Ελλάδα

Φοιτητές σε Πιερρακάκη: Μετεγγραφές τον Σεπτέμβρη για να μην χάνουμε χρόνο σπουδών – Τι αναφέρουν

Φοιτητές σε Πιερρακάκη: Μετεγγραφές τον Σεπτέμβρη για να μην χάνουμε χρόνο σπουδών – Τι αναφέρουν

Την έναρξη της διαδικασίας των μετεγγραφών από το Σεπτέμβριο ζητούν οι φοιτητές που εισήχθησαν τον Ιούλιο στα πανεπιστήμια καθώς χάνουν πολύτιμο χρόνο σπουδών. Οι πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφής κάθε χρόνο πρέπει να περιμένουν έως και τον Νοέμβριο ή και παραπάνω έως ότου ενημερωθούν εάν τελικά πήραν την πολυπόθητη μετεγγραφή χάνοντας έτσι πολύτιμους μήνες σπουδών.

Πέρυσι για παράδειγμα οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές έγιναν στο διάστημα από 5 έως 14 Οκτωβρίου και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο τέλος του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή όμως τα μαθήματα στα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει και οι υπόλοιποι πρωτοετείς συμφοιτητές τους είχαν προχωρήσει σε μαθήματα, εργαστήρια κλπ. Με δεδομένο όμως ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο και όχι τέλος Αυγούστου όπως γινόταν κατά το παρελθόν, οι νέοι φοιτητές ζητούν φέτος από τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη να προχωρήσει γρήγορα τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τον υπουργό στον οποίο πρότειναν: Την άμεση έναρξη υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα, όπου φοιτητές κατά τη διάρκεια εξέτασης του αιτήματός τους, αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη ροή του εκπαιδευτικού προγράμματος, με αποτέλεσμα είτε να χάνουν για παράδειγμα, προαπαιτούμενα εργαστήρια για την τελική εξέταση, είτε να υστερούν σε ώρες διδασκαλίας, συγκριτικά με τους συμφοιτητές τους

Στέγη και ασφάλεια στα πανεπιστήμια

Οι φοιτητές της ΔΑΠ πάντως όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους «μεταφέραμε στον Υπουργό, προβληματισμούς των συμφοιτητών μας, για θέματα που απασχολούν την φοιτητική κοινότητα και αφορούν την καθημερινότητά τους. Στέγαση, χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, αλλά και η διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τόσο σε επίπεδο πρακτικής άσκησης, όσο και μετά το πέρας των σπουδών, είναι μόνο ορισμένα εξ αυτών»

Οι φοιτητές έκαναν ειδική αναφορά όπως οι ίδιοι τονίζουν «και στο ζήτημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων ευρύτερα, το οποίο έχει απασχολήσει και απασχολεί έντονα, το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας. Για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε στην κατάθεση προτάσεων σχετικά με την ελεγχόμενη είσοδο στα ελληνικά ΑΕΙ, τη χρήση κάρτας εισόδου, τον φωτισμό, όπου αυτός θεωρείται αναγκαίος, αλλά και την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους και σε απομονωμένα σημεία των campus. Σκοπός να καταπολεμηθούν παραβατικές συμπεριφορές, με τις οποίες φοιτητές και ακαδημαϊκοί, έχουν έρθει αντιμέτωποι στο παρελθόν, αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα εισόδου εξωπανεπιστημιακών. Ωστόσο, στο ίδιο πλαίσιο κατατάσσεται και η ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, για τις οποίες προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας και αντισεισμικότητας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό εξ ολοκλήρου, το αίσθημα ασφάλειας σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα