Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 18:34

Κακοκαιρία «Daniel»: Αναχωρεί την Κυριακή το C-130 με τα τρόφιμα και τα φάρμακα για τους πλημμυροπαθείς της Λιβύης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει συγκεντρωθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και θα δοθεί απ' ευθείας στους πλημμυροπαθείς της Λιβύης - Αποστέλλεται και υγειονομικό κλιμάκιο για τους τραυματίες και τους ασθενείς

Το πρωί της Κυριακής αναμένεται να αναχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 που θα μεταφέρει στη Λιβύη δύο τόνους τρόφιμα και έναν τόνο φάρμακα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει συγκεντρωθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και θα δοθεί απ' ευθείας στους πλημμυροπαθείς της Λιβύης που χτυπήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έπληξε και την Θεσσαλία.

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν στη Λιβύη με το ίδιο C-130 υγειονομικό κλιμάκιο με επικεφαλής συνταγματάρχη, το οποίο στελεχώνεται από στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές για τη συνδρομή των τραυματιών και των ασθενών στη Λιβύη.

Η ελληνική βοήθεια αναμένεται να φτάσει αύριο στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τομπρούκ.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 14:42

Σχετικά Άρθρα

  • Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου
    Σουδάν: Δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να επιτραπεί να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πολέμου

    11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν.

    Κάπου δέκα δυτικές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, απηύθυναν χθες Παρασκευή έκκληση στα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους που τη χρειάζονται «επειγόντως».

    Το Σουδάν έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου, με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ανάμεσα στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τους παραστρατιωτικούς υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.

    Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που χαρακτηρίζει την κατάσταση ανθρωπιστική «καταστροφή».

    Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια· έχει κηρυχθεί λιμός στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.

    «Η συστηματική παρεμπόδιση από μέρους και των δύο πλευρών των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών είναι η αιτία αυτού του λιμού», εκτίμησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές κυβερνήσεις.

    «Καταδικάζουμε το γεγονός ότι παρά τη συνταρακτική επείγουσα ανάγκη, οι ΣΕΔ και οι ΔΤΥ συνεχίζουν να εγείρουν εμπόδια στην ανθρωπιστική βοήθεια», επέμειναν στην ανακοίνωσή τους, που προσυπογράφει ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων.

    «Απαιτούνται επειγόντως η εντατικοποίηση και ο συντονισμός της βοήθειας και η πλήρης, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πληθυσμών που τη χρειάζονται» σ’ αυτή, συνεχίζει το κείμενο, που θυμίζει στα μέρη «το καθήκον να τηρούν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

    Ζητείται συγκεκριμένα να αρθούν οι περιορισμοί σε συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με το Τσαντ, στο ύψος της πόλης Αντρ, και να ανοίξουν «όλα» τα συνοριακά περάσματα ή όσα περισσότερα είναι εφικτό, όπως έχουν υποσχεθεί οι αντιμαχόμενες πλευρές.

    Επανειλημμένοι κύκλοι διαπραγματεύσεων δεν μπόρεσαν να φέρουν το τέλος των εχθροπραξιών. Στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από συνομιλίες που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελβετία, τα εμπόλεμα μέρη υποσχέθηκαν να εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δυο διαδρομές-κλειδιά διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Πηγή: Newsbomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER
  • Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο στη Γάζα - Μπλόκο από το Ισραήλ παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ
    Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο στη Γάζα - Μπλόκο από το Ισραήλ παρά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

    Δραματική παραμένει η καθημερινότητα των κατοίκων στη Γάζα, στη σκιά της επιστολής από την κυβέρνηση Μπάιντεν με την οποία δίνει διορία 30 ημερών στην κυβέρνηση Νετανιάχου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, καθώς η όποια βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο και φυσικά δεν επαρκεί.

    Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική επιστολή διέρρευσε ενόψει των προεδρικών εκλογών, καθώς πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου.

    Δεν είναι σαφές πόση πρόοδο θα πρέπει να σημειώσει το Ισραήλ εντός αυτού του χρονικού πλαισίου για να καθησυχάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν.

    Στην επιστολή, παραθέτονται συγκεκριμένα σημεία δράσης για το Ισραήλ προκειμένου να μετριάσουν τον αυξημένο κίνδυνο πείνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του να επιτραπεί σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέρχονται στη Γάζα μέσω των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων της περιοχής ενόψει του χειμώνα.

    Είναι απίθανο, ωστόσο, οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους να παγώσουν στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Ισραήλ αψήφησε επανειλημμένα τα τελεσίγραφα των ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική τιμωρία.

    Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αναπτύξουν ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στο Ισραήλ, μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για τη λειτουργία του, παρέχοντας μια σημαντική αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που η επιστολή έφτασε στα χέρια των Ισραηλινών την Κυριακή (13/10) τότε έφτασε και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα μετά από δύο εβδομάδες.

    Είκοσι οκτώ φορτηγά με αλεύρι για τους φούρνους και ένα με καύσιμα μπήκε στην περιοχή.

    Την Τρίτη (15/10), 30 φορτηγά στάλθηκαν στο πέρασμα, αλλά μόνο 12 πέρασαν στη Γάζα λόγω καθυστερήσεων στη διαδρομή και στη διεκπεραίωση.

    Ισραηλινός υπουργός υπερασπίστηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το περιεχόμενο της επιστολής Μπάιντεν.

    «Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν να ασκήσει μαζική πίεση στο ανθρωπιστικό ζήτημα είναι λανθασμένη και στο τέλος θα μας αναγκάσει να παρατείνουμε τις μάχες», δήλωσε στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ο Αμιχάι Τσίκλι, υπουργός Διασποράς και μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού.

    «Η ανθρωπιστική βοήθεια, σε πολλές περιπτώσεις, πέφτει σε λάθος χέρια. Επιπλέον, η πρακτική του αποκλεισμού που επιτρέπει στους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι παίζουν ρόλο και εσωτερικές αμερικανικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

    Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκτρέπει τη βοήθεια από εκείνους που τη χρειάζονται στη Γάζα.

    «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν έχουμε προμήθειες στα καταφύγια, πολύ λίγα τρόφιμα και μηδενικές διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για να φτάσει οτιδήποτε στην Τζαμπάλια, όπου έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», λέει ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA, στη Γάζα.

    Περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Τι αναφέρει η επιστολή

    Στην επιστολή η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι αντιμετωπίζει πιθανή τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διακοπής της μεταφοράς όπλων από τις ΗΠΑ, εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Η τετρασέλιδη επιστολή που συντάχθηκε από κοινού από τον Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και τον Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Άμυνας φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου εστάλη στον Γιοάβ Γκαλάντ, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, και στον Ρον Ντέρμερ, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων.

    Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη (15/10).

    Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για αύξηση των παραδόσεων τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, αλλά οι αποστολές βοήθειας προς το εμπόλεμο έδαφος βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, ανέφερε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

    Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ εξετάζει την επιστολή.

    «Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το θέμα αυτό και σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην επιστολή αυτή με τους Αμερικανούς ομολόγους μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Από την πλευρά του ο Μίλερ αποκάλυψε ότι πρόθεση της αμερικανικής πλευράς ήταν η επιστολή να μην διαρρεύσει και πρόσθεσε ότι ο χρόνος της αποστολής δεν σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, αν και πολλοί Αμερικανοί Αραβικής στην πολιτεία του Μίσιγκαν όπου Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις δίνουν μάχη στήθος με στήθος έχουν εκφράσει οργή για την στήριξη του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ.

    Οι αναλυτές στρατηγικής των Δημοκρατικών τρέφουν φόβους ότι η δυσαρέσκεια για τη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει την Καμάλα Χάρις, την αντιπρόεδρο και υποψήφια του κόμματος, να χάσει την πολιτεία από τον Ντόναλντ Τραμπ στην ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου.

    Η επιστολή διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ βοήθεια στα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα και αναφέρει ότι η ροή της βοήθειας προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από τότε που το Ισραήλ υποσχέθηκε τον περασμένο Μάρτιο να επιτρέψει περισσότερες παραδόσεις.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

  • Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»
    Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

    «Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

    «Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων αρωγών βασικής υποστήριξης. Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την παράδοση βοήθειας στη Βηρυτό μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Αυγερινοπούλου: Εξόφληση από ΕΛΓΑ για Daniel και «Elias»
    Αυγερινοπούλου: Εξόφληση από ΕΛΓΑ για Daniel και «Elias»

    Καταβάλλονται επί πλέον 21,7 εκατ. € για τις ζημιές

    Επιπλέον ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 21.743.847,64 €, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, μεταξύ αυτών και της Ηλείας που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πληρωμές του Ιουλίου και τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους, για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή που είχαν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias». Όπως ενημερώνει η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής.

    Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 21.743.847,64 €, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών αύριο Πέμπτη 26η Σεπτεμβρίου 2024 ενώ εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, τόσο για τις ζημίες από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

    Όπως αναφέρει η Βουλευτής Ηλείας, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα ενώ έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής σε σχέση με το παρελθόν, για να λαμβάνουν οι παραγωγοί άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις. «Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., τις οποίες ευχαριστούμε, σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias
    Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias

    Οι αποζημιώσεις φθάνουν τα 310 εκατ. € - Ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. €

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας.

    Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 21.743.847,64 € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών αύριο Πέμπτη 26η Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

    Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

    Για την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 του ν. 5136 ΦΕΚ 148/Α΄/19-09-2024.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. ευρώ, στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

    Ο Υπουργός ΑΑΤ και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας πορισμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κακοκαιρία «Daniel»: 101 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ
    Κακοκαιρία «Daniel»: 101 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ

    Συνολικά 101,53 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel», μετά την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών.

    Ειδικότερα, σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή βοήθειας στην Eλλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, και τη Γαλλία, σχετικά με έξι φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2023. Η βοήθεια θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024.

    Ποιες χώρες λαμβάνουν βοήθεια από την ΕΕ

    Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινητοποιηθεί για συνολικό ποσό 1.028,54 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 231,78 εκατ. ευρώ ως προκαταβολών, εκ των οποίων αντίστοιχα:

    • 101,53 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη μεσογειακή καταιγίδα «Ντάνιελ» σε πολλές τοποθεσίες στην κεντρική Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, τον Σεπτέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 25,38 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή
    • 446,64 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στην Ιταλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή Emilia-Romagna τον Μάιο του 2023 (378,83 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένου του ποσού 94,71 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, και στην περιοχή της Τοσκάνης τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2023 (67,81 εκατ. ευρώ)
    • 428,41 εκατ. ευρώ για παροχή βοήθειας στη Σλοβενία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον Αύγουστο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή
    • 5,20 εκατομμύρια ευρώ για παροχή βοήθειας στην Αυστρία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στις νότιες περιοχές της τον Αύγουστο του 2023
    • 46,76 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας στη Γαλλία μετά από πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις στην πρώην περιοχή Nord-Pas-de-Calais τον Νοέμβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 11,69 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Λίμνη Κάρλα: Δορυφορικές εικόνες ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel
    Λίμνη Κάρλα: Δορυφορικές εικόνες ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel

    Ακριβώς ένα χρόνο πριν η κακοκαιρία Daniel έπληξε την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, με εκατομμύρια στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

    Οπως αναφέρει το Meteo.gr, μέσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας και κυρίως η περιοχής της λίμνης Κάρλα όπου ξανά σχηματίστηκε η λίμνη που είχε αποξηρανθεί πριν αρκετά χρόνια, με την έκτασή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 να φτάνει περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα.

    Περιορίστηκε η έκταση της λίμνης Κάρλα ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel

    Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα στέγνωσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται, ενώ ένα μικρό τμήμα της παραμένει ακόμα πλημμυρισμένο. Επιπλέον, στα σημεία όπου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν στεγνώσει η υποβάθμιση του εδάφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

    Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται σε υψηλή ανάλυση η κατάσταση στη λίμνη Κάρλα πέρυσι λίγες μέρες μετά την έλευση της κακοκαιρίας Daniel (στις 20 Σεπτεμβρίου 2023), και φέτος ένα χρόνο μετά (στις 4 Σεπτεμβρίου 2024).

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μητσοτάκης σε Μουζάκι και Παλαμά: Τα έργα που φτιάξαμε μετά τον Ιανό, άντεξαν στον «Daniel»
    Μητσοτάκης σε Μουζάκι και Παλαμά: Τα έργα που φτιάξαμε μετά τον Ιανό, άντεξαν στον «Daniel»

    Το νεόδμητο κέντρο υγείας Μουζακίου και το κέντρο υγείας Παλαμά, το οποίο επισκευάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

    «Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όπως είπε και ο κ. υπουργός, την εικόνα του παλιού κέντρου υγείας να έχει παρασυρθεί από το ποτάμι. Ήταν ίσως η πιο χτυπητή εικόνα από τη θεομηνία του "Ιανού"», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του κέντρου υγείας στο Μουζάκι, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του από τα μέσα Αυγούστου.

    «Καταφέραμε και κάναμε τις αποκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ»

    «Και βέβαια, τότε, όταν είχα έρθει, είχαμε πάρει αμέσως την απόφαση να φτιάξουμε ένα καινούργιο κέντρο υγείας και να εντάξουμε την κατασκευή του στα πλαίσια μιας μεγάλης συνολικής εργολαβίας την οποία κάναμε για να αποκαταστήσουμε τότε τις μεγάλες ζημιές του "Ιανού".

    Ήταν μια λύση η οποία απεδείχθη από την πραγματικότητα ότι ήταν η ενδεδειγμένη, γιατί καταφέραμε και κάναμε τις αποκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Θέλω να τονίσω ότι τα έργα τα οποία φτιάξαμε μετά τον "Ιανό" άντεξαν και στον "Daniel", το οποίο σημαίνει ότι ήταν έργα τα οποία φτιάχτηκαν με διαφορετικές προδιαγραφές. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το μοντέλο, αυτό είναι το πρότυπο για τις πολύ μεγαλύτερες αποκαταστάσεις τις οποίες ξεκινούμε τώρα με το υπουργείο Υποδομών και με την περιφέρεια έτσι ώστε να επουλώσει συνολικά η Θεσσαλία τις πληγές της.

    Εγώ χαίρομαι, κ. υπουργέ, γιατί σήμερα εγκαινιάζουμε -καίτοι λειτουργεί ήδη, έχει παραδοθεί στους δημότες του Μουζακίου- ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας. Ένα κέντρο υγείας εμφανώς πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πλήρως στελεχωμένο.

    Είναι μια ακόμα απόδειξη, μετά το κέντρο υγείας το οποίο εγκαινιάσαμε και στον Παλαμά, ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στηρίζει πρωτίστως την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Το κέντρο υγείας εδώ στο Μουζάκι θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλο τον Δήμο, για την ευρύτερη περιοχή, ενσωματώνοντας και νέες τεχνολογίες, και την τηλεϊατρική, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, του Δήμου, ότι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες.

    Το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, τα οποία ουδέποτε κρύψαμε, προοδεύει, αλλάζει. Σημαντικότατοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν σε παραπάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια, σε παραπάνω από 60 νοσοκομεία όπου ξαναφτιάχνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

    Και βέβαια, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019.

    Είναι μια συνεχής προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, αλλά στο πρόσωπο πρωτίστως των εργαζόμενων σε αυτό το κέντρο υγείας θέλω να αναγνωρίσω την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτοί οι οποίοι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας. Όλη τη διοικητική δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την υγειονομική περιφέρεια, η οποία κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά.

    Θα αγωνιζόμαστε διαρκώς για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Οπότε καλορίζικο το καινούργιο κέντρο υγείας, δήμαρχε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Το κέντρο υγείας του Παλαμά είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν»

    Το νέο κέντρο υγείας στο Μουζάκι στεγάζεται σε κτίριο εμβαδού άνω των 1.110 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει όλες τις υποδομές και τον εξοπλισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της δομής, η κατασκευή της οποίας δρομολογήθηκε άμεσα, καθώς τμήμα του προγενέστερου ΚΥ είχε κριθεί ακατάλληλο και κατεδαφιστέο. Στο μεσοδιάστημα διασφαλίστηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της προσωρινής στέγασης του κέντρου σε άλλο δημοτικό κτήριο.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του κέντρου υγείας Παλαμά και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το οποίο αποτελεί δωρεά της Προέδρου της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρας Μαρτίνου, και του «The Hellenic Initiative».

    «Να εκφράσω τη χαρά μου, κ. δήμαρχε, γιατί ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα του "Daniel", το κέντρο υγείας του Παλαμά είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Και αυτό οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια πολιτείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

    Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου την κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, το "Μαζί για το Παιδί" και όλους τους χορηγούς οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε χρόνους ρεκόρ, να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε το κέντρο υγείας, αλλά κυρίως να το αναβαθμίσουμε με πρόσθετες υγειονομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Όπως είπε και ο κ. υπουργός, αναμένεται και περαιτέρω παρέμβαση στο κέντρο υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια μικρογραφία μιας συνολικής προσπάθειας η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές: πάρα πολλά κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, καινούργιος εξοπλισμός.

    Να ευχαριστήσω την 5η υγειονομική περιφέρεια και τον διοικητή της, γιατί με πολύ μεγάλη αφοσίωση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα. Και βέβαια, σε λίγο θα έχουμε τη ευκαιρία να βρεθούμε και στο Μουζάκι, όπου θα δούμε ένα έργο πιο δύσκολο, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε χτυπηθεί και από μια άλλη θεομηνία πριν από κάποια χρόνια, από τον "Ιανό".

    Και θυμάμαι ακόμα τις εικόνες τότε, θα τα πούμε και στη συνέχεια, ουσιαστικά το κέντρο υγείας το παλιό να το έχει πάρει στην κυριολεξία το ποτάμι. Ο σκοπός, όμως, είναι όταν ξαναφτιάχνουμε υποδομές να τις φτιάχνουμε καλύτερες και πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν.

    Και εδώ αυτή η προσπάθεια την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως του πού κατοικούν, ότι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

    Και καθώς θα έχουμε την ευκαιρία ο Παλαμάς να μεγαλώσει σε λίγο, καθώς θα υποδεχθούμε και τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, πιστεύω, κ. δήμαρχε, ότι ένα ποιοτικό κέντρο υγείας, καλά στελεχωμένο, γιατί δεν μιλάμε εδώ μόνο για μηχανήματα, αλλά μιλάμε για μια πλήρη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό, είναι ένας λόγος παραπάνω γιατί όχι απλά ο κόσμος να μείνει στον Παλαμά, αλλά γιατί ενδεχομένως μπορείτε να προσελκύσετε και περισσότερους κατοίκους ακόμα στο όμορφο χωριό σας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η μονάδα επαναλειτουργεί από τα τέλη Μαΐου με νέες ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, και κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ αντικαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου τα ιατρικά μηχανήματα, οι κλίνες και ο λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

    Πέραν των έργων για τις δομές υγείας στο Μουζάκι και στον Παλαμά, από τον Απρίλιο επαναλειτουργεί η τοπική μονάδα υγείας Γιάννουλης, η οποία είχε επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel».

    Κατά την παραμονή του στο Μουζάκι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το κτίριο που ανακατασκευάζεται και θα στεγάσει το νέο τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο να ανοίξει τις πόρτες του σε περίπου 250 εκπαιδευόμενους.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε εντός της σχολής και είχε την ευκαιρία να δει τους χώρους που θα γίνουν τα διδακτήρια, οι κοιτώνες, το εστιατόριο και άλλοι χώροι.

    Μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης - «Μια καινούργια μικρή πόλη»

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, ο οποίος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel», και συζήτησε με τους κατοίκους για την πορεία του έργου μετεγκατάστασης του χωριού τους.

    Η έκταση όπου θα γίνει ο οικισμός είναι περίπου 200 στρεμμάτων και προβλέπεται να γίνουν 202 οικόπεδα.

    «Εγώ να πω μόνο ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι δεύτερη φορά στη Μεταμόρφωση. Θυμάστε την πρώτη μας επίσκεψη, όταν υπήρχε ακόμα μία σχετική καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θυμάστε ότι τότε είχα έρθει και σας είχα κάνει ένα απλό ερώτημα: κατά πόσο υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Μεταμόρφωσης προκειμένου να κάνουμε τη μετεγκατάσταση του χωριού, διατηρώντας προφανώς όλα τα περιουσιακά δικαιώματα στην παλιά Μεταμόρφωση;

    Νομίζω ότι από τότε έχουμε κάνει πολύ πρόοδο. Είναι μια διαδικασία η οποία από τη φύση της απαιτεί χρόνο προκειμένου να ωριμάσει. Είμαστε, όμως, πια απολύτως βέβαιοι ότι από τη στιγμή που έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φτιάξουμε τη νέα Μεταμόρφωση σε χώρο ο οποίος έχει ήδη προσδιοριστεί.

    Έχει γίνει σημαντική δουλειά. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Θύμιο ώστε να πει δυο κουβέντες για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά να προσδιορίσει και με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν από εδώ και στο εξής.

    Τονίζω ότι το ζήτημα πια δεν είναι τόσο ζήτημα πόρων, πόροι υπάρχουν για να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Είναι ζήτημα της σχετικής διαδικασίας. Πάμε να κάνουμε ένα καινούργιο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Να χτίσουμε, ουσιαστικά, μια καινούργια μικρή πόλη, για να το πούμε με απλά λόγια, με τα δίκτυά της, με τις υποδομές της, έτσι όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολεοδομικός και ρυμοτομικός σχεδιασμός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με κατοίκους του χωριού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο