Λίγη ώρα πριν το μακελειό στη Λούτσα ο Τούρκος που παγίδευσε τους έξι φέρεται να επικοινώνησε με πρόσωπα που βρίσκονταν στην Τουρκία.
Σε «ανοιχτή γραμμή» με στελέχη εγκληματικής οργάνωσης στην Τουρκία εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ήταν ο 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τη δολοφονία των έξι ομοεθνών του στη Λούτσα.
Λίγη ώρα πριν λάβει χώρα η φονική «παγίδα» ο 32χρονος φέρεται να επικοινώνησε με πρόσωπα που βρίσκονταν στη γειτονική χώρα και τα οποία ήταν αυτά που ήθελαν νεκρούς τους «αντιπάλους» τους, μέλη της περιβόητης συμμορίας των «Ντάλτονς».
Τα άτομα με τα οποία επικοινωνούσε ο 32χρονος, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων αστυνομικών που έκαναν την έρευνα, ήταν αυτά που επικοινωνούσαν ταυτόχρονα τόσο με εκείνον όσο και με την ένοπλη ομάδα των τουλάχιστον τριών ανδρών που ανέλαβε να δολοφονήσει με 60 σφαίρες τους έξι Τούρκους.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές, τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης με έδρα την Τουρκία που ήθελαν νεκρούς τους έξι «Ντάλτονς» συντόνιζαν διά τηλεφώνου τις δύο επιχειρησιακές ομάδες που είχαν σε ελληνικό έδαφος. Δηλαδή, την ομάδα του 32χρονου και του 28χρονου που ανέλαβαν να οδηγήσουν τα έξι θύματα στο προκαθορισμένο σημείο και την ομάδα των ενόπλων που άνοιξαν πυρ. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο 32χρονος να μην ήρθε ποτέ σε επαφή με τους εκτελεστές, όπως επίσης είναι πιθανό να μη γνωρίζει καν ποιοι είναι.
Τα θύματα πάντως φαίνεται ότι είχαν καταλάβει ότι ο 32χρονος είναι αναξιόπιστος, ωστόσο, εκτιμάται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν τον απομάκρυναν από κοντά τους διότι δεν είχαν άλλη επιλογή για να καταφέρουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία, όπου ήταν ο προορισμός τους και όπου θα συναντούσαν τον καταζητούμενο αρχηγό τους.
Ο 32χρονος φέρεται να είχε πείσει τους «Ντάλτονς» ότι μπορεί να κάνει όλα όσα πρέπει για να τους μεταφέρει από την Τουρκία στην Ιταλία, με ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα. Εμφανιζόταν ως άτομο με εμπειρία στη διακίνηση ανθρώπων αλλά και στη διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων που περνούν απαρατήρητα στους ελέγχους. Δεν είναι τυχαίο ότι τους είχε πείσει ότι θα περάσουν από τους ελέγχους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να πετάξουν για Ιταλία. Επίσης, αίσθηση προκαλεί ότι φέρεται να πληρώθηκε αδρά από τα έξι θύματα τόσο για τη μεταφορά τους στην Αθήνα όσο και για τα δήθεν αεροπορικά εισιτήρια που τους εξασφάλισε (τα οποία ήταν πλαστά) και τις πλαστές ταυτότητες. Εντύπωση προκαλεί ότι ο 32χρονος δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι το σπίτι Airbnb όπου οδήγησε τα θύματα στη Λούτσα είχε κάμερες, που κατέγραψαν ακόμα και τη φωτογραφία των Τούρκων λίγο πριν τη δολοφονία τους.
Το γεγονός ότι οι έξι Τούρκοι είχαν αντιληφθεί ότι ο 32χρονος είναι αναξιόπιστος φαίνεται και από κατάθεση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης και αναφέρει:
«Πίστευαν ότι τους κοροϊδεύει. Τους είχε πει ότι θα τους βοηθήσει να πάνε στην Ιταλία, όμως συνέχεια ανέβαλε το ταξίδι βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες».
Σημειώνεται ότι οι δύο συλληφθέντες, ο 32χρονος Τούρκος και ο 28χρονος ομοεθνής τους, απολογούνται την ερχόμενη Δευτέρα στον Ανακριτή. Μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Ο «τσιλιαδόρος»
Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης με τη δολοφονία των έξι Τούρκων στη Λούτσα διαδραμάτισε η εξέταση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας που συνέλεξαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Οι δεκάδες ώρες που αφιερώθηκαν στην εξέταση των επίμαχων βίντεο είχε ως αποτέλεσμα να «αποκρυπτογραφηθεί» το δρομολόγιο και στη συνέχεια ο ρόλος των δύο Τούρκων που συνελήφθησαν και κρατούνται μέχρι να απολογηθούν στον Ανακριτή. Το κλιμάκιο των αστυνομικών που συστάθηκε για να εξετάσει το οπτικό υλικό επικεντρώθηκε στο δρομολόγιο του μπλε Ford με πινακίδες κυκλοφορίας «A-RR-66…» όχι μόνο στην περιοχή της Λούτσας αλλά σε πολλές περιοχές της Αθήνας, με πιο μακρινή εξ αυτών τον Άγιο Δημήτριο.
Την ημέρα της εξαπλής δολοφονίας το μπλε Ford -όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα- εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και παρέλαβε τον 28χρονο συλληφθέντα. Ο οδηγός ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 32χρονος Τούρκος που συνελήφθη μετά το έγκλημα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.
Οι δύο άντρες γύρισαν από τον Άγιο Δημήτριο στη Λούτσα και μετέβησαν στις 15.00 το μεσημέρι στο σημείο της δολοφονίας. Εκεί πάρκαραν το αυτοκίνητο και φέρονται να έκαναν κατόπτευση του χώρου. Στη συνέχεια, ο 32χρονος αποχώρησε με το αυτοκίνητο και μετέβη στο σπίτι Airbnb όπου έμεναν τα έξι θύματα. Ο 28χρονος παρέμεινε πίσω στο σημείο, καθώς φέρεται να είχε αναλάβει το ρόλο του τσιλιαδόρου. Δηλαδή είχε το ρόλο, σύμφωνα με την Αστυνομία, να ειδοποιήσει τον 32χρονο σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε στο δρόμο της «παγίδας» (για παράδειγμα υπήρχε παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.), έως ότου ο 32χρονος οδηγήσει εκεί τους έξι Τούρκους.
Ο 32χρονος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα θύματα δεν ήξεραν καθόλου την περιοχή και τους δρόμους. Έτσι, δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό όταν εκείνος -ως οδηγός του Ford- δεν πήρε το σωστό δρόμο, δηλαδή με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο από όπου τους είχε πει ότι θα έφευγαν για Ιταλία, αλλά τους οδήγησε στο σημείο όπου κρατούσε «τσίλιες» ο 28χρονος και όπου είχαν φτάσει οι τουλάχιστον τρεις ένοπλοι που προχώρησαν στη δολοφονία τους.
Μετά τη «βροχή» πυρών με τέσσερα όπλα ο 32χρονος φέρεται -σύμφωνα με την ανάλυση των βίντεο- να επιβιβάζεται σε ταξί και να μεταβαίνει σε ξενοδοχείο στο Φάληρο όπου είχε αφήσει τα προσωπικά του αντικείμενα. Στη συνέχεια, πήρε και πάλι ταξί και μετέβη στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει αεροπορικώς στο σπίτι του στη Μυτιλήνη. Ο 28χρονος «τσιλιαδόρος» φέρεται να έφυγε από το σημείο της δολοφονίας με λεωφορείο. Και οι δύο συλληφθέντες αρνούνται ότι πυροβόλησαν τους έξι Τούρκους, ενώ ο 32χρονος αρνείται και όλα όσα του καταλογίζονται σε σχέση με την «παγίδα» που κατηγορείται να σχεδίασε σε βάρος τους.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρότι «αποκρυπτογραφήθηκε» το δρομολόγιο των δύο Τούρκων που συνελήφθησαν, το ίδιο δεν συνέβη με τους τουλάχιστον τρεις ενόπλους που κατάφεραν να χαθούν από προσώπου γης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει «εικόνα» από πηγή με γνώση της υπόθεσης ότι οι ένοπλοι που διαφεύγουν της σύλληψης είναι τρεις και ότι συνδέονται με εγκληματική οργάνωση με έδρα τη γειτονική χώρα.
Οι ελπίδες των ελληνικών Αρχών για να ξεδιπλώσουν ακόμα περισσότερο την έρευνα, δηλαδή προς την κατεύθυνση της ταυτοποίησης των ασύλληπτων ενόπλων, εναποτίθενται στην ανάλυση των κλήσεων και των μηνυμάτων που έγιναν την ημέρα της δολοφονίας από και προς το κινητό τηλέφωνο του 32χρονου που συνελήφθη λίγη ώρα μετά τη δολοφονία στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υπενθυμίζεται ότι ο 32χρονος είχε πάνω του τέσσερις σφαίρες των 9 mm, όπως και πλαστά ταυτοποιητικά έγγραφα.