Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 12:49

Αγαπηδάκη: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία - Ποια είναι τα συμπτώματα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ελλοχεύει ο κίνδυνος για λεπτοσπείρωση στη Θεσσαλία, δήλωσε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως σημειώνει «πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα».

Με αφορμή την επερχόμενη νέα κακοκαιρία που προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας, η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε στην ΕΡΤ:

«Έχουμε μια κατάσταση στην οποία, πάνω που αναρρώνει ο τόπος στη Θεσσαλία με χίλιες δυο δυσκολίες έρχεται μια νέα κακοκαιρία, η οποία ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη υφιστάμενες πληγές και εκεί δρούμε σε διάφορα επίπεδα.

Η πολιτική προστασία, όλοι οι άνθρωποι εδώ είναι επί ποδός καθημερινά. Δεν έχει εγκαταλείψει κανένας το πεδίο. Πάρα πολλοί από εμάς, προφανώς από τα υπουργεία, το κεντρικό κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούμε όσο μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξομάλυνσης της καθημερινότητας των ανθρώπων για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση της νέας κακοκαιρίας.

Γίνονται ήδη έργα προκειμένου να μην πλημμυρίσουν εκ νέου περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν εκτιμηθεί από την Πολιτική Προστασία. Υπάρχει μια δραστηριότητα σε εξέλιξη, η οποία αφορά τη συλλογή των νεκρών ζώων και αυτό έχει σημασία διότι με μια νέα κακοκαιρία το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί.

Έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον πάνω από το 50% των νεκρών ζώων, ειδικά από τις μεγάλες μονάδες και πλέον η προσπάθεια επικεντρώνεται στα χωριά – σε διάφορα σημεία όπου υπάρχουν διάσπαρτα νεκρά ζώα. Εντείνονται οι προσπάθειες με τα συνεργεία.

Παράλληλα, υπάρχουν συνεργεία τα οποία συλλέγουν οικοσκευές, γιατί ξέρετε μόνο αν κανείς στο πεδίο μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής. Σε πάρα πολλά σημεία έχουν μείνει από τα σπίτια μόνο οι τοίχοι. Ό,τι υπήρχε ως οικοσκευή είναι ανακατεμένα με λάσπη, πολλές φορές και με νεκρά ζώα. Είναι τεράστιος ο όγκος σε όλα αυτά τα χωριά και γι’ αυτό είναι πολυήμερη αυτή η προσπάθεια».

Πώς είναι η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία

Για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία, η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε:

«Όσον αφορά στο νερό θα συνεχίσουμε κανονικά την επιτήρηση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από χίλιες δειγματοληψίες σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Δίνουμε οδηγίες στους πολίτες. Βλέπετε ότι στις ενημερώσεις που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα παρέχουμε πληροφόρηση για το πού το νερό είναι κατάλληλο, που είναι ακατάλληλο,

Γίνεται καθημερινά διανομή εμφιαλωμένων νερών και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αυτό πάρα πολύ εύκολα. Έχουν διανεμηθεί πάρα πολλοί τόνοι εμφιαλωμένου νερού. Συνεχίζεται το εφοδιασμός των περιοχών στις οποίες το νερό είναι ακατάλληλο και στο συντονιστικό της Περιφέρειας μπορείτε να δείτε καθημερινά αυτή τη διαδικασία. Φτάνουν νταλίκες με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία διανέμονται στους πολίτες. Αυτό δεν έχει σταματήσει. Είναι από την πρώτη μέρα. Απλώς τις πρώτες μέρες υπήρχε μια δυσκολία

Να θυμίσω ότι ανεφοδιασμός γινόταν από αέρος σε πολλά σημεία. Τώρα έχει εξομαλυνθεί, είναι προσβάσιμα τα χωριά, οπότε είναι και πιο εύκολο το δίκτυο διανομής σε σχέση με τις υπόλοιπες οδηγίες που αφορούν τη λάσπη.

Συνεχίζουμε να μοιράζουμε προστατευτικό εξοπλισμό στους πολίτες για να αποφεύγουν όσο μπορούν την επαφή με τα στάσιμα ύδατα και τη λάσπη. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της λεπτοσπείρωσης, η οποία πολλές φορές εμφανίζεται, όπως μας λένε γιατροί, με ήπια συμπτώματα.

Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει πυρετό και γαστρεντερίτιδα και να μείνει στο σπίτι, να το υποτιμήσει, να θεωρήσει ότι θα περάσει. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Είναι σημαντικό να αναζητούμε βοήθεια πολύ γρήγορα. Όποιος έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εξανθήματα ή συμπτώματα, εμπειρία της γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να αναζητάει ιατρική βοήθεια, γιατί σε πολλές περιπτώσεις μπορεί πίσω από αυτό να υπάρχει ζήτημα με τη λεπτοσπείρωση».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, σημείωσε:

«Τώρα που έχουμε τις εφημερίες, ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το σύστημα εφημέρευσης για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα σε σχέση με το κομμάτι των δικών μας αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν πιο πολύ με την πρόληψη στη δημόσια υγεία, με την πρωτοβάθμια.

Το αργότερο αρχές του επόμενου έτους φιλοδοξούμε -στο τέλος αυτού του έτους- θα έχουμε ένα νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια με μια ολική επαναθεμελίωση.

Η πρωτοβάθμια θα γίνει αυτόνομος πυλώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάτι το οποίο βλέπουμε αυτές τις μέρες να συμβαίνει στη Θεσσαλία. Είναι το ότι πάμε εμείς στους πολίτες – δεν περιμένουμε να έρθουν οι πολίτες στις υπηρεσίες υγείας.

Έχουμε κινητές μονάδες που επισκέπτονται σταθερά όλες τις πληγείσες περιοχές. Αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να αλλάξει το μοντέλο που έχουμε στο ΕΣΥ για να μπορέσει να έχει η χώρα μας πρόοδο στον τομέα της πρόληψης».

Αναφορικά με την κατάσταση με κορονοϊό και γρίπη και την αντιμετώπιση από τον ΕΟΔΥ, η αν. υπουργός Υγείας είπε:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει όλη την επεξεργασία με βάση και τις συστάσεις που έχουμε από ευρωπαϊκούς φορείς για τον κορονοϊό, όπως είναι η εισήγηση, τις συστάσεις που έχουμε από άλλους φορείς όπως είναι το αμερικανικό ΕΣΥ. Όλοι οι άλλοι επιστημονικοί οργανισμοί, έτσι και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επεξεργαστεί όλες αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, έχει καταλήξει σε ένα πλάνο προτεραιοποίηση και θα το ανακοινώσουμε επίσημα τις επόμενες μέρες

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη. Για τη γρίπη φέτος έχουμε δύο διαφορετικά σκευάσματα, ένα περισσότερο ενισχυμένο και το εμβόλιο που έχουμε όλοι και το οποίο είναι για τον γενικό πληθυσμό. Το άλλο είναι για συγκεκριμένες ομάδες. Θα ανακοινωθούν αναλυτικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 11:19

Σχετικά Άρθρα

  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς
    Τσιάρας σε κτηνοτρόφους: Αυξημένες αποζημιώσεις για την πανώλη – Προωθείται λύση και για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

    Στα 250 € το ανώτατο ποσό η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε

    Σημαντικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά αλλά και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τον Daniel, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών.

    Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία αιγοπροβατοτρόφων Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι, με την έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκδίδεται νέα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία αναθεωρείται το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο που θανατώθηκε στη διάρκεια της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Σύμφωνα με τη νέα απόφαση η κατά κεφαλή αποζημίωση στην ανώτατη κατηγορία στα θηλυκά ζώα, από 150 € ανεβαίνει στα 250 € και στα 500 € για τα αρσενικά. Παράλληλα, θα υπάρξει και πρόγραμμα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για να αντικαταστήσουν δωρεάν τα ζώα που θανατώθηκαν.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λόγω της πανώλης και της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.

    Ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα προγράμματα ευζωίας και βιοασφάλειας.

    Ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι εξαντλείται κάθε δυνατότητα για να ξεπερασθούν χρόνιες παθογένειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν να «τρέξουν» ανάλογα προγράμματα.

    Σε άλλη συνάντηση που είχε με τους Συνεταιρισμούς Μηλοπαραγωγών Αγιάς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε ότι οι παραγωγικές καλλιέργειες στις οποίες λόγω Danielδεν υπήρχε δυνατότητα συγκομιδής, θα ενισχυθούν μέσω Deminimis. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά από την καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, αλλά και με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κώστα Τζανακούλη.

    Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Πότε θα «καθαρίσει» η Θεσσαλία από τη ζωονόσο
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Πότε θα «καθαρίσει» η Θεσσαλία από τη ζωονόσο

    Έχουν εξεταστεί για την πανώλη αιγοπροβάτων 1.655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα

    Στο «τέλος» της φαίνεται ότι φτάνει η πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, καθώς το τελευταίο θετικό κρούσμα καταγράφηκε πριν από 15 ημέρες, ενώ όπως εκτιμά η περιφέρεια, θα «καθαρίσει» σε περίπου ένα μήνα.

    «Το τελευταίο θετικό κρούσμα πανώλης εμφανίστηκε πριν από 15 ημέρες, αλλά λόγω γραφειοκρατίας υπήρξε καθυστερημένη ενημέρωση του συστήματος στη «Διαύγεια» από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου. Ουσιαστικά το πρόβλημα της ζωονόσου βαίνει μειούμενο στη Θεσσαλία και εφόσον συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε βγει από τη ζώνη επιτήρησης μέχρι 8 Οκτωβρίου», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

    Μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας

    Η ιχνηλάτηση για την πανώλη αιγοπροβάτων

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουρέτας μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1.655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα, δηλαδή περίπου το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας. Επίσης, έγιναν δειγματοληψίες σε 6.500 ζώα και ελήφθησαν 25.000 δείγματα, ενώ οι θετικές εκτροφές τον τελευταίο μήνα ήταν τρεις εκμεταλλεύσεις.

    «Παίρνουμε χιλιάδες δείγματα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να καλύψουμε την επιχείρηση παντού και μην έχουμε κενά και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εάν δεν υπήρχε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου που συστήσαμε και στηριζόμασταν μόνο στο Εθνικό Κέντρο θα είχαμε ελέγξει μόνο το 1/5 των δειγμάτων αυτών. Το Κέντρο αυτό συστήθηκε για να ελέγχει και στο μέλλον τα λοιμώδη νοσήματα των ζώων. Η εκτίμηση είναι ότι στις 8 Οκτωβρίου θα έχουμε καθαρίσει από την πανώλη αιγοπροβάτων. Ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια την επιτήρηση, καθώς τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων», επισήμανε.

    Αποζημιώσεις και έλεγχοι

    Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ζωοτροφές, όσο διάστημα τα ζώα τους ήταν σταβλισμένα και σημείωσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιέζει για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».

    Ως κάτι πρωτόγνωρο χαρακτήρισε τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Σταυρίδης, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να «καθαρίσει πολύ γρήγορα η περιοχή. Έχουμε πάρει τα εύσημα από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για τον άμεσο τρόπο που δράσαμε».

    Στην αποτελεσματική διαχείριση για την πανώλη αιγοπροβάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε έσωσε το ζωικό κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αθανάσιος Κωνσταντινίδης. «Διαχειριζόμαστε καθημερινά την πανώλη με δέκα συνεργεία έξω στο πεδίο. Καθημερινά στέλνονται στο εργαστήριο δείγματα από 70-100 ζώα. Τα αποτελέσματα τα παίρνουμε στο 24ωρο, επομένως έχουμε άμεση αντίληψη του τι συμβαίνει στις ζώνες κάθε στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να ελέγχουμε τρίτη και τέταρτη φορά τις ζώνες επιτήρησης, προκείμενου να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε και τις περιόδους επώασης και δεν θα μας ξεφύγει κάτι. Με απόφαση του περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα χρησιμοποιήσαμε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και πιστεύω ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν».

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Κέντρου, αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Βαλιάκος, έκανε λόγο για «μία μέθοδο άμεσης εξέτασης των δειγμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των εξετάσεων. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αποτελέσματα των δειγμάτων από 5 μέχρι και 24 ώρες», ενώ τόνισε η διαδικασία ελέγχων που ακολουθήθηκε ήταν «πρωτόγνωρη», με αποτέλεσμα αρκετές χώρες της Ευρώπης, να ενημερώνονται από το τρόπο δράσης μας.

    Η διευθύντρια στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο κ. Αθανασία Στουρνάρα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς κάλυψε πρόθυμα και άμεσα τις ελλείψεις που υπήρχαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο.

    Πηγή: In.gr
  • Λίμνη Κάρλα: Δορυφορικές εικόνες ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel
    Λίμνη Κάρλα: Δορυφορικές εικόνες ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel

    Ακριβώς ένα χρόνο πριν η κακοκαιρία Daniel έπληξε την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, με εκατομμύρια στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

    Οπως αναφέρει το Meteo.gr, μέσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας και κυρίως η περιοχής της λίμνης Κάρλα όπου ξανά σχηματίστηκε η λίμνη που είχε αποξηρανθεί πριν αρκετά χρόνια, με την έκτασή της στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 να φτάνει περίπου τα 190 χιλιάδες στρέμματα.

    Περιορίστηκε η έκταση της λίμνης Κάρλα ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel

    Ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία Daniel φαίνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη λίμνη Κάρλα στέγνωσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται, ενώ ένα μικρό τμήμα της παραμένει ακόμα πλημμυρισμένο. Επιπλέον, στα σημεία όπου οι πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουν στεγνώσει η υποβάθμιση του εδάφους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

    Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook παρουσιάζεται σε υψηλή ανάλυση η κατάσταση στη λίμνη Κάρλα πέρυσι λίγες μέρες μετά την έλευση της κακοκαιρίας Daniel (στις 20 Σεπτεμβρίου 2023), και φέτος ένα χρόνο μετά (στις 4 Σεπτεμβρίου 2024).

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Στο 100% ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια
    Στο 100% ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια

    Στο τελικό στάδιο καθαρισμού του Παγασητικού Κόλπου από τα νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στην περιοχή, βρίσκεται η περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Μετά την συγκέντρωση συνολικά 270 τόνων νεκρών ψαριών, οι ακτές έχουν καθαριστεί σχεδόν πλήρως.

    Σε ισχύ παραμένει, όμως για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση κολύμβησης, καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα από τα δείγματα νερού.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, εφόσον το επιτρέψουν οι αναλύσεις του ΕΟΔΥ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τσιάρας: Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας
    Τσιάρας: Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

    Ήδη έχουν δοθεί:

    • 310 εκατ. για αγροτικές αποζημιώσεις,
    • 180 εκατ. από την Κρατική Αρωγή,
    • 237 εκατ. στην ΤΑ
    • Εκτελούνται έργα υποδομής ύψους 1,4 δις ευρώ

    Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται και από τη σημειολογική παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον Daniel, στην περιοχή, αλλά και από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης ύψους άνω των 3 δις ευρώ, που ανακοίνωσε, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στον Δημήτρη Οικονόμου και στον Άκη Παυλόπουλο.

    Μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ. Τσιάρας, στην περιοχή έχουν διατεθεί άνω των 180 εκατ. ευρώ από την Κρατική Αρωγή, 270 εκατ. για αποζημιώσεις στην παραγωγή (αναμένεται να ξεπεράσουν τα 310 εκατ. ευρώ), περίπου 237 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, ήδη, εκτελούνται έργα στις υποδομές που ξεπερνούν τα 1,4 δις ευρώ.

    Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κυβέρνηση με την πολιτική της αποδεικνύει ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της Θεσσαλίας, διευκρίνισε, όμως, ότι αυταπατάται όποιος νομίζει ότι το πρόγραμμα ανασυγκρότησης μπορεί να το εφαρμόσει η κυβέρνηση με ένα «μαγικό ραβδί», από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, πρέπει να ακολουθηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, προσδιορίζοντας ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει μια πενταετία για την ολοκλήρωση των έργων. Σε ό,τι αφορά στα ίδια τα έργα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, ανέφερε ότι έχουν έναν διττό χαρακτήρα, καθώς, εκτός από αρδευτικά, θα είναι και αντιπλημμυρικά έργα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μητσοτάκης σε Μουζάκι και Παλαμά: Τα έργα που φτιάξαμε μετά τον Ιανό, άντεξαν στον «Daniel»
    Μητσοτάκης σε Μουζάκι και Παλαμά: Τα έργα που φτιάξαμε μετά τον Ιανό, άντεξαν στον «Daniel»

    Το νεόδμητο κέντρο υγείας Μουζακίου και το κέντρο υγείας Παλαμά, το οποίο επισκευάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

    «Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όπως είπε και ο κ. υπουργός, την εικόνα του παλιού κέντρου υγείας να έχει παρασυρθεί από το ποτάμι. Ήταν ίσως η πιο χτυπητή εικόνα από τη θεομηνία του "Ιανού"», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων του κέντρου υγείας στο Μουζάκι, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του από τα μέσα Αυγούστου.

    «Καταφέραμε και κάναμε τις αποκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ»

    «Και βέβαια, τότε, όταν είχα έρθει, είχαμε πάρει αμέσως την απόφαση να φτιάξουμε ένα καινούργιο κέντρο υγείας και να εντάξουμε την κατασκευή του στα πλαίσια μιας μεγάλης συνολικής εργολαβίας την οποία κάναμε για να αποκαταστήσουμε τότε τις μεγάλες ζημιές του "Ιανού".

    Ήταν μια λύση η οποία απεδείχθη από την πραγματικότητα ότι ήταν η ενδεδειγμένη, γιατί καταφέραμε και κάναμε τις αποκαταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Θέλω να τονίσω ότι τα έργα τα οποία φτιάξαμε μετά τον "Ιανό" άντεξαν και στον "Daniel", το οποίο σημαίνει ότι ήταν έργα τα οποία φτιάχτηκαν με διαφορετικές προδιαγραφές. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το μοντέλο, αυτό είναι το πρότυπο για τις πολύ μεγαλύτερες αποκαταστάσεις τις οποίες ξεκινούμε τώρα με το υπουργείο Υποδομών και με την περιφέρεια έτσι ώστε να επουλώσει συνολικά η Θεσσαλία τις πληγές της.

    Εγώ χαίρομαι, κ. υπουργέ, γιατί σήμερα εγκαινιάζουμε -καίτοι λειτουργεί ήδη, έχει παραδοθεί στους δημότες του Μουζακίου- ένα υπερσύγχρονο κέντρο υγείας. Ένα κέντρο υγείας εμφανώς πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πλήρως στελεχωμένο.

    Είναι μια ακόμα απόδειξη, μετά το κέντρο υγείας το οποίο εγκαινιάσαμε και στον Παλαμά, ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στηρίζει πρωτίστως την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

    Το κέντρο υγείας εδώ στο Μουζάκι θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλο τον Δήμο, για την ευρύτερη περιοχή, ενσωματώνοντας και νέες τεχνολογίες, και την τηλεϊατρική, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, του Δήμου, ότι έχουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες.

    Το ΕΣΥ, παρά τα προβλήματά του, τα οποία ουδέποτε κρύψαμε, προοδεύει, αλλάζει. Σημαντικότατοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται σε σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν σε παραπάνω από 150 κέντρα υγείας σε όλη την επικράτεια, σε παραπάνω από 60 νοσοκομεία όπου ξαναφτιάχνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

    Και βέβαια, θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019.

    Είναι μια συνεχής προσπάθεια αυτή η οποία γίνεται, αλλά στο πρόσωπο πρωτίστως των εργαζόμενων σε αυτό το κέντρο υγείας θέλω να αναγνωρίσω την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά. Τα στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αυτοί οι οποίοι μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας. Όλη τη διοικητική δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την υγειονομική περιφέρεια, η οποία κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά.

    Θα αγωνιζόμαστε διαρκώς για να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Οπότε καλορίζικο το καινούργιο κέντρο υγείας, δήμαρχε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Το κέντρο υγείας του Παλαμά είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν»

    Το νέο κέντρο υγείας στο Μουζάκι στεγάζεται σε κτίριο εμβαδού άνω των 1.110 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει όλες τις υποδομές και τον εξοπλισμό για την παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

    Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της δομής, η κατασκευή της οποίας δρομολογήθηκε άμεσα, καθώς τμήμα του προγενέστερου ΚΥ είχε κριθεί ακατάλληλο και κατεδαφιστέο. Στο μεσοδιάστημα διασφαλίστηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της προσωρινής στέγασης του κέντρου σε άλλο δημοτικό κτήριο.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο εσωτερικό του κέντρου υγείας Παλαμά και είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών, το οποίο αποτελεί δωρεά της Προέδρου της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρας Μαρτίνου, και του «The Hellenic Initiative».

    «Να εκφράσω τη χαρά μου, κ. δήμαρχε, γιατί ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα του "Daniel", το κέντρο υγείας του Παλαμά είναι καλύτερο από ό,τι ήταν πριν. Και αυτό οφείλεται στη συντονισμένη προσπάθεια πολιτείας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

    Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου την κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, το "Μαζί για το Παιδί" και όλους τους χορηγούς οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε χρόνους ρεκόρ, να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε το κέντρο υγείας, αλλά κυρίως να το αναβαθμίσουμε με πρόσθετες υγειονομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να απολαμβάνουν ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα.

    Όπως είπε και ο κ. υπουργός, αναμένεται και περαιτέρω παρέμβαση στο κέντρο υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια μικρογραφία μιας συνολικής προσπάθειας η οποία γίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι υποδομές: πάρα πολλά κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, καινούργιος εξοπλισμός.

    Να ευχαριστήσω την 5η υγειονομική περιφέρεια και τον διοικητή της, γιατί με πολύ μεγάλη αφοσίωση έσκυψε πάνω στο πρόβλημα. Και βέβαια, σε λίγο θα έχουμε τη ευκαιρία να βρεθούμε και στο Μουζάκι, όπου θα δούμε ένα έργο πιο δύσκολο, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε χτυπηθεί και από μια άλλη θεομηνία πριν από κάποια χρόνια, από τον "Ιανό".

    Και θυμάμαι ακόμα τις εικόνες τότε, θα τα πούμε και στη συνέχεια, ουσιαστικά το κέντρο υγείας το παλιό να το έχει πάρει στην κυριολεξία το ποτάμι. Ο σκοπός, όμως, είναι όταν ξαναφτιάχνουμε υποδομές να τις φτιάχνουμε καλύτερες και πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν.

    Και εδώ αυτή η προσπάθεια την οποία κάνουμε είναι μια προσπάθεια προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως του πού κατοικούν, ότι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

    Και καθώς θα έχουμε την ευκαιρία ο Παλαμάς να μεγαλώσει σε λίγο, καθώς θα υποδεχθούμε και τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, πιστεύω, κ. δήμαρχε, ότι ένα ποιοτικό κέντρο υγείας, καλά στελεχωμένο, γιατί δεν μιλάμε εδώ μόνο για μηχανήματα, αλλά μιλάμε για μια πλήρη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό, είναι ένας λόγος παραπάνω γιατί όχι απλά ο κόσμος να μείνει στον Παλαμά, αλλά γιατί ενδεχομένως μπορείτε να προσελκύσετε και περισσότερους κατοίκους ακόμα στο όμορφο χωριό σας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η μονάδα επαναλειτουργεί από τα τέλη Μαΐου με νέες ηλεκτρολογικές, μηχανολογικές, και κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ αντικαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου τα ιατρικά μηχανήματα, οι κλίνες και ο λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

    Πέραν των έργων για τις δομές υγείας στο Μουζάκι και στον Παλαμά, από τον Απρίλιο επαναλειτουργεί η τοπική μονάδα υγείας Γιάννουλης, η οποία είχε επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία «Daniel».

    Κατά την παραμονή του στο Μουζάκι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το κτίριο που ανακατασκευάζεται και θα στεγάσει το νέο τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο να ανοίξει τις πόρτες του σε περίπου 250 εκπαιδευόμενους.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε εντός της σχολής και είχε την ευκαιρία να δει τους χώρους που θα γίνουν τα διδακτήρια, οι κοιτώνες, το εστιατόριο και άλλοι χώροι.

    Μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης - «Μια καινούργια μικρή πόλη»

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, ο οποίος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές πέρυσι από την κακοκαιρία «Daniel», και συζήτησε με τους κατοίκους για την πορεία του έργου μετεγκατάστασης του χωριού τους.

    Η έκταση όπου θα γίνει ο οικισμός είναι περίπου 200 στρεμμάτων και προβλέπεται να γίνουν 202 οικόπεδα.

    «Εγώ να πω μόνο ότι χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι δεύτερη φορά στη Μεταμόρφωση. Θυμάστε την πρώτη μας επίσκεψη, όταν υπήρχε ακόμα μία σχετική καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θυμάστε ότι τότε είχα έρθει και σας είχα κάνει ένα απλό ερώτημα: κατά πόσο υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της Μεταμόρφωσης προκειμένου να κάνουμε τη μετεγκατάσταση του χωριού, διατηρώντας προφανώς όλα τα περιουσιακά δικαιώματα στην παλιά Μεταμόρφωση;

    Νομίζω ότι από τότε έχουμε κάνει πολύ πρόοδο. Είναι μια διαδικασία η οποία από τη φύση της απαιτεί χρόνο προκειμένου να ωριμάσει. Είμαστε, όμως, πια απολύτως βέβαιοι ότι από τη στιγμή που έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, μπορούμε να προχωρήσουμε και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να φτιάξουμε τη νέα Μεταμόρφωση σε χώρο ο οποίος έχει ήδη προσδιοριστεί.

    Έχει γίνει σημαντική δουλειά. Θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον Θύμιο ώστε να πει δυο κουβέντες για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά να προσδιορίσει και με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων που θα γίνουν από εδώ και στο εξής.

    Τονίζω ότι το ζήτημα πια δεν είναι τόσο ζήτημα πόρων, πόροι υπάρχουν για να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Είναι ζήτημα της σχετικής διαδικασίας. Πάμε να κάνουμε ένα καινούργιο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής. Να χτίσουμε, ουσιαστικά, μια καινούργια μικρή πόλη, για να το πούμε με απλά λόγια, με τα δίκτυά της, με τις υποδομές της, έτσι όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολεοδομικός και ρυμοτομικός σχεδιασμός», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με κατοίκους του χωριού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ EUROKINISSI
  • Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
    Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της κρατικής αρωγής για τις πλημμύρες του 2023

    Συνολικά 3.629.936 ευρώ, καταβλήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα (από Δευτέρα 5 Αυγούστου ως και σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024) ως προκαταβολή 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής, προς 247 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, σε συνέχεια της υποβολής των εν λόγω στοιχείων από τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την ανωτέρω πληρωμή έχουν καταβληθεί συνολικά 65.410.492 ευρώ, ως προκαταβολή, προς 8.318 δικαιούχους.

    Παράλληλα, σε 5.162 περιπτώσεις επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφικών μονάδων η πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 16.618.000,00 ευρώ, που είχε χορηγηθεί συμψηφίστηκε με το ποσό που αναλογούσε στο ποσό της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής.

    Συνεπώς, η φάση της χορήγησης της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες έχει ολοκληρωθεί για 13.480 δικαιούχους με το συνολικό ύψος της επιχορήγησης να φθάνει τα 82.028.492 ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι συνολικά, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, τόσο για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, όσο και πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και αποζημίωσης οικοσκευής, έχουν καταβληθεί 182,7 εκατ. ευρώ σε 50.561 περιπτώσεις δικαιούχων. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσά των προκαταβολών, από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί συνολικά 248 εκατ. ευρώ σε περίπου 58.878 περιπτώσεις δικαιούχων.

    «Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής για 13.480 επιχειρήσεις και αγρότες, προκαταβολής που αντιστοιχεί σε 82 εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες του 2023. Συνεχίζεται εντατικά, συνεπώς, το έργο των υπηρεσιών του υπουργείου σε στενή συνεργασία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής των Περιφερειών» σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος και προσέθεσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι -παρόλο που ο φόρτος είναι μεγάλος- να επιτυγχάνονται χρόνοι που απέχουν παρασάγγας από το παρελθόν. Έτσι, μέσα σε μία εβδομάδα, κατά μέσο όρο, από την υποβολή των ολοκληρωμένων στοιχείων για τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις υπηρεσίες των Περιφερειών καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης της κρατικής αρωγής».

    Όσον αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, «μέσα από την συνεχή συνεργασία, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκαταβολής για το 80% των περιπτώσεων για τις οποίες έχουν υποβληθεί στοιχεία στο υπουργείο» και προσέθεσε ότι ειδικότερα, το ποσοστό όσον αφορά στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 94%, ενώ όσον αφορά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 71%, καθώς μετά την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση προκαταβολής και σε μη κατ' επάγγελμα αγρότες, αυξήθηκαν τα υποβαλλόμενα από την Περιφέρεια στοιχεία τις τελευταίες ημέρες.

    «Για τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, έχει δρομολογηθεί η πληρωμή και για αυτές τις περιπτώσεις - με την ολοκλήρωση από την Περιφέρεια της διαδικασίας υποβολής των στοιχείων για αυτές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για το 74% των φακέλων που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μετάβαση από τη διαδικασία της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής, στη διαδικασία πληρωμής της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής. Δηλαδή, εάν ένας δικαιούχος έχει λάβει ήδη το 50% της κρατικής αρωγής, προχωρά η διαδικασία για το υπόλοιπο 50% της κρατικής αρωγής. Και σε περίπτωση που δεν έχει λάβει την προκαταβολή, τότε θα προχωρά η διαδικασία για το 100% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500.000 ευρώ. Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, είναι οι ενδιαφερόμενοι, είτε επιχειρηματίες, είτε αγρότες, να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας και να προσκομίσουν τα λίγα έγγραφα που προβλέπονται για να προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Συνεχίζουμε σε συνεργασία όλοι μαζί», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, καθώς και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, στα πάγιά τους, στο έγγειο κεφάλαιο και άλλα σχετικά από τις ίδιες φυσικές καταστροφές.

    Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τις επιτροπές και τα κλιμάκια κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζει την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Το πλαίσιο περιλαμβάνει (α) τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, (β) τη χορήγηση της προκαταβολής του 50% της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε), και (γ) τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής (ενσωματώνοντας την προκαταβολή που χορηγήθηκε), που φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ. Έτσι, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, προχωράει από τον Δεκέμβριο του 2023 η χορήγηση της προκαταβολής του 50% της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής και θα ξεκινήσει την επόμενη περίοδο και η καταβολή της τελικής επιχορήγησης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch