Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 13:18

Τι είναι ο προσωπικός αριθμός, πότε έρχεται και πώς θα λειτουργεί: Τι διευκρίνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Γράφτηκε από την
Ad Slot

«Ο προσωπικός αριθμός θα βγει τον Δεκέμβριο και δεν θα χρειάζεται να κοινοποιηθεί πουθενά» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προθέτοντας πως «όποιος βγάλει τώρα ταυτότητα θα πρέπει να ξαναπάει στην αστυνομία για να πάρει προσωπικό αριθμό».

Τι είναι ο προσωπικός αριθμός, πότε έρχεται και πώς θα λειτουργεί

«Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από τον τρόπο που μας γνωρίζει ή δεν μας γνωρίζει το κράτος. Μας γνωρίζει με μία ταυτότητα, η οποία αλλάζει, χάνεται και όταν την αλλάζουμε πρέπει να φέρουμε πολλά αποδεικτικά. Προκειμένου η ταλαιπωρία αυτή να τελειώσει, έρχεται ο προσωπικός αριθμός ώστε με αυτό τον τρόπο να κάνουμε συναλλαγές με το δημόσιο. Είναι ο ΑΦΜ μας και τρία νούμερα της επιλογής μας», συνέχισε, μιλώντας στο MEGA.

Αναφερόμενος στο προσωπικό πορτοφόλι τόνισε πως πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες χειρίζονται τις συναλλαγές τους. «Στο προσωπικό wallet με ένα κλικ θα μπορείς να στείλεις ό,τι έγγραφα ζητά το Δημόσιο», είπε.

«Μέσα το 2024 θα έρθει μία νέα μορφή ψηφιακής υπογραφής και αυθεντικοποίησης στο Δημόσιο» επεσήμανε. «Επιμένουμε στο να βρούμε έναν τρόπο το ψηφιακό αντίγραφο που θα έρθει στο Κτηματολόγιο να είναι με μία συγκεκριμένη μορφή και όχι ένα σκαναρισμένο αντίγραφο, που θα μας προκαλεί πρόβλημα στην επεξεργασία του. Ζητάμε πλέον να έχουν μία δομημένη μορφή, οι χειρόγραφες παραπομπές δεν είναι εύκολο να διαβαστούν. Δεν είναι λογικό να καθυστερούμε μήνες για να δώσουμε τα πιστοποιητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως η βοήθεια των συμβολαιογράφων στα ψηφιακά συμβόλαια θα «λύσει» τα χέρια τους.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 12:56

Σχετικά Άρθρα

  • Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Τα διαθέσιμα εργαλεία
    Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Τα διαθέσιμα εργαλεία

    Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου έξαρσης της βίας ανηλίκων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι η πλατφόρμα που θα παρέχει οδηγίες στους γονείς για εργαλεία και ρυθμίσεις parental control στα κινητά που χρησιμοποιούν οι ανήλικοι είναι έτοιμη και μένει να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα, με το Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στην προστασία των παιδιών σε αυτόν τον αχανή κόσμο του διαδικτύου και των social media, σημείωσε ότι «Το ένα δεδομένο είναι ότι θα πρέπει πλέον οι πλατφόρμες, όπως η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει, να πιεστούν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί για το τι θα κάνουν όταν απέναντί τους ξέρουν πως έχουν ανήλικους και να εφαρμόσουν αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν και το δεύτερο κομμάτι είναι πώς βοηθιούνται οι γονείς να έχουν καλύτερο έλεγχο του κινητού των παιδιών. Πόσες ώρες το χρησιμοποιούν, τι περιεχόμενο βλέπουν, τι πρέπει να βλέπουν».

    Η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει

    Και συνέχισε «Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές και ακριβώς αυτές τις οδηγίες πλέον θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε για να μπορεί ο κάθε γονιός που θέλει να τις εφαρμόσει στα κινητά των παιδιών, προκειμένου να υπάρχει μεν χρήση, να υπάρχει χρήση για λόγους ασφάλειας, για να μπορούμε να βρούμε το παιδί μας για να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του ως εργαλείο, γιατί τέτοιο πρέπει να είναι».

    «Πρέπει να πάμε σε μια λογική ότι ναι, καταλαβαίνω ότι το χρησιμοποιείς είναι εργαλείο ένα κινητό, είναι εργαλείο επικοινωνίας σε κάποιο βαθμό, ενημέρωσης, είναι εργαλείο αναζήτησης πραγμάτων. Αλλά θα πρέπει αυτό να γίνεται λελογισμένα. Εφόσον έχει πρόσβαση στο κινητό του παιδιού του και έχει συμφωνήσει με το παιδί του ότι θα τα εγκαταστήσει αυτά τα φίλτρα, μετά μπορεί πλέον να έχει έλεγχο όχι στο τι λέει το παιδί του ή με ποιον μιλάει, αλλά τουλάχιστον στο αν έχει υπερβεί τους χρόνους ή αν δοκίμασε το παιδί να μπει σε ένα περιεχόμενο το οποίο σύμφωνα με τον γονιό του, δεν είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    «Το πιο σημαντικό είναι πως πλέον η Ελλάδα σε αυτό μπορεί να πρωτοστατήσει και θα το κάνει προκειμένου πλέον αυτή η πίεση να μεταφερθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Είναι μικρό το κομμάτι των πραγμάτων που μπορούμε με περιοριστικό τρόπο να πετύχουμε. Το πιο σημαντικό είναι το πώς θα επέλθει αυτή η ισορροπία ανάμεσα στις πλατφόρμες και τους χρήστες, έτσι ώστε πραγματικά τα παιδιά να παίρνουν μόνο αυτό το οποίο πρέπει και όχι καθημερινά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον γεμάτο από υλικό μη συμβατό για τα συναισθήματα που πρέπει να αναπτύξουν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

    Στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται μία τελευταία σύμβαση

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επιπλέον, στους διαγωνισμούς για τους μικροδορυφόρους, οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, ενώ στις 14 Νοεμβρίου υπογράφεται μία τελευταία σύμβαση, η οποία έχει περισσότερο ελληνικό χρώμα, σημείωσε.

    Είναι πολύ σημαντικό ότι όλες αυτές οι εταιρείες είχαν ως προαπαιτούμενο να έρθουν στην Ελλάδα, να στήσουν τη γραμμή παραγωγής και να χρησιμοποιήσουν προσωπικό από τη χώρα μας. «Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι είδαν την αγγελία στο LinkedIn. Κυρίως εκεί πλέον οι νεότεροι άνθρωποι ψάχνουν για καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες. Είδαν διάστημα, δεν πίστευαν ότι η θέση της δουλειάς είναι Ελλάδα. Μου το λέγανε, ότι θεωρούσαμε ότι είχε κάνει λάθος εταιρεία» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτοι δορυφόροι θα πετάξουν στο τέλος του 25, συμπλήρωσε και οι υπόλοιποι μέσα στο 26.

    Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου είπε «Μιλάμε για τουλάχιστον 13, ίσως και παραπάνω, γιατί θα προκύψουν και μικρότεροι, άρα εικάζουμε ότι θα είμαστε κοντά στους 15. Μέσα στο 26 θα έχει αναπτυχθεί πλήρως αυτό το σχέδιο, όλο αυτό το σμήνος μικροδορυφόρων. Όμως, ήδη έχουν φροντίσει το εξής. Οι εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την κατασκευή των δικών μας δορυφόρων, έχουν ήδη στον αέρα στο διάστημα κάποιους δορυφόρους δικούς τους για άλλους σκοπούς. Ζητήσαμε και πετύχαμε και για το διάστημα αυτό μέχρι το 25 να εξασφαλίσουμε πληροφορία χρήσιμη για εμάς στο πλαίσιο της σύμβασης και του έργου που έχουμε έτσι ώστε οποτεδήποτε χρειαστεί και κυρίως για τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων να έχουμε πληροφορία άμεσα και με την ακρίβεια που θέλουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Παπαστεργίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στήριξη στην ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας
    Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Παπαστεργίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Στήριξη στην ψηφιακή μετάβαση του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας

    Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, στις 26 Αυγούστου, στην Αθήνα, με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνολογίας και δημιουργίας την εφαρμογής Olympia app, η οποία θα προβάλει και θα αναδείξει την περιοχή μας και θα συμβάλλει σημαντικά στην παροχή βοήθειας προς τους επαγγελματίες σε πρακτικά ζητήματα που άπτονται της δουλειάς τους.

    Ο κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, επισκέφτηκε τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, μαζί με την Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστήμιου, κα Χριστίνα Κουλούρη και τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνο Κοσκινά. Σκοπός της επίσκεψης αυτής ήταν η είσοδος του Δήμου στον ψηφιακό κόσμο, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία πρόσφατα συμφωνήθηκε με την υπογραφή ψηφιακά του Μνημονίου και Ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε στο τραπέζι τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου, ειδικά στον τομέα της ψηφιοποίησης και αξιοποίησης όλων των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Όπως είναι γνωστό, η Αρχαία Ολυμπία, παράλληλα με την ιστορία της, διαθέτει σημεία ενδιαφέροντος που δεν είναι ακόμα γνωστά στους επισκέπτες. Επομένως, η εφαρμογή που σχεδιάζεται, θα δώσει τη δυνατότητα ανάδειξης του μοναδικού φυσικού κάλλους της περιοχής, τα γραφικά χωριά, τον αξιοσημείωτο θρησκευτικό τουρισμό, καθώς και όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.

    Ο Υπουργός, προερχόμενος μάλιστα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα των Δήμων, ανταποκρίθηκε θετικά σε όλα τα αιτήματα του Δημάρχου και δεσμεύτηκε για την εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό τη μετάβαση της Αρχαίας Ολυμπίας στην ψηφιακή εποχή, μέσω της εφαρμογής Olympia app.

    Η Πρύτανης, από την πλευρά της, υπενθύμισε την αξία του ιερού τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας και επισήμανε τον τρόπο που τεχνολογικά μπορεί να αξιοποιηθεί το brand name της, αναδεικνύοντας, ταυτοχρόνως, το σύγχρονο πρόσωπό της, μέσω μιας εφαρμογής που θα δίνει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή.

    Τέλος, ο κ. Κοσκινάς, ως ο Επιστημονικός Υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν με βάση το μνημόνιο και τόνισε ότι, με αυτό τον τρόπο, η Αρχαία Ολυμπία θα είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει το όνομά της, όχι μόνο στα πλαίσια της ολυμπιακής επιτροπής αλλά και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι μια τέτοια «ολυμπιακή εφαρμογή» θα αποτελέσει αναμφίβολα και μοχλό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προσωπικός αριθμός: Έρχεται στις νέες ταυτότητες - Πώς θα τον αποκτήσετε, οδηγίες
    Προσωπικός αριθμός: Έρχεται στις νέες ταυτότητες - Πώς θα τον αποκτήσετε, οδηγίες

    Έρχεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη. Ο Προσωπικός Αριθμός, αναμένεται να αλλάξει την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ θα αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες.

    «Έχουμε τελειώσει και από το Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον. Αυτή η απόφαση του ΣτΕ γίνεται Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρώ πως την άλλη εβδομάδα θα έχει βγει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά παράλληλα πλέον μαζί με υπηρεσίες οι οποίες είναι στην πρώτη γραμμή και εξυπηρετούν πολίτες, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Το πρώτο και αυτονόητο είναι πως θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα μητρώα του κράτους. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, στην ΑΑΔΕ μόνο μας λένε πως έχουν περίπου 300.000 περιπτώσεις τον χρόνο που αναγκάζονται να διορθώσουν στοιχεία πολιτών. Αυτό πλέον τελειώνει γιατί έχουμε ένα κεντρικό μητρώο, το Μητρώο Πολιτών, ένα μητρώο που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών προφανώς και αυτό θα είναι η βάση πλέον για όλες τις υπηρεσίες» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος.

    Πώς θα τον αποκτήσετε

    «Βγαίνει στον αέρα μια πλατφόρμα που λέγεται MyInfo, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν και να αποκτούν τον προσωπικό τους αριθμό. Τι άλλο θα δουν εκεί πέρα. Εάν υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία στον τρόπο γραφής κάποιου στοιχείου τους, του επωνύμου, του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης, θα τους βγει μια οθόνη που θα τους λέει, στο μητρώο πολιτών φαίνεστε έτσι, στο μητρώο της Αστυνομίας φαίνεστε διαφορετικά. Θα πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα στοιχεία. Προφανώς, αν είναι λάθος, το επίθετο δεν μπορεί να το διορθώσει από τον υπολογιστή. Θα πρέπει μία και μόνη φορά, αν υπάρχει τέτοιο σοβαρό ζήτημα, να επισκεφθεί ένα ληξιαρχείο για να γίνει αυτή η διόρθωση και από εκεί και πέρα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όποτε κι αν αλλάξει ταυτότητα, όποτε κι αν αλλάξει διαβατήριο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα γιατί αυτές οι αλλαγές θα γίνουν την ίδια μέρα και θα ενημερώνεται οριζόντια όλο το δημόσιο για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

    Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό, οργανώνεται καλύτερα πλέον το πώς θα κυλήσει η εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού. «Επειδή είναι μια πολύ μεγάλη, σε επίπεδο διαδικασιών, αλλαγή για το ελληνικό δημόσιο, θέλουμε αυτό να βγει πλέον σωστά και αυτός ο Προσωπικός Αριθμός να έρθει και να λύσει προβλήματα καθημερινής τρέλας που έχουν ζήσει πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες στην ελληνική δημόσια διοίκηση» επισήμανε.

    Εξηγώντας από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, ανέφερε πως στην ουσία είναι τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας. «Από τα τρία αλφαριθμητικά, τα κοινά γράμματα του ελληνικού και λατινικού αλφαβήτου και αριθμοί, μπορώ εγώ να βάλω έναν προσωπικό αριθμό άλφα, βήτα και το τρίτο ψηφίο δημιουργείται μόνο του και στην ουσία λέγεται checkdigit και είναι αυτό το οποίο επαληθεύει την ορθότητα του αριθμού. Είναι πολύ απλός ο τρόπος. Και το πιο μαγικό είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο έχουμε πλέον βεβαιωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο ξέρει πλέον ξέρει ποιοι είμαστε και έχουν διορθωθεί και τα οποιαδήποτε λάθη» προσέθεσε.

    «Η επόμενη μέρα είναι, αφού διορθώσουμε τα μητρώα και μπορέσουμε αυτό το πρώτο εξάμηνο, χρόνο να τακτοποιηθούμε με τη λειτουργία του, από εκεί και πέρα πλέον, όταν γεννιέται ένα παιδί να αποκτά τον προσωπικό του αριθμό και από πίσω, ας αφήσουμε τις διαδικασίες που θα δημιουργούν πιθανώς και τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Αυτά όμως θα είναι πλέον εσωτερικά νούμερα τα οποία θα υπάρχουν στα μητρώα της κάθε υπηρεσίας και δεν θα αφορούν τον πολίτη. Ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει και να χρησιμοποιεί μόνο τον προσωπικό του αριθμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.Όσο αφορά στις νέες ταυτότητες, προχωρά το σύστημα κανονικά, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αναμένεται μια πολύ μεγαλύτερη κίνηση από την ώρα που θα εκδοθεί οΠροσωπικός Αριθμός. «Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει ένα καινούργιο σύστημα για να διευκολύνουμε και τη λειτουργία της αστυνομίας, ένα σύστημα για τα ραντεβού. Όλο αυτό λοιπόν θα ξεκινήσει παράλληλα με την εισαγωγή του Προσωπικού αριθμού. Λίγη υπομονή» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Παπαστεργίου: Το ΜyCoast βάζει φρένο στην αυθαίρετη κατάληψη των ακτών
    Παπαστεργίου: Το ΜyCoast βάζει φρένο στην αυθαίρετη κατάληψη των ακτών

    Στη νέα ψηφιακή εφαρμογή για τους πολίτες, το MyCoast, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνέντευξη του, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι η υπερκατάληψη των ακτών, να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις υπέρβαρσης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης των ακτών. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη νομοθεσία και με τεχνικά μέσα».

    Μιλώντας για την εφαρμογή στην οποία, όπως εξήγησε ο υπουργός, εμφανίζονται «όλες οι παραλίες τις οποίες νοικιάζει το ελληνικό Δημόσιο, η κτηματική υπηρεσία και, πλέον, για να διευκολύνουμε τη δουλειά των Δήμων και για την περίπτωση εκμίσθωσης από Δήμους η διαδικασία γίνεται ψηφιακά».

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα καταγραφούν περίπου 7.500 παραλίες -στην εφαρμογή φαίνονται 6.500-, επισημαίνοντας ότι «με καινούργιες δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ιούνιο και μετά θα τις ελέγχουμε αυτόματα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

    Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου "σαρώνουμε" όλη την Ελλάδα και μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε μια εικόνα, ενώ και ο πολίτης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή my Coast και να δει στην παραλία στην οποία βρίσκεται αν νομίμως ή όχι υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες».

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, οι καταγγελίες μπορεί να είναι ανώνυμες ή επώνυμες.

    «Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς εκεί όπου οι δυο διαστάσεις δεν μπορούσαν να βοηθήσουν υπάρχει και η τρίτη διάσταση από το διάστημα που έρχεται να μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τις ακτές μας» τόνισε.

    Νέο app για τους τουρίστες

    Για μια καινούργια υπηρεσία στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, έκανε λόγο ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού θα παρουσιαστεί εντός Μαΐου ένα καινούργιο bot το οποίο θα απευθύνεται στους τουρίστες, οι οποίοι θα θελήσουν να ψάξουν να μάθουν χρηστικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα φαρμακεία, κέντρα υγείας, μεταφορά κτλ.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ψηφιακός βοηθός του gov.gr έχει έως τώρα δεχθεί πάνω από 5 χιλιάδες ερωτήσεις την ημέρα, δίνοντας καθημερινά λύσεις σε ζητήματα των πολιτών.

    «Κάθε μέρα εμπλουτίζεται με οποιαδήποτε νέα υπηρεσία. Την ώρα αυτή, έχουμε φτάσει τις 1.753 υπηρεσίες στο gov.gr και, παράλληλα, την ίδια μέρα μπαίνει και στον ψηφιακό βοηθό» είπε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Η ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση Βασιλόπουλου-Παπαστεργίου
    Η ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην συνάντηση Βασιλόπουλου-Παπαστεργίου

    Την ψηφιακή στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση ψηφιακών έργων, συζήτησε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    Στόχος όπως επεσήμανε στην συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος είναι να καταστεί η Δυτική Ελλάδα πρότυπη ψηφιακή Περιφέρεια, ενώ κατέθεσε στον υπουργό ενημερωτικό υπόμνημα όπου αναφέρονται οι διαδικασίες ωρίμανσης σημαντικών έργων Πληροφορικής που αφορούν την εξυπηρέτηση των αναγκών των Υπηρεσιών της ΠΔΕ - με έμφαση στην Πολιτική Προστασία - και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

    Ειδική αναφορά ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε μεταξύ άλλων και σε δύο πρωτοβουλίες που αφορούν την ενίσχυση της Ψηφιακής Γεωργίας και Γεωργίας Ακριβείας στην μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα, σε μία Περιφέρεια με αρκετά μεγάλη έκταση γεωργικών εκτάσεων, καθώς και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον τουρισμό με αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα το portal "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021".

    Για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2021-2027 και όχι μόνο, με τον υπουργό να δεσμεύεται για μελλοντική εποικοδομητική συνεργασία.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε τα εξής: «Με συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο και την υποστήριξη του Υπουργείου θα συνεχίσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων στην περιοχή μας και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου για την παραγωγική συζήτηση που έγινε.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οπαδική βία: Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για τα γήπεδα - Τα εισιτήρια, οι κάμερες και οι ποινές
    Οπαδική βία: Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων για τα γήπεδα - Τα εισιτήρια, οι κάμερες και οι ποινές

    Τα τρία νέα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους στα γήπεδα ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Αυτά αφορούν την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

    «Ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει. Δεν έχει χρώμα, ιδεολογικό πρόσημο, στη βάση αυτών των αρχών πήγαμε ένα καινούριο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή και το ευχάριστο και το θετικό ήταν πως όλες οι πλευρές ήταν απέναντι σε αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε πράξη. Να αντιμετωπίσουμε την αθλητική βία», τόνισε αρχικά ο κ. Βρούτσης.

    Το χρονοδιάγραμμα των τριών μέτρων

    «13 Φεβρουαρίου ανοίγοντας τα γήπεδα, θα υπάρχει ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχει μια νέα διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης βίας η οποία θα επιβάλλει δρακόντειες κυρώσεις με κατεξοχήν το κλείσιμο γηπέδων για τους φιλάθλους. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός, επικίνδυνο αντικείμενο στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας η συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα και δεν το επηρεάζουμε. Δεν παρεμβαίνουμε ούτε στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη το υπρωταθλήματος. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου και τους κανονισμούς της UEFA και της FIFA», ανακοίνωσε ο υπουργός και σημείωσε:

    «Εάν δεν τηρηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα γίνουν χωρίς φιλάθλους διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την ασφάλεια του πολίτη, του φιλάθλου και των αθλητών».

    Στη συνέχεια, επισήμανε πως: «Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο που δεν θα έχει τηρήσει τη διαδικασία εγκατάστασης των καμερών δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. Κλιμάκια και από τα τρία υπουργεία επισκέφτηκαν όλα τα γήπεδα και έγινε κοινή συζήτηση για το πώς θα εγκατασταθούν οι κάμερες».

    «Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό. Είμαστε όλοι απέναντι στη βία», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

    «Από τις 9 Απριλίου έρχεται και η τρίτη μεγάλη θεσμική αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία. Δηλαδή θα μπαίνει στο γήπεδο μόνο όποιος έχει ταυτοποιηθεί με όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο», ανέφερε ακόμα ο υπουργός.

    Πώς θα γίνει η ταυτοπροσωπία μέσω wallet

    Για την ταυτοπροσωπία, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε όλη τη διαδικασία: «Ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας δεν μπορεί να γίνει με τον κλασικό τρόπο, με το να είναι η αστυνομία στις θύρες των γηπέδων κάθε Κυριακή γιατί αυτό θέλει εκατοντάδες αστυνομικούς. Δεν είναι δουλειά της αστυνομία. Η λύση έρχεται με την τεχνολογία και έχει να κάνει με το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο. Η διαδικασία που επιλέξαμε είναι απλή. Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται να γίνεται με τον κλασικό τρόπο. Από κει και πέρα με τον αριθμό ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μια εφαρμογή η οποία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τους Έλληνες και στην οποία θα μπορέσουμε να εισάγουμε εκεί το εισιτήριο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή και ήδη σήμερα 4 εκατ. Έλληνες έχουν εγγραφεί.

    Υπάρχουν δύο τρόποι εισαγωγής για τους Έλληνες πολίτες και τους μη Έλληνες. Η πρώτη είναι να συνδεθούμε με κωδικούς taxis. Αφού αγοράσουμε το εισιτήριό μας το περνάμε στο wallet με απλές κινήσεις.

    Για τα παιδιά η διαδικασία είναι παρόμοια και υπάρχει ειδική κατηγορία καθώς το wallet δείχνει τα τέκνα.

    Σε περίπτωση αλλοδαπών που δεν είναι στο μητρώο γίνεται χρήση του διαβατηρίου στο wallet».

    Black list και εισιτήρια διαρκείας

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως θα υπάρχει και black list των ανθρώπων που δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Όταν αυτός ο άνθρωπος πάει να εισάγει το εισιτήριο, το σύστημα θα τον πετάει έξω.

    Για το τι θα γίνει τα εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως αυτό «είναι κάτι που συζητάμε με την Super League. Τεχνικά μπορούμε να βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο, εάν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις μέρες αυτές».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISSI
  • Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκη
    Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκη

    Αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις με δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στις καθημερινές συναλλαγές, είναι κοινός στόχος υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως αυτός διατυπώθηκε στην συνάντηση, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τον αρμόδιο Aντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

    Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε τον υπουργό ότι στη νέα ψηφιακή εποχή και με τα δεδομένα που ανακύπτουν καθημερινά, η Περιφέρεια έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των υπηρεσιών και τομέων της για ταχύτερη ενημέρωση και διεκπεραίωση των αιτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες.

    Στην ίδια κατεύθυνση - όπως επεσήμανε ο υφυπουργός - το υπουργείο έχει δρομολογήσει καινοτόμες δράσεις ώστε η ψηφιακή διακυβέρνηση να κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα τα επόμενα χρόνια.

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι ο εμπλουτισμός των ψηφιακών δεξιοτήτων της διοίκησης και του προσωπικού της Περιφέρειας κρίνεται απαραίτητη για την μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον που απαιτεί η εποχή μας και πρόσθεσε: «Βλέπουμε ήδη σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειάς μας και ειδικά στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες ωστόσο έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη για την θετική διάθεση που έδειξε να στηρίξει πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Το ψηφιακό μέλλον απαιτεί συνέργειες ».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προσωπικός αριθμός: Έρχεται στα τέλη του μήνα και αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
    Προσωπικός αριθμός: Έρχεται στα τέλη του μήνα και αντικαθιστά ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

    Ο προσωπικός αριθμός έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ μας, απλοποιώντας τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο.

    Ο προσωπικός αριθμός θα αναγράφεται στις ταυτότητές μας και όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα είναι το ΑΦΜ με τρία επιπλέον ψηφία.

    «Είναι θέμα ημερών ή μηνός να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα της δημόσια διοίκησης, που έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Πώς δημιουργείται

    Υπενθυμίζεται πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να μπει τέλος στην προσκόμιση σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.

    Τα πρώτα ψηφία θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο