Ελλάδα

Τι είναι η φθινοπωρινή ισημερία – Πότε είναι στην Ελλάδα

Τι είναι η φθινοπωρινή ισημερία – Πότε είναι στην Ελλάδα

Σήμερα έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία που σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου στην Ελλάδα και το βόρειο ημισφαίριο.

Την έναρξη του αστρονομικού φθινοπώρου για το 2023 σηματοδοτεί η φθινοπωρινή ισημερία, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνουμε ότι σήμερα εγκαινιάζεται το φθινόπωρο μόνο στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η χώρα μας, καθώς στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει η άνοιξη. Ειδικότερα όσον αφορά τη χώρα μας, η ώρα του αστρονομικού γεγονότος είναι στις 09:49 π.μ.

Φθινοπωρινή ισημερία – Τι είναι

Κατά τη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιούνται στο σύνολο δύο ισημερίες: η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία. Κατά τις ημέρες αυτές, η ημέρα έχει την ίδια διάρκεια με τη νύχτα (εξ’ ου και ο όρος «ισημερία»).

Μάλιστα, πρόκειται για τις δυο μοναδικές ημέρες του χρόνου που ο Ήλιος φαίνεται να ανατέλλει και να δύει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα, ανεξάρτητα από το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε.

Τι είναι, όμως, η ισημερία;

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, αλλά και γύρω από τον Ήλιο. Όταν ο πλανήτης μας βρίσκεται στη θέση στην οποία οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό της Γης, τότε έχουμε ισημερία.

Κατά την ισημερία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

Καθώς ο Ήλιος βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση σε σχέση με τον ισημερινό, τόσο το βόρειο ημισφαίριο όσο και το νότιο ημισφαίριο λαμβάνουν σχεδόν ίσες ποσότητες από τις ακτίνες του Ήλιου, οι οποίες μάλιστα πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) με τα ηλιοστάσια (χειμερινό και θερινό). Εάν και συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου (21 ή 22 Δεκεμβρίου ετησίως), σημειώνεται και η μικρότερη ημέρα της χρονιάς και αντίστοιχα η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα.

Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου ετησίως), όταν πλέον η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (αντίστοιχα η νύχτα είναι μικρότερη από ποτέ σε διάρκεια). Τότε, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει και πάλι να μειώνεται μέχρι να φτάσει και πάλι το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις