μία από τις πραγματικές προκλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και αλλού, είτε πρόκειται για το πώς θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επενδύσεις, ακόμη και μέχρι τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δασικές πυρκαγιές με καλή συνεργασία. Έχουμε πολλά να κάνουμε, πολλά ακόμη να κάνουμε, αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενος που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη εδώ. Χαίρομαι για την παρουσία σου εδώ, Κυριάκο», κατέληξε ο κ. Τριντό.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τονίζουμε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας

    «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στον Καναδά, μετά από 41 χρόνια», είπε με την σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

    «Είναι πραγματική τιμή για μένα να επισκέπτομαι τον Καναδά και να περνάω αυτή την πολύ, πολύ σημαντική ημέρα μαζί με τον καλό μου φίλο, τον Πρωθυπουργό Trudeau, αλλά και να συναναστρέφομαι μία από τις πιο δυναμικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, την ελληνοκαναδική κοινότητα. Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας».

    «Βέβαια, όμως, είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό των διμερών μας σχέσεων, να τονίσουμε τις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας σε περιόδους σημαντικών παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων. Η Ελλάδα και ο Καναδάς στέκονται δίπλα-δίπλα, υπερασπιζόμενοι τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Και βέβαια, θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και για τους οικονομικούς μας δεσμούς».

    «Είναι μια ευκαιρία για εμένα να επισημάνω στην καναδική επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Επίσης, θα είναι μια ευκαιρία να υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες που θα εδραιώσουν τη συνεργασία μας όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα -και υπάρχουν πολλές άλλες που περιμένουν- που θα προμηθευτεί τα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, και θα είμαστε σε θέση να επικυρώσουμε και να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία σε λίγο.

    «Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά να συζητήσουμε σε μια επίσκεψη που έχει και πολιτική αλλά και συναισθηματική διάσταση για εμένα. Και μάλιστα, πρέπει να πω ότι βρήκα μια φωτογραφία σας το 1983, με τον πατέρα σας, όταν επισκεφτήκατε την Ακρόπολη. Ήσασταν πολύ νέος τότε, αλλά 41 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που μπορώ να περάσω αυτή τη σημαντική ημέρα εδώ μαζί σας και με την ελληνική κοινότητα».

    Τριντό: Εντυπωσιακή η αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

    «Αλλά πρέπει να πω ότι ο Πρωθυπουργός είναι μετριόφρων», απάντησε ο κ. Τριντό, τονίζοντας ότι «η αλλαγή στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερο από αλλαγή- είναι εντυπωσιακή»

    «Αυτό που έχετε καταφέρει να επιτύχετε όσον αφορά την οικονομική ισχύ της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικό και είμαστε ευτυχείς που συνεχίζουμε να έχουμε ρόλο στην απίστευτη ανάπτυξη που βιώνετε», σημείωσε.

    Πηγή: cnn.gr Φωτογραφια: (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

  • Η ατζέντα και τα ραντεβού Μητσοτάκη στον Καναδά: Το τετ α τετ με Τριντό και τα Canadair
    Η ατζέντα και τα ραντεβού Μητσοτάκη στον Καναδά: Το τετ α τετ με Τριντό και τα Canadair

    Με μία ευρεία ατζέντα πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο επίσημη επίσκεψη στον Καναδά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό. Η επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων (όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως πρόκειται να «κλειδώσει» και η συμφωνία για την απόκτηση επτά πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair.

    Από την κυβερνητική πλευρά γίνεται λόγος για μια ιστορική επίσκεψη, καθώς τελευταία φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε επισήμως τον Καναδά ήταν το 1983. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει «ανεξήγητο» το κενό των 41 ετών από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά, «δεδομένων των ισχυρών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών

    Ο πρωθυπουργός θα έχει στον Καναδά και σειρά επαφών με έντονο οικονομικό άρωμα. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada στο Τορόντο, όπου θα μιλήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

    Ουσιαστικά θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν συνιστά πλέον μια «χαμένη υπόθεση» και ότι η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου. Πρόκειται να συναντηθεί δε με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων κ.α.

    Να επισημανθεί εδώ πως ο Καναδάς είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις. Με έμφαση να δίνεται μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

    Τι θα προβλέπει η συμφωνία για τα Canadair

    Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων Canadair, με το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων από την καναδική De Havilland να ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία θα προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα. Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα είχε κομβικό ρόλο στις συζητήσεις της Ε.Ε και των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών με την κυβέρνηση του Καναδά και την κατασκευάστρια εταιρεία (ήδη από το 2021) για την συνολική προμήθεια 24 Canadair σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Οι επαφές με την ομογένεια

    Σε 350.000 ανέρχονται οι ομογενείς που κατοικούν στον Καναδά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού θα δοθεί έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό θα δώσουν το παρών στη δοξολογία και στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μόντρεαλ. Από κοινού θα εμφανιστούν και σε μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που οργανώνεται στο Μόντρεαλ.

    Να σημειωθεί ακόμα πως μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μέτρο της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.

    Χθες εξάλλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πρόκειται να κάνει στον Καναδά σημειώνοντας πως «είναι μία ευκαιρία να θυμίσουμε και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι κατοικούν στον Καναδά και που έχουν δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στην πατρίδα μας, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Και να τους ζητήσουμε να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία και με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες». Και με αφορμή την παρουσίαση των πρώτων ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικοί εκπρόσωποι της ομογένειας και από τον Καναδά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Αυστραλία και από την Ευρώπη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Οι χειρισμοί του πιλότου πριν εκτιναχθεί - Τι εξετάζεται
    Πτώση F-16 στη Χαλκιδική: Οι χειρισμοί του πιλότου πριν εκτιναχθεί - Τι εξετάζεται

    Κλειδί για να βρεθεί η αιτία της πτώσης του αεροσκάφους F-16 Block 52+ στη θαλάσσια περιοχή Ψαθουρα, είναι μαρτυρία του 29χρονου υποσμηναγού που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο 251 Γενικο Νοσοκομείο Αεροπορίας και θα παραμείνει και σήμερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Αδαμαντία Λιόλιου στο κεντρικό δελτιο ειδήσεων του OPEN, υπήρξε δυσλειτουργία στον κινητήρα , κάτι που ο χειριστής ανέφερε διά ασυρμάτου πριν την πτώση.

    Οι κινήσεις του πιλότου πριν εγκαταλείψει το F-16

    Ο χειριστής αφού εξάντλησε τις προσπάθειες επανεκκίνησης του κινητήρα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος που κατασκευάζει η εταιρεία McDonell Douglas.

    Η ρουκέτα εκτίναξης τον οδηγεί σε περίπου 300 πόδια πάνω από το αεροσκάφος. Τράβηξε τις χειρολαβές και σε 3 δευτερόλεπτα αποχωρίστηκε η καλύπτρα, έφυγε το κάθισμα και άνοιξε ο θόλος του αλεξίπτωτου. Η επιτάχυνση της βαρύτητας στιγμιαία έφτασε τα 25 g και γι αυτό το λόγο αποκλείεται να έχασε τις αισθήσεις του για λίγο. Το κάθισμα φερει το Emergency Lacator beacon ενώ ο χειριστής πάνω του φέρει το Personal Locator Βeacon το οποίο στέλνει σήμα στο δορυφόρο για τις συντεταγμένες.

    Συγκλονίζει ο καπετάνιος που συμμετείχε στις έρευνες

    Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Νομικός, καπετάνιος του πλοίου που συμμετείχε στις έρευνες τόνισε μιλώντας στο OPEN: «Ξέραμε ότι μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει τις αισθήσεις του, ξέραμε ότι είναι μέσα στη θάλασσα και θέλαμε δύο ώρες για να φτάσουμε οπότε αυτός θα ήταν μέσα στο νερό όλη αυτή την ώρα και με τα μποφόρ και το κύμα που είχε θα ήταν δύσκολο».

    Σημειώνεται πως το γύρο του διαδικτύου κάνει και βίντεο που δείχνει τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου.

    Τι λέει ο αντιπτέραρχος Ιατρίδης

    Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του f-16 μίλησε στο OPEN ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης ο οποίος το 1984 εγκατέλειψε το αεροσκάφος του που είχε τυλιχτεί στις φλόγες πέφτοντας με αλεξίπτωτο στη θάλασσα

    «Αφού τέλειωσαν οι ελιγμοί όπως ανέφερε ο χείριστης έγινε η κράτηση του κινητήρα. Η Επιτροπή Διεύρυνσης θα τα εξετάσει να βρεθεί αίτια κράτησης κινητήρα – έσβησε ο κινητήρας- και θα ενημερωθούν χείριστες, τεχνικοί και εταιρία», είπε.

    Πριν από την πτώση το F16 συμμετείχε σε άσκηση αερομαχίας που απαιτούνται οριακές ταχύτητες. Η Επιτροπή Διερεύνησης έχει συσταθεί με εντολή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχου, Δημοσθένη Γρηγοριάδη, θα συλλέξει όλα τα δεδομένα και από τα καταγραφικά των υπόλοιπων 3 μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην άσκηση.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα επτά νέα αεροσκάφη που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά
    Canadair: Τι προβλέπει η συμφωνία για τα επτά νέα αεροσκάφη που θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά

    Πέραν της αγοράς των επτά νέων Canadair, η Ελλάδα έστειλε επίσημη πρόσκληση στην κατασκευάστρια εταιρεία για να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415

    To «πράσινο φως» αναμένεται να λάβει σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για την προμήθεια των επτά νέων Canadair τελευταίας γενιάς, τύπου DCH-515, συνολικού κόστους περίπου 360 εκατ. ευρώ.
    Τα πέντε από τα αεροσκάφη αυτά θα αποκτηθούν μέσω του προγράμματος «Αιγίς» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και τα δύο μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης rescEU του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
    Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Καναδά και την εταιρεία De Havilland Canada (DHC) την προμήθεια 24 Canadair τελευταίας γενιάς.
    Τα περισσότερα εξ αυτών θα πάνε στην Ελλάδα και την Ισπανία - από επτά έκαστη - η Γαλλία θα προμηθευτεί τέσσερα ενώ Ιταλία, Πορτογαλία και Κροατία θα αγοράσουν από δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων Canadair αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2030.
    Ειδικά για την Ελλάδα η τελική συμφωνία, εφόσον κυρωθεί από τη Βουλή, θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, πέραν της αγοράς των επτά νέων Canadair, έστειλε επίσημη πρόσκληση στην κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών CL-415 της χώρας, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

    Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής για την αγορά των Canadair ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η προμήθεια των Canadair είναι μια παρακαταθήκη για το Πυροσβεστικό Σώμα, για τους συμπολίτες μας, για τη χώρα και για τις επόμενες γενιές, και έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ φιλόδοξο, πολύ-πολύ μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αξίας 2,1 δισ. ευρώ. Για το οποίο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει και με τον τρόπο με τον οποίον προχωρούμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου θα έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του».
    Η προμήθεια των νέων Canadair και η διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση του στόλου των CL-415 είναι μέρος των δράσεων του εξοπλιστικού προγράμματος «Αιγίς», στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1.000 πυροσβεστικά οχήματα.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο