Ελλάδα

Έχουν ξεπεράσει τις 40.000 τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία - «Θα δούμε το ζήτημα των αποζημιώσεων» σε κτηνοτρόφους λέει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Έχουν ξεπεράσει τις 40.000 τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία - «Θα δούμε το ζήτημα των αποζημιώσεων» σε κτηνοτρόφους λέει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών προκειμένου να ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN μίλησε σχετικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης.

«Από πλευράς του υπουργείου ξεκίνησαν τα συνεργεία και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ να καταγράφουν τις ζημιές. Οι αποζημιώσεις δεν είναι μόνο για τα αγροτικά είναι και άλλες που αφορούν την κρατική αρωγή, τα σπίτια, τις οικοσκευές κλπ. Και από εκεί και πέρα είναι άλλες επιτροπές και άλλες διαδικασίες. Προσπαθούμε κατά το δυνατόν να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, κατά συνέπεια κάποια πράγματα γίνονται αυτοματοποιημένα ώστε να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων».

Το σχέδιο για την απομάκρυνση νεκρών ζώων

Ο κ. Κελέτσης αναφέρθηκε στους κτηνοτρόφους που πλήρωσαν οι ίδιοι για την απομάκρυνση των κουφαριών των ζώων από τα σπίτια και τις εγκαταστάσεις τους.

«Πρώτα απ’ όλα υπάρχει από το κράτος και καταρχήν είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Το να ενταχθούν στις αποζημιώσεις είναι ένα συγκεκριμένο αίτημα που θα το δούμε. Δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή, εμείς φροντίζουμε να υπάρξουν αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές που έχουν υπάρξει. Πράγματι, σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να προβλεφθεί αποζημίωση. Γίνεται μία οργανωμένη από το κράτος προσπάθεια με την ευθύνη της Περιφέρειας για τη συλλογή των ζώων από τα χωριά. Υπάρχουν συνεργεία στα οποία συμμετέχει πλέον και ο στρατός», τόνισε.

«Βεβαίως υπάρχει σχέδιο για τα διάσπαρτα κουφάρια. Υπάρχει μία προτεραιοποίηση. Πρώτα απ’ όλα τα συνεργεία μαζεύουν εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες εστίες με νεκρά ζώα. Δεύτερον, στον Παλαμά σε επιχείρηση που έγινε από τον στρατό, οι τοπικοί παράγοντες μάς οδηγούσαν εκεί όπου υπήρχαν τέτοιες εστίες και μαζεύαν οτιδήποτε βρισκόταν νεκρό μέσα από τον οικισμό. Ξεκινήσαμε με μία προτεραιοποίηση, έξω από τα μαντριά όπου υπάρχουν σοροί από νεκρά ζώα μαζεύονται από την εταιρεία με ειδικά φορτηγά μεταφέρονται στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Μέσα στις περιοχές τις αστικές, συνεργεία του στρατού σήμερα και αύριο, όπως έγινε και προχθές, θα επιχειρήσουν και θα καθαρίσουν από όλες τις εστίες των νεκρών ζώων οποιαδήποτε ζώα και αν είναι αυτά», ισχυρίστηκε.

Έχουν ξεπεράσει τις 40.000 τα νεκρά ζώα

Την ίδια στιγμή, στο περίπτερο του ethnos.gr και του imerisia.gr στην ΔΕΘ, βρέθηκε ο καθηγητής κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αρσένος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ο ακριβής αριθμός των νεκρών ζώων δεν είναι γνωστός. Έχουν ξεπεράσει τις 40.000 τα νεκρά ζώα που έχουν μαζευτεί έως τώρα».

Ο κ. Αρσένος εξήγησε ότι, αυτή τη στιγμή, ο περιοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα πρόσβασης στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, που αθροιστικά έχει χάσει 2.200.000 αιγοπρόβατα. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι, «στο επόμενο διάστημα θα έχουμε μείωση της παραγωγής γάλακτος, άρα άνοδο της τιμής του» καθώς, όπως είπε, «σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες που ήταν στην περιοχή έχουν πάθει πού μεγάλη ζημιά».

Το πού θα βρεθούν οι ζωοτροφές είναι ένα από τα τεράστια θέματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή, καθώς όλα τα αποθέματα που είχαν έχουν χαθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Αρσένος εκτίμησε ότι, η αποκατάσταση θα πάρει μία τριετία και θα χρειαστεί πολύ χρήμα και υπομονή. «Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η εκροή γεωργικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές», τόνισε και κατέληξε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για άνοδο των τιμών, καθώς στην αγορά γάλακτος θα σημειωθούν ελλείψεις.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις