Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 18:06

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου» - Ξέσπασε η ιατροδικαστής που είπε ότι η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με ένα έντονο ξέσπασμα και φωνάζοντας ότι βάλλεται χωρίς λόγο, αντέδρασε η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου στις ερωτήσεις της Έδρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου σε όσα ισχυρίστηκε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων για το θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η ιατροδικαστής βρέθηκε για δεύτερη μέρα σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, προτεινόμενη από την υπεράσπιση, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για τη θέση που έχει εκφράσει πως το κοριτσάκι δεν πέθανε από ισχυρή δόση κεταμίνης αλλά από υποθρεψία σε συνδυασμό με λοίμωξη του αναπνευστικού και επιληψία που προκάλεσαν ανακοπή.

«Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου»

Η κ. Δημοπούλου έντονα φορτισμένη κάποια στιγμή και μετά από πολλές ερωτήσεις που είχε ήδη δεχθεί, άρχισε να φωνάζει προς την Έδρα χτυπώντας τα χέρια της στο βήμα, θεωρώντας πως αμφισβητείται:

«Μ' έχετε εδώ έξι ώρες! Μου λέτε πως δεν διαβάζω τα ιατρικά έγγραφα! Μου λέτε ότι δεν έχω γνώση... Εμένα; Που είμαι εδώ, δέχομαι απειλές για τη ζωή μου; Λέτε πως δεν έχω γνώσεις ιατρικής; Δεν αντέχω άλλο! Ποιο όφελος έχω; Βάλλομαι χωρίς λόγο. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ήρθα εδώ; Να υπερασπιστώ την κατηγορούμενη; Δεν έχω πάρει ούτε 1 ευρώ. Ζητώ συγνώμη άλλα έχω εξαντλήσει τα περιθώρια για αυτά που ακούγονται. Αν ο κ. Μπουζιάνης (ιατροδικαστής) είχε λάβει τον ιατρικό φάκελο του παιδιού δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αν είχε δώσει σαφή απάντηση δεν θα ήμουν εδώ» φώναζε η κ. Δημακοπούλου.

Η πρόεδρος προσπάθησε να ηρεμήσει τη μάρτυρα λέγοντάς της, ότι δεν την εκφόβισε το δικαστήριο: «Αν είστε φορτισμένη συναισθηματικά δεν αφορά εμάς. Είμαστε εδώ για να δικάσουμε μια υπόθεση και θέλουμε να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Δεν σας κατηγορήσαμε για κάτι και δεν κατάλαβα από τι πυροδοτήθηκε όλο αυτό» της ανέφερε.

Κατά την άποψη της ιατροδικαστού, η κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας όταν διακομίστηκε στο Παίδων στην Αθήνα, ήταν ήδη πολύ επιβαρυμένη καθώς είχε λοίμωξη του αναπνευστικού και ενδεχομένως είχε ήδη ξεκινήσει να έχει πνευμονικό οίδημα.

«Είχε επιληψία, είχε και λοίμωξη. Ένα παιδί σε πέντε μέρες έχει κάνει δεκατέσσερα περιστατικά. Ήδη από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο το παιδί είχε σταδιοδρομηθεί. Πόσο άλλο να αντέξει ένα παιδί;», ανέφερε η μάρτυρας για τις ημέρες πριν πεθάνει η Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 17:27

Σχετικά Άρθρα

  • Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»
    Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Διαφωνία ιατροδικαστών για την Μαλένα - «Δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια σε μια ημέρα»

    Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη

    Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
    Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
    Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
    - Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;

    - Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.

    - Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;

    - Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.

    - Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.

    - Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.

    «Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας
    Δίκη Πισπιρίγκου: Σε υποξία απέδωσε τον θάνατο της Μαλένας ο παθολογοανατόμος Ευτυχιάδης – Το ξέσπασμα της μητέρας

    Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα

    Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
    Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.

    Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.

    Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
    Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.

    Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία;
    Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
    Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
    Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.

    Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».

    Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
    Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.

    «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»

    Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.

    Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη;
    Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές
    Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας», λέει η ιατροδικαστής Τσάκωνα
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Οι εκδορές στο πρόσωπο της Μαλένας είναι αποτύπωμα κολλητικής ταινίας», λέει η ιατροδικαστής Τσάκωνα

    H ιατροδικαστής κατέθεσε ότι δεν εντόπισε σημάδια «στιγμιαίου θανάτου» στη σορό του κοριτσιού - Ρωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο για το τι «είδε» στη περιοχή γύρω από το στόμα της Μαλένας

    «Οι εκδορές στη μύτη της Μαλένας δεν είναι κάκωση. Εγώ είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας στο πρόσωπο του παιδιού και αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία είχε διενεργήσει αρχικά τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό του παιδιού, αποδίδοντας το θάνατό του σε ηπατική ανεπάρκεια. Η ίδια κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της ανέφερε ότι δεν εντόπισε σημάδια «στιγμιαίου θανάτου» στη σορό του κοριτσιού.
    Ειδικότερα, η δίκη της κατηγορούμενης μητέρας από τη Πάτρα για τους θανάτους των δυο μικρότερων κοριτσιών της, Ιριδας και Μαλένας, ξεκίνησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, έπειτα από πολλές διακοπές, λόγω προβλήματος μέλους της έδρας. Με την επανέναρξη της δίκης στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κ. Τσάκωνα, το πόρισμα της οποίας για το θάνατο της μικρής Μαλένας Δασκαλάκη, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν αργότερα οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας. Ειδικότερα, οι δυο ιατροδικαστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα πέθαναν από ασφυξία, την οποία έχουν αποδώσει σε εξωγενή παράγοντα. Στο πόρισμά τους, άλλωστε, στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δυο μικρότερων κοριτσιών της.

    Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής της η κ. Τσάκωνα (η οποία «ανοίγει» τον κύκλο των καταθέσεων των ιατροδικαστών) ρωτήθηκε επισταμένα από το δικαστήριο για το τι «είδε» στη περιοχή γύρω από το στόμα της Μαλένας.

    Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

    Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα.

    Νωρίτερα, αρχίζοντας την κατάθεσή της στη δίκη η ιατροδικαστής ανέφερε: «Στις 13.4.2019 υπήρξε ο θάνατος της Μαλένας. Στις 16.4 ήρθε σε εμάς το περιστατικό. Φωτογραφήθηκε αρχικά. Είχα λάβει την αναγγελία θανάτου με ιστορικό από τους θεράποντες ιατρούς της. Το ιστορικό έλεγε την ημερομηνία εισαγωγής της στο νοσοκομείου και περιελάμβανε τη διάγνωση της νόσου, τη θεραπεία και την ώρα θανάτου. Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησα νεκροψία – νεκροτομή».
    Η κυρία Τσάκωνα δέχθηκε στη συνέχεια «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα για τα «εντυπώματα» στο προσωπάκι της μικρής Μαλένας, δεδομένου ότι στη δικογραφία υπάρχουν φωτογραφίες όπου φαίνονται διάφορες εκδοχές – αμυχές στη βάση της μύτης του παιδιού και τις οποίες η κ. Τσάκωνα δεν είχε καταγράψει στην έκθεσή της.

    Πρόεδρος: Τι είδατε κατά την εξέταση της σορού;

    Μάρτυρας: Υπήρχαν δυο μικροεκδορές, κυάνωση, υποστάσεις. Πρώτα βλέπουμε εξωτερικά τη σορό, αν έχει κακώσεις. Υποστάσεις είναι όταν πεθαίνει κάποιος το αίμα λιμνάζει σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάλογα με τη στάση που έχει η εκάστοτε σορός. Οι υποστάσεις αρχίζουν να φαίνονται δυο με τέσσερις ώρες μετά. Το μέρος της σορού που ακουμπάει σε επιφάνεια θα παραμείνει λευκό. Όπου δεν ακουμπάει εμφανίζονται υποστάσεις.

    Πρόεδρος: Ένας γιατρός θα μπορούσε να δει τις υποστάσεις;

    Απάντηση: Για να τις δει ο γιατρός θα πρέπει να γυρίσει τη σορό.

    Το δικαστήριο επέδειξε στη συνέχεια στη μάρτυρα φωτογραφίες της σορού της Μαλένας, με την κατηγορούμενη μητέρα της να αποφεύγει να τις κοιτάξει.

    Πρόεδρος: Η κυάνωση χειρών τι σημαίνει;

    Μάρτυρας: Ότι έχει πέσει το οξυγόνο, ο κορεσμός του, είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνά.

    Πρόεδρος: Θέλει χρόνο να εγκατασταθεί;

    Μάρτυρας: Ναι, θέλει κάποιο χρόνο για να εγκατασταθεί. Αποκλείεται έτσι η ανακοπή η ο στιγμιαίος θάνατος.

    Πρόεδρος: Στο στόμα του παιδιού είδατε κάτι;

    Μάρτυρας: Όχι. Είδα μόνο το αποτύπωμα της κολλητικής ταινίας, αυτό είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού για αυτό δεν καταγράφεται στις εκθέσεις μας. Δεν είναι κάκωση, είναι στα πλαίσια της ΚΑΡΠΑ για να τοποθετεί ο ρινογαστρικός σωλήνας. Όταν για παράδειγμα τοποθετούν τα επιθέματα για ηλεκτροκαρδιογράφημα φαίνονται όλα. (…). Δεν γνωρίζω τι κόλλησαν και αν κόλλησαν στο στόμα οι γιατροί του νοσοκομείου.

    Πρόεδρος: Γιατί τα υπόλοιπα εντυπώματα δεν φαίνονται;

    Μάρτυρας: Εξαρτάται ίσως από το είδος της κολλητικής ταινίας.

    Η ασφυξία

    Σε ό,τι αφορά στην ασφυξία την οποία προσδιόρισαν ως αιτία θανάτου της Μαλένας οι κ.κ. Καρακούκης Καλόγρηας η μάρτυρας επισήμανε ότι η ίδια δεν εντόπισε σημάδια ασφυκτικού θανάτου. «Ασφυκτικές κηλίδες μπορούμε να βρούμε και σε περιστατικά που ο άνθρωπος έχει φύγει από ανακοπή» είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσάκωνα για να προσθέσει: «Σπάνε τα αγγεία και δίνουν αυτή την εικόνα». Η πρόεδρος, πάντως, της υπέβαλλε στη συνέχεια σωρεία ερωτήσεων σχετικά με τα ευρήματα που μπορεί να υπάρχουν σε περιστατικό ασφυκτικού θανάτου.

    Πρόεδρος: Έτσι, όπως εισφέρεται η κατηγορία της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία με άγνωστο μέσο, πχ με μαξιλάρι σε αυτή τη περίπτωση αλλάζει κάτι σε σχέση με τις ασφυκτικές κηλίδες; Σας έχει τύχει άλλη περίπτωση ασφυξίας με κάποιο μέσο μαλακό που να μην αφήσει εντύπωμα;

    Μάρτυρας: Όχι, δεν μου έχει τύχει.

    Πρόεδρος: Δεν έχετε διερευνήσει ασφυκτικό θάνατο με άλλο μέσο;

    Μάρτυρας: Τώρα, δε θυμάμαι έχω κάνει χιλιάδες νεκροτομές.

    Πρόεδρος: Τι περιμένουμε να δούμε σε περίπτωση ασφυξίας στα όργανα;

    Μάρτυρας: Θα δούμε στο ήπαρ νέκρωση στη ζώνη 3. Σε περίπτωση έλλειψης οξυγόνου επέρχεται νέκρωση των κυττάρων μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση ασφυξίας χωρίς να έχει νεκρωθεί η ζώνη 3 στο ήπαρ.

    Έπειτα από άλλες ερωτήσεις της έδρας η κ. Τσάκωνα κατέθεσε ότι συμβουλεύτηκε τον παθολογο-ανατόμο κ. Αγαπητό για το τι σημαίνουν τα ευρήματα στο ήπαρ του παιδιού και εκείνος της είπε ότι πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια.

    Η δίκη συνεχίζεται.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανακλήθηκε η άδεια γιατρού που φέρεται να εμπλέκεται στο θάνατο του Μάθιου Πέρι
    Ανακλήθηκε η άδεια γιατρού που φέρεται να εμπλέκεται στο θάνατο του Μάθιου Πέρι

    Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι – ο οποίος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής ως «Τσάντλερ» στην τηλεοπτική σειρά «Friends» («Τα Φιλαράκια») – τον Οκτώβριο του 2023 συγκλόνισε το Χόλιγουντ.

    Ένας άλλος γιατρός, ο Σαλβαδόρ Πλασέντσια, κατηγορείται ότι αγόρασε κεταμίνη από τον Τσάβες για να την πουλήσει σε πολύ υψηλότερη τιμή στον Μάθιου Πέρι. Η Τζάσβιν Σάνγκα, γνωστή με το προσωνύμιο «η βασίλισσα της κεταμίνης», κατηγορείται ότι προμήθευσε τη δόση που σκότωσε τον 54χρονο ηθοποιό.

    Η δίκη τους έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, ο Μαρκ Τσάβες αναμένεται να ομολογήσει την ενοχή του για να αποφύγει τη δίκη. Μέσω του συνηγόρου του, δήλωσε «μετανιωμένος» για την πράξη του. «Ο πελάτης μου αποδέχεται την ευθύνη (που του αναλογεί). Κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να συνεργαστεί… και είναι απίστευτα μετανιωμένος», είπε ο Ματ Μπίνινγκερ σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

    Το αναισθητικό αυτό, που μερικές φορές χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τόνωση ή ευφορία, είχε ληφθεί αρχικά από τον ηθοποιό υπό επίβλεψη στο πλαίσιο συνεδριών για θεραπεία της κατάθλιψης. Αλλά όταν του αρνήθηκαν αύξηση της δόσης, ο Μάθιου Πέρι στράφηκε αλλού.

    «Αδίστακτοι» οι γιατροί, «παραβίασαν τον όρκο του Ιπποκράτη»

    Αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) περιέγραψε τους Πλασέντσια και Τσάβες ως «αδίστακτους» γιατρούς που «παραβίασαν τον όρκο του Ιπποκράτη».

    Ο Πέρι βρήκε τον Πλασένσια περίπου ένα μήνα πριν από το θάνατό του, όταν αναζητούσε περισσότερη κεταμίνη από αυτή που θα του έδινε ο γιατρός του. Ο Πλασένσια με τη σειρά του ζήτησε από τον Τσάβες να του προμηθεύσει το φάρμακο. «Αναρωτιέμαι πόσο θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος» είχε στείλει μήνυμα ο Πλασένσια στον Τσάβες. Οι δύο τους συναντήθηκαν την ίδια μέρα στην Costa Mesa, στα μισά της διαδρομής μεταξύ Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο, και αντάλλαξαν τουλάχιστον τέσσερα φιαλίδια κεταμίνης.

    Αφού πούλησε τα φάρμακα στον Πέρι για 4.500 δολάρια, ο Πλασένσια ρώτησε τον Τσάβες αν θα μπορούσε να συνεχίσει να του τα προμηθεύει.

    «Οι γιατροί εκμεταλλεύτηκαν το ιστορικό εθισμού του Πέρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του πέρυσι για να του παράσχουν κεταμίνη σε ποσότητες που γνώριζαν ότι ήταν επικίνδυνες» δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Μάρτιν Εστράδα ανακοινώνοντας τις κατηγορίες στις 15 Αυγούστου.

    Πηγή: cnn.gr

  • «Σαν να σε χτυπάνε στο κεφάλι με ένα φτυάρι χαράς»: Έτσι περιέγραφε ο Μάθιου Πέρι την κεταμίνη
    «Σαν να σε χτυπάνε στο κεφάλι με ένα φτυάρι χαράς»: Έτσι περιέγραφε ο Μάθιου Πέρι την κεταμίνη

    Με τις αποκαλύψεις γύρω από τον θάνατό του να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες ημέρες, κάποια θυμήθηκαν τα λόγια του Πέρι για την κεταμίνη από τα απομνημονεύματά του.

    Το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου 2023, όταν ο Μάθιου Πέρι βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες – ένα νέο που σκόρπισε τη θλίψη στον χώρο του κινηματογράφου και όχι μόνο. Δύο μήνες μετά, η ιατροδικαστική έκθεση αποκάλυπτε ότι ο γνωστός ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης κεταμίνης και άλλων ουσιών.

    Μια είδηση που δεν έσκασε σαν βόμβα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μάθου Πέρι είχε φροντίσει να αποκαλύψει τον εθισμό του στην κεταμίνη, έναν χρόνο πριν το θάνατό του. Μάλιστα, στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» είχε αφιερώσει πολλές σελίδες στην ουσία που του πήρε τη ζωή.

    Τώρα, μετά τις πέντε συλλήψεις για τον θάνατό του, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο τα λόγια του Πέρι για την κεταμίνη και τι σήμαινε για εκείνον. «Σαν να σε χτυπάνε στο κεφάλι με ένα τεράστιο φτυάρι ευτυχίας» είχε γράψει, προτού συμπληρώσει πως «η κεταμίνη έμοιαζε σαν μια γιγάντια εκπνοή. Με έβαζαν σε ένα δωμάτιο, καθόμουν, μου φορούσαν ακουστικά για να ακούω μουσική και μου έβαζαν έναν ορό».

    Μάλιστα, με μια δόση πικρού χιούμορ, είχε γράψει ότι «η κεταμίνη έχει το όνομά μου γραμμένο παντού, θα μπορούσαν εύκολα να την ονομάσουν Matty».

    Περιγράφοντας έναν ορό που του έδιναν οι γιατροί, που περιείχε ένα αγχολυτικό φάρμακο και κεταμίνη, έγραψε «πολλές φορές ένιωθα σαν να πέθαινα εκείνο το διάστημα. Σκεφτόμουν, ώστε έτσι είναι όταν πεθαίνεις».

    Τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing».

    Τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2022, κάνοντας γνωστό σε όλο τον κόσμο τη μάχη με την κατάθλιψη και τις εξαρτήσεις που έδινε.

    Πηγή: in.gr

  • Μάθιου Πέρι: Η μάχη του με τον εθισμό - 6 έως 8 ενέσεις κεταμίνης τη μέρα και $55.000 για ένα μήνα χρήσης
    Μάθιου Πέρι: Η μάχη του με τον εθισμό - 6 έως 8 ενέσεις κεταμίνης τη μέρα και $55.000 για ένα μήνα χρήσης

    Εθισμός, κεταμίνη και τραγικός θάνατος για τον αγαπημένο ηθοποιό των Friends - Τι αποκαλύπτεται από τη δικογραφία για τον ρόλο του προσωπικού του βοηθού - Του έκανε ενέσεις χωρίς να έχει ιατρικές γνώσεις - Πώς προμηθευόταν το φάρμακο

    Τις τραγικές τελευταίες εβδομάδες που έζησε ο Μάθιου Πέρι πριν πεθάνει από υπερβολική δόση κεταμίνης, αποτυπώνει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο NBC.

    Ο αγαπημένος ηθοποιός της σειράς "Friends" βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν ανεξέλεγκτο εθισμό στην κεταμίνη, ενέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιούσε από έξι έως οκτώ φορές την ημέρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Πέρι έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση, ενώ είχε αναπτύξει επικίνδυνη εξάρτηση από το φάρμακο, γεγονός που οδήγησε στη δίωξη πέντε ατόμων σε σχέση με τον θάνατό του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του βοηθού και ενός γιατρού που του προμήθευε την ουσία.

    Ο Kenneth Iwamasa, προσωπικός βοηθός του Perry, και ο Dr. Salvador Plasencia είναι μεταξύ αυτών που κατηγορούνται. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Plasencia φέρεται να δήλωσε σε έναν ασθενή ότι ο Πέρι ήταν «πολύ προχωρημένος στην εξάρτησή του» την εβδομάδα πριν πεθάνει, αλλά παρόλα αυτά συνέχισε να του πουλά κεταμίνη μέσω του Iwamasa.

    Ο Πέρι πλήρωσε στον Plasencia -μέσω του βοηθού του- τουλάχιστον $55.000 για κεταμίνη τον μήνα πριν πεθάνει, ενώ ο Fleming έλαβε περίπου $12.000 για δύο συμφωνίες, μία από τις οποίες έγινε λίγες μέρες πριν από τον θάνατο του Perry.

    Ο Πέρι λάμβανε θεραπεία με κεταμίνη για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά δεν ήταν οι ελεγχόμενες δόσεις που προκάλεσαν τον θάνατό του. Η τελευταία του συνεδρία είχε πραγματοποιηθεί πάνω από μία εβδομάδα πριν τον θάνατό του. Ωστόσο, ο Perry φέρεται να αναζητούσε μη επιτηρούμενες δόσεις της ουσίας, αναπτύσσοντας ανεξέλεγκτη εξάρτηση από αυτήν.

    Η κεταμίνη, ένα αναισθητικό με ψυχεδελικές ιδιότητες, έχει γίνει δημοφιλές φάρμακο σε πάρτι, αλλά και εναλλακτική θεραπεία για ορισμένες ψυχικές ασθένειες, αν και συνοδεύεται από σοβαρούς ιατρικούς κινδύνους. Ο Πέρι, 54 ετών, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Pacific Palisades στις 28 Οκτωβρίου στο Λος Άντζελες. Τα επίπεδα κεταμίνης στο σώμα του ήταν τόσο υψηλά που ισοδυναμούσαν με τη δόση που χρησιμοποιείται για γενική αναισθησία σε χειρουργείο, σύμφωνα με το Γραφείο Ιατροδικαστών της Κομητείας του Λος Άντζελες.

    Ο βοηθός του, Iwamasa, 59 ετών, δήλωσε ένοχος στις 7 Αυγούστου για διανομή κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο και παραδέχτηκε ότι είχε επανειλημμένα εγχύσει στον Perry κεταμίνη χωρίς ιατρική εκπαίδευση. Τα δικαστικά έγγραφα που περιγράφουν τη συμφωνία Iwamasa αποκαλύπτουν το βάθος του εθισμού του Πέρι. Ο Iwamasa κατηγορείται ότι έδωσε κεταμίνη στον Πέρι την ημέρα του θανάτου του στις 8:30 π.μ. και ξανά στις 12:45 μ.μ., ενώ ο Πέρι παρακολουθούσε ταινία.

    «Περίπου 40 λεπτά αργότερα, ο Πέρι ζήτησε από τον Iwamasa να ετοιμάσει το τζακούζι και του είπε, 'κάνε μου μια μεγάλη δόση,' αναφερόμενος σε ακόμη μια ένεση κεταμίνης» σύμφωνα με το έγγραφο.

    Μετά την τρίτη ένεση μέσα σε έξι ώρες, ο Iwamasa πήγε για δουλειές. Όταν επέστρεψε, βρήκε τον Πέρι πεσμένο μπρούμυτα στην πισίνα.

    Ο Iwamasa ενημέρωσε τις αρχές ότι άρχισε να εγχέει κεταμίνη στον Πέρι περίπου ένα μήνα πριν πεθάνει, αφού ο Πέρι είχε γνωρίσει τον Plasencia γύρω στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο Plasencia φέρεται να πούλησε στον Πέρι υγρή κεταμίνη και παστίλιες κεταμίνης.

    Ο Plasencia, 42 ετών, συνελήφθη την Πέμπτη στη Νότια Καλιφόρνια και κατηγορήθηκε για διανομή κεταμίνης. Δήλωσε αθώος στο δικαστήριο το απόγευμα της Πέμπτης. Ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Plasencia δίδαξε τον Iwamasa πώς να χορηγεί την κεταμίνη μέσω ενδομυϊκής ένεσης, παρόλο που ο Iwamasa δεν είχε ιατρική εμπειρία ή εκπαίδευση.

    Ο Πέρι έδωσε οδηγίες στον Iwamasa να μείνει σε επαφή με τον Plasencia για να αγοράσει περισσότερα φιαλίδια. Η συμφωνία ομολογίας περιλαμβάνει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία μεταξύ του Plasencia και του Iwamasa για να κανονίσουν περισσότερες αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
    Στις 12 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες πριν πεθάνει, ο Πέρι έκανε μια έγχυση κεταμίνης με γιατρό, αλλά σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Plasencia εξακολουθούσε να έρχεται σε επαφή μετά τη θεραπεία για περισσότερη κεταμίνη. Σύμφωνα με το έγγραφο της ομολογίας, ο Plasencia συμφώνησε να συναντηθεί στο σπίτι του Πέρι αργότερα την ίδια μέρα και του χορήγησε μια «μεγάλη δόση κεταμίνης».
    Ο Πέρι είχε μια άσχημη αντίδραση σε αυτή τη δόση. Η πίεση του αίματός του ανέβηκε, το σώμα του άρχισε να «παγώνει» και δεν μπορούσε να μιλήσει ή να κινηθεί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Plasencia άφησε επιπλέον φιαλίδια κεταμίνης στο σπίτι του Πέρι, παρά την αντίδρασή του.

    Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Πέρι έδωσε εντολή στον Iwamasa να αποκτήσει περισσότερη κεταμίνη από έναν άλλο προμηθευτή, έναν γνωστό του Iwamasa που ονομάζεται Erik Fleming. Ο Fleming, 54 ετών, δήλωσε ένοχος στις 8 Αυγούστου για συνωμοσία για διανομή κεταμίνης και διανομή κεταμίνης που οδήγησε σε θάνατο.

    Ένας ακόμη γιατρός συνελήφθη την Πέμπτη και κατηγορήθηκε, ενώ ένα τρίτο άτομο συμφώνησε να δηλώσει ένοχο σε σχέση με τον θάνατο του Perry.

    Ποιοι είναι οι πέντε κατηγορούμενοι
    Δύο είναι τα κεντρικά πρόσωπα, η Τζασβίν Σάνγκα και ο Σαλβαδόρ Πλασέντσια, στην υπόθεση αυτής της εγκληματικής ομάδας όπως τη χαρακτηρίζουν οι αμερικανικές αρχές.

    Η Σάνγκα, 41 ετών, ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται «βασίλισσα της κεταμίνης» και πελατολόγιο που λέγεται ότι αφορά διασημότητες. Και η ίδια εμφανιζόταν πολυάσχολη στα κοινωνικά δίκτυα, με συχνές εμφανίσεις σε εκδηλώσεις.

    Ο Πλασέντσια, γιατρός, 42 ετών, βαρύνεται με επτά κατηγορίες για τα ναρκωτικά και δύο κατηγορίες για την αλλοίωση εγγράφων που σχετίζονται με ομοσπονδιακή έρευνα.

    Ο Έρικ Φλέμινγκ, 54 ετών, είναι το πρόσωπο που χορήγησε στον Πέρι την κεταμίνη που τον σκότωσε.

    Ο Κένεθ Ιγουαμάσα, 59 ετών, βοηθός εδώ και πολλά χρόνια του ηθοποιού.

    Ο Μαρκ Τσάβες, 54 ετών, γιατρός. Φέρεται να πωλούσε κεταμίνη στον Πλασέντσια, την οποία είχε αποσπάσει παράνομα από την κλινική του. Ακόμη κατηγορείται ότι πλαστογράφησε έντυπα για να αγοράσει κεταμίνη από νόμιμο πωλητή με σκοπό να τη διαθέσει παράνομα,

    Από αυτούς, οι τρεις τελευταίοι έχουν ήδη παραδεχτεί την ενοχή τους για κάποιες από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

    Ο Πέρι είχε μιλήσει για το πρόβλημα εθισμού του

    Ο Πέρι, που έγινε διάσημος μέσω της αγαπημένης σειράς “Friends,” ήταν ανοιχτός για τα προβλήματα εθισμού του. Στην αυτοβιογραφία του, ο Πέρι έγραψε ότι «έπρεπε να είχε πεθάνει» μετά από χρόνια εθισμού και ότι η νηφαλιότητά του του έδωσε σκοπό στη ζωή. Το 2013, ο Πέρι βραβεύτηκε με το βραβείο "Champion of Recovery" από το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου. Την ίδια χρονιά, μετέτρεψε την κατοικία του στο Μαλιμπού σε σπίτι για νηφάλιους, το οποίο λειτούργησε για δύο χρόνια.

    «Έχω πει εδώ και καιρό: Όταν πεθάνω, δεν θέλω το "Friends" να είναι το πρώτο πράγμα που θα αναφερθεί», είπε ο Πέρι έναν χρόνο πριν πεθάνει. «Θέλω -η βοήθεια προς τους ανθρώπους- να είναι το πρώτο πράγμα που θα αναφερθεί. Και θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου για να το αποδείξω».
    Πηγή: protothema.gr
  • Τροχαίο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου - Τράκαρε με ΙΧ η κλούβα που τη μετέφερε
    Τροχαίο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου - Τράκαρε με ΙΧ η κλούβα που τη μετέφερε

    Ένα ατύχημα είχε πριν από λίγες μέρες η Ρούλα Πισπιρίγκου.

    Με κάταγμα είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου, ύστερα από ένα ατύχημα που είχε τις προηγούμενες μέρες κατά τη μεταγωγή της στο δικαστήριο.

    Ειδικότερα, κατά τη μεταγωγή της από τις φυλακές Κορυδαλλού στα δικαστήρια, η κλούβα που τη μετέφερε, τράκαρε με ένα ΙΧ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Σύμφωνα με «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, στην αρχή η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν δήλωσε να έχει χτυπήσει, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, πήγε στο νοσοκομείο, ισχυριζόμενη ότι έχει αφόρητους πόνους.

    Τελικά, διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κάταγμα κατά το ατύχημα. Μάλιστα, η είδηση έγινε γνωστή σήμερα, καθώς διαπιστώθηκε πως το χέρι της ήταν δεμένο.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, έλεγε ότι η Μαλένα δεν θα πάει καλά» κατέθεσε ψυχολόγος του Παίδων
    Δίκη Πισπιρίγκου: «Ήταν ψυχρή και αποστασιοποιημένη, έλεγε ότι η Μαλένα δεν θα πάει καλά» κατέθεσε ψυχολόγος του Παίδων

    «Το παιδί δεν πέθανε από τη λευχαιμία ούτε από ηπατική ανεπάρκεια» κατέθεσε γιατρός στη δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

    «Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ», είπε σήμερα στην κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η κλινική ψυχολόγος στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Χαρίκλεια Λύρα. Η μάρτυρας είχε συναντηθεί με την κατηγορούμενη μητέρα από την Πάτρα, αλλά και με τον Μάνο Δασκαλάκη, όταν το κοριτσάκι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με διάγνωση λευχαιμίας. Επίσης είχε επισκεφθεί τη Μαλένα στο δωμάτιό της, παρουσία της μητέρας της.
    «Η μητέρα είχε μια εμμονική σκέψη ότι θα συμβεί κάτι κακό, αυτό μου έκανε εντύπωση. Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι σε σχέση με την Τζωρτζίνα είναι πολύ καλή, ότι είναι ήσυχο κορίτσι που έχει αντίληψη καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα για τη Τζωρτζίνα μου είπε ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Τη συνέδεε με την τακτοποίηση του χώρου. Όμως ένα τόσο μικρό κοριτσάκι δεν γίνεται να τακτοποιεί σαν μεγάλη» είπε η μάρτυρας και αναφερόμενη στα όσα αποκόμισε από τη συνάντησή της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατέθεσε: «Μου έλεγε αυτά που σκέφτεται με ένα τελείως ψυχρό τρόπο, αποστασιοποιημένο. Υπάρχουν γονείς που πάλλονται από αγωνία, που έχουν ακόμη και ενοχές».
    «Δεν θα πάει καλά η Μαλένα»
    Πρόεδρος: Μήπως η μητέρα είναι ένα εσωστρεφές άτομο;
    Μάρτυρας: Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είχε το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. …Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Εκείνη ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου.

    Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η μάρτυρας ανέφερε πως πριν τη συνάντηση της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, η ίδια είχε ενημερωθεί για τη λευχαιμία στη Μαλένα και οι γιατροί της είχαν πει ότι κατά΄90% η ασθένεια ήταν ιάσιμη.

    «Στη πρώτη συνάντησή μου με τη μητέρα σημείωσα λίγα πράγματα. Αυτό που θυμάμαι όμως είναι που μου έλεγε “φοβάμαι πολύ για εκείνη”. Μου είπε κάποιες πληροφορίες για την οικογένειά της, για την εγκυμοσύνη της στη Μαλένα που ήταν δύσκολη και μετά άρχισε να περιγράφει πώς είναι η Μαλένα. Το πιο εντυπωσιακό όμως για μένα είναι ότι έλεγε ότι «δεν θα πάει καλά η Μαλένα». Την ρώτησα γιατί σκέφτεται το χειρότερο για το παιδί της, αφού οι γιατροί της έλεγαν ότι θα πάει καλά. Αναφέρθηκε σε ένα κακό προηγούμενο. Μου είπε η μεγάλη κόρη έχει ένα πρόβλημα καρδιάς, πρόβλημα υγείας δεν ξέρω, δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, δεν το σημείωσα. Σαν να μου είπε ακόμη ότι είχε μια ικανότητα μεταφυσική κάπως να διαισθάνεται το κακό που πρόκειται να συμβεί. Δεν με έπεισε», είπε η κυρία Λύρα, χωρίς όμως να δηλώσει με σιγουριά πως η κατηγορούμενη μητέρα όταν της είπα για προβλήματα υγείας αναφέρονταν στην Τζωρτζίνα.

    «Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού»

    Στη συνέχεια η ψυχολόγος αναφέρθηκε στη συνάντησή της με το Μάνο Δασκαλάκη, για τον οποίο είπε: «Αν θυμάμαι καλά τη ίδια ημέρα είδα και τον κ. Δασκαλάκη, είχε μια διάθεση αρκετά συγκρατημένη, δεν έδειχνε διάθεση να ανοιχτεί για κάτι. Δεν έδειξε διάθεση να πει κάτι παραπάνω και εγώ δεν ήθελα να τον πιέσω. Ήταν ένας άνθρωπος μαζεμένος».

    Πρόεδρος: Τι έγινε μετά;
    Μάρτυρας: Πήγα μια φορά στο δωμάτιο και η μητέρα μου είπε το ότι το παιδί θέλει να κοιμηθεί, την άλλη φορά μου που είπε πως το παιδί θέλει να φάει, έβρισκε νομίζω δικαιολογίες.

    Εν τέλει, η κ. Λύρα ανέφερε ότι πήγε στο δωμάτιο της Μαλένας στις 11 Απριλίου 2019, δυο ημέρες δηλαδή πριν το θάνατό του κοριτσιού. «Ήταν και ο κ. Δασκαλάκης και μετά βγήκε. Το παιδί ήταν στο κρεβάτι, της συστήθηκα και μίλησα για την ασθένεια με ένα παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλωτσιές…».

    Πρόεδρος: Πως ήταν η Μαλένα;
    Μάρτυρας: Με άκουγε ανέκφραστη. Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι δεν απευθύνθηκε στη μητέρα. Με τα παιχνίδια που της έδωσα άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έκατσα εκεί μισή ώρα. Άφησα τα παιχνίδια στο κρεβάτι της, τα περιεργάστηκε και άρχισε να λέει διάφορα λόγια, σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι της, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί.
    Πρόεδρος: Μήπως η μητέρα σκέφτηκε ότι θα είναι παρέμβαση στο έργο σας; Στα συμπεράσματα που θέλετε να βγάλετε;
    Μάρτυρας: Οι αντιδράσεις των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυθόρμητες. Η μητέρα σε αυτό το διάστημα ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου.
    Πρόεδρος: Ρωτήσατε τις νοσηλεύτριες πώς αντιδρούσε η Μαλένα απέναντι σε εκείνες;
    Μάρτυρας: Μου είπαν ότι ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ζωηρό, που έκανε επαφή και αυτό μου έκανε εντύπωση. Εγώ, όταν της έδωσα τα παιχνίδια ήταν ανέκφραστη. Δεν εξέφρασε καμία έκπληξη. Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του.
    Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;
    Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.
    Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό τι θα σήμαινε;
    Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, για αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε σαν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα. Αν εκείνη του έλεγε «κάνε γεια» θα το έκανε.

    «Έπαθα μεγάλο σοκ»

    Τέλος, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη στιγμή που έμαθε για το θάνατο της Μαλένας. «Έπαθα μεγάλο σοκ. Μου είπαν: “πέθανε η Δασκαλάκη”. Δεν μπορούσα να φανταστώ και ρώτησα “η μάνα;” “Ποια μάνα;” μου απάντησαν, “η Μαλένα”. Μου είπαν ότι ήταν αιφνίδιος θάνατος.
    Πρόεδρος: Ρωτήσατε πως αντέδρασαν οι γονείς στο θάνατο του παιδιού τους;
    Μάρτυρας: Όχι, να σας πω κάτι; Μπροστά στο θάνατο όλοι κάνουν πίσω. Όταν ένα παιδί στο ογκολογικό πεθαίνει αφήνει πίσω του μια τεράστια θλίψη. Κανείς εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί να ρωτήσει κανέναν. Τους συλλυπήθηκα, τους είπα ότι «είμαι στη διάθεσή σας». Φύγανε και μετά ήρθαν να πάρουν το φάκελο.
    Πρόεδρος: Τους πήρατε τηλέφωνο;
    Μάρτυρας: Δεν είναι απαραίτητο. Έγινα όλα πολύ ξαφνικά και είχα πολλά ερωτηματικά για το πως έγινε αυτό, είχα μεγάλη θλίψη. Η αποστασιοποιημένη στάση της μητέρας μου έκανε εντύπωση. Η συγκεκριμένη μητέρα είχε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με άλλους γονείς που είχα δει.

    «Η Μαλένα δεν πέθανε από λευχαιμία»

    Ακολούθησε η κατάθεση του παιδίατρου – ογκολόγου Απόστολου Πουρτσίδη, ο οποίος είχε εξετάσει το κοριτσάκι, λίγο πριν τον θάνατό του. «Η Μαλένα δεν ήταν ένα παιδί για να ασχοληθεί όλο το τμήμα. Ήταν καλά. Ήταν ένα ζωηρό παιδί, ευδιάθετο δεν έδειχνε πως η αρρώστια την έχει επηρεάσει», είπε στην κατάθεση ο μάρτυρα για να προσθέσει: «Δεν ενέπνεε καμία ανησυχία η Μαλένα, στον όροφο είχαμε άλλα πιο σοβαρά περιστατικά εκείνη την περίοδο. Ήταν το παιδί που απασχολούσε λιγότερο και ιατρικά και νοσηλευτικά».

    Μιλώντας για τον θάνατο του κοριτσιού ο γιατρός ανέφερε: «Με πήρε τηλέφωνο η κυρία Νικήτα και μου είπε: “χάσαμε τη Δασκαλάκη”. Πραγματικά έμεινα. Είχαμε άλλο παιδί τελικού σταδίου που περιμέναμε. Τι να σας πως …Δεν το περίμενα με τίποτα ούτε στη πιο τρελή μου φαντασία. Έπαθα σοκ, έκλεισα το τηλέφωνο και πήγα. Ήταν όλοι στο γραφείο (του νοσοκομείου) μαζεμένοι, ήταν εκεί ο εντατικολόγος, οι νοσηλεύτριες, η κυρία Νικήτα και αν θυμάμαι καλά σε κάποια στιγμή πρέπει να ήρθε η μητέρα. Οι γιατροί ακροθιγώς μου είπαν– είχαν συγκλονιστεί όλοι δεν μπορούσαν να μιλήσουν– ότι την βρήκαν σε μυδρίαση, ότι έγιναν προσπάθειες ανάνηψης».

    Πρόεδρος: Τι σημαίνει ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση;
    Μάρτυρας: Ότι καρδιοαναπνευστικά δεν υπάρχει καμία λειτουργία, είναι η απώλεια των αισθήσεων. Είναι η άμεση ένδειξη θανάτου.
    Πρόεδρος: Πότε εγκαθίσταται η μυδρίαση;
    Μάρτυρας: Πέντε -δέκα λεπτά μετά το θάνατο. Είναι εγκατεστημένη όταν υπάρχει απώλεια των αισθήσεων.

    « Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα»

    Ο κ. Πουρτσίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα όσα ακολούθησαν μετά το θάνατο του κοριτσιού. «Πήγα στο δωμάτιο υπήρχε διάχυτη θλίψη, σοκ και απόγνωση. Είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι. Στο άκουσμα της λέξης νεκροτομή ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψέλλιζε κάτι για την κορτιζόνη αλλά δεν θυμάμαι τι. Η μητέρα ίσως ρώτησε “πώς έγινε αυτό”. Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή “είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι;”» είπε ο μάρτυρας αναφέροντας πως για εκείνον δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο θάνατος της Μαλένας να οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε αποφανθεί η ιατροδικαστής.

    «Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δει άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια ποτέ, δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια. Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα για ένα παιδί που κυκλοφορούσε λίγο πριν. Για εμένα δεν υπάρχει και βάζω και τη σφραγίδα μου σε αυτό» ξεκαθάρισε.

    Πρόεδρος: Τι συμπτώματα έχει ένας ασθενής με ηπατική ανεπάρκεια;
    Μάρτυρας: Είναι κατακίτρινος, δεν έχει διάθεση είναι κλινήρης μόνο, είναι σε μόνιμη υπνηλία, δεν αναγνωρίζει. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια. Έχω δει ηπατοτοξικότητα αλλά αυτό είναι άλλο, σταματάμε τον παράγοντα που τον προκαλεί. Συγνώμη αλλά δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα. Για μένα η Μαλένα μας δεν χάθηκε από την λευχαιμία της ή από ηπατική ανεπάρκεια. Δυστυχώς δεν ξέρω από τι.

    Ο μάρτυρας ρωτήθηκε και για τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλένας και σημείωσε πως αν υπήρχαν όταν είδε το παιδί ,αποκλείεται να μην τα είχε παρατηρήσει. «Σίγουρα δεν υπήρχαν. Έστω και από κουνούπια τα φροντίζουμε τα παιδιά λόγω της θεραπείας. Σίγουρα θα το έβλεπε η κ. Νικήτα, θα το έγραφε και θα μου το έλεγε και εμένα. Στους γονείς δίνουμε και οδηγίες πως οτιδήποτε δουν στο παιδί - ακόμη και δυο χρόνια μετά τη θεραπεία- να παίρνουν τηλέφωνο», τόνισε.

    Ένορκος: Από τα ευρήματα αποκλείετε το ενδεχόμενο της ασφυξίας;
    Μάρτυρας: Δεν αποκλείω τίποτα, πάντως το παιδί δεν πέθανε από λευχαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο