Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 16:41

Νοσοκομείο Μεταξά: Τραγικές ελλείψεις στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – Ακυρώνονται χημειοθεραπείες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Σύλλογος εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Μεταξά καταγγέλλει ότι «ζητιανεύουν τροφή, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών».

Σε μια ανακοίνωση που θα πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «ζητιανεύουν τροφή, φάρμακα και όλα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία των ογκολογικών ασθενών». Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια καταγγελία είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου νοσοκομείου και στην αρχή του 2023.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζόμενων

«Η κοινοποίηση 2 εγγράφων από το Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων.

Από τη μια, το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα!) και τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και 2 χρόνια το φαρμακείο λειτουργεί τραγικά υποστελεχωμένο με επισφάλεια και τον κίνδυνο να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη λειτουργεία του.

«Δεν θα μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς»

Από την άλλη, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την ερχόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια προμήθειας τροφίμων μέσω της ψυχοφθόρου και κοστοβόρου διαδικασίας των μικροεντολών προμήθειας έφτασε να γίνει η έναρξη των συμβάσεων των τροφίμων στις 8/8/23 με δέσμευση μόλις 28.000 ευρώ, που δεν επαρκούν για την κάλυψη της σίτισης των ασθενών ούτε για έναν μήνα.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με ΦΠΑ) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως.

Το αίσθημα ζητιανιάς για την προμήθεια τροφής για τους ογκολογικούς ασθενείς του νοσοκομείου είναι διάχυτο στην προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι να το πετύχουν. Και όλα αυτά για τη τροφή, δηλαδή για κάτι τόσο ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί.

«Κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων»

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτή τη στιγμή να παρακαλάμε για την έγκριση άλλης μιας τροποποίησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, αρχικά από το ΔΣ του νοσοκομείου και στη συνέχεια από Δ.Υ.Πε. και Υπουργείο. Και μολονότι μάθαμε ότι η έγκριση από το ΔΣ του νοσοκομείου τελικά δόθηκε χτες υπάρχει η αναμονή για την έγκριση του υπουργείου. Ως πότε όλες αυτές οι διαδικασίες θα συνεχίζονται για να λειτουργούν ως κόφτες των προϋπολογισμών των νοσοκομείων; Πότε επιτέλους θα δούμε να δεσμεύονται όλα τα απαραίτητα χρήματα για τα νοσοκομεία προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες;

Διότι βέβαια όπως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Συνεχώς μικροεντολές προμήθειας, ελάχιστοι ετήσιοι διαγωνισμοί και απευθείας αναθέσεις. Με ελλείψεις και δυσκολία στο προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα δημοσιευμάτων που μιλάνε για ατασθαλίες της Διοίκησης του νοσοκομείου και ελέγχους από την Αρχή Διαφάνειας και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους που έχουν βγάλει πορίσματα και συνεχίζουν να ελέγχουν δεδομένα και στοιχεία, τα οποία εδώ και αρκετό διάστημα έχουν κοινοποιηθεί και στις εκάστοτε διοικήσεις του Υπουργείου. Επίσης, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που είχαμε καταγγείλει, μαζί με εργαζόμενους στην Οικονομική Υπηρεσία, την προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο.

«Βολεύεται το υπουργείο»

Παρόλα αυτά καμιά παρέμβαση δεν έχει γίνει από το Υπουργείο το οποίο, ακολουθώντας την πολιτική της εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων και της ιδιωτικοποίησής τους, φαίνεται να βολεύεται από τέτοιες καταστάσεις. Το άλλοθι μιας κακοδιαχείρισης από πλευράς Διοίκησης δεν αθωώνει την πολιτική μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου και μιας διοίκησης νοσοκομείου που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα, ενώ αποτελεί ιερό δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας κατά αυτόν τον τρόπο!

  • Απαιτούμε την άμεση επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων.
  • Απαιτούμε την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την απρόσκοπτη προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, φαρμάκων, τροφίμων και άλλων υλικών για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εμείς θα είμαστε εδώ να παλεύουμε για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο μας και να εξυπηρετεί τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη και θα καταγγέλλουμε τις πολιτικές που επιβάλλουν κυβερνήσεις και διοικήσεις και οι οποίες εξαθλιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 14:06

Σχετικά Άρθρα

  • Κέιτ Μίντλετον: Τέλος οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο - Το πρώτο της μήνυμα
    Κέιτ Μίντλετον: Τέλος οι χημειοθεραπείες για τον καρκίνο - Το πρώτο της μήνυμα

    Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, σταμάτησε -μετά από εννέα μήνες- τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο. Όπως λέει, πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση της ζωής της, «με μια ανανεωμένη αίσθηση ελπίδας και εκτίμησης της ζωής».

    Η Κέιτ γνωστοποιεί πως ο δρόμος προς την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς, αλλά λέει πως θα αρχίσει ξανά τη δουλειά της και θα αναλάβει κι άλλες υποχρεώσεις.

    Το πρώτο μήνυμα της Κέιτ

    «Καθώς το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορώ να σας πω πόσο μεγάλη είναι η ανακούφιση που επιτέλους ολοκλήρωσα τη χημειοθεραπεία μου.

    Οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν απίστευτα δύσκολοι για εμάς ως οικογένεια. Η ζωή όπως την ξέρετε μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή και έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να διασχίσουμε έναν νέο, άγνωστο, δρόμο.

    Το ταξίδι με τον καρκίνο είναι πολύπλοκο, τρομακτικό και απρόβλεπτο για όλους, ιδίως για τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους.

    Σας φέρνει επίσης αντιμέτωπους με τα δικά σας τρωτά σημεία με τρόπο που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ πριν, και μαζί με αυτό, με μια νέα οπτική γωνία για τα πάντα.

    Αυτό το διάστημα υπενθύμισε κυρίως στον Ουίλιαμ και σε μένα να αναλογιστούμε και να είμαστε ευγνώμονες για τα απλά αλλά σημαντικά πράγματα στη ζωή, τα οποία τόσοι πολλοί από εμάς συχνά θεωρούμε δεδομένα. Απλά να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

    Τώρα επικεντρώνομαι στο να κάνω ό,τι μπορώ για να παραμείνω καθαρή από καρκίνο. Παρόλο που έχω τελειώσει τη χημειοθεραπεία, ο δρόμος μου προς την ίαση και την πλήρη ανάρρωση είναι μακρύς.

    Ωστόσο, ανυπομονώ να επιστρέψω στη δουλειά και να αναλάβω μερικές ακόμη δημόσιες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, όταν μπορέσω.

    Παρά τα όσα έχουν προηγηθεί, εισέρχομαι σε αυτή τη νέα φάση της ανάρρωσης με νέα αίσθηση ελπίδας και εκτίμησης της ζωής.

    Ο Ουίλιαμ και εγώ είμαστε τόσο ευγνώμονες για την υποστήριξη που έχουμε λάβει και αντλούμε μεγάλη δύναμη από όλους εκείνους που μας βοηθούν αυτή τη στιγμή.

    Η ευγένεια, η ενσυναίσθηση και η συμπόνια όλων ήταν πραγματικά συγκινητική.

    Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι με τον καρκίνο -παραμένω μαζί σας, χέρι χέρι. Από το σκοτάδι μπορεί να βγει φως, γι' αυτό αφήστε αυτό το φως να λάμψει».

    Πηγή: Ethnos.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ ANDY RAIN

  • Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα – Δεν αποδίδουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας
    Φάρμακα: Ελλείψεις διαρκείας σε αντιβιοτικά και άλλα σκευάσματα – Δεν αποδίδουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

    Επιμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων ακόμη και το καλοκαίρι, με ορισμένες κατηγορίες να παρουσιάζουν μόνιμο πρόβλημα, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει

    Επιβεβαιώνονται οι φαρμακοποιοί οι οποίοι πριν ένα μήνα προειδοποιούσαν για ελλείψεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Πολίτες και φαρμακεία βρίσκονται για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με δυσκολία εύρεσης απλών αντιβιοτικών, καθώς και άλλων σκευασμάτων για διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες (αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτης, κ.ά). Τα προβλήματα παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων και οι παράλληλες εξαγωγές φαίνεται πως διαιωνίζουν τις ελλείψεις παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou.gr φαρμακοποιοί, οι ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο διαχρονικά έχουν μια δυσκολία, καθώς είναι κλειστές οι γραμμές διακίνησης των φαρμακευτικών εταιρειών. Έτσι, τα φαρμακεία δουλεύουν με τις προμήθειες που έχουν από τον Ιούλιο ή τις αρχές Αυγούστου, πριν οι εταιρείες κλείσουν για την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

    Η παραπάνω συνθήκη, όμως, δεν αναιρεί το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, που είναι διαχρονικό, πανευρωπαϊκό και ανθεκτικό στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Η αναζήτηση αντιβιοτικού αμοξυκιλλίνης αυτές τις ημέρες μπορεί να καταλήξει σε πραγματική περιπέτεια. Λύση, βέβαια, σε αντιβιώσεις με τη μορφή χαπιών δίνουν τα γενόσημα. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για έλλειψη όταν υπάρχει γενόσημο», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Μανώλης Κατσαράκης. Τονίζει, όμως, ότι στα σιρόπια αμοξυκιλλίνης δεν υπάρχει αντίγραφο και το πρόβλημα των ελλείψεων είναι μεγάλο. «Εάν το αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει τον χειμώνα με την έξαρση των λοιμώξεων», επισημαίνει ο ίδιος.

    Σε ό,τι αφορά στα αντιβιοτικά, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή και την ικανότητα των εταιρειών να τροφοδοτήσουν την αγορά στο βαθμό που οι χώρες της Ευρώπης επιθυμούν. Αντίστοιχα, μόνιμη έλλειψη παρουσιάζουν κολλύρια ματιών και αυτό λόγω της χαμηλής τιμής τους. Όπως και για άλλα σκευάσματα, οι εταιρείες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον να διαθέσουν ποσότητες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να είναι πολύ μικρή.

    Υπό τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε αυξήσεις τιμών φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, με απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, ο ΕΟΦ προσπαθεί να περιορίσει όσα σκευάσματα διακινούνται σε χώρες του εξωτερικού. «Υπάρχουν χώρες, όπως η Γερμανία, που βασίζονται στις εξαγωγές της Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης. Κάθε μήνα, ο ΕΟΦ εκδίδει κατάλογο με τα φάρμακα που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και για τα οποία απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές.

    Σημαντική βοήθεια στην παρακολούθηση των ελλείψεων δίνει η νέα πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ). Και ενώ πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο που εξελίσσεται με σκοπό να αποτελέσει τον … ρυθμιστή των ελλείψεων, δεν έχει ακόμη, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όλες τις δυνατότητες ώστε να ελέγχει πλήρως την αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα δεν μπορεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις παράλληλες εξαγωγές.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει τα λεγόμενα «κρίσιμα» φάρμακα και να τα παράξει επί ευρωπαϊκού εδάφους, ώστε τα κράτη – μέλη να μην αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κατηγορίες όπως είναι τα αντιβιοτικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα είναι να μην εξαρτάται η παραγωγή σκευασμάτων από περιεκτικότητες, έκδοχα και ό,τι άλλο έρχεται από χώρες εκτός Ευρώπης (πχ Κίνα, Ινδία). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αποδώσουν τα μέτρα της Ε.Ε απαιτείται πολύς χρόνος, καθώς πρέπει να λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής.

    Πηγή :ygeiamou.gr

  • ΕΚΑΒ: Τραγική η έλλειψη διασωστών σε Ακράτα, Καλάβρυτα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά
    ΕΚΑΒ: Τραγική η έλλειψη διασωστών σε Ακράτα, Καλάβρυτα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

    «Το προσωπικό είναι μειωμένο και δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες κι όλους τους τομείς»

    Η έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ υπονομεύει τον χαρακτήρα της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας την οποία είναι επιφορτισμένο να προσφέρει. Περιοχές όπως η Ακράτα, δεν έχουν διαθέσιμο ασθενοφόρο τη νύχτα ενώ στην περιοχή των Καλαβρύτων, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς υπάρχει μόλις ένα.

    Το αίτημα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού ήταν το κυρίαρχο στη χθεσινή απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ στην οποία συμμετείχε και το προσωπικό της 3ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ της περιοχής μας.

    «Το προσωπικό είναι μειωμένο και δεν καλύπτει όχι μόνο όλες τις βάρδιες αλλά και όλους τους τομείς» μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Πληρωμάτων του ΕΚΑΒ της περιφέρειάς μας Αλέξης Κουτσούκος και εξηγεί:

    «Για παράδειγμα, ο τομέας Ακράτας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη νυχτερινή βάρδια. Στην Πάτρα η Μονάδα δεν μπορεί να καλυφθεί τη νυχτερινή βάρδια με γιατρό. Επίσης, στον Τομέα Καλαβρύτων είναι ένα διαθέσιμο ασθενοφόρο και το αμέσως πλησιέστερο είναι της Κλειτορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να φύγουν τα ασθενοφόρα από τους τομείς της Πάτρας και να σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες της επαρχίας. Επίσης στις νησιωτικές περιοχές, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, που καλύπτουμε εμείς υπάρχει σοβαρό θέμα. Καλοκαιρινή σεζόν και τα νησιά αυτά έχουν μόλις ένα ασθενοφόρο τη νύχτα και δύο το πρωί και το απόγευμα».

    Ο κ. Κουτσούκος δεν έκρυψε ότι υπό τις συνθήκες αυτές το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ αναλαμβάνει την ευθύνη και κάνει προτεραιοποίηση των επειγόντων. «Δυστυχώς αναγκάζονται οι συνάδελφοι του Κέντρου να επιλέξουν τα επείγοντα για άμεση εξυπηρέτηση χωρίς βέβαια να έχουν εικόνα. Οπως αντιλαμβάνεστε, αναλαμβάνουν πολύ μεγάλη ευθύνη που δεν τους αναλογεί, αλλά δυστυχώς δεν δίνεται λύση».

    Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ ζητούν την κατάργηση της απόφασης για στελέχωση των ασθενοφόρων με στρατιωτικούς. Οπως εξηγεί ο κ. Κουτσούκος «δεν αρκεί να υπάρχει κάποιος να οδηγεί το ασθενοφόρο εάν δεν υπάρχει κάποιος να πάρσχει την επείγουσα φροντίδα στον πάσχοντα». Επίσης διεκδικούν μονιμοποίηση όλων των επικουρικών καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκές ανάγκες, τη χορήγηση επιδόματος ετοιμότητας σε όλους τους διασώστες και την ένταξη των διασωστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Οπως τόνισε ο κ. Κουτσούκος, το 95% των πληρωμάτων αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα ενώ 60άρηδες καλούνται να κατεβάσουν με το φορείο από τις σκάλες ασθενείς.

    Πηγή: Pelop.gr

  • Αποκλειστική νοσοκόμα «ξάφριζε» ασθενείς στο «Μεταξά» - Επιτέθηκε σε νοσοκόμα και θυρωρό
    Αποκλειστική νοσοκόμα «ξάφριζε» ασθενείς στο «Μεταξά» - Επιτέθηκε σε νοσοκόμα και θυρωρό

    Συνελήφθη, το πρωί της περασμένης Κυριακής στο νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, 43χρονη που παριστάνοντας την αποκλειστική νοσοκόμα«ξάφριζε» ασθενείς και τους συγγενείς τους.

    Τραυμάτισε σοβαρά νοσοκόμα

    Όταν το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και οι συνοδοί κατάλαβαν τι έκανε, επιχείρησαν να την ακινητοποιήσουν, με την 43χρονη να ασκεί σωματική βία σε βάρος νοσηλεύτριας και θυρωρού με συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό της πρώτης στην προσπάθεια της να διαφύγει.

    Άμεσα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης κατάφεραν να ακινητοποιήσουν την 43χρονη και την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου. Κατά την άφιξη τους στο ανωτέρω Αστυνομικό Τμήμα, η 43χρονη επιτέθηκε στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

    Στην κατοχή της βρέθηκαν κινητά, μία τραπεζική κάρτα και 30 φαρμακευτικά δισκία χωρίς την απαιτούμενη συνταγή. Σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Φάρμακα: Αγγίζουν τα 200 όσα είναι σε έλλειψη σε φαρμακεία και νοσοκομεία
    Φάρμακα: Αγγίζουν τα 200 όσα είναι σε έλλειψη σε φαρμακεία και νοσοκομεία

    Σοβαρό πρόβλημα παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων - Πόσα προστέθηκαν στη νέα λίστα του ΕΟΦ

    Αύξηση κατά 40% παρουσιάζουν οι ελλείψεις φαρμάκων σε διάστημα ενός μήνα, όπως προκύπτει από το νέο πίνακα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Τα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως «Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας» και εκείνα τα οποία διακρίνονται ως φάρμακα «Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης», έφτασαν μέσα στον Φεβρουάριο τα 193, συγκριτικά με 150 που ήταν στα μέσα Ιανουαρίου.

    Ειδικότερα, τα σκευάσματα που είναι δυσεύρετα στα ράφια των ιδιωτικών και των νοσοκομειακών φαρμακείων, αυξήθηκαν στα 146 σε σχέση με 104 τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, μικρή υποχώρηση, στα 47 σε σύγκριση με 52, σημείωσαν τα σκευάσματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία της έκτακτης κάλυψης, είναι κυρίως νοσοκομειακά και εισάγονται συνήθως μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

    Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά. Πρόκειται για βασικά φάρμακα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών. Ως αίτια των ελλείψεων παρουσιάζονται οι καθυστερήσεις παράδοσης, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, αυξημένη ζήτηση, ενώ για ένα από τα σκευάσματα του νέου καταλόγου διαπιστώνεται ποιοτικό πρόβλημα.

    Στη νέα λίστα των φαρμάκων σε έλλειψη έχουν προστεθεί δημοφιλή αναλγητικά και αντιεμετικά σκευάσματα, σκιαγραφικά, 2 εμβόλια αλλά και σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με χρόνιες νόσους ή για επεμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ έχουν λάβει μέτρα για τον έλεγχο των ελλείψεων. Ήδη λειτουργεί πλατφόρμα για χρήση του Υπουργείου Υγείας, στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία από φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να προλαμβάνονται ελλείψεις.

    Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πλέον πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά σε 119 φάρμακα.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Καταγγελία για έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εν μέσω θεραπειών για καρκίνο
    Καταγγελία για έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας εν μέσω θεραπειών για καρκίνο

    Οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει σε ειδικευμένους ιατρούς το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και οι διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό του σωματείου τους, έχουν απασχολήσει πολλάκις τον τοπικό Τύπο.

    Προχθές, είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμη αναφορά στις πλημμελείς υπηρεσίες που παρέχει. Ειδικότερα, σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε μια γυναίκα, η μητέρα της οποίας πάσχει από καρκίνο, σχετικά με το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καταδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Η καταγγέλλουσα, η οποία μίλησε επώνυμα στο Mega, ανέφερε αρχικά τα εξής: «Στην Καλαμάτα λειτουργεί ογκολογική μονάδα, είναι από τις καλές κλινικές, απλά το θέμα είναι ότι λειτουργεί με μια γιατρό, η οποία από πριν τα Χριστούγεννα λείπει με αναρρωτική άδεια. Δε γνωρίζω αν έχει παραιτηθεί, αλλά λείπει με αναρρωτική άδεια».

    «Η απάντηση του νοσοκομείου είναι, επειδή έχω τη μητέρα μου εκεί και κάνει θεραπείες, να πάρουμε τηλέφωνο γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου για το αν έχει γυρίσει η γιατρός. Δεν ξέρουν αν θα έχει γυρίσει. Υποτίθεται ότι η γιατρός λείπει με αναρρωτική. Έχουν μείνει ασθενείς που συνεχίζουν τις θεραπείες τους αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπως της μητέρας μου, που είναι να βγει ένα καινούριο σχήμα θεραπειών, υπάρχουν οι εξετάσεις που έχουν μεταβληθεί και χρειάζεται γιατρός για να εγκρίνει τις εξετάσεις», συμπλήρωσε η κα Δημητροπούλου.

    «Η απάντηση των υπευθύνων, είναι να βρούμε άλλον ογκολόγο, ή να περιμένουμε να γυρίσει η γιατρός. Να πάμε σε άλλο νοσοκομείο που να έχει ογκολόγο, το άλλο είναι στην Τρίπολη και εκεί πρέπει να κλείσουμε ραντεβού, και εκεί δεν είναι καλύτερη η κατάσταση. Είναι αναμονή το λιγότερο 3μηνο.

    Τώρα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν κλείνουν ραντεβού γιατί δεν ξέρουν πότε θα γυρίσει ο γιατρός. Δεν είναι μόνο οι ασθενείς όμως. Αυτή η νόσος δεν περιμένει κανέναν γιατρό να γυρίσει στα καθήκοντά του. Είναι πολλοί που χρειάζονται το γιατρό από όλη την Πελοπόννησο. Αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε ιδρωτική κλινική και με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με το οικονομικό κόστος», υπογράμμισε η καταγγέλλουσα.

    Πηγή: Τharrosnews.gr

  • Τραγωδία στο νοσοκομείο «Μεταξά»: Νεκρός 67χρονος - Πήδηξε στο κενό από τον 4ο όροφο
     Τραγωδία στο νοσοκομείο «Μεταξά»: Νεκρός 67χρονος - Πήδηξε στο κενό από τον 4ο όροφο

    Ασθενής στο νοσοκομείο «Μεταξά» έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας στο κενό.

    Νεκρός εντοπίστηκε στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά άντρας, ο οποίος έπεσε από τον 4ο όροφο του κτιρίου όπου νοσηλευόταν.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται για έναν 67χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και παρακολουθείτο από ψυχίατρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πήδηξε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες από τον 4ο όροφο του νοσοκομείου και βρήκε τραγικό θάνατο.

    Αυτή την ώρα αστυνομικοί διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του 67χρονου, με την πιθανότερη εκδοχή να είναι η αυτοκτονία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

  • Νοσοκομείο Μεταξά: Πρώην νοσηλεύτρια περιγράφει την υποστελεχωμένη εικόνα - «Σε άπειρες περιπτώσεις κινδύνευσε και η ζωή των ασθενών»
    Νοσοκομείο Μεταξά: Πρώην νοσηλεύτρια περιγράφει την υποστελεχωμένη εικόνα - «Σε άπειρες περιπτώσεις κινδύνευσε και η ζωή των ασθενών»

    Στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN μίλησε πρώην νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Μεταξά η οποία, μετά την εμπειρία της, αναγκάστηκε να φύγει τελείως από τον χώρο.

    «Αναγκάστηκα να αφήσω το επάγγελμα που σπούδασα τέσσερα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία», είπε η ίδια και περιέγραψε την εικόνα με την οποία ήρθε αντιμέτωπη στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία εργάστηκε.

    «Ελλείψεις σε φάρμακα, ελλείψεις σε κλινοσκεπάσματα, δεν έχουμε να παρέχουμε στους ασθενείς ούτε μία κουβέρτα να σκεπαστούνε το βράδυ άμα κρυώνουνε, ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις που απαιτούνται σε ένα παθολογικό τμήμα νοσηλείας, και είναι απαράδεκτο να μην μπορεί ο ασθενής να κάνει τις βασικές εξετάσεις και να αναγκαστεί να διακομιστεί σε άλλα νοσοκομεία. Δεν θα σχολιάσω για τα φάρμακα που αναγκάζονται να τα φέρνουν οι συγγενείς εκτός νοσοκομείου γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να τα παρέχει», υπογράμμισε.

    Η ίδια, αναφέρθηκε και στο περιστατικό που έγινε γνωστό από το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά, όταν το προσωπικό ξύπνησε καρκινοπαθή από τη μέθη γιατί χάλασε ο εξαερισμός στον θάλαμο. «Έχω βιώσει αρκετές παρόμοιες καταστάσεις δυστυχώς, για τους ασθενείς, σε άλλο νοσοκομείο, έχω βιώσει καταστάσεις να μην λειτουργούν τα μηχανήματα μέτρησης της πίεσης ή καταγραφής της καρδιακής λειτουργίας, το οποίο ειδικά για έναν καρδιοπαθή ασθενή είναι το βασικό που χρειάζεται για να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

    «Κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά»

    Η πρώην νοσηλεύτρια, τέλος, αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που η υποστελέχωση των νοσοκομείων μπορεί να απείλησε ακόμα και τη ζωή κάποιων ασθενών. «Υπήρξαν άπειρες τέτοιες περιπτώσεις και η ευθύνη μετά πέφτει σε εμάς και στο ότι εμείς δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Εμείς κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά», ανέφερε.

    «Υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο έργο μας»

    Στην εκπομπή μίλησε και η πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου, Εύα Πολύζου. Η ίδια τόνισε πως, «Είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Αν δε γίνουν όλα αυτά θα συνεχίσουμε να έχουμε μία σειρά από ζητήματα τα οποία δε θα μπορούν να επιλυθούν».

    Στη συνέχεια, η κ. Πολύζου αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. «Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουμε είναι εξοντωτικές. Είναι ελάχιστο το προσωπικό, δε γίνονται προσλήψεις, οι ανάγκες είναι μεγάλες, μιλάμε για μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα ασθενών, τους ογκολογικούς ασθενείς, για την οποία κάνουμε υπερπροσπάθεια οι εργαζόμενοι, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα», τόνισε.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch