Δεκαεπτά μέρες με τον πύρινο εφιάλτη έζησαν οι κάτοικοι στον Έβρο, με την ημέρα να ξημερώνει χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο μετά από τόσες μέρες «μάχης». Παράλληλα, και οι κάτοικοι της Λευκίμμης επέστρεψαν χθες, Κυριακή, στα σπίτια τους.
Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.
Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.
Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Έβρο: Πάνω από 935.000 στρέμματα έγιναν στάχτη
Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει δεχτεί το περιβάλλον, με μεγάλη δασική έκταση να έχει χαθεί.
Νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν την καταστροφή που προκάλεσε η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).
Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:
- 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
- 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
- 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).
Πηγή: Ethnos.gr