Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 14:51

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Μέτρα στήριξης των πληγέντων των τελευταίων δύο μηνών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τη στήριξή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Ειδικότερα σε σημερινή ανακοίνωση της ΕΕΤ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι:

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνέχεια και της από 25 Ιουλίου 2023 ανακοινώσεώς της (μετά τις πυρκαγιές), γνωστοποιεί ότι οι τράπεζες – μέλη της θα στηρίξουν και πάλι, με κάθε πρόσφορο τρόπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν άμεσα από την ΕΕΤ και κάθε μέλος χωριστά.

Πολίτες και επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλουν επείγοντα αιτήματα ιδίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τις τράπεζες συνεργασίας τους».

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023 12:46

Σχετικά Άρθρα

  • Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό
    Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό

    Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2025 ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διυπουργική συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

    «Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

    Όπως γνωστοποίησε, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επίσης, ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιεχειρήσεις από 1-1-2025.

    Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την οικονομία της ΕΕ και αυτό αντανακλάται σε αύξηση των εισοδημάτων που είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

    Ο κ. Αργυρού είπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι διατηρήσιμη, γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, στηρίζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, με την αύξησή της να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2021.

    Αυξάνεται το πρόγραμμα Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ

    Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

    1. Υγιές τραπεζικό σύστημα. Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας. Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

    2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.

    Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

    Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent.

    3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

    4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

    • 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
    • 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

    Τι ισχύει για αγρότες και αγροτικό πετρέλαιο

    Οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζονται στους 298.000, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

    Τέλος κρουαζιέρας

    Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την επιβολή κλιμακωτού τέλους για τους επιβάτες κρουαζιέρας, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το νησί και την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας που θα ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπονται νέες εγγραφές στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε σε μια «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2026 αναμένεται ετήσια αύξηση των επενδυτικών πόρων κατά 10-17%.

    Όπως σημείωσε, «η αύξηση αυτή είναι ρεκόρ για το ΠΔΕ, το οποίο φτάνει πλέον τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
  • Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα
    Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

    Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

    1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

    • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
    • Θεσπίζεται πιστοποίηση

    3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

    • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
    • Προστασία των αποδοχών
    • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

    4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

    - vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ

    • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο

    5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    • Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

    6. Επιπλέον Παροχές

    • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχει 18 ετών
    • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

    Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

    Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • Επίδομα Στέγασης
    • Επίδομα Παιδιού

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

    Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

    Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Επιπλέον εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

    Απασχόληση και συνταξιούχοι

    Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέωςη αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

    Όσον αφορά την απασχόληση:

    • Αύξηση κατώτατου μισθού
    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
    • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
    • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

    • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
    • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

    Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη
    Φωτιές στην Αττική: Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα - Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη

    Το σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών στην Αττική παρουσιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη.

    Αναλυτικά:

    • Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
    • Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
    • Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
    • Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
    • Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το Ταιπεδ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
    • Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. Στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρυθμισης.
    • Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
    • Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
    • Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
    • Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

    Δείτε ΕΔΩ, το σχέδιο αποκατάστασης

    Ευρεία σύσκεψη στην Πεντέλη και αυτοψία Μητσοτάκη

    Νωρίτερα ξεκίνησε η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Πεντέλη για το σχέδιο αποκατάστης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Στόχος της σύσκεψης είναι να δρομολογηθεί άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν και να τρέξουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων της Αττικής.

    Πριν από τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςπραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της Πεντέλης που επλήγη από τις πυρκαγιές στην Αττική.

    Συγκεκριμένα, πριν από τη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα Πεντέλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Νέας Πεντέλης, το οποίο υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου και ο Διευθυντης του σχολείου.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΕΚ - Τέρνα που έχει αναλάβει ιδία δαπάνη την αποκατάσταση, τους παρουσίασε το σχέδιο και το πλάνο ανακατασκευης του γυμναστηρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μεσα σε 6 μηνες.

    Οι όποιες άλλες ζημιές έχουν υποστεί τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Πεντέλης θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος απο τη Δήμαρχο, επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή Πεντέλης όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος, ενώ έξω από τη Μόνη, μαζί με τον Υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλη Κικίλια συνομίλησε με τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται εκεί.

    Τελος με τη δήμαρχο μετέβη και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Αντιπρόεδρος Δρ. Σπύρος Βασιλάκος και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνών Δρ. Θανάσης Μαρούσης τον υποδέχθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου.

    Ο κ. Πλειώνης ενημέρωσε τον ΠΘ για τα αντιπυρικά μέτρα που έχει λάβει το Αστεροσκοπείο, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην πληγούν οι εγκαταστάσεις του. Βίντεο και φωτό από την επίσκεψη θα πάρετε στη συνέχεια.

    Πηγή: cnn.gr

  • Νέα μέτρα στο Ρεύμα: Επιδότηση στους λογαριασμούς και έκτακτο τέλος στους παραγωγούς
    Νέα μέτρα στο Ρεύμα: Επιδότηση στους λογαριασμούς και έκτακτο τέλος στους παραγωγούς

    Τα «πυροσβεστικά» έκτακτα μέτρα για το ρεύμα εξειδικεύει αυτή την ώρα το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μετά το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης, με φόντο τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Επιβεβαιώνοντας τα όσα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει σήμερα την επιβολή έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

    Συγκεκριμένα, το τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο και θα αφορά τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο.

    Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ του ταμείου ενεργειακή μετάβασης, θα υπολογίζεται απο τον ΔΕΔΦΑ και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ άμεσα θα περάσει και το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Παράλληλα προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα), οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, ωστόσο τα κοινωνικά τιμολόγια θα έχουν μια επιπρόσθετη επιδότηση.

    Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, καθώς στοχοσ Είναι να μην περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

    Τέλος το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίαςγια τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Ενεργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί απο την αρχή της χρονιάς για την στήριξη των καταναλωτών, όπως ήταν η θέσπιση των «χρωματιστών» τιμολογίων ρεύματος, τα οποία κάνουν ποιο εύκολο για τον καταναλωτή να διαλέξει το πρόγραμμα που του ταιριάζει ανάλογα με το ενεργειακό του προφίλ.

    Ακόμα αναφέρθηκε στο μέτρο της έκτακτης ενίσχυσης των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών που χρησιμοποιούσαν την ηλεκτρική ενέργεια για την θέρμανση τους.

    Ενώ παρότρυνε τους αγρότες να επιλέξουν το πρόγραμμα ΓΑΙΑ καθώς «είναι κάτι που πραγματικά τους συμφέρει» όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας.

    Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του κ. Σκυλακάκη, η υφυπουργός Ενέργειας, κα Αλέξανδρα Σδουκου τόνισε πως αυτό που βιώνουμε είναι μια περιφερειακή ενεργειακή κρίση που μας επηρεάζει σημαντικά και δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» στης ενεργειακές αγορές στης ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης.

    Ναι στα μέτρα στήριξης αλλά με υπευθυνότητα

    Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση εξετάστηκε και η ιδέα περί επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022, αλλά προς το παρόν απορρίφθηκε.

    Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Στο τραπέζι μέτρα για την μείωση των τιμών ρεύματος - Τα σενάρια που εξετάζονται
    Στο τραπέζι μέτρα για την μείωση των τιμών ρεύματος - Τα σενάρια που εξετάζονται

    Μέτρα για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έθεσε επί τάπητος το κυβερνητικό επιτελείο στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη (16/7) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

    Στα βασικά σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η εκ νέου φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με εφαρμογή της φορολόγησης για το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και το πλαφόν αποκλειστικά για τις τιμές χονδρικής.

    Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα, αλλά και να επανέλθει ο «μηχανισμός L».

    Στόχος είναι η ανάκτηση εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία, ώστε τα παραπάνω έσοδα που προκύπτουν να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα οποία στη συνέχεια θα δίνονται στους καταναλωτές ως επιδοτήσεις.
    Τα νέα μέτρα στήριξης όπως έγινε γνωστό σήμερα, θα εξειδικευτούν το πρωί της Τετάρτης 17/7, ενώ στα νέα μέτρα αναμένεται να αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα σε τηλεοπτική συνέντυξή του.
    Ναι στα μέτρα στήριξης αλλά με υπευθυνότητα
    Είχε προηγηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού για αναλυτική ενημέρωση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλά και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν χρειάζονται προς το παρόν».

    Όπως είπε η λιανική τιμή ρεύματος είναι κατά 10% με 15% κάτω σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και παρά την πίεση του τελευταίου μήνα «είναι πολύ κάτω από την ΕΕ».

    Νέο άλμα στο ρεύμα σήμερα

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η σημερινή ημερήσια τιμή θα διαμορφωθεί στα 176,33 ευρώ ανά MWh, χαμηλότερα από την χθεσινή τιμή στα 191 ευρώ, παρά την διατήρηση στα 32 ευρώ του ολλανδικού TTF.

    Υπενθυμίζεται ότι, από την Κυριακή 7 Ιουλίου η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανατιμηθει άνω του 200%, από τα 64,67 ευρώ, στα 191 ευρώ στις 15 Ιουλίου, με το άλμα να αποδίδεται στην αύξηση της ζήτησης λόγω του καύσωνα και στα προβλήματα στις διασυνδέσεις.

    Η μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο κατά 33% το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σε σύγκριση με τη μέση τιμή ολόκληρης της περιόδου του Ιουνίου.

    «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα γεγονότα στην Ελλάδα» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    «Έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων με την Ιταλία, γίνεται συντήρηση στο καλώδιο Ρουμανίας-Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανία να εξαρτάται από τις εισαγωγές από την ακριβή Ουγγαρία και κάνουμε εξαγωγές. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές. Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες» επισήμανε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Προειδοποίηση που προβληματίζει από Ζερεφό: Τα φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση
    Προειδοποίηση που προβληματίζει από Ζερεφό: Τα φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση

    «Όλα τα φυσικά φαινόμενα θα αυξηθούν και σε συχνότητα και σε ένταση», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός τονίζοντας πως η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα η οποία έχει ήδη υπερθερμανθεί.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζερεφός ανέφερε πως: «Πολλές περιοχές της Μεσογείου, ιδίως της Ανατολικής Μεσογείου, οι θερμοκρασίες οι επιφανειακές της θάλασσας είναι πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από ό,τι ξέραμε τα προηγούμενα εκατό χρόνια και επομένως υπάρχει αυτή η ανησυχία, το μελετάμε. Αλλά ακόμα δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα τι θα κάνουν οι σαχαριανές υφέσεις στο εξελισσόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, έτσι όπως το έχει υποβοηθήσει ο άνθρωπος και έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα σπουδαία ακραία φαινόμενα σε όλο τον κόσμο».

    Κάθε 15-20 χρόνια είναι έντονη η εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης

    Για την αφρικανική σκόνη, σχολίασε πως «κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της μεταφοράς σαχαριανής σκόνης στη χώρα μας, ενώ περίπου ανά 15 με 20 χρόνια η εμφάνισή της γίνεται με μεγάλη ένταση», επισημαίνοντας πως είναι κάτι που συμβαίνει από τότε που σχηματίστηκε η Μεσόγειος, εκατομμύρια χρόνια πριν.

    Οι πρώτοι που δέχονται το πρώτο κύμα αυτής της σκόνης είναι οι νότιες περιοχές, η Κρήτη, η Πελοπόννησος σημείωσε, ενώ παρομοίασε τις «πορτοκαλί» εικόνες από διάφορες περιοχές της χώρας με το Star Wars, «επιβλητικές και με πολύ κόκκινο, επίσης θυμίζουν άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως οι εκρήξεις πολύ μεγάλων ηφαιστείων, συνέπεια των οποίων είναι να κοκκινίζει στη δύση του ηλίου, να έχει πολύ ωραία χρώματα και τα έχουμε μελετήσει».

    «Εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια μεταφέρεται σκόνη»

    «Πολύ περισσότερο από 4.000 χρόνια, από τότε που έγινε η Μεσόγειος, μεταφέρεται η σκόνη και μάλιστα είναι και γνωστό ότι υπάρχουν άνεμοι οι οποίοι δημιουργούνται από υφέσεις της Σαχάρας που λέγονται σαχαριανές υφέσεις και την άνοιξη, αυτή την εποχή δηλαδή, φυσάει, σηκώνει σκόνη από την έρημο. Και η ιστορία αυτή, κατά την αραβική παράδοση, ονομάζεται η περίοδος που έχουμε χαμσίν, είναι ο αριθμός 50 στην αραβική γλώσσα. Επί 50 μέρες λοιπόν μπορεί να φυσάνε τέτοιοι άνεμοι ώστε να σηκώνεται σκόνη και μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή που είχαμε και προχθές, να έχει δημιουργήσει νέφος τόσο μεγάλο ώστε να μεταφερθεί προς την Ευρώπη, δηλαδή από τη Σαχάρα, από τη Λιβύη βασικά γι’ αυτό και ο αέρας που έρχεται από εκεί ονομάζεται λίβας, από την αρχαία ελληνική λέξη λιψ. Αυτός λοιπόν μεταφέρει ζεστό αέρα, μαζί και η σκόνη. Και όταν είναι τέτοια τα καιρικά συστήματα στην περιοχή μας μπορούν να μεταφέρουν αυτή τη σκόνη μέχρι και την Αγγλία. Μάλιστα, είναι γνωστές οι λιτανείες που γινόντουσαν στο Μεσαίωνα διότι η βορειοδυτική Ευρώπη την άνοιξη έχει αρκετές βροχές και όταν βρέξει κατεβαίνει αυτή η σκόνη και επειδή προέρχεται από άμμο και οξείδια του σιδήρου και άλλα μέταλλα, είναι κόκκινη και βρέχει όξινη βροχή και τη λέγανε αιματοβροχή, ήταν κακός οιωνός για τη Δυτική Ευρώπη του Μεσαίωνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερεφός.

    Ακόμη, εξήγησε πως αυτό που εισπνέουμε είναι σκόνη, δηλαδή οξείδια του πυριτίου και οξείδιο του σιδήρου και άλλες ανόργανες ενώσεις, από τις οποίες, τα πιο βαριά σωματίδια πέφτουν κοντά στην πηγή τους, δηλαδή τη Σαχάρα. Αυτά που μεταφέρονται μακριά είναι τα πιο μικρά και αυτά που πάνε πολύ μακριά, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, είναι ακόμα πιο μικρά. Όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια που μεταφέρονται, τόσο πιο επικίνδυνα είναι, γιατί μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νέα μέτρα στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ - Η βουτιά του φυσικού αερίου και τα έσοδα τονώνουν τον προϋπολογισμό
    Νέα μέτρα στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ - Η βουτιά του φυσικού αερίου και τα έσοδα τονώνουν τον προϋπολογισμό

    Στην παρούσα χρονική φάση ο συνολικός διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος που φαίνεται να δημιουργείται είναι περιορισμένος δεν φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο Μαξίμου.

    Αέρα στον προϋπολογισμό, δίνει το «γκρέμισμα» των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και η υπεραπόδοση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο. Με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 έχει λάβει ως παραδοχή ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου φέτος θα είναι 45 ευρώ ανα μεγαβατώρα και πλέον κινείται σε επίπεδα που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής μεσοσταθμικά κοντά στα 25 , το όφελος είναι σημαντικό για την οικονομία καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Αν συνυπολογιστεί το όφελος από την ανακούφιση νοικοκυριών-επιχειρήσεων αλλά και των φορέων του κράτους από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών,τότε το όφελος συνδυαστικά με άλλους παράγοντες μπορεί να αυξηθεί εντυπωσιακά και να ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετες κυβερνητικές παροχές.

    Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως το τέλος του Ιανουαρίου, τα φορολογικά έσοδα, μετά την αφαίρεση των αυξημένων επιστροφών φόρου, κατέγραφαν αύξηση 339 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

    Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις για τον Φεβρουάριο, τα έσοδα συνεχίσουν να καταγράφουν ανοδική πορεία ενώ στα τέλη του μήνα προστέθηκαν και οι τελευταίες δόσεις από τον φόρο εισοδήματος,τον ΕΝΦΙΑ,τα τέλη κυκλοφορίας.

    Συμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ένα μέρος αυτής της υπέρβασης έχει ήδη διατεθεί σε έκτακτα και μόνιμα μέτρα τα οποία δεν είχαν υπολογιστεί στον Προϋπολογισμό του 2024.

    Συγκεκριμένα έχουν διατεθεί περίπου 45 εκατ. ευρώ για την μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης και άλλα 110 εκατ. ευρώ για την πληρωμή εφημεριών γιατρών του ΕΣΥ και αναμένεται να δοθεί τους επόμενους μήνες η πρώτη πρόωρη δόση ύψους 50 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου του 2023 στους αγρότες σε συνέχεια σχετικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Επιπλέον, ένα αρνητικό στοιχείο όπως η αύξηση που καταγράφεται στις δαπάνες των νοσοκομείων και των Οργανισμων Τοπικής Αυτοδιοικησης,θα απαιτήσει χρηματοδοτική ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τα σενάρια

    Κατά συνέπεια στην παρούσα χρονική φάση ο συνολικός διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος που φαίνεται να δημιουργείται είναι περιορισμένος δεν φτάνει για να καλύψει το σύνολο των αιτημάτων τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο Μαξίμου.

    Στο οικονομικό επιτελείο θα αναμένουν και την πορεία του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά κυρίως την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου, για το ΑΕΠ το 2023. Αν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 ξεπεράσει την κυβερνητική προβλεψη ,τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια έκτακτη παροχή σε ευάλωτες ομάδες το Πάσχα.

    Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάντως αρχίσει και επεξεργάζονται και εναλλακτικά σχέδια συμφωνα με τα οποία θα περιμένουν να διαπιστώσουν το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου προκειμένου να προχωρήσουν σε πιο γενναιόδωρες ενισχύσεις προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο στόχος

    Όπως αναφέρουν τον Δεκέμβριο ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο από το περσινό, δηλαδή 2,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,1% πέρυσι) ή περίπου 5 δισ. ευρώ. Οπότε,θα είναι πιο «σωφρον» προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας ,να δοθεί στο τέλος του 2024 μια έκτακτη παροχή.

    Ωστόσο,όλα τα σενάρια είναι υπό επεξεργασία και η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού ζυγιστούν όλα τα δεδομένα και κυρίως η πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους .

    Πηγή: imerisia.gr

  • Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης τα 4 διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ήδη, από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους
    Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης τα 4 διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ήδη, από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους

    Στο μικροσκόπιο έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ήδη, από χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής τους, τα 4 διαρθρωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
    Όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ παράγοντες της αγοράς, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάρτιο αλλά στο υπουργείο ελέγχουν σχολαστικά και παρατηρούν την εφαρμογή των μέτρων για να διασφαλίσουν ότι αυτά επενεργούν στην αγορά προς όφελος του καταναλωτή.

    Στο μεταξύ, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, δεν αποκλείουν η επιτυχία του μέτρου της μείωσης κατά 30% των παροχών επί του τιμολογίου σε επτά κατηγορίες μη τροφίμων, να οδηγήσει το υπουργείο σε νέα απόφαση για την επέκτασή του αργότερα σε περισσότερες κατηγορίες.
    Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας πάντως δηλώνει: «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας…» ενώ πρόσφατα έχει υπογραμμίσει ότι: «εάν χρειαστεί θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα για κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι τιμές στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα υψηλότερες».
    Ειδικά σε ό,τι αφορά στο βρεφικό γάλα φαίνεται ότι το υπουργείο, ήδη, κερδίζει το «στοίχημα» των τιμών καθώς οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15%. Υπενθυμίζεται, όπως έχει πει ο υπουργός, ότι η τιμή θα προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Χθες ο κ. Σκρέκας, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, έκανε επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ και δήλωσε: «Τα μέτρα που λάβαμε είναι μόνιμα, διαρθρωτικά και αποσκοπούν στο να διορθώσουν δομικές στρεβλώσεις δεκαετιών στην αγορά. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας και να οδηγηθούμε σε μόνιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
    Μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί οι τιμές σε 3.900 βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό. Ήδη διαπιστώσαμε ότι και στο βρεφικό γάλα οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15%. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας, ώστε οι καταναλωτές να βλέπουν μόνιμα χαμηλότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ».
    Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι περιμένουν να δουν πόσο γρήγορα θα λειτουργήσουν τα μέτρα, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι, συμπληρωματικά, αυτό που χρειάζεται, πλέον, είναι να εστιάσει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των Ελλήνων.

    Πάντως, από χθες οι καταναλωτές με βάση την απόφαση της Κυβέρνησης να υποχρεώσει τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις προσφορές προς τις εταιρείες λιανεμπορίου και τελικά να μειωθούν ισόποσα και οι τιμές τιμοκαταλόγου, έχει οδηγήσει - σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σε μειώσεις στο ράφι για περισσότερα από 4.000 προϊόντα.
    Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, βρεφικές και παιδικές πάνες).
    Πιο αναλυτικά, η μεταρρύθμιση, έχει επιφέρει σημαντική μέση μείωση τιμών χονδρικής στις επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, στις βρεφικές και παιδικές πάνες η μέση μείωση τιμής είναι 18,1%, στα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα conditioner 17%, στις οδοντόκρεμες 15,1%, στα απορρυπαντικά ρούχων 15,6%, στα απορρυπαντικά πιάτων 16%, στα καθαριστικά παντός είδους 15,8% και στα σαπούνια 12,7%. Μείωση τιμής καταγράφεται σε 108 διαφορετικά brands.

    Για την απαγόρευση στους προμηθευτές των σούπερ μάρκετ που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες σε αυτά, για τρεις μήνες - ένα μέτρο που αφορά σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, με εξαίρεση τα νωπά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια) και ορισμένα διαρκή καταναλωτικά αγαθά - σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ήδη λειτουργεί το μέτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον Φεβρουάριο, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Δηλαδή, ήδη, η εφαρμογή της ρύθμισης συνεισέφερε στον περιορισμό των ανατιμήσεων κατά 76% από το ένα έτος στο άλλο.
    Τέλος, σταδιακή μείωση των τιμών στο ράφι εκτιμάται ότι θα φέρει και η ρύθμιση που υποχρεώνει τους προμηθευτές νωπών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα) να πωλούν τα προϊόντα τους στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές (net - pricing).

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο