Σε 135.000 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση του «καθαρού» δάσους που έγινε στάχτη στη Ρόδο από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο νησί τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με υπολογισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα να επισημαίνει πως απαιτούνται άμεσα προσεγμένες δράσεις για τη θωράκιση των πληγεισών περιοχών ενόψει των επερχόμενων βροχοπτώσεων.
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του την Δευτέρα (31/7) από τις πυρόπληκτες περιοχές, σημειώνει πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τις περιοχές από το φαινόμενο της «ερημοποίησης» στο μέλλον ενώ, σύμφωνα με την εμπειρία, η αναγέννηση του δάσους αναμένεται σε ορίζοντα πενταετίας.
«Είναι μία πολύ μεγάλη καταστροφή για τη Ρόδο σε μία κομβική περιοχή που γειτνιάζει με τη Νότια Ρόδο όπου εκεί απουσιάζει το δάσος και έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα ερημοποίησης και η μεγάλη αγωνία είναι να μην προελάσει αυτή η ερημοποίηση στα Βόρεια-αν και πιστεύω ότι το δάσος έχει την δυνατότητα από μόνο του να αναγεννηθεί, βέβαια με τη βοήθεια τη δικιά μας-όπου χρειάζεται» σημείωσε.
Στο μεταξύ, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών πρέπει να τεθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στη χλωρίδα και την πανίδα, στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά νερά.
Σε αυτή τη βάση επισημαίνει πως «πρέπει να γίνει ένα σύνολο δράσεων έτσι ώστε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις απ' όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν θα αργήσουν, επίκεινται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
«Γιατί οι καμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και στις κατολισθήσεις και στη διάβρωση και στην ερημοποίηση και στα πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεπώς, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις συνοδές -όπως λέμε-καταστροφές που συνοδεύουν μία δασική πυρκαγιά, και αυτά παρά το γεγονός ότι στο δάσος πρέπει να κάνουμε αργές κινήσεις γιατί πρέπει να δούμε πως μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος και μετά να υποβοηθήσουμε» εξήγησε.
Ερωτώμενος πότε θα αναγεννηθούν από τη στάχτη τους οι καμένες περιοχές ο κ. Λέκκας διευκρίνισε πως αυτό δεν θα γίνει σύντομα «θα πρέπει να περάσουν ίσως και μερικά χρόνια».
«Η εικόνα που έχω πάντως από τις δασικές περιοχές είναι ότι σε μία πενταετία το δάσος θα μπορέσει να πάρει τα πάνω του με μία προσεκτική υποβοήθηση δικιά μας ή όπου μπορέσει να αναγεννηθεί το ίδιο, διαφορετικά η περιοχή θα καταλήξει μία περιοχή ερημοποιημένη, η οποία δεν θα είναι η εικόνα μιας ερήμου αλλά μία περιοχή που δεν έχει τα φυσικά χαρακτηριστικά και τους φυσικούς πόρους να αναγεννηθεί από μόνη της και να υποστηρίξει την πανίδα και τη χλωρίδα. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή οι παρεμβάσεις που θα γίνουν καθώς πρέπει να έχουμε υπομονή στις πιο πολλές και στις άλλες βέβαια πρέπει να δράσουμε άμεσα» τόνισε.