Τα κοινά στοιχεία των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάουι της Χαβάης και στο Μάτι στη χώρα μας το 2018, εξήγησε ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Και οι δυο πυρκαγιές ξεκίνησαν ως δασικές φωτιές και μπήκαν μέσα στον αστικό ιστό, καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους.
«Μιλάμε για δύο καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν πάρα πολλά θύματα» δήλωσε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε πως και οι δύο προκλήθηκαν και πυροδοτήθηκαν από αυτό που ονομάζουμε αλληλεπίδραση του ανέμου με την τοπογραφία.
«Είχαμε την αλληλεπίδραση των ανέμων που έπνεαν στην περίπτωση της περιοχής της Λαχάινας στη Χαβάη με τον ορεινό όγκο ακριβώς στα ανατολικά της πόλης. Στην περιοχή της Πεντέλης είχαμε την αλληλεπίδραση των θυελλωδών δυτικών ανέμων με το βουνό. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν αυτό που ονομάζουμε καταβάτες άνεμοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ θερμοί και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι και που συνδέονται σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες τις περιοχές, με τις πλέον φονικές και πλέον καταστροφικές δασικές πυρκαγιές» σχολίασε ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Πώς λειτουργούν οι καταβάτες άνεμοι
Και όπως τόνισε στην έρευνα του Μeteo επισημαίνεται ότι και οι δύο περιοχές υπήρχε ζώνη μίξης ανάμεσα στον αστικό ιστό και στο φυσικό περιβάλλον που συνέβαλε στο να έχουμε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Μιλώντας για την ξηρασία που είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ότι το 20% Μάουι ήταν στο επίπεδο 1 με βάση το Παρατηρητήριο της Εργασίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
«Όταν έχουμε τους καταβάτες ανέμους, δηλαδή αυτοί οι οποίοι “κατρακυλούν “στην πλαγιά ενός βουνού, ανεβαίνει πάρα πολύ η θερμοκρασία, πέφτει πάρα πολύ υγρασία, οπότε αυτό ξεραίνει σχεδόν ακαριαία τη δασική καύσιμη ύλη, καθιστά πάρα πολύ εύκολη την ανάφλεξη και φυσικά ενισχύει και κάνει πολύ ακραία τη συμπεριφορά της φωτιάς», σημείωσε.
Μιλώντας για τις εικόνες αποκάλυψης που αποκαλύπτονται στη Χαβάη και στο τι μπορεί να πυροδότησε την εξάπλωση της πυρκαγιάς με τουλάχιστον 106 θανάτους και 1.300 αγνοούμενους είπε ότι η περιοχή βρισκόταν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας.
Eκρηκτική η εξάπλωση της φωτιάς
«Ο τυφώνας Ντόρα, ο οποίος πέρασε περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιότερα από τη Χαβάη, δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο» διευκρίνισε ο πυρομετεωρολόγος. «Μιλάμε περισσότερο για μία συνοπτική κατάσταση, η οποία ενίσχυσε πάρα πολύ τους ανατολικούς, βορειοανατολικούς ανέμους, οι οποίοι ούτως ή άλλως έπνεαν στην περιοχή, τους ενίσχυσε σε θυελλώδεις εντάσεις και αλληλεπιδρώντας αυτοί οι άνεμοι με την τοπογραφία οδήγησαν σε αυτή την εκρηκτική εξάπλωση και συμπεριφορά της φωτιάς» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να προβλεφθεί η εξέλιξη της φωτιά αποκάλυψε ότι η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που συμμετέχει ενεργά στην εκτίμηση της επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, είχε εκδώσει αυτή προειδοποίηση κινδύνου, που σημαίνει ότι απαγορευόταν οποιαδήποτε χρήση φωτιάς.
«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν θα έχουμε αυτούς τους πολύ θερμούς ξηρούς ανέμους, με αυτές τις θυελλώδεις εντάσεις, οι οποίες αρχίζουν να καίνε και μέσα σε αστικό ιστό, μιλάμε στην πραγματικότητα για συνθήκες πυροθύελλας» σημείωσε ο ειδικός.
Και όπως τόνισε οι ακραίες πυρκαγιές είναι δύσκολο να κατασταλούν όταν μπαίνουν μέσα στο δασικό ιστό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν για την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει μια καλύτερη προετοιμασία των Αρχών.
«Θα πρέπει να αλλάξουμε πλέον τον τρόπο που εξετάζουμε το περιβάλλον στο οποίο δρα και λειτουργεί το περιβάλλον στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Γιάνναρος καλώντας τις Αρχές να υπάρχει μια καλύτερη επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο.
Πηγή: cnn.gr