Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 17:33

Στους δρόμους τα καμουφλαρισμένα περιπολικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του 15Αυγουστου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Στους δρόμους και όλα τα καμουφλαρισμένα περιπολικά…

Η αστυνομία παίρνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη κίνηση που αναμένεται για τον εορτασμό του 15 Αυγούστου.

Με επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών, ανατίθεται ενισχυμένος αστυνομικός έλεγχος, κυρίως σε περιοχές που παρατηρείται συχνότητα τροχαίων.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων θα γίνει με συστηματικό τρόπο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον έλεγχο της μέθης και της ταχύτητας. Περιπολικά, μοτοσικλέτες και καμουφλαρισμένα οχήματα θα βρίσκονται στους δρόμους, ενώ περιπολίες θα γίνονται και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στόχος είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της αποτρεπτικής δράσης, αλλά και η ευαισθητοποίηση των οδηγών. Θα γίνονται έλεγχοι για τη βεβαίωση παραβάσεων που συνδέονται με την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, όπως η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι αστυνομικοί θα είναι παρόντες σε κρίσιμα σημεία, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με άλλους φορείς για την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Τα μέτρα θα είναι αυξημένα στις εισόδους και τις εξόδους των μεγάλων πόλεων, καθώς και στους χώρους όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Σημειώστε πως τα περιπολικά με τους ουδέτερους χρωματισμούς «πολιτικά χρώματα» διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό, όπως καταγραφικό πινακίδας με απευθείας σύνδεση με το κέντρο, ενώ πολλά από αυτά διαθέτουν και κινούμενα ραντάρ καταγραφής ταχύτητας

Πηγή: newsauto.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 14:38

Σχετικά Άρθρα

  • «Καμπανάκι» από την ΕΛΑΣ: Προσοχή στις απάτες μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων
    «Καμπανάκι» από την ΕΛΑΣ: Προσοχή στις απάτες μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων

    Με ποιους τρόπους εκδηλώνονται οι απάτες σύμφωνα με την Αστυνομία

    Την προσοχή των πολιτών εφιστά η ΕΛΑΣ, καθώς τις τελευταίες ημέρες, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, παρατηρείται αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων (Vishing).
    Οι απάτες αυτές, όπως επισημαίνεται από την Αστυνομία εκδηλώνονται με τους εξής τρόπους:
    - Τηλεφωνικές κλήσεις από ελληνικούς, κυρίως, αριθμούς, όπου αναπαράγεται ηχογραφημένο μήνυμα, συνήθως στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προέρχεται δήθεν από αστυνομικές αρχές (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) και αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, με απώτερο σκοπό την οικονομική εξαπάτηση.
    - Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.α, όπου με διάφορα προσχήματα, όπως η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή η καταβολή σχετικού επιδόματος (πχ Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)]. Η ΕΛΑΣ συστήνει στους πολίτες:
    - Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.

    - Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.
    - Να μην ακολουθούν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Θεσσαλονίκη: Ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε οικογένεια στη Θέρμη είχε συνήθειο να πίνει και να οδηγεί
    Θεσσαλονίκη: Ο 46χρονος οδηγός που παρέσυρε οικογένεια στη Θέρμη είχε συνήθειο να πίνει και να οδηγεί

    «Από το ιστορικό του οδηγού προέκυψαν και παλαιότερες παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος» αναφέρει —μεταξύ άλλων— στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ.

    Παλαιότερες παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ιστορικό του 46χρονου οδηγού που παρέσυρε με το ΙΧ του ανδρόγυνο και το 2 ετών παιδί τους, στις 11 Σεπτεμβρίου στη Θέρμη.

    Η 34χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης, δυστυχώς εχθές έχασε το μωρό της. Τόσο η ίδια, όσο και ο 37χρονος σύζυγός της νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» σε κρίσιμη κατάσταση. Ευτυχώς το δίχρονο αγοράκι τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

    Ο εισαγγελέας άσκησε στον 46χρονο, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης κατά τη διάρκεια του τροχαίου, ποινική δίωξη για κακούργημα. Συγκεκριμένα, η δίωξη ασκήθηκε για επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους από άτομο που οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος με αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη δύο ατόμων (κακούργημα), σωματική βλάβη από αμέλεια, κατά συρροή.

    Ιστορικό παραβάσεων

    Εχθές η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το τροχαίο αποκαλύπτοντας πως ο 46χρονος έχει ιστορικό στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μάλιστα του είχαν επιβληθεί και διοικητικά πρόστιμα.

    Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

    Σχετικά με τροχαίο που συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει ότι, η υπηρεσία Τροχαίας που επιλήφθηκε ενήργησε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και επέβαλε στον παραβάτη οδηγό τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

    Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οπότε πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβλήθηκαν και οι ανάλογες –σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.– διοικητικές κυρώσεις.

    Περαιτέρω, από το ιστορικό του οδηγού προέκυψαν και παλαιότερες παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, για το σύνολο των οποίων είχαν επιβληθεί τα ανάλογα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Η Ελληνική Αστυνομία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση τροχαίων παραβάσεων, με έμφαση στις περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Έχοντας εντείνει τους ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο και αυξήσει τη βεβαίωση παραβάσεων, επιβάλλει απαρέγκλιτα τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις στους παραβάτες. Η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και οι ενέργειες της Τροχαίας στοχεύουν στην πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της ζωής όλων των πολιτών.

    Το χρονικό του ατυχήματος

    Το τροχαίο σημειώθηκε στην ανατολική Θεσσαλονίκη όταν η οικογένεια βρισκόταν στο δρόμο που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Περαία.

    Ο 46χρονος οδηγός, ο οποίος ήταν σε κατάσταση μέθης, έχασε τον έλεγχο και χτύπησε στο σημείο που βρίσκονταν οι τρεις τους. Το αυτοκίνητο συνέχισε την ανεξέλεγκτη πορεία του, πέφτοντας πάνω σε φράχτη σπιτιού και μπήκε μέσα στο χωράφι.

    Ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ αποκαλύφθηκε πως είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του, πριν και μετά το τροχαίο. Στο πρώτο τηλεφώνημα της είπε ότι βρίσκεται σε μια παραλία και στο δεύτερο ότι «παρέσυρε τρία άτομα».

    Πηγή: in.gr

  • Αποκάλυψη: Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τον συνεργό στην δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου
     Αποκάλυψη: Νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τον συνεργό στην δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου

    Στο μικροσκόπιο κι η επιδρομή μπράβων σε εταιρεία σκαφών στην Βάρκιζα που κατευθύνθηκε από μέλος της «μαφίας της Μυκόνου»

    Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου στις αρχές Ιουλίου στο Ψυχικό. Με την ΕΛΑΣ να εξετάζει -όπως αποκαλύπτει το in– τον ρόλο ενός 41χρονου Έλληνα που εργαζόταν στην προσωπική φρουρά επιχειρηματιών ως πιθανού συνεργού στην εν λόγω ανθρωποκτονία.

    Ο 41χρονος τα ίχνη του οποίου φαίνεται να έχουν χαθεί, είχε πολυετή γνωριμία με άτομα από το προσωπικό περιβάλλον τού ήδη συλληφθέντα 44χρονου ποινικού που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Ο τελευταίος, πάντως, αρνείται κάθε εμπλοκή με την εν λόγω εγκληματική επίθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 41χρονος είχε γνωρίσει κι ο ίδιος επιχειρηματίες που έχουν δραστηριοποιηθεί στη Μύκονο κι ένας από αυτούς θεωρείται ως βασικός ύποπτος για την ηθική αυτουργία στην δολοφονία του τοπογράφου.

    Νέα στοιχεία «καρφώνουν» τη μαφία της Μυκόνου

    Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται να διαθέτει πληροφορίες, μαρτυρίες αλλά και οπτικό υλικό από την επιδρομή μπράβων σε εταιρεία κατασκευής σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Βάρκιζας στις αρχές του 2024 που επιχειρείται να συσχετισθεί με την δράση μελών της «μαφίας της Μυκόνου».

    Όπως αναδεικνύεται από αυτό το οπτικό υλικό οργανωτής της εφόδου ήταν ιδιώτης από την Μύκονο που θεωρείται ένας εκ των υπόπτων για την εντολή δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου.

    Ως αφορμή της εν λόγω επίθεσης και των απειλών των μπράβων εμφανίζεται «καθυστέρηση» της εν λόγω εταιρείας στην κατασκευή σκάφους! Αξιοσημείωτο είναι ότι σε βίντεο καταγράφεται κι η…άμεση πληρωμή των μπράβων (σσ από τα νότια προάστια) έξω από το γραφεία της εν λόγω εταιρείας από έναν από τους οργανωτές της επίθεσης.

    Με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να συνθέτουν το παζλ της εγκληματικής επίθεσης στον τοπογράφο και των συμφερόντων που υποκρύπτονται.

    Κι όλα αυτά στην συνέχεια των νεότερων συνδυαστικών στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. Κι από τα οποία διαπιστώνεται ότι μέλη της μαφίας της Μυκόνου ήταν τελικώς εκείνα που είχαν συναντήσει ή παρασύρει την περίοδο 2018 -2020 σε ραντεβού ιδιώτες που λίγη ώρα αργότερα έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων.

    Πηγή: in.gr

  • «Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι μπάτσος» - Η απάντηση της ΕΛΑΣ μέσα από ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων
    «Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι είναι μπάτσος» - Η απάντηση της ΕΛΑΣ μέσα από ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων

    Μετά από τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα γύρω από την Ελληνική Αστυνομία, με τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά να ξεσηκώνουν πολιτική θύελλα, η ΕΛ.ΑΣ μέσα από ένα σύντομο βίντεο, θέλησε να δώσει τη δική της απάντηση. Συγκέντρωσε και παρέθεσε περιστατικά κατά τα οποία στελέχη της αστυνομίας βρέθηκαν στο πλευρό του Έλληνα πολίτη.

    Η ανάρτηση της ΕΛ.ΑΣ:

    «Ας εξηγήσουμε λοιπόν #τι_είναι_μπάτσος», αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Αστυνομία την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο.

    Πηγή: cnn.gr

  • Προσλήψεις στην ΕΛΑΣ μόνο με απολυτήριο λυκείου - Άνοιξαν 300 θέσεις ειδικών φρουρών
    Προσλήψεις στην ΕΛΑΣ μόνο με απολυτήριο λυκείου - Άνοιξαν 300 θέσεις ειδικών φρουρών

    Μέχρι την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ. θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για τις 300 θέσεις μόνιμων Ειδικών Φρουρών (ιδιωτών ανδρών - γυναικών) στην Ελληνική Αστυνομία.

    Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη, οι Ειδικοί Φρουροί θα εκτελούν καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων και περιπολιών.

    Επίσης, θα βοηθήσουν στη στελέχωση ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών, στη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας, καθώς και στην αναζήτηση διωκομένων ή εξαφανισθέντων προσώπων.

    Οι υποψήφιοι που θα κάνουν αίτηση θα υποβληθούν σε ψυχομετρικές και αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις.

    Προσλήψεις μόνο με απολυτήριο λυκείου

    Από τον αριθμό των προκηρυσσομένων θέσεων κατά τα ανωτέρω:

    • Ποσοστό 80%, δηλαδή 240 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, (Εκκλησιαστικών, Μουσικών, Γενικών, Ενιαίων κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των απολυτηρίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ Κύκλου Σπουδών Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ Α΄ Κύκλου), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ), των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και των Σχολών ΟΑΕΔ.
    • Το υπόλοιπο ποσοστό 20%, ήτοι 60 θέσεις, θα καλυφθεί από υποψηφίους που κατέχουν α) πτυχίο Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) Β’ κύκλου ή β) απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑΛ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Στην κατηγορία αυτή, ως βάση υπολογισμού της βαθμολογίας (μοριοδότησης) του υποψήφιου λαμβάνεται ο βαθμός του πτυχίου.

    Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μόνο για μία κατηγορία (Α΄-80% ή Β΄-20%).

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος που δέχεται τα δικαιολογητικά ή άλλος Αξιωματικός, οριζόμενος για το σκοπό αυτό, χορηγεί σε κάθε υποψήφιο ένα έντυπο αίτησης συμμετοχής και την ενημέρωση – δήλωση συγκατάθεσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, που ο υποψήφιος υποχρεούται να συντάξει ιδιοχείρως παρουσία του αρμόδιου Αξιωματικού και να τα προσκομίσει με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

    Στη συνέχεια, συντάσσει εις διπλούν αποδεικτικό παραλαβής της αίτησης συμμετοχής όλων των υποψήφιων και χορηγεί το ένα στον υποψήφιο.

    Τέλος, υποβάλει, την επομένη της παραλαβής, τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, στην προϊστάμενη Διεύθυνση Αστυνομίας, με ονομαστική κατάσταση των υποψηφίων, κατά αλφαβητική σειρά, φύλο και κατηγορία συμμετοχής (Α΄-80% και Β΄-20%) στο διαγωνισμό, τηρώντας στο αρχείο της Υπηρεσίας του φωτοαντίγραφα των αιτήσεων συμμετοχής.

    Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 και ώρα 15:00 μ.μ..

    Απαραίτητα προσόντα και προϋποθέσεις

    Πρόσθετα προσόντα και προϋποθέσεις στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών αποτελούν:

    1. Η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον (Β2).
    2. Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων μέχρι την απόλυσή τους, κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, χωρίς να έχει αφαιρεθεί η αντίστοιχη ειδικότητα ή η ολοκλήρωση της αρχικώς αναληφθείσας υποχρεωτικής θητείας ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματίες οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    3. Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
    4. Ο υποψήφιος να είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
    5. Η κατοχή πτυχίου δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (εφεξής ΣΑΕΚ ήτοι πρώην ΙΕΚ) ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών» ή «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας».
    6. Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου.
    7. Η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου ή διπλώματος οποιουδήποτε Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ), ανεξαρτήτως ειδικότητας ή ισότιμου τίτλου σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

    Πηγή: cnn.gr

  • Αποκάλυψη in για Predator: Προεδρικό διάταγμα για νέο αόρατο «Μεγάλο Αδελφό»
    Αποκάλυψη in για Predator: Προεδρικό διάταγμα για νέο αόρατο «Μεγάλο Αδελφό»

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Προεδρικό Διάταγμα επιμελήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισηγήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων

    Την απόκτηση νέου συστήματος παρακολουθήσεων σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας τον δικό της νόμο του 2022 για τη διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών «spyware». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κλπ) από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

    Πρόκειται, επί της ουσίας, για ενεργοποίηση της πρόβλεψης το άρθρου 13 του νόμου 5002/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση διακήρυξε την απαγόρευση της διακίνησης τέτοιων λογισμικών αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές αρχές: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Προεδρικό Διάταγμα επιμελήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από εισηγήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων, για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της προμήθειας και της χρήσης ενός λογισμικού που προορίζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ.

    Υπενθυμίζεται πως ούτε η προμήθεια ούτε και η χρήση τέτοιων συστημάτων δημοσιοποιείται και η αγορά τους πραγματοποιείται με απόρρητα κονδύλια.

    Συγκεκριμένα, με το νόμο της παρούσας κυβέρνησης, οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία ηλεκτρονικού λογισμικού από την ΕΥΠ καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας και του υπουργού Δικαιοσύνης, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ για τη λειτουργία του από την Αντιτρομοκρατική απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που επίσης δεν δημοσιεύεται.

    Predator & Pegasus: Αυστηρές προϋποθέσεις

    Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών κλίνει προς την απόκτηση ενός νέου «αόρατου» συστήματος παρακολούθησης. Πιο σύγχρονου από τα γνωστά πλέον Pegasus και το Predator. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για λογισμικά που δεν απαιτούν την αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος για την παγίδευση του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου.

    Τέτοια συστήματα αναπτύσσονται για χρήση από ξένες υπηρεσίες. Με το «αγκάθι» να είναι πάντοτε η θεσμοθέτηση κι η τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων για να είναι νόμιμη η χρήση τους από τις κρατικές αρχές.

    Οι εν λόγω προϋποθέσεις περιγράφονται κι αυτές από το νόμο 5002/2022 της παρούσας κυβέρνησης. Στον οποίο παραπέμπει και το σχεδιαζόμενο Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα ενημερωθεί για το νέο σύστημα παρακολουθήσεων αφού ολοκληρωθεί η προμήθεια του.

    Πηγή: in.gr

  • Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Πατήσια - Άνδρας απειλούσε να σκοτώσει όποιον πλησίαζε
    Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Πατήσια - Άνδρας απειλούσε να σκοτώσει όποιον πλησίαζε

    Λήξη συναγερμού για την αστυνομική επιχείρηση που σημειώθηκε νωρίτερα στα Πατήσια, όταν άνδρας που αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα, ταμπουρώθηκε σπίτι του στην οδό Ολοφύτου και απειλούσε να αυτοκτονήσει ή να σκοτώσει όποιον αστυνομικό πλησίαζε.

    Νωρίτερα είχαν πάει αστυνομικοί από το Α.Τ. Πατησίων προκειμένου να τον πάνε για ψυχιατρική εξέταση.

    Ο άνδρας ήταν αρνητικός, δεν συνεργαζόταν και κλείστηκε στο σπίτι του.

    Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε τοποθετήσει έξω από το διαμέρισμά του, διαφημιστικές πινακίδες, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί ο ίδιος να φιλοξενεί ανήλικα παιδιά, για να πηγαίνουν οι γονείς τους διακοπές.

    Στο σημείο έσπευσε διαπραγματευτής της Αστυνομίας, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ, προκειμένου να πείσουν τον άνδρα να βγει από την οικία του.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αποκαλύψεις για την ψυχολόγο της ΕΛΑΣ: Με ψευδή της διάγνωση, πρώην σύντροφος αστυνομικού πήρε το παιδί και εξαφανίστηκε
    Αποκαλύψεις για την ψυχολόγο της ΕΛΑΣ: Με ψευδή της διάγνωση, πρώην σύντροφος αστυνομικού πήρε το παιδί και εξαφανίστηκε

    Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον σκοτεινό ρόλο της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. που ελέγχεται με την κατηγορία ότι έδινε ψευδείς γνωματεύσεις.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN και του Τώρα Μαζί, η ψυχολόγος που βρίσκεται σήμερα σε διαθεσιμότητα, είχε δώσει ψευδή γνωμάτευση στην εν διαστάσει σύζυγο, συναδέλφου της αστυνομικού, με την οποία την έβγαζε ότι «χαίρει σώας τα φρένας».

    Παρόλο που η γυναίκα είχε ελεγχθεί διεξοδικά από ειδικούς, που έκριναν ότι δεν μπορεί να έχει επαφές με το 1 έτους μωρό του ζευγαριού, η γνωμάτευση της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ. έλεγε ότι είναι απολύτως καλά και έτσι κατάφερε να βλέπει ξανά το παιδί.

    Έκανε μήνυση στον αστυνομικό και πήγε να εξαφανιστεί με το παιδί

    Μάλιστα, υπέβαλε και μήνυση για ψευδή κατά μήνυση κατά του εν διαστάσει συζύγου της, που είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη διαδικασία, να ξεκινήσει ΕΔΕ σε βάρος του.

    Την πρώτη μέρα που πήρε το μωρό εξαφανίστηκε, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Τελικά, εντοπίστηκε αργότερα σε μία πόλη της Πελοποννήσου. Έγινε άρση του απορρήτου από την οποία αποκαλύφθηκε η συμφωνία που είχε κάνει με την ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.

    Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η ψυχολόγος πριν της δώσει τη γνωμάτευση φαίνεται πως δεν την είδε καν, καθώς δεν είχε skype στο κινητό της, ενώ στην γνωμάτευση αναφερότανότι η συνεδρία έγινε μέσα από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο