Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 17:33

Αλλαγές και εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ μετά από 40 χρόνια - Τι αποφασίστηκε στο Υπουργικό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ταχύτερη ανταπόκριση στην κλήση, διασύνδεση του Κέντρου με τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, ευρεία κάλυψη όλης της χώρας, ώστε ανά 20.000 πολίτες – και όχι ανά 36.000 που ισχύει σήμερα- να έχουν στη διάθεσή τους ένα ασθενοφόρο, προσλήψεις 800 νέων μόνιμων θέσεων, περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου υγείας για το ΕΚΑΒ, το οποίο μετά από 40 χρόνια αναμορφώνεται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ, ξεκινά τελικά από το κρίσιμο ζήτημα των διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και από την ανάγκη για ταχύτερη ανταπόκρισή του στις κλήσεις των πολιτών, από εξειδικευμένα και καλά εκπαιδευμένα πληρώματα ασθενοφόρων. Ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχετικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και έλαβε έγκριση, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, «Έπειτα από 40 χρόνια από την ίδρυση του, το Ε.Κ.Α.Β. εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών και τις απαιτήσεις της νέας εποχής». Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές η Ελλάδα θα καλύψει την απόσταση που διαπιστώνεται στη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε σχέση με τον διεθνή μέσο όρο.

Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του Ε.Κ.Α.Β είναι η διασύνδεσή του με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Εξίσου κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του Ε.Κ.Α.Β (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες).

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας κινούνται σε 5 άξονες:

1. Ενίσχυση με Προσωπικό

Πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.

2. Εκπαίδευση Προσωπικού

Για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πρόγραμμα 1 - Prehospital Trauma Life Support (Σεμινάρια για την αντιμετώπιση του τραύματος για διασώστες, νοσηλευτές και Ιατρούς δωρεά του Ιδρύματος Σταυρός Νιάρχος)

Πρόγραμμα 2 – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεξιοτήτων για όλο το Προσωπικό του ΕΚΑΒ

3. Ψηφιακή Αναβάθμιση

Έχει δρομολογηθεί η πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας.

Ειδικότερα, στόχος μας είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητας τους καθώς και τη δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης.

4. Αναβάθμιση Στόλου Οχημάτων

Όσον αφορά στον επιχειρησιακό στόλο του Ε.Κ.Α.Β., στόχος μας είναι η ανανέωση του Στόλου των Οχημάτων με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων σε βάθος 2ετίας.

Παράλληλα, υπάρχει σχέδιο εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου των οχημάτων και βελτιστοποίησης της διαδικασίας συντήρησης τους.

5. Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών. Οργάνωση πρωτογενών αεροδιακομιδών

Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα σε επέκταση του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος» και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 19:21

Σχετικά Άρθρα

  • Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
    Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

    Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο υγείας σχετικά με τα self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, έπειτα από δημοσιεύματα που περιέχουν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, τονίζει σε ανακοίνωση του.

    Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες ότι η υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), η οποία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4675/2020 και αποτελεί το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων.

    Μέλη της Επιτροπής είναι εγνωσμένου κύρους ιατροί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί στα θέματα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως άλλωστε και για κάθε άλλο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων) η Επιτροπή συνεργάστηκε με ομάδα εξειδικευμένων Γαστρεντερολόγων, ανάμεσα τους και Καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και η Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, η Επιτροπή αλλά και το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Η Επιτροπή, διαμόρφωσε το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα αφορά σε όλους τους πολίτες 50-69 ετών και διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    1. Διενέργεια Self-Test (Αυτοδιαγνωστικός Έλεγχος).
    2. Τα είδη των self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα είναι αυτά τα οποία σύστησε η Επιτροπή των ειδικών, έχουν υψηλή αξιοπιστία, είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και ακριβώς για αυτό, ο ΕΟΦ υπαγορεύει στο Υπουργείο Υγείας ποια συμπεριλαμβάνονται.
    3. Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει την χρήση τεστ FIT και FOB, όπως συνιστούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (CDC, WHO). Επιπλέον, σχετικά με αναφορές που κάνουν λόγο στην εξέταση Mayer κοπράνων, διευκρινίζεται ότι η Mayer κοπράνων δεν είναι ειδική για την ανίχνευση ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης, ενώ η χρήση της θα οδηγούσε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμα και τα εργαστήρια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την παλιά Mayer κοπράνων και χρησιμοποιούν αντίστοιχα τεστ με αυτά του προγράμματος. Η λίστα με τα self test που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://colon.gov.gr/plirofories-gia-farmakopoioys/

    Τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν ότι τα self test ανιχνεύουν την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το self test δεν ανιχνεύει το αν ένας πολίτης έχει καρκίνο ή όχι. Η παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες και για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή έχει δώσει την οδηγία όταν ένας πολίτης έχει θετικό τεστ, να γίνεται κλινική εκτίμηση από γαστρεντερολόγο. Για τους πολίτες που έχουν θετικό τεστ, εκδίδεται αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό επίσκεψης σε γαστρεντερολόγο.

    1. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Ο γαστρεντερολόγος κάνει την κλινική εκτίμηση του ατόμου λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά συμπτώματα, το ιστορικό και κάθε άλλη πληροφορία ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται να γίνει κολονοσκόπηση. Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει η εξέταση, τότε εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για την εξέταση, αλλά και η συνταγή για την προμήθεια των καθαρτικών σκευασμάτων που απαιτούνται για την προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση.

    3.Διενέργεια κολονοσκόπησης. Ο πολίτης κάνει την εξέταση της κολονοσκόπησης και σε περίπτωση ευρημάτων, εφόσον είναι εφικτό αφαιρούνται επιτόπου και προχωρά η δειγματοληψία για βιοψία.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις (self test, επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο, προμήθεια καθαρτικού, κολονοσκόπηση, βιοψία) είναι δωρεάν για όλους τους δικαιούχους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ δε χρειάζεται καμία συνταγογράφηση. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έτοιμο το παραπεμπτικό τους και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κλείσουν το ραντεβού τους, εύκολα και γρήγορα.

    Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή η πιθανή νεοπλασία διαγνωστούν και διαχειριστούν σε αρχικό στάδιο έχουν ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

    Το Υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν αυτές τις δωρεάν εξετάσεις που μπορούν να τους σώσουν τη ζωή. Είναι κρίσιμο αυτές οι υπηρεσίες να μη γίνονται αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά να παλέψουμε όλοι μαζί, η Πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, και οι πολίτες, ώστε να έχουμε υψηλά ποσοστά συμμετοχής και να μη θρηνούμε συμπολίτες μας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά όταν εντοπίζονται έγκαιρα. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αξία της Πρόληψης: μας χαρίζει υγεία για να χαρούμε τη ζωή με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΣΥ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για κρούσματα covid και γρίπης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ιώσεις του χειμώνα
    ΕΣΥ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για κρούσματα covid και γρίπης – Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις ιώσεις του χειμώνα

    Σε υψηλό επίπεδο διατηρούνται εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό - Οι προβλέψεις για την επίπτωση της Covid-19 και των άλλων αναπνευστικών ιώσεων

    Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη καλοκαίρι, η κυκλοφορία των λοιμώξεων, όμως, δημιουργεί το φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο σκηνικό. Ο κορωνοϊός παρά το μεγάλο ξέσπασμα του καλοκαιριού, συνεχίζει να μολύνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και να διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τις νοσηλείες. Επίσης, η γρίπη καταγράφει προς το παρόν σποραδικά κρούσματα αλλά δηλώθηκε το πρώτο σοβαρό με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ αυτή την περίοδο παρατηρείται σταδιακά αυξημένη δραστηριότητα και άλλων κοινών ιών.

    Θετικότητα και εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Covid-19 παρουσίασαν μικρή πτωτική πορεία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Πριν από την επίσημη καταγραφή, ωστόσο, οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια περίεργα αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί επιδημικό «κύμα» τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικό είναι ότι νοσηλείες και θάνατοι … πήραν τα πάνω τους, αν και σε ό,τι αφορά στους θανάτους τα νούμερα φαίνεται πως αποτυπώνουν ακόμη την καλοκαιρινή έξαρση.

    Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εκτιμά ότι η μικρή έξαρση είναι σε τμήματα του πληθυσμού που δε νόσησαν το καλοκαίρι. Αυτό το γεγονός, βέβαια, ταυτόχρονα οδηγεί στην πρόβλεψη ότι δεν θα καταγραφεί σημαντική αύξηση της επίπτωσης της Covid-19, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Οι νοσηλευόμενοι, πάντως, πλησιάζουν τους 600 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, χθες νοσηλεύονταν συνολικά 596 ασθενείς με κορωνοϊό. Επίσης, εισήχθησαν για νοσηλεία 90 ασθενείς.

    Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 613 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μεν μικρή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα μικρή αύξηση συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (592 εισαγωγές). Επίσης, ενδεικτικό της σταθερά υψηλής μολυσματικότητας του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα είναι η χορήγηση αντιικών χαπιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις καθημερινές χορηγούνται 400 με 500 κουτιά αντιικών σκευασμάτων που προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση από την Covid-19 και τα Σαββατοκύριακα χορηγούνται περίπου 200 – 300 κουτιά. Πρόκειται για σταθερούς αριθμούς εδώ και 2,5 μήνες.

    Σε ετοιμότητα για τον εμβολιασμό

    Σύμφωνα με το ίδιο επιδημιολογικό δελτίο, την εβδομάδα από τις 30/9 έως τις 6/10 καταγράφηκε το πρώτο σοβαρό κρούσμα που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η εποχική γρίπη είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει τη χώρα μας με σοβαρά περιστατικά και θανάτους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός που συστήνεται να διενεργείται σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή καταστάσεις υγείας που τους καθιστούν ευάλωτους. Η χώρα μας έχει παραγγείλει περίπου 3,3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που γίνονται χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία και ακόμη 450.000 ανοσοενισχυμένα εμβόλια – νέου τύπου – που πραγματοποιούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής σε άτομα άνω των 65 ετών.

    Τα φαρμακεία είναι στην τελική ευθεία να ξεκινήσουν και τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ειδικότερα, έχει δημιουργηθεί και παραμετροποιηθεί η σχετική πλατφόρμα καταχώρησης των εμβολιασμών. Μένει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον των φαρμακαποθηκών, ώστε να «κλειδώσει» κάθε φαρμακείο σε μία φαρμακαποθήκη που θα είναι ο ενδιάμεσος «κρίκος» μεταξύ των hubs συντήρησης – σε βαθιά κατάψυξη – των εμβολίων και των φαρμακείων. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, πάντως, που είναι αποτελεσματικά κατά των νεότερων παραλλαγών του πανδημικού ιού, βρίσκονται στην Ελλάδα και με αυτά γίνεται ο εμβολιασμός σήμερα στα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

    Ρινοϊοί και εντεροϊοί

    Η γρίπη και ο κορωνοϊός δεν είναι οι μόνες λοιμώξεις που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν τους επόμενους μήνες. Σε έξαρση θα είναι ένα πλήθος άλλων κοινών αναπνευστικών ιών, όπως είναι οι ρινοϊοί και οι εντεροϊοί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη. Πρόκειται για ιούς που προκαλούν συμπτώματα κρυολογήματος, όπως πυρετό, βήχα, καταρροή, προβλήματα γαστρεντερικού.

    Επίσης, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι υγειονομικές αρχές για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ηλικιωμένους, εκτός από τα μικρά παιδιά που διαχρονικά μολύνονται από τον συγκεκριμένο ιό. Εφέτος, μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά εμβολιασμού για τον RSV, μετά την έγκριση εμβολίου για τους ηλικιωμένους από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη στο μέτωπο της πυρκαγιάς (photos & video) (upd)
    Σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη στο μέτωπο της πυρκαγιάς (photos & video) (upd)

    Ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ τραυματίστηκε σοβαρά σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή ανάμεσα σε Μπουμπούνα και Χάβαρι.

    Στο σημείο σπεύδουν συνάδελφοί του καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο τραυματισμένος πυροσβέστης μεταφέρεται απευθείας με ελικόπτερο από το σημείο του ατυχήματος στο Νοσοκομείο του Πύργου για την αντιμετώπιση των τραυμάτων του.

    Νεότερη ενημέρωση

    Ο πυροσβέστης έχει υποστεί συντριπτικο κάταγμα τρίτου βαθμού στο πόδι κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Δείτε το video και φωτογραφία από την μεταφορά του στο Γ.Ν. Πύργου

    pyrosvestis atyxima. 1

    Περισσότερα σε λίγο...

  • Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF
    Παιδική παχυσαρκία: Ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας του υπ. Υγείας και της UNICEF

    Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Μόλις το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.

    Διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά επίπεδα άσκησης και μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μπροστά στις οθόνες. Εάν σε όλα αυτά, προσθέσει κάποιος το έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, τότε τα πράγατα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά για το μέλλον των παιδιών και την υγεία τους.

    Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Η Έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας από την MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θωμά Γεράκη.

    Κάποια από τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ως προς τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα.

    Η σωματική άσκηση της πλειοψηφίας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας είναι μη επαρκής λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος- ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

    Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, ενώ θεωρούν ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης.

    Τέλος, μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

    «Σχεδιάσαμε πολύ προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στους γονείς τους την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναλύοντας με μεγάλη ευαισθησία ευρήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται σήμερα. Για εμάς, τα παιδιά πρέπει να έχουν κάθε εφόδιο για υγιεινό τρόπο διατροφής και για άθληση και για αυτόν το λόγο προχωράμε σε αυτήν τη δράση. Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της Παιδικής Παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν. Έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».

    Από την πλευρά του, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, δήλωσε:

    «Οι παρεμβάσεις της UNICEF βασίζονται πάντα σε τεκμηριωμένα και επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όταν εφαρμόζει παρεμβάσεις σχετικά με καθιερωμένες συμπεριφορές, κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων μας. Ταυτόχρονα, το να ακούμε τις φωνές των παιδιών, των οικογενειών και των φροντιστών και να τις συμπεριλαμβάνουμε στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του Υπουργείου Υγείας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με έναν βασικό σύμμαχό μας σε όλες μας τις προσπάθειες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και να διασφαλίσουμε ότι θα σας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώνετε εγκαίρως και να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες ώστε η υγεία, τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών να τεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας».

    Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης.

    Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την Εθνική Δράση στοhttps://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, και σύντομα μέσω μιας νέας υπηρεσίας app, γονείς, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να κάνουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορούμε όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την Παιδική Παχυσαρκία μέσω της εκπαίδευσης, των κινήτρων για σωματική άσκηση και της αλληλοϋποστήριξης. Όλοι μαζί, για τα παιδιά γινόμαστε ασπίδα!

    Πηγή: Cnn.gr
  • 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα
    416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα

    Ο Οκτώβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, μια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες.
    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του μαστού όμως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα.

    Η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
    Το Υπουργείο Υγείας υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», το οποίο παρέχει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα.

    Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να θωρακίσουν την υγεία τους. Σημειώνεται, ότι το παραπεμπτικό εκδίδεται αυτόματα μέσω του ΑΜΚΑ, και οι εξετάσεις είναι εντελώς δωρεάν για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες.

    Πάνω από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με συμπτώματα

    Ήδη μέχρι σήμερα πάνω από 416.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν τη μαστογραφία τους, εκμεταλλευόμενες αυτή τη σημαντική δυνατότητα, ενώ περισσότερες από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα.

    Μάλιστα, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των δικαιούχων που πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε 163.000 SMS σε νέες δικαιούχους που εντάχθηκαν στο ηλικιακό φάσμα 45-74 καθώς και σε γυναίκες των οποίων έχει παρέλθει το 12μηνο για να πραγματοποιήσουν την δωρεάν ετήσια μαστογραφία τους. Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 740.000 γυναίκες έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες SMS ή και email ως υπενθύμιση ότι στον ΑΜΚΑ τους έχει εκδοθεί παραπεμπτικό για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία. Πρόκειται για δικαιούχους που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του παραπεμπτικού τους.

    Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών, προσφέρει δωρεάν τεστ Παπανικολάου, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία, όταν είναι απαραίτητο.
    «Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει ένα οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης. Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έχει σχεδιαστεί ώστε όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Κάλεσμα στις γυναίκες να μην αμελήσουν τη μαστογραφία

    Με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως Μήνας Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η κυρία Αγαπηδάκη θέλει να ενθαρρύνει κάθε γυναίκα να μην αμελήσει την ψηφιακή μαστογραφία.
    «Αν μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια κάθε γυναίκα που λαμβάνει το SMS ή το email για την προληπτική μαστογραφία της θα ήθελα να της πω "σε παρακαλώ, μην το αμελήσεις". Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι το βήμα που θα σου εξασφαλίσει πολλά ακόμα χρόνια υγείας, μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όλες μας έχουμε τόσες υποχρεώσεις καθημερινά που πολλές φορές ξεχνάμε να φροντίσουμε την υγεία μας.

    Αλλά αυτή η μικρή στιγμή που θα αφιερώσεις για τη μαστογραφία σου μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα παραπάνω από το να χρησιμοποιήσεις τον ΑΜΚΑ σου και να κλείσεις το ραντεβού σε ένα από τα συνεργαζόμενα κέντρα που θα βρεις στο mastografia.gov.gr. Όλα είναι δωρεάν», υπογραμμίζει η κυρία Αγαπηδάκη και τονίζει:
    «Η πρόληψη είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε στη μάχη με τον καρκίνο. Μην φοβηθείς, μην διστάσεις. Κάνε το για εσένα, για την οικογένειά σου, για το μέλλον σου. Μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές μας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει
    Προσωπικός γιατρός: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Τι αλλάζει

    Σε δημόσια διαβούλευση κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό που προβλέπει σειρά αλλαγών για τον θεσμό.

    Ο προσωπικός γιατρός ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας της άρνησης του ιατρικού προσωπικού να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και των συνθηκών εργασίας.

    Αποτέλεσμα είναι σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι πολίτες σήμερα να μην διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

    Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στην πλατφόρμα opengov.gr, προβλέπει εκτός των άλλων ότι:

    -Οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους γιατρό αρκεί να τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

    Όπως αναφέρεται: ιδιώτες ιατροί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο.

    Επίσης δίνονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας με μπόνους τελικά 40.000 ευρώ και όχι 30.000 όπως είχε ανακοινωθεί.

    Οι αμοιβές των προσωπικών γιατρών

    -Οι ιατροί του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια πεντακόσια ένα (1.501) μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    -Οι παιδίατροι του δημοσίου δύναται να αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.

    Προσωπικός γιατρός με παραπομπές σε νοσοκομεία

    Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους λήπτες υπηρεσιών υγείας σε άλλους ιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

    Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης γίνεται από τον προσωπικό ιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

    Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του λήπτη υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

    Παράλληλα οι προσωπικοί ιατροί εκδίδουν παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με άλλον ιατρό της μονάδας στην οποία υπάγονται ή του Κέντρου Υγείας, αν η μονάδα στην οποία υπάγονται αποτελεί αποκεντρωμένη δομή του Κέντρου Υγείας.

    Σύστημα αξιολόγησης προσωπικών ιατρών

    Καθιερώνεται ενιαίο σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών στη βάση συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους και αφορούν, ενδεικτικά, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας, στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, στον εγγραμματισμό υγείας των εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας και στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Η αξιολόγηση των προσωπικών ιατρών γίνεται σε ετήσια βάση και στηρίζεται σε πληροφορίες που συλλέγονται ηλεκτρονικά.

    Στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των προσωπικών ιατρών δύναται να προβλέπεται σύστημα επιβολής κυρώσεων.

    https://www.ethnos.gr/health/article/334350/prosopikosgiatroskatatethhketonomosxediogiathnprotobathmiafrontidaygeiastiallazei

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Προς ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχ. Ολυμπία
    Προς ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχ. Ολυμπία

    Συνάντηση Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας με πρόεδρο ΕΚΑΒ στην Αθηνά

    Προς επίλυση βρίσκεται ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, το οποίο αποτέλεσε και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και αφορά στην ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμαρχος, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, όπου για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα ίδρυσης Τομέα ΕΚΑΒ στην Αρχαία Ολυμπία και μάλιστα η συζήτηση έληξε με την άμεση και θετική ανταπόκριση του κ. Παπαευσταθίου και με ενέργειες που ήδη δρομολογήθηκαν και από τις δύο πλευρές.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαευσταθίου, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο όγκο επισκεπτών στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και την ανθρωπογεωγραφία του Δήμου, ζήτησε να σταλεί άμεσα ένα έγγραφο από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο θα περάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ, με ζήτημα την προκήρυξη δύο θέσεων ιατρών στο Κέντρο Υγείας.

    Όπως επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας. Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και η ανάγκη να συνοδεύει ο κάθε γιατρός το ασθενοφόρο ως τον Πύργο σε περίπτωση συμβάντος, άφηνε κυριολεκτικά ακέφαλο και ευάλωτο το Κέντρο Υγείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι χρέος όλων μας η Αρχαία Ολυμπία να γίνει μια πόλη ασφαλής και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ για την άμεση και θετική ανταπόκριση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη
    ΕΣΥ: Εικόνες ντροπής καταγγέλλουν οι γιατροί στα νοσοκομεία – Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 25 Σεπτέμβρη

    Με κεντρικό αίτημα για μόνιμες προσλήψεις οι υγειονομικοί του ΕΣΥ οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των νοσοκομείων

    Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

    Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

    Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού

    Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

    Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

    «Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

    «Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

    Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

    «Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

    Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

    Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

    «Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

    Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

    Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

    Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch