Ελλάδα

Φωτιά: Εικόνες αποκάλυψης στην Πάρνηθα - Συγκλονισμένοι κάτοικοι αντίκρισαν τα καμένα σπίτια τους - Συνεχίζεται η καταστροφή στον Έβρο

Φωτιά: Εικόνες αποκάλυψης στην Πάρνηθα - Συγκλονισμένοι κάτοικοι αντίκρισαν τα καμένα σπίτια τους - Συνεχίζεται η καταστροφή στον Έβρο

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι στους οικισμούς του Μενιδίου που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από την περιοχή της Χασιάς και έφτασε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Η φωτιά έκαψε πολλά σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ τα ειδικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει ήδη την καταγραφή των ζημιών.

Ο οικισμός που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς επίσης στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, επίσης στην περιοχή του Μενιδίου.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στο OPEN ότι άκουγαν συνεχώς εκρήξεις την ώρα που πυρκαγιά έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να σβήσουν μόνοι τους τη φωτιά που πλησίαζε τις περιουσίες τους, καθώς μετά την εντολή εκκένωσης, δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Συγκλονίζουν τα λόγια κατοίκου

Ο κ. Κλεάνθης, που το 1979 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και έχτισε το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι επέστρεψε στην περιοχή και αντίκρισε την απόλυτη καταστροφή, καθώς η πυρκαγιά ισοπέδωσε το σπίτι του.

«Θέλω να έρθω σε επαφή με την πολιτεία και το κράτος να μου πουν τι να κάνω», είπε βαθιά συναισθηματικά φορτισμένος στην κάμερα του MEGA και τη ρεπόρτερ Νέτη Φίλια. «Να έρθουν να με βρουν, όχι μόνο τα κανάλια. Ήρθαν, έκαναν καταγραφή και το έβγαλαν κόκκινο. Θέλω να τους εξηγήσω ότι όλη μου η ζωή είναι αυτό το σπίτι».

«Ήμουν οικοδόμος. Αυτό το σπίτι το έχτισα πέτρα πέτρα με τα χέρια μου. 30 χρόνια το έφτιαχνα και δεν μπορώ τώρα… Ήρθα το πρωί να ανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου να μπω μέσα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Τώρα που να πάμε; Τι να κάνουμε;», αναρωτήθηκε με λυγμούς.

«Δουλεύω από 7 χρονών, είμαι από φτωχή οικογένεια. Μεγάλωσα στο Αιγάλεω και οι γονείς μου ήρθαν στο Μενίδι. Το 1979 είδα αυτό τον υπέροχο χώρο και με μαγνήτισε. Τα χέρια μου ήταν βαμβάκι, ήρθα και πήρα αυτή τη γη. Την έσκαβα με τα χέρια μου, γιατί δεν ήταν νόμιμο, ήταν παράνομος ο χώρος, αλλά το όνειρό μου ήταν να φτιάξω ένα σπίτι, γιατί μεγάλωσα με πέντε αδέρφια σε ένα δωμάτιο», είπε.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της Πάρνηθας

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Ωστόσο, την τελευταία ώρα καταγράφηκε νέα αναζωπύρωση πολύ κοντά στο φρούριο σε πλούσιο πευκοδάσος που δεν έχει καεί τις προηγούμενες ημέρες. Το μέτωπο έχει προκαλέσει συναγερμό στην Πυροσβεστική και όλες οι εναέριες δυνάμεις προσπαθούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις για να περιορίσουν τις φλόγες πριν αυτές επεκταθούν.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη εικόνα στη Βοιωτία

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο

Η μείωση της έντασης των ανέμων, η βορειοανατολική κατεύθυνσή τους που τους φέρνει κόντρα στα πύρινα μέτωπα και η συνεχιζόμενη-περαιτέρω διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, φαίνεται ότι δημιούργησαν έναν ικανό τοίχο άμυνας και προστασίας του οικισμού της Δαδιάς. Οι προσπάθειες κατάσβεσης του συγκεκριμένου μετώπου που κινείται και νότια με κατεύθυνση προς την περιοχή της Λευκίμης, γίνονται από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις ανακόπτοντας μέχρι στιγμής την πορεία της φωτιάς προς τον οικισμό. Παράλληλα υπάρχει ένα δεύτερο μέτωπο στην αναχαίτιση του οποίου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες κατάσβεσης προκειμένου να μη φύγει η φωτιά απ' τον κεντρικό δρόμο της Κοτρωνιάς και κατευθύνεται προς το Μικρό Πυρήνα όπου υπάρχουν φωλιές αρπακτικών και φτάνει μέχρι την περιοχή των Τριών Βρύσεων. Σύμμαχος κι εδώ ο βορειοανατολικός άνεμος και η έντασή του η οποία σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις δεν θα ξεπεράσει μέχρι και αύριο το πρωί τα 3-4 μποφόρ.

Στο νότιο τμήμα του νομού το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται δυτικά, ξεκινάει βόρεια της Αισύμης και εκτείνεται μέχρι το Νομό Ροδόπης στην περιοχή Κασσιτερών Σαπών και ουσιαστικά στην περιοχή της Μαυρόπετρας. Ήδη γίνονται προσπάθειες διάνοιξης μίας αντιπυρικής ζώνης στην περιοχή των μεταλλείων της Κίρκης ώστε να διευκολυνθεί το εκεί έργο της πυρόσβεσης. Το δεύτερο μέτωπο στο νότιο Έβρο είναι στην περιοχή Τριφυλλίου και Κοίλων, σ' ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει και το ρέμα της Ιτέας. Εκεί φορτωτές από την Περιφέρεια και το Δήμο σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το περιορίσουν ώστε να μην απειληθούν οικισμοί.

«Δασικές υπηρεσίες, δασεργάτες και πυροσβεστικά καταφέραμε ν' ανακόψουμε προς το παρόν το κύμα της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Άγριας Ζωής Τριών Βρυσών καθώς έχει δημιουργηθεί μία τεράστια αντιπυρική ζώνη που το προστατεύει από τη νότια πλευρά. Στην περιοχή παραμένουν υπάλληλοι του δασαρχείου με δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών και επιτηρούν την περιοχή με τη συνδρομή και δύο πυροσβεστικών οχημάτων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας.

Σημειώνεται ότι στα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο επιχειρούν και σήμερα 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων και από αέρος τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στη Δαδιά μετά την αποχώρηση της δύναμης που εστάλη από τη Ρουμανία στο έργο της κατάσβεσης σήμερα συμμετέχουν 64 Τσέχοι πυροσβέστες με 6 πυροσβεστικά οχήματα.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα