Ελλάδα

Ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία: 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και σαλμονέλα σε βρέφος - Τουλάχιστον 45.000 νεκρά ζώα

Ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία: 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και σαλμονέλα σε βρέφος - Τουλάχιστον 45.000 νεκρά ζώα

Ανησυχία για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας εξαιτίας των τραγικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μετά την κακοκαιρία Daniel. Καθώς τα νερά παραμένουν αυξάνονται και η κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε από τη Λάρισα από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στην περιοχή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα νοσηλεύονται έξι συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ 46 παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα και 24 Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Αξιοσημείωτο είναι πως και ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών παρουσίασε πρόβλημα υγείας εξαιτίας σαλμονέλας και νοσηλεύεται, σύμφωνα με την κ.Αγαπηδάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπενθύμισε και πάλι πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό στις πληγείσες περιοχές καθώς είναι επικίνδυνο, ενώ σημείωσε πως όποιος πολίτης παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια ή συμπτώματα που θυμίζουν κρυολόγημα, θα πρέπει να απευθυνθεί στις υγειονομικές μονάδες της περιοχής.

Παράλληλα σημείωσε ότι συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο νερό των πληγεισών περιοχών (Λάρισα-Βόλο) ενώ υπογράμμισε ότι στην Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο προς χρήση.

Ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες που συνεργάζονται με το υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να πούνε πότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νερό στις περιοχές που έχουν καταστραφεί από την κακοκαιρία Daniel.

Ταυτόχρονα η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει την επιδημιολογική επιτήρηση στις λαβωμένες περιοχές, πραγματοποιεί και εντομολογική παρατήρηση ενώ έχουν τοποθετηθεί και 70 παγίδες για την καταγραφή τυχόν μολυσματικών ασθενειών που προέρχονται από τα έντομα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

2.258 οι αιτήσεις για βοήθεια

Από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές. Για τις άλλες περιοχές συνεχίζονται οι αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος. Προτεραιότητα η συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων

45 νεκρά ζώα

Από την πλευρά του, ο κ. Σταμενίτης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως προτεραιότητα τη συγκέντρωση, αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων. Έχει υπάρξει σχέδιο δράσης. Είναι δύσκολο εγχείρημα και γι' αυτό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα 9 το πρωί ο αριθμός των αιγοπροβάτων που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ είναι 38.000 νεκρά ζώα, ενημέρωσε ο υφυπουργός. «Μέχρι την ημέρα και ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα» προσέθεσε.

Αναφορικά με τους χοίρους, σημείωσε πως ο αριθμός που έχει δηλωθεί είναι 7.000 νεκρά ζώα και συμπλήρωσε ότι έχουν διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση όλου του αριθμού των δηλωθέντων.

Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι στο τρίγωνο Λάρισα - Καρδίτσα - Τρίκαλα, πλην του Τρικάλων - Λάρισας, που κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, όλα είναι κανονικά. Στη Μαγνησία αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλείου. Η Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστεί. Το πρόβλημα είναι το πλημμυρικό φαινόμενο. Οι εργασίες συνεχίζονται. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με προσοχή και χαμηλές ταχύτητες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όπου θα χρειαστεί. Η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 11.000 κλήσεις και έχει κάνει πάνω από 4.000 διασώσεις.

Στη Μαγνησία, έχουν γίνει 2.558 κλήσεις και έχουν γίνει 630 διασώσεις. Στην Καρδίτσα 896 διασώσεις. Στις Σοφάδες και στον Παλαμά γίνονται απαντλήσεις υδάτων. Στα Τρίκαλα, προς Ασπροπόταμο, ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται απο αέρος. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις