Ελλάδα

Κινδυνεύουν 14 πασίγνωστες παραλίες του Ιονίου - Τι βρήκαν οι ερευνητές του ΕΚΠΑ

Κινδυνεύουν 14 πασίγνωστες παραλίες του Ιονίου - Τι βρήκαν οι ερευνητές του ΕΚΠΑ

Πόσο ασφαλείς για τους επισκέπτες είναι 14 δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου;

Πόσο ασφαλείς για τους επισκέπτες είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου; Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επί τρία χρόνια, μελέτησε απόκρημνες ακτές, οι οποίος έλκουν πλήθος επισκεπτών ακριβώς για αυτό το ιδιαίτερο ανάγλυφο του εδάφους τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» πρόκειται για 14 παραλίες, μεταξύ των οποίων το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα, το Γιδάκι στην Ιθάκη, δημοφιλείς παραλίες της Κεφαλονιάς καθώς και απόκρημνες παραλίες στην Κέρκυρα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι ειδικοί συνιστούν να παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες η πασίγνωστη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Εγκρεμνούς στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.

Επίσης, ελέγχησαν και οι παραλίες στο Παλαιοχώρι και Γλυφάδα Κέρκυρας, στο Πευκούλι Λευκάδας, στη Δάφνη, στο Γέρακα και στις Μυζήθρες Ζακύνθου αλλά και στον Μύρτο, στο Ξι, στην Πλατιά Άμμο και στους Πετάνους Κεφαλονιάς.

Αναλυτικά:

  • Ναυάγιο (Ζάκυνθος): Να παραμείνει κλειστή
  • Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Εγκρεμνοί (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Γιδάκι (Ιθάκη): Περιορισμοί στην πρόσβαση
  • Καλαμάκι (Ζάκυνθος): Περιορισμοί στην πρόσβαση

Στο πλαίσιο της μελέτης από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέγχησαν και τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης της Κεφαλονιάς λόγω της επισκεψιμότητάς τους και κριθηκαν ασφαλή προσώρας.

Ωστόσο, το τρισδιάστατο μοντέλο για το σπήλαιο της Μελισσάνης πάνω από την εσωτερική λίμνη, έδειξε ότι το πάχος της οροφής είναι πολύ λεπτό και κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κάποια σεισμική δόνηση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Βασιλάκη, διευθυντής του εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης της σχολής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, οι έλεγχοι στα σπήλαια πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις