Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 12:34

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κάλεσαν για μέλος εφορευτικής επιτροπής άτομο που πέθανε πριν 23 χρόνια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έγγραφο, με το οποίο καλείται να αναλάβει τα καθήκοντά του στην εφορευτική επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έλαβαν συγγενείς ανθρώπου που έχει πεθάνει εδώ και 23 χρόνια.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open, ένας τηλεθεατής προώθησε φωτογραφία από το έγγραφο που έστειλαν στην οικογένεια του αποθανόντος, με το οποίο ζητούν να παραστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές για εφορευτική επιτροπή, ενώ έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πάνω δύο δεκαετίες.

Το εν λόγω περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του ελέγχου των εκλογικών καταλόγων.

Ειδικότερα, τα ονόματα των πολιτών σβήνουν αυτόματα αφού περάσουν 112 με 114 χρόνια από τη γέννηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένουν εγγεγραμμένοι άνθρωποι που έχουν πεθάνει εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε η διαδικασία ελέγχου.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2023 10:38

Σχετικά Άρθρα

  • Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές
    Πότε πληρώνεται η εφορευτική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

    Οι Ευρωεκλογές 2024 αποτελούν παρελθόν και απομένει να πληρωθούν όσοι συμμετείχαν ως εφορευτική επιτροπή.

    Στις Ευρωεκλογές 2024, όσοι συμμετείχαν ως μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής θα λάβουν αποζημίωση.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής είχαν λάβει αποζημίωση των 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Η πληρωμή έγινε μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών.

    Ο λόγος για την καθιέρωση πληρωμής των μελών ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές,

    Οι πολίτες που αποτελούν την εφορευτική επιτροπή στις εκλογές επιλέγονται μετά από κλήρωση και η συμμετοχή τους, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτική. Για αυτό δικαιούνται άδεια τόσο για την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, όσο και για την επόμενη, εφόσον η άδεια συνδέεται με τη διαδικασία.

    Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους ισχύουν άλλες αμοιβές.

    Η πληρωμή για την εφορευτική επιτροπή

    Με διάταξη του νόμου 5083/2024, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων

    Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

    Νόμος 5083/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 12/26.01.2024

    Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

    Άρθρο 34

    Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 58 π.δ. 26/2012

    Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί διορισμού εφορευτικών επιτροπών, προστίθεται η φράση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

    «8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

    Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων, είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.»

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ευρωεκλογές 2024: Τι τιμωρία προβλέπεται για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν πάνε
    Ευρωεκλογές 2024: Τι τιμωρία προβλέπεται για όσους είναι εφορευτική επιτροπή και δεν πάνε

    Η ημέρα των Ευρωεκλογών έφτασε, 9.796.330 εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλια.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΣ στις 21.00. Στις 23:00 αναμένονται τα πρώτα στοιχεία για τη σταυροδοσία.

    Στην Ελλάδα η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Τι ισχύει όμως σε περίπτωση που κάποιος μέλος της εφορευτικής επιτροπής δεν πάει στο εκλογικό κέντρο;

    Τι ισχύει αν είστε μέλος εφορευτικής

    Στην περίπτωση που ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή είναι άλλη η αιτία της απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής. Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

    • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
    • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών
    • Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

    Τι προβλέπει ο νόμος για την απουσία των μελών της εφορευτικής επιτροπής

    Η διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

    Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ψηφοφόροι έχουν οριστεί μέλη εφορευτικών επιτροπών και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως με αποτέλεσμα να το μαθαίνουν την ώρα που πάνε να ψηφίσουν καθώς οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν σημειώσει τα ονόματα τους στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία. Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

    Πώς επιλέγονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

    Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

    Δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ’ αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.

    Τι αποζημίωση προβλέπεται για τα μέλη εφορευτικής επιτροπής

    Με διάταξη του νόμου 5083/2024, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων

    Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:«Νόμος 5083/2024 – ΦΕΚ Τεύχος Β 12/26.01.2024. Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

    Άρθρο 34

    Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και απαλλαγή φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 58 π.δ. 26/2012

    Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57), περί διορισμού εφορευτικών επιτροπών, προστίθεται η φράση «απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

    8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, μπορεί να καθορίζεται ημερήσια αποζημίωση στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Η αποζημίωση του παρόντος άρθρου απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής οποιοδήποτε είδους φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων, είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.»

    Πηγή: ethnos.gr

  • Τριφυλία - Aυτοδιοικητικές εκλογές: 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!
    Τριφυλία - Aυτοδιοικητικές εκλογές: 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!

    Μπορεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Τριφυλίας να γινόταν η μάχη του σταυρού (όπως και σε άλλους δήμους), ωστόσο 14 υποψήφιοι δεν ψήφισαν ούτε τον εαυτό τους!

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και μετά από ένα γρήγορο ψάξιμο στους καταλόγους των υποψηφίων, προκύπτει ότι 14 υποψήφιοι πήραν μηδέν σταυρούς. Όλοι ήταν υποψήφιοι σε δημοτικές κοινότητες του δήμου. Από αυτούς οι 10 κατέβαιναν με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση», οι 2 με το συνδυασμό «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια» και από ένας με τους συνδυασμούς «ΑΝ.Ο.Δ.Ο.Σ. Τριφυλίας» και «Τριφυλία Ενωμένοι».

    Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει εξήγηση γιατί δεν πήραν κανένα σταυρό, καθώς ήταν υποψήφιοι σε χωριά στα οποία δεν ψήφιζαν και κατέβηκαν για να κλείσουν ψηφοδέλτιο οι συνδυασμοί. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που ψήφιζαν στα χωριά που ήταν υποψήφιοι, αλλά δεν αυτοψηφίστηκαν.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Κοροβέσης: Οφείλουμε να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε τις εντολές του ηλειακού λαού
    Κοροβέσης: Οφείλουμε να σεβαστούμε και να υπηρετήσουμε τις εντολές του ηλειακού λαού

    Η διεξαγωγή του β’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών σε όλη την χώρα, ολοκλήρωσε μια μακρά προεκλογική περίοδο, στην οποία αποτυπώθηκε πιο έντονα από ποτέ η αυξανόμενη ανάγκη σύμπνοιας και ενότητας μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

    Η αυτοδιοίκηση αποτελεί των κατεξοχήν χώρο της σύνθεσης και της συνεργασίας και η παρούσα χρονική συγκυρία απαιτεί από όλους εγρήγορση, ομόνοια και προσήλωση στον στόχο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.

    Προσωπικά, θέλω να συγχαρώ τους δημάρχους της Ηλείας εξελέγησαν ή επανεξελέγησαν στους επτά δήμους του νομού και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνουν. Παράλληλα, εύχομαι καλή και παραγωγική θητεία και στους εκλεγέντες Δημοτικούς, Τοπικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους και δεσμεύομαι να είμαι δίπλα τους προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθειά για την ευημερία και την προκοπή του τόπου.

    Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και σε όλους εκείνους τους υποψηφίους που ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν έκαναν εκπτώσεις ήθους και αξιοπρέπειας στον προεκλογικό τους αγώνα.

    Τα ζητήματα της Ηλείας δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Το μήνυμα και η εντολή των Ηλείων πολιτών είναι ξεκάθαρα. Είναι μήνυμα και εντολή έργου και αποτελέσματος, συντονισμού και συνένωσης των δυνάμεών μας για το καλό του τόπου μας. Και αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το υπηρετήσουμε.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παππάς: Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών - Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι
    Παππάς: Ηχηρό χαστούκι για Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών - Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι

    Για ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να κυβερνά έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης και βελτίωσε τις θέσεις του, διότι η συμβολή του ήταν πάρα πολύ κρίσιμη στο να χάσει η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο τις περιφέρειες που έχασε, αλλά και τους 10 μεγάλους δήμους. «Είναι ένα ηχηρό χαστούκι και προσωπικά στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να ταυτιστεί την τελευταία εβδομάδα με κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν εκκωφαντικά. Το αναγνώρισε βεβαίως και ο ίδιος και συνεπώς έχουμε μπει ήδη σε μια νέα πολιτική φάση. Διότι κακά τα ψέματα, η ρωγμή στην ανοχή και τη δυνατότητα του κυρίου Μητσοτάκη να κυβερνά δεν φαινόταν πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τώρα ανοίγει αυτή η προοπτική».

    «Είμαστε σε μια καινούρια φάση»

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθούν πλειοψηφικά ρεύματα στις μεγάλες πόλεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν κέρδισε καμία από τις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι νομίζω πρωτοφανές για κυβερνών κόμμα. Είμαστε σε μια καινούργια φάση. Και η καινούργια φάση έχει αυτό το θεμελιακό χαρακτηριστικό ότι έχει ανοίξει μια πάρα πολύ σοβαρή ρωγμή σε ένα πεδίο που το 2019 και με λάθη δικά μας, η Νέα Δημοκρατία είχε μια καθολική ηγεμονία και τώρα έχει κάποιες εκκωφαντικές ήττες. Διότι αυτό που συνέβη δεν μπορεί κανείς να το παραμερίσει. Δεν το παραμέρισε σοφά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη νύχτα των εκλογών. Διότι οι εκπρόσωποί του στα κανάλια έλεγαν άρες μάρες κουκουνάρες. Και βγήκε ο ίδιος και εξήγησε ότι έχει πραγματικά η Νέα Δημοκρατία υποστεί μια ήττα με κορυφαία εξέλιξη στη Θεσσαλία, η οποία πολιτικοποιήθηκε με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο από όλες τις δυνάμεις και συμπυκνώνει και τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στη χώρα. Τώρα που άλλαξε η διοίκηση στη Θεσσαλία θα μάθουμε και θα επιμείνουμε πάρα πολύ έντονα ποια αντιπλημμυρικά απεντάχθηκαν και πήγαν να ενταχθούν ξανά 31/8 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα μάθουμε ποια ήταν η αλληλογραφία ΑγοραστούΚαραμανλή, την οποία παραδέχτηκε, την Παρασκευή πριν τις εκλογές, ο κ. Αγοραστός σε κανάλι πανελλαδικό. Κάτι του είχε γράψει του κ. Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό τώρα. Θα υπάρχει νέα διοίκηση στη Θεσσαλία του κ. Κουρέτα και θα δούμε και θα δούμε τι έχει γίνει και στην Αθήνα με το Μεγάλο Περίπατο» σημείωσε ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμμέτοχος σε πάρα πολλούς δήμους στις μεγάλες ανατροπές και έχει και σημειακές νίκες, οι οποίες είναι σε άλλους περιφερειακούς δήμους. Στο Ηράκλειο είχε άλλο υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ, άλλο υποψήφιο Νέα Δημοκρατία και κέρδισε υποψήφιο στον οποίο συμμετείχαν οι δικές μας δυνάμεις. Δεν ήταν ένα κομματικό ψηφοδέλτιο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαμε μεγάλες θεμελιακές αδυναμίες. Σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση ότι έχασε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ευνοημένος. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ευνοημένος υπάρχουν προϋποθέσεις και με αυτή την έννοια θέλω να επαναλάβω ότι η εντολή που έλαβε η νέα μας ηγεσία από ξεκάθαρη μετασχηματίζεται σε κατεπείγουσα. Δηλαδή, όλο αυτό το κύμα δημοκρατικής αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει πολιτική έκφραση».

    Άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι

    Ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι άνοιξε το πολιτικό παιχνίδι και πλέον δεν είναι αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη. «Φαίνεται ότι έχει πάρα πολύ σοβαρά τρωτά σημεία. Έχει χάσει κεντρικές πολιτικές μάχες και σε αυτή την νέα κατάσταση υπάρχει ένα κόμμα που λέει ότι ο αντίπαλός μας, μιλάω για μας, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει μια άλλη επιλογή. Θα κρίνει ο δημοκρατικός κόσμος. Αποδείχθηκε ότι όταν οι προοδευτικές δυνάμεις συνεργάζονται, μπορούν να φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σε αυτό το μήνυμα υπάρχουν δυνάμεις που ανταποκρίνονται, δυνάμεις που το αντιλαμβάνονται ως μήνυμα και δυνάμεις που αναδιπλώνονται και αναπτύσσουν σύνδρομα άλλα… Δικός μας στόχος είναι να ριγματωθεί η ηγεμονία του και στις ευρωεκλογές, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική αλλαγή».

    Η καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ

    Για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις όποιες αντιδράσεις απάντησε: «Αυτά δεν είναι καινούργια στον ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι είναι οι γνωστές διατυπωμένες πολιτικές διαφωνίες, τις οποίες είχαμε και στο συνέδριό μας το 2022. Ακραίες τοποθετήσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος μας δεν μπορώ να αντιληφθώ. Θα ήθελα να μείνω σε αυτό. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καθαρή εντολή, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Στέφανος στην εσωκομματική μας διαδικασία. Δηλαδή ζήτησε εντολή εφαρμογής της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού για να μην έχουμε ξανά αδυναμίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι πέρασαν και οι εκλογές του 2014 και οι εκλογές του 2019 και δεν κάναμε τον μετασχηματισμό μας, δεν στήσαμε τις δυνάμεις μας στην αυτοδιοίκηση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα».

    Σημείωσε ότι υπάρχει μία πάρα πολύ σαφή εντολή που αφορά όλους, και αυτούς που ψήφισαν τον Κασσελάκη και αυτούς που δεν ψήφισαν τον Κασσελάκη. «Και όλοι μαζί μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Και νομίζω ότι μας έδειξε και ο κόσμος τον δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο έχει και συσσωρευμένη κυβερνητική πείρα, έχει υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, έχει μεγάλη παρακαταθήκη από τη διακυβέρνησή του και έχει και στελεχιακό βάθος. Έχει τη δυνατότητα να συσπειρώνει κόσμο, έχει τη δυνατότητα να στρατεύεται καινούργιες δυνάμεις και αυτό θα αποτυπωθεί και σύντομα».

    «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη»

    Για το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων εκτίμησε ότι ήταν μια πολιτική μάχη. «Από το 14% στο 55% δεν πας με αυτοδιοικητικά κριτήρια ή επειδή έχεις ένα πρόσωπο το οποίο υπήρχε και πριν τον πρώτο γύρο. Επέλεξε να την κάνει ακόμα πιο σκληρή πολιτική μάχη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε βόλτες με τον κ. Μπακογιάννη, είπε ότι τον στηρίζει κτλ».

    Όσον αφορά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς τόνισε ότι τις επόμενες ώρες θα γίνουν ανακοινώσεις και είπε: «Το μείζον είναι να μην χάσουμε τον πολιτικό στόχο. Δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αλλά πρέπει να είναι ένα συνέδριο επισφραγίσματος και υλοποίησης της εντολής που έχουμε συλλογικά λάβει. Η εντολή είναι για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό και στην πορεία προς το Συνέδριό μας πρέπει να τα κάνουμε αυτά τα βήματα».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων
    ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων

    «Η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών συνιστά νίκη των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023.

    «Μεγάλος χαμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα του. Οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν και απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς.

    Έχουμε καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και σχημάτων που στήριξε προσωπικά ο Μητσοτάκης ηττήθηκαν κατά κράτος», προσθέτουν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

    «Η απώλεια των δυο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί στρατηγική ήττα Μητσοτάκη. Πρόκειται για επιτελική ήττα.

    Ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι συνεχείς επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη και η εξ αρχής στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες.

    Η πολιτική του ΣΥΡΊΖΑ – ΠΣ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΎΡΙΖΑ- ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

    Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης.

    Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει.

    Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.

    Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία.

    Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων.

    Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών.

    Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

    Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία

    Δεν πανηγυρίζουμε. Όμως σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν είναι ανίκητο. Οι πρώτες σημαντικές ρηγματώσεις στο σύστημα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής είναι γεγονός.

    Αυτή είναι η πρώτη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα είναι η τελευταία.

    Οι πολίτες έδειξαν πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης.

    Την Κυριακή τελείωσε μια επώδυνη περίοδος. Έκλεισε ο κύκλος της ήττας.

    Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ξαναβρίσκει τη χαμένη αυτοπεποίθηση του και ελπίζει ξανά.

    Η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

    Οι πολίτες είπαν όχι στις αυθαίρετες αποφάσεις δημάρχων και περιφερειαρχών. Αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των πολιτών, αποφάσεις βαθιά συντηρητικές.

    Αρνητικό σημείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο μικρός αριθμός γυναικών που εξελέγησαν. Δυστυχώς καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης στις 13 περιφέρειες της χώρας και από τους 322 δήμους μόνο σε 22 θα είναι επικεφαλής γυναίκες».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
    Αναλυτικά εκλογικά αποτελέσματα στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκέντρωσε από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αναλυτικά αποτελέσματα (ανά Εκλογικό Τμήμα) των συνδυασμών στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και με το πέρας της καταχώρησης, με τη χρήση εφαρμογής που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Στον ιστότοπο της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr) , στην ενότητα με τα εκλογικά αποτελέσματα, αναρτήθηκαν και τα αποτελέσματα του Β' Γύρου στους Δήμους της ΠΔΕ.

    Τα αποτελέσματα είναι σε excel αναλυτικά ανά Εκλογικό Τμήμα και δίνεται και η πλήρης ονομασία του Εκλογικού Τμήματος. Η απευθείας πρόσβαση της σελίδας αποτελεσμάτων είναι μέσω του συνδέσμου: https://www.pde.gov.gr/gr/component/k2/item/1676.html

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πάτρα: Αυτοί είναι οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι μετά τη νίκη Πελετίδη 
    Πάτρα: Αυτοί είναι οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι μετά τη νίκη Πελετίδη 

    Μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών , στην Πάτρα η κατανομή των εδρών ανά δημοτική παράταξη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, που αναλαμβάνει από 1η Ιανουαρίου 2024, είναι η εξής:

    -ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

    Εκλέγονται από τη Δ.Ε. Πατρέων οι, Τάκης Πετρόπουλος, Αικατερίνη Σύρμου, Διονύσιος Πλέσσας, Παναγιώτης Μελάς, Μιχαήλ Αναστασίου, Γιώργος Μαγιάκης, Χρήστος Κορδάς, Δημήτρης Δημησιάνος, Ευάγγελος Κατσακούλης, Θόδωρος Τουλγαρίδης, Χρήστος Πατούχας, Αναστασία Αγγελοπούλου, Βίβιαν Σαμούρη, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Ευδοξία Αβραμοπούλου, Ειρήνη Γκέστα, Νίκος Ασπράγκαθος, Κώστας Τηλιγάδης, Παύλος Σκούρας, Αθηνά Καλλιμάνη, Νάνσυ Αγγελακόπουλου- Πανουτσοπούλου, Χρήστος Γιαννόπουλος, από τη Δ.Ε. Ρίου ο Χρήστος Δάβουλος, από τη Δ.Ε. Παραλίας ο Διονύσης Κλάδης, από τη Δ.Ε. Μεσσάτιδας η Αναστασία Τογιοπούλου και από τη Δ.Ε. Βραχνεΐκων ο Ανδρέας Παπανικήτας. Όπως διεφάνη και από τα εκλογικά αποτελέσματα ο νυν και εκ νέου Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης θα πορευτεί τη νέα πενταετία με τους ίδιους σχεδόν συνεργάτες.

    -ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ με επικεφαλής τον Κώστα Σβόλη. Από τη Δ.Ε. Πατρέων εκλέγονται οι, Γιώργος Μαντζουράνης, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, Μάχη Σιώρου και Θεόδωρος Ξυλιάς, από τη Δ.Ε. Μεσσάτιδας ο Φίλιππος Οικονόμου και από τη Δ.Ε. Παραλίας, ο Κωνσταντίνος Βάσσης.

    -ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή. Από τη Δ.Ε. Πατρέων εκλέγονται οι, Αντώνης Χαροκόπος, Γιώργος Αγγελόπουλος και Βαγγέλης Καραχάλιος, από τη Δ.Ε. Μεσσάτιδας ο Απόστολος Σταθόπουλος και από τη Δ.Ε. Ρίου ο Γρηγόρης Βασιλόπουλος.

    -σπιράλ με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά. Από τη Δ.Ε. Πατρέων εκλέγονται εκ νέου οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι, Θάνος Δούρος και Χαράλαμπος Στανίτσας και από τη Δ.Ε. Ρίου η Σοφία Στεφανοπούλου.

    Πηγή: Gnomip.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο