Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 11:16

Θεσσαλία: «Δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις» - Τι γίνεται με τις καλλιέργειες και τις αποζημιώσεις μετά τις πλημμύρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Για την κατάσταση των καλλιεργειών έναν μήνα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αλλά και για τις αποζημιώσεις μίλησε ο αγρότης και αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ», Βαγγέλης Παναγιώτου. Σύμφωνα με όσα είπε στο Mega, τα χωράφια πολλών αγροτών θυμίζουν βάλτο.

Μάλιστα, σε πολλά από αυτά δεν έχουν σπεύσει ακόμα οι ελεγκτικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν και να καταγράψουν την καταστροφή προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν σύντομα την αποζημίωσή τους.

«Μας έχουν ξεχάσει οι διοικούντες»

«Σας ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε, μας έχουν ξεχάσει όμως οι διοικούντες. Είμαστε στον μεγαλύτερο κάμπο της Ελλάδας, την Θεσσαλία, και όπως βλέπετε είμαστε έτοιμοι για ιχθυοκαλλιέργεια. Τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα, έχουν πολύ νερό και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά», είπε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, «σε τουλάχιστον 2 χρόνια θα έρθει η παραγωγή στα φυσιολογικά επίπεδα. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Μπορεί να φύγουν τα νερά αλλά δεν ξέρουμε τι διαχείριση χρειάζονται μετά για να μπορέσουμε να μπούμε να καλλιεργήσουμε. Κατά την εκτίμησή μας, κάποια χωράφια θα αρχίσουν να καλλιεργούνται, όχι όμως στην περιοχή μας, (σ.σ. στο Καστρί Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή). Εμείς θέλουμε τουλάχιστον 3-5 χρόνια για να μπούμε να καλλιεργήσουμε».

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις

«Φυσικά δεν έχουμε πάρει αποζημιώσεις. Πολύ λίγοι πήραν από την αρωγή το διχίλιαρο απλά το διχίλιαρο μπροστά στις εκατοντάδες ευρώ που είναι η περιουσία μας, είναι αμελητέο ποσό. Δεν έχουμε πάρει τίποτα. Σε εμάς θέλουν να έρθουν να κάνουν έλεγχο. Έχουμε κάνει αιτήσεις στον ΕΛΓΑ», τόνισε κλείνοντας.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023 10:21

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς
    Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς

    Σύσκεψη διοργανώνουν οι παραγωγοί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους για τα προβλήματα στο κάστανο

    Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί στην Μελιβοία Αγιάς Λάρισας, των οποίων η παραγωγή στο κάστανο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Daniel και παρόλα αυτά έμειναν εκτός αποζημιώσεων.

    Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολούν εκατοντάδες αγρότες, που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας.

    Η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Την φετινή χρονιά, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

    Οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου

    Προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας και Αμπελακίων, καλούν τους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ στην Μελιβοία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

    «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα», τονίζουν.

    Εκτός αποζημιώσεων έμεινε το κάστανο

    Όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου.

    «Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση», σημειώνουν, τονίζοντας όμως πως από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.

    «Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε έναν Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί, αλλά να δίνεται αποζημίωση – και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση».

    Οι καστανοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι «αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωσή μας».

    Διεκδικούν άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο στην περιοχή για τις ζημιές από το Daniel και να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο