Ελλάδα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο: Εκκενώθηκαν 16 οικισμοί - Αντιπυρικές ζώνες κόντρα στον εχθρό - άνεμο

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Έβρο: Εκκενώθηκαν 16 οικισμοί - Αντιπυρικές ζώνες κόντρα στον εχθρό - άνεμο

Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Συνολικά 16 οικισμοί εκκενώθηκαν χθες με χιλιάδες κατοίκους να απομακρύνονται από τα σπίτια τους και να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον τραγικό θάνατο που βρήκαν 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς.

Πέντε εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς τη Ροδόπη και με τις πυροσβεστικές δυνάμεις αμείωτες, τους εθελοντές και τις τοπικές Αρχές να δημιουργούν πυρετωδώς αντιπυρικές ζώνες ώστε να σταματήσει η επέλεση του πύρινου μετώπου.

Παρακολουθώντας την πορεία της φωτιάς που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ' τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του 'Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον 'Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Η Εγνατία οδός που είχε κλείσει, άνοιξε στο ρεύμα από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, ενώ μπλόκα της Πυροσβεστικής έχουν στηθεί σε επαρχιακούς δρόμους.

«Ο άνεμος ο μεγάλος εχθρός»

«Ο μεγάλος εχθρός είναι ο ισχυρός άνεμος» όπως λέει ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

«Το μέτωπο είναι τεράστιο, υπάρχουν πέντε εστίες φωτιάς αν συνυπολογιστεί και εκείνη που καίει μέσα στον πυρήνα της Δαδιάς. Αλλα τέσσερα μέτωπα είναι επικίνδυνα καθώς περνάνε μέσα από τους οικισμούς της Κίρκης, του Άβαντα που εκκενώθηκε, Μαϊστρο, Μάκρης, Χιλής, Μεσημβρίας, Δικέλων οπου ζούν χιλιάδες πολίτες και φιλοξενεί τουρίστες. Οι οικισμοί είναι σε κατάσταση επιφυλακής γιατί δημιουργούνται αναζωπυρώσεις. Συνολικά 16 οικισμοί εκκενώθηκαν με τους πολίτες να μεταφέρονται στην Αλεξανδρούπολη. Ισχυροί άνεμοι δημιουργούν νέες εστίες που πηγαίνουν τη φωτιά προς την Μαρώνια προς τη Ροδόπη και προσαπθούμε να δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσει το κακό. Η μια εστία στη Μαρώνια και η άλλη στη Σαππών εκτείνονται σε μια απόσταση 15-20 χιλιομέτρων. Δημιουργούνται αντιπυρικές σε μεγάλη έκταση που καθιστά δύσκολη την ανακοπή του μετώπου», σημειώνει ο κ. Ηλίας Δαστερίδης.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαμοθράκη, οριοθετήθηκε στον Πολύγυρο

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ενώ υπό έλεγχο είναι η φωτιά και στη Σαμοθράκη σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Στον Πολύγυρο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνέδραμαν με ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα. Επί τόπου βρίσκονται και οχήματα του δήμου.

Στη φωτιά στη Σαμοθράκη λίγο μετά τις 00:30 στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι να μετακινηθούν προς το λιμένα Θερμά. Στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν τρία πυροσβεστικά οχήματα με επτά πυροσβέστες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 18 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σε δεκαοκτώ περιοχές της χώρας για σήμερα, Τετάρτη (23/8).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Κορινθιά
  • Αργολίδα
  • Έβρος
  • Ροδόπη
  • Καβάλα
  • Φθιώτιδα
  • Φωκίδα
  • Αχαΐα
  • Αρκαδία
  • Ξάνθη
  • Σκύρος
  • Μυτιλήνη
  • Λήμνος
  • Σαμοθράκη
  • Θάσο

Παράλληλα, υψηλός (κατηγορία 3) κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε αρκετές περιοχές ανά την Επικράτεια.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gov.gr.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup