Ελλάδα

Κακοκαιρία «Daniel»: Μπήκε στη Λάρισα ο Πηνειός - Μήνυμα «112» για τον Ιπποκράτη (upd)

Κακοκαιρία «Daniel»: Μπήκε στη Λάρισα ο Πηνειός - Μήνυμα «112» για τον Ιπποκράτη (upd)

Ώρες αγωνίας για την πόλη της Λάρισας - Μετά τη Γιάννουλη και τον Άγιο Θωμά, ζητήθηκε να απομακρυνθούν και οι κάτοικοι της συνοικίας Ιπποκράτης - Προσπάθειες να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός

Μήνυμα για να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους, κινούμενοι προς το Αλκαζάρ και το κέντρο της Λάρισας, εστάλη λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στους κατοίκους της συνοικίας Ιπποκράτης.

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Ιπποκράτη Λάρισας απομακρυνθείτε προς Αλκαζάρ & Κέντρο Πόλης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα.

Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο για λόγους ασφαλείας οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρυνθούν προληπτικά προς ασφαλέστερα σημεία.

Επιπλέον, όσοι επιθυμούν, μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομή στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας.

«Θα μας πνίξει ο Πηνειός το βράδυ» - Ώρες αγωνίας σε Αμπελώνα και Βρυότοπο Λάρισας

Ώρες αγωνίας βιώνουν από το πρωί οι κάτοικοι στον Αμπελώνα της Λάρισας, καθώς τα νερά του Πηνειού ολοένα και πλησιάζουν την κωμόπολη με τους περισσότερους από 6 χιλιάδες κατοίκους.

Ήδη μεγάλο χιλιομετρικό μέτωπο με καλλιέργειες έχει καλυφθεί από το νερό, η στάθμη του οποίου ανεβαίνει συνεχώς. Από το πρωί έχει σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους του Αμπελώνα και του Βρυότοπου προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Θάνος Κουτσούκης πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και κάτοικος του Αμπελώνα, η νύχτα θα είναι μεγάλη καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον όγκο του νερού, που θα πλήξει την κωμόπολη.

«Το φαινόμενο βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη στον Αμπελώνα, όπως και σε όλες τις περιοχές της Λάρισας που είναι κοντά στον Πηνειό. Από εδώ είναι ακόμα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου το νερό, ενώ μαθαίνω πως τώρα βρίσκεται στην Φαλάνη που έχει αρχίσει να δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα. Μαθαίνω πως στη Φαλάνη έχει περάσει στο γήπεδο και στο σημείο, όπου βρίσκονται τα σχολεία της. Δεν μιλάμε για μικρές περιοχές στον Αμπελώνα ζουν πάνω από 6χιλ άνθρωποι, ενώ δίπλα στον Βρυότοπο τουλάχιστον 4χιλ. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που αρνείται να φύγει από την περιοχή κυρίως ηλικιωμένοι και καλό είναι τα παιδιά τους να κοιτάξουν πως θα τους πάρουν από εδώ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, που από το πρωί βρίσκεται σε περιοδεία παρακολουθώντας το φαινόμενο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον όγκο του νερού που φτάνει στον Πηνειό από την πλημμυρισμένη Καρδίτσα και τα Τρίκαλα: «Το βράδυ δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, η αγωνία είναι μεγάλη. Βάζουμε παντού σακιά με άμμο, όπου μπορούμε πόρτες, παράθυρα τα σφραγίζουμε με μονωτικές ταινίες. Δεν έχουμε πληροφόρηση για το πόσο νερό έρχεται από Καρδίτσα, Τρίκαλα αυτό είναι το θέμα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Το βράδυ θα είναι γεμάτο αγωνία, όμως ο περισσότερος κόσμος πρέπει να απομακρυνθεί γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Όπως εξηγεί κι ο ίδιος το ανάχωμα του Πηνειού έχει σπάσει πλέον σε δυο σημεία: Ένα από την πλευρά του Αμπελώνα και ένα στο ύψος της Φαλάνης, που βρίσκεται σε άλλο σημείο του ποταμιού.

Δήμος Λαρισαίων: «Άγνωστο πώς θα εξελιχθούν τα πράματα»

«Τα νερά που έρχονται από τα Τρίκαλα είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα από εδώ και πέρα» λέει ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, σε δήλωσή του σε βίντεο στο Facebook.

Ώρες αγωνίας για τη Λάρισα

Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel που έδειξε τα δόντια της στη Θεσσαλία δεν άφησε ανέγκιχτη τη Λάρισα με τον Πηνειό να υπερχειλίζει. Πολλές συνοικίες πλημμύρισαν ενώ λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ήχησε το 112 για τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Θωμά, όπου παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή ενώ λίγο νωρίτερα αντίστοιχο μήνυμα εστάλη για τους κατοίκους της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών,

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές καλούνται σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

112 για Άγιο Θωμά

«Αν βρίσκεστε στη συνοικία Άγιος Θωμάς Δήμου Λάρισας απομακρυνθείτε προς Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η ειδοποίηση που εξεδώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι.

112 για Γιάννουλη

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Γιάννουλη και εργατικές κατοικίες εκκενώστε προς #Τύρναβο & #Λάρισα λόγω υπερχείλισης του Πηνειού», ανέφερε το μήνυμα του 112


Εικόνες καταστροφής στα δυτικά της Λάρισας

Στο μεταξύ εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων εμφανίζουν, μετά τον κυκλώνα Daniel, οι δυτικές συνοικίες της Λάρισας. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, στα δυτικά της πόλης, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον Ιανό, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο...» λένε κάποιοι, στο πάρκο του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα. Πρόκειται για τη συνοικία με τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ' επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Αιτία για την εκτεταμένη πλημμύρα, στην περιοχή ο Πηνειός. Η υπερχείλιση του δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.

Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού, με ψυχραιμία. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.

«Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει σωστικά συνεργεία από όλη την Ελλάδα» λέει ο Γιάννης Ξανθόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που επιχειρεί στον Άγιο Θωμά Λαρίσης και συνεχίζει: «Τώρα δεχτήκαμε κλήση να απεγκλωβίσουμε ένα παιδί που είναι σε μηχανική υποστήριξη, κόπηκε το ρεύμα και πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο μέρος. Μετά, προτεραιότητα έχουν ηλικιωμένοι και παιδιά. Αυτούς προσπαθούμε να βγάλουμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να παραμείνουν σπίτια τους με αυτές τις συνθήκες».

Αυτό ακριβώς το ερώτημα είναι που απασχολεί βασανιστικά τη Βάνα Χαχάμη, κάτοικο Λάρισας, που σε απόσταση δέκα μέτρων από το σπίτι των γονιών της, στη περιοχή της ΔΕΥΑΛ, απλώς περιμένει, ανήμπορη να κάνει το παραμικρό, να επέμβει. Στη θέση της βρίσκονται εκατοντάδες Λαρισαίοι από άλλες συνοικίες που έχουν συγγενείς υπερήλικες, εγκλωβισμένους σε σπίτια. Χωρίς ρεύμα και χωρίς ύδρευση και παρά το γεγονός ότι το ύψος του νερού δεν ξεπερνά ίσως και το ένα-ενάμιση μέτρο, είναι ανήμποροι να κινηθούν. Κάποιοι συγγενείς σπεύδουν να μπουν στα πλημμυρισμένα με αδιάβροχα και με φόρμες για να παραλάβουν, με αυτοσχέδιες σχεδίες, τους δικούς τους. Άλλοι περιμένουν στις ταράτσες και τα μπαλκόνια. Και οι συγγενείς τους, από άλλες περιοχές, έχουν έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά τους για να κάνουν ό,τι μπορούν, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Οι γονείς μου και ο αδελφός μου είναι στον πρώτο όροφο και στον δεύτερο το υπόγειο πλημμύρισε» λέει η κ. Χαχάμη και συνεχίζει: «Ο μπαμπάς μου είναι 80 ετών, η μαμά μου 75. Πώς μπορούν να βγουν; Και τι να κάνω εγώ; Να πάρω την πυροσβεστική δεν έχει νόημα. Πάει όπου οι άνθρωποι είναι σε κίνδυνο. Ξέρω, ότι έτσι όπως είναι οι δικοί μου, είναι σε πολλές περιοχές στη Λάρισα. Απλώς περιμένω εδώ, για να ξέρω, απλώς, ότι είναι καλά στην υγεία τους».

Στο σημείο της ΔΕΥΑΛ το νερό καλύπτει τα υπόγεια και φτάνει έως και ενάμιση μέτρο ανάμεσα στα σπίτια. Σε μισό χιλιόμετρο από εκεί, στα όρια του συνοικισμού Φιλιππούπολη, το νερό έχει αποκόψει δίκτυα, επικοινωνίες, συγκοινωνίες...

Ίδια η κατάσταση και στην Αγία Μαρίνα, στην πρώτη συνοικία που συναντά κανείς ερχόμενος στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη. Στα δεξιά του δρόμου, το νερό έχει καλύψει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου, σιλό, αποθήκες εμπορευμάτων. Σε μικρή απόσταση, το ποτάμι έχει καταλάβει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Αν δεν φύγει το νερό, είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις καταστροφές.

Στο δρόμο προς τον Άγιο Θωμά, μια μεγάλη έκταση φυτωρίων έχει καλυφθεί από τα νερά. Από τον δρόμο φαίνονται τα θερμοκήπια, στα οποία η στάθμη του νερού έχει ανέβει ως τη στέγη. «Νομίζω ότι σ' εμάς, η καταστροφή είναι 100%» λέει ο ιδιοκτήτης του φυτωρίου Λευτέρης Δαμασιώτης και προσθέτει: «Δεν λέω μόνο για τα φυτά: ελιές, οπωροφόρα, καλλωπιστικά. Λέω και για τον εξοπλισμό: για τις πομόνες, τις εγκαταστάσεις, όλα. Είναι αδύνατον να έχει σωθεί οτιδήποτε. Εξήντα έξι στρέμματα χωράφι, εγκαταστάσεις, δίκτυα, όλα πλημμυρισμένα. Λέω και για τις άλλες δίπλα που έχουν ολική καταστροφή, φυτώρια από την απέναντι όχθη του ποταμού κ.ά. Όπου να κοιτάξεις, βλέπεις ζημιά. Εμείς, ως επιχειρήσεις θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε πλάτη, αλλά η ζημιά είναι τέτοια που δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, αν δεν μας βοηθήσει η πολιτεία».

Στο κέντρο της Λάρισας επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, εκτός από την αυξημένη κυκλοφορία. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οχήματα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μαζί με οχήματα του στρατού. Οι τροχονόμοι βρίσκονται στα σημεία που επιχειρούν οι διασώστες και κλείνουν τους δρόμους στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, πάλι προς την πόλη και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται και όλοι αναμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Ταυτόχρονα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας ενισχύουν με σάκους άμμου τις όχθες του ποταμού ώστε να εμποδίσουν τους υδάτινους όγκους να πλημμυρίσουν δρόμους και ισόγεια καταστημάτων εντός της πόλης.

112 για εκκένωση της Γιάννουλης και των Εργατικών κατοικιών

Τους φόβους που είχαν εκφράσει νωρίτερα πηγές της πυροσβεστικής για περιοχές της πόλης της Λάρισας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η ενεργοποίηση του 112 για εκκένωση της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας λόγω υπερχείλισης του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές καλούνται σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη στις 12:59 το μεσημέρι της Παρασκευής, να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

Λίγο νωρίτερα ο δήμος Λαρισαίων με δική του ανακοίνωση είχε ζητήσει να εκκενωθούν οι ισόγειες κατοικίες στις δύο περιοχές «λόγω της αυξημένης ροής των υδάτων στον Πηνειό». Όσοι, δε, δεν μπορούσαν να πάνε σε διαμερίσματα άνω του ισογείου είχαν κληθεί να πάνε στη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των νερών υπάρχει φόβος για την στατικότητά της.

Όπως εξηγούσαν πηγές της πυροσβεστικής στο protothema.gr δεδομένου ότι η ροή του Πηνείου δεν είναι ευθεία, τα πιο επικίνδυνα σημεία για υπερχείλιση είναι στις στροφές του ποταμού εκεί όπου παρουσιάζεται, κατά τις ίδιες πηγές, το φαινόμενο του «ντρεσάζ». Λίγο νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προς Τύρναβο και οι περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας καθώς είχε σπάσει ανάχωμα του Πηνειού.

Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/ EUROKINISSI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup