Δραματικές μάχες με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στον Έβρο.
Συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη για 12η ημέρα η φωτιά στον Έβρο. Ενεργά παραμένουνδύο μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στις περιοχές της Λεπτοκαρυάς και ειδικότερα στη θέση Μεγάλο Ρέμα και στην Κοτρωνιά.
Οι πυκνοί καπνοί έχουν μάλιστα φτάσει ως τα χωριά του Διδυμοτείχου, αλλά και είναι ορατοί μέχρι την Ορεστιάδα, λόγω των ανέμων που φυσούν και η κατάσταση είναι αποπνικτική παντιύ, θυμίζοντας αυτή που επικρατούσε στην Αλεξανδρούπολη.
Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστικών δυνάμεων οι άνεμοι, οι οποίοι δυνάμωσαν τις τελευταίες ώρες, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Το μεσημέρι της Τετάρτης έλαβαν χώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις, οι οποίες πήραν έκταση εξαιτίας των εντάσεων των ανέμων. Η φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρισκόταν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί προληπτικά από τους λίγους κατοίκους του την Τρίτη το απόγευμα μετά από μήνυμα του 112.
Μάλιστα, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν προς το Σουφλί λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι εστάλη ακόμη ένα μήνυμα για εκκένωση. Αυτή τη φορά στην Περιοχή Γιαννούλη, να εκκενώσει προς Σουφλί.
Λίγα λεπτά αργότερα, το 112 απέστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση, αυτήν τη φορά στους κατοίκους της περιοχής Σιδηρώ. «Εάν βρίσκεστε στο Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς Μέγα Δέρειο», αναφέρει το μήνυμα.
Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη από τα ξημερώματα, όμως δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η Κοτρωνιά έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ήδη έχουν απομακρυνθεί, ενώ παραμένουν εθελοντές από τα γύρω χωριά και ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή και από το παρακείμενο στρατόπεδο.
Σε βομβαρδισμένο τοπίο έχουν μετατραπεί τεράστιες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα, λόγω της φωτιάς που κατέκαψε έκταση μεγαλύτερη των 884.000 στρεμμάτων συνολικά (και στις δύο περιοχές).
Μάλιστα, τα αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της καταστροφής αντλήθηκαν μέχρι προχθές, Δευτέρα (28/8), ενώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στον Έβρο έως και σήμερα.
Τα στοιχεία προκύπτουν με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Oι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 826.396 και 58.326 στρέμματα αντίστοιχα.
Οι εικόνες του Εργαστηρίου Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ: