Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 19:15

Κιβωτός του Κόσμου: Ερωτηματικά για την επιστολή που έλαβε ο πατέρας Αντώνιος - Πώς έφτασε στα χέρια του ο κίτρινος φάκελος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να βρουν απαντήσεις μετά την αλλαγή της στάσης που φέρονται να έκαναν πριν από λίγες μόνο μέρες δύο τρόφιμοι που είχαν καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με το Mega, μεγάλο ζητούμενο είναι πώς βρέθηκε και πώς παρουσίασε η πλευρά του πατρός Αντωνίου την επιστολή της μητέρας ενός παλιού τροφίμου της «Κιβωτού» που είχε καταγγείλει αρχικά ότι είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον ιδρυτή της Οργάνωσης και πρόσφατα είχε προχωρήσει σε άλλη κατάθεση αναφέροντας ότι ουδέποτε είχε συμβεί κάτι τέτοιο και ότι είχε παρασυρθεί από τις σκοπιμότητες άλλων τροφίμων.

Ο κίτρινος φάκελος με τα καλλιγραφικά στοιχεία

Αυτή η επιστολή, η πλευρά του πατρός Αντωνίου, λέει ότι έφτασε στα χέρια του ταχυδρομικώς σε έναν κίτρινο φάκελο με καλλιγραφικά στοιχεία, παρότι η επιστολή είναι γραμμένη ανορθόγραφα. Ήταν πειστική αποστολή, όπως υποστηρίζουν, καθώς είχε όλα τα στοιχεία, γραμματόσημα από επαρχιακή πόλη κτλ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο φάκελος αυτός απορρίφθηκε και κρατήθηκε μόνο η επιστολή που ήταν μέσα. Όταν παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη ως στοιχείο για την υπόθεση, είχαν δεδομένο ότι ο νεαρός είχε ήδη καταθέσει και είχε ανακαλέσει την πρώτη κατάθεσή του λέγοντας ότι δεν έχει συμβεί τίποτα με τον πατέρα Αντώνιο και ότι όλα ήταν σκευωρία, θεωρώντας μάλιστα ότι σε αυτό προσαρμόστηκε και η μητέρα του.

Έτσι, η πλευρά του πατρός Αντωνίου θεώρησε ότι η επιστολή είναι γνήσια καθώς έφερε και τις σφραγίδες από το τοπικό ΚΕΠ της Λάρισας. Ωστόσο, μετά τις νέες εξελίξεις, δέχονται την πλαστότητα γιατί φαίνεται να επικοινώνησαν και με την πλευρά του δήμου Λάρισας και με τις τοπικές Αρχές.

Την ίδια στιγμή, πριν από λίγες ώρες η πλευρά του πατρός Αντωνίου κατέθεσε και μία φωτογραφία του νεαρού που ανακάλεσε την κατάθεσή του ο οποίος κρατά, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση και θεωρήσουν ότι έχει ανασκευάσει, τη δεύτερη κατάθεση που έχει δώσει, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι αυτός την έχει δώσει και ότι ανακαλεί.

Μεγάλο ζητούμενο να βρεθεί αν πράγματι είναι πλαστή η επιστολή και αν είναι τα γεγονότα όπως τα περιγράφει ο πατέρας Αντώνιος, όπως και ποιος την έγραψε και για ποιον λόγο.

Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 19:02

Σχετικά Άρθρα

  • Πατήρ Αντώνιος: Την ενοχή του ζήτησε ο Εισαγγελέας για περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου
    Πατήρ Αντώνιος: Την ενοχή του ζήτησε ο Εισαγγελέας για περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου

    «Είχε γνώση και ελάμβανε στρατηγικές αποφάσεις», είπε ο Εισαγγελέας για τον ιερέα

    Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, οι οποίες αφορούν σε σωματικές κακοποιήσεις παιδιών (πλημμέληματα) σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ζήτησε σήμερα με πρότασή της προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας.
    «Ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ. ο πατέρας Αντώνιος) αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις παραπάνω πράξεις και είπε στην απολογία του ότι έλαβε γνώση εκ' των υστέρων. Οι ισχυρισμοί του, ομως, αυτοί δεν κρίνονται επαρκείς», είπε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως ο πατέρας Αντώνιος είχε γνώση για όλα όσα συνέβαιναν σε δομές της ΜΚΟ και ελάμβανε στρατηγικές αποφάσεις.
    Παρόντες στο δικαστήριο ακούγωντας την εισαγγελέα να αγορεύει είναι ο πατέρας Αντώνιος και τρεις εκ' των επτά συνολικά συγκατηγορουμένων του και πρώην συνεργατών του σε δομές της ΜΚΟ. Να σημειωθεί ότι η αγόρευση συνεχίζεται και μέχρι στιγμής η εισαγγελέας έχει προτείνει απαλλαγή μερίδας των κατηγορουμένων για κάποιες πράξεις των κατηγορητηρίου, λόγω αμφιβολιών. Ειδικότερα κατά την αγορευσή της η εισαγγελέας δέχθηκε πως κάποια από τα διερευνώμενα περιστατικά απομόνωσης παιδιών, πράγματι έλαβαν χώρα με τη γνώση του ιερέα και μερίδας εκ των συγκατηγορουμένων του.

    Τι είπε για τους κατηγορούμενους

    Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά για να επισημαίνει ενδεικτικά τα εξής:

    -Για τον πατέρα Αντώνιο: «Ο πατέρας Αντώνιος έχει ταυτιστεί με τη Κιβωτό του Κόσμου. Τα παιδιά τον χαρακτήριζαν ως πατέρα τους. Μετέβαινε σε τακτική βάση στις δομές και γνώριζε για όλα. Έπαιρνε στρατηγικές αποφάσεις. Αναμφισβήτατα βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας».

    Για τον δεύτερο κατηγορούμενο: «Είχε εκτελεστικό ρόλο και εμφανίζονταν μετά τον πατέρα Αντώνιο στην ιεραρχία. Περιγράφεται ως δεξί χέρι του πατρός Αντωνιου».

    Για τον τρίτο καγηγορούμενο: «Είχε σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δομής. Ήταν επίσης δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου, τον οποίο συνόδευε στις επισκέψεις του στις δομές. Ήταν στενός συνεργάτης του ιερέα και άνθρωπος της απόλυτου εμπιστοσύνης του».

    Για τον τέταρτο κατηγορούμενο: «Εργάζονταν στα γραφεία της Κιβωτου του Κόσμου»

    Για τον πέμπτο κατηγορούμενο: «Είχε τη θέση του παιδαγωγού σε δομές του Βόλου»

    Για την έκτη κατηγορούμενη: «Ήταν διευθύντρια της δομής Βόλου, όπως και οι δυο τελευταίοι κατηγορούμενοι που ήταν στελέχη της δομής της Χίου»

    Στη δομή του Βόλου

    Για τα όσα συνέβαιναν σε δομές της ΜΚΟ η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς σε δομή του Βόλου για να επισημάνει ενδεικτικά τα εξής:

    «Τα παιδιά στη δομή αυτή είχαν διαχωριστεί ως εξής: Μικροί, μεσαιοι και μεγάλοι. Κάθε ομάδα είχε το δικό της πρόγραμμα. Όλα τα παιδιά τελείωσαν το Γυμνάσιο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ώρες εργασία καθημερινά (γεωπονικές και κτηνοτροφικές εργασίες). Τα παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο δούλευαν από το πρωί μέχρι το μεσημεριανό. Όποιος είχε σταματήσει το σχολείο έκανε εξωτερικές δουλειές. Οι μεγαλύτεροι εργάζοντα 4 με 5 ώρες στα ζώα».

    Η εισαγγελέας έκανε εκτενή αναφορά σε περίπτωση παιδιού σε δομή του Βόλου, το οποίο, όπως είπε, ήταν απομακρυσμένο από τα άλλα παιδιά, τελώντας σε ένα καθεστώς απομόνωσης. «Το ανώτερο μέτρο είχε ένα καθαρά τιμωρητικο χαρακτήρα» είπε η εισαγγελέας για να προσθέσει πως το μέτρο αυτό σκόπευε στη πρόκληση ψυχικού πόνου στον ανήλικο. «Η πόρτα του ήταν κλειδωμένη και όλα αυτό διήρκησε δυο μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας για να προσθέσει: «Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεννόηση με τη κεντρική διοίκηση στην Αθήνα..».

    Ακόμη η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού το 2022 από τον δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο, τους οποίους χαρακτήρισε ως στενούς συνεργάτες του πατρός Αντωνίου. «Κάποιες από τις καταθέσεις των παιδιών υποστηρίζονται και από τις καταθέσεις παιδαγωγών», είπε ακόμη η εισαγγελέας αναφερόμενη σε άλλο περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού στη δομή της ΜΚΟ στο Διμήνι Βόλου.

    Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται και μετά την ολοκληρωσή της η δίκη θα μπει στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»
    Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»

    Με την κατάθεση της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, συνεχίστηκε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου. Η δίκη, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, οδεύει προς την τελική ευθεία με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου είπε πως τίποτε από όσα καταμαρτυρούνται στον βασικό κατηγορούμενο δεν είναι αληθές.

    «Έχουν πέσει τόνοι λάσπης»

    Όπως ανέφερε η μάρτυρας, «έχουν πέσει τόνοι λάσπης για την Κιβωτό. Είμαστε άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι αναγνώρισαν την "Κιβωτό". Εγώ αυτό που βίωσα 25 χρόνια είναι η αγάπη και η φροντίδα. Στην "Κιβωτό" οι άνθρωποι ήταν ευαίσθητοι αγαπούσαν τα παιδιά... Κάναμε ότι χρειαζόταν για τα παιδιά… Ερχόντουσαν από κανάλια, πολιτικοί, εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι. Όλα όσα κάναμε, τα κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το κράτος ήταν πολύ πίσω…».

    Σύμφωνα με την μάρτυρα, «τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν» με σκοπό «την αρπαγή της Κιβωτού».

    Δεν είχε αντιληφθεί κακοποίηση η πρεσβυτέρα

    Σε ερώτηση του προέδρου εάν είχε διαπιστώσει σωματική βία σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ, η πρεσβυτέρα απάντησε πως ποτέ δεν είχε αντιληφθεί κακοποιητικη συμπεριφορά, τονίζοντας, παράλληλα, πως οι δομές ήταν ανεξάρτητες και δεν αποφάσιζε για την εσωτερική λειτουργία τους ο πατέρας Αντώνιος.

    «Εμείς δίναμε στα παιδιά χριστιανικό προσανατολισμό... Ο πατήρ Αντώνιος είχε πάντα τον ρόλο του πνευματικού, τα παιδιά τον εμπιστεύονταν και εκείνος έκανε μόνο αυτήν τη δουλειά. Ήταν κάτι σαν πατέρας», πρόσθεσε η σύζυγος του κληρικού.

    Στο δικαστήριο πρόκειται να καταθέσει υπέρ του κληρικού ο καλλιτέχνης Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τζάκρη για τους «87»: Θα μπορούσαν να περιμένουν την ΚΕ αντί να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές
    Τζάκρη για τους «87»: Θα μπορούσαν να περιμένουν την ΚΕ αντί να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές

    «Εκτιμώ πώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα», είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Την αντίθεσή της στο κείμενο των «87» έκανε γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας πως οι υπογράφοντες θα έπρεπε να περιμένουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν καταλαβαίνω γιατί κυκλοφόρησε το κείμενο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του κόμματος ότι θα συγκληθεί η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου. Οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να περιμένουν τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αντί να παραβιάζουν απροκάλυπτα τις οργανωτικές δημοκρατικές αρχές» είπε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Εκτιμώ πώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα. Πολλά από τα αιτήματα της επιστολής των 87 είναι ξεπερασμένα και κάποιοι ισχυρισμοί είναι αβάσιμες διαπιστώσεις» τόνισε η κυρία Τζάκρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναλύοντας στη συνέχεια το κείμενο της επιστολής.

    «Δεν είναι ο Τσίπρας πίσω από την επιστολή»

    Η Θεοδώρα Τζάκρη εκτίμησε ότι δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από αυτή την κίνηση της συλλογής των υπογραφών των «87».

    «Ο κύριος Τσίπρας έκανε ξεκάθαρες τις θέσεις τους πριν δύο εβδομάδες. Αυτό που κάνει, με το Ινστιτούτο που έφτιαξε, συμβάλει θετικά στις συλλογικές μας αποφάσεις. Τις ενδυναμώνει, δεν τις αποδυναμώνει.

    Αυτοί όμως που μιλούν εξ ονόματός του, δεν βοηθούν στην εικόνα που έχει στην κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας δεν χρειάζεται μεταφραστές, όποτε θέλει να πει κάτι , το λέει ο ίδιος» τόνισε.

    «Δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσιογράφου της Αυγής»

    «Η εποχή μας κυριαρχείται από το ψηφιακό άλμα και οι εφημερίδες παγκοσμίως για να επιβιώσουν γίνονται ηλεκτρονικές, με συνδρομητές. Χρειαζόμαστε το κύρος της έντυπης έκδοσης, αλλά χρειαζόμαστε και το ηλεκτρονικό μέσο, για την ταχύτητα της κυκλοφορίας της είδησης.

    Η Αυγή δεν έκλεισε. Όμως οικονομοτεχνικά το καθημερινό φύλλο δεν βαίνει, όταν έχεις το site avgi.gr που ανεβάζει το ίδιο περιεχόμενο με την εφημερίδα και καθημερινά μπαίνουν 100-200.000 χρήστες.

    Η λύση να κλείσει το καθημερινό φύλο, να διατηρηθεί το κυριακάτικο και να ενισχυθεί το site είχε ληφθεί επί Τσίπρα, από αυτούς που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Τζάκρη τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσιογράφου, για να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του μέσου.

    Για τις απολύσεις στελεχών

    «Σφάλουν όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα – εργοδότης ή ένα κόμμα που δίνει επιδόματα ανεργίας. Επί Κασσελάκη η προσφορά στο κόμμα αρχίζει και τελειώνει ανιδιοτελώς και αυτό το υπαγορεύουν τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας, που στηρίζουν από την τσέπη τους το κόμμα».

    Για τα περί «μαύρου χρήματος»

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν συμμετείχε ποτέ στο διαχρονικό πάρτι της μίζας και το μόνο κόμμα στη μεταπολίτευση που παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση ποσό που ισούται με το 17% του ΑΕΠ της χώρας».

    «Για τον Τσίπρα βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Όμως δεν είναι όλα τα παιδιά στα κόμματα καλά. Άνθρωποι που διαχειρίζονται επί μακρόν οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, δεν σημαίνει ότι μπορούν να τους διαχειρίζονται κατά το δοκούν και κατά την κρίση τους» είπε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση της Κουμουνδούρου στην επιστολή των «87» κατά Κασσελάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση της Κουμουνδούρου στην επιστολή των «87» κατά Κασσελάκη

    Την επιστολή των 87 στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, σχολίασαν πηγές της Κουμουνδούρου, εκφράζοντας την απορία τους για την επιλογή των υπογραφόντων.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, δεν φοβήθηκαν ποτέ το διάλογο», απαντούν από την Κουμουνδούρου στο κείμενο των 87 βουλευτών και στελεχών που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως «όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και σεβαστές», ωστόσο αναφέρουν πως είναι απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στο δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα.

    Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι στις 4 Ιουλίου- την ερχόμενη Πέμπτη- θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στις 7 Ιουλίου- τη μεθεπόμενη Κυριακή- η Κεντρική Επιτροπή.

    Η επιστολή «φωτιά» των «87»

    Νωρίτερα, αυστηρή κριτική στον κ. Κασσελάκη άσκησαν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή που απέστειλαν τόσο στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και στη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου.

    Μεταξύ άλλων, καταγγέλλουν πως τα Όργανα του κόμματος είναι αδρανοποιημένα, αφήνουν αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα και ζητούν άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Εξαπολύουν δε πυρά για την απόφαση να ανασταλεί η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της Αυγής.

    Την επιστολή υπογράφουν 87 βουλευτές και στελέχη που στρέφονται ανοιχτά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

    Η επιστολή των 87:

    Προς
    Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο Κασσελάκη
    Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, σ. Ράνια Σβίγκου

    Σύντροφε Πρόεδρε,
    Συντρόφισσα Γραμματέα,

    Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

    Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

    Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

    Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

    Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις
    Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

    Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

    Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

    Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ποιον προτείνει ο Κασσελάκης για το Ινστιτούτο Πουλαντζά

    Στο μεταξύ, ο κ. Κασσελάκης θα προτείνει στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον Όθωνα Ηλιόπουλο για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

    Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, στο πρόσωπο του βουλευτή Επικρατείας διασταυρώνονται εδώ και πολλά χρόνια οι έννοιες της συνεισφοράς στον άνθρωπο, καθώς και της πανεπιστημιακής αριστείας, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία έξω από τα σύνορα της χώρας μας και της πολιτικής δράσης, πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

    «Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τον καθιστούν ιδανικό για τη θέση του επικεφαλής του αναγνωρισμένου Ινστιτούτου, το οποίο από το 1997 που ιδρύθηκε υπηρετεί με συνέπεια την ενδυνάμωση των αξιών της Αριστεράς, προωθώντας συστηματικά την εμβάθυνση της γνώσης γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα, και τη διερεύνηση των αναδυόμενων κοινωνικών μεταβολών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

    Βιογραφικό του Όθωνα Ηλιόπουλου: Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας.

    Είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

    Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοϊατρική έρευνα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη - Για την «Αυγή», τις απολύσεις και το «μαύρο χρήμα»
    Επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη - Για την «Αυγή», τις απολύσεις και το «μαύρο χρήμα»

    Ανοιχτή επιστολή για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ανοιχτή επιστολή για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν 87 βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Σε αυτήν εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους για «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους», τονίζοντας πως αυτές οι πρακτικές «είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος».

    Σημειώνουν ακόμη πως «τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο».

    Και προσθέτουν σχετικά με το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής: «Δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

    Ολόκληρη η Επιστολή

    Αναλυτικά η επιστολή των 87, που κοινοποιήθηκε προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τη γραμματέα της κεντρικής επιτροπής, Ράνια Σβίγκου:

    «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μάς υποχρεώνει να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα και να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχασε δυνάμεις και ο προοδευτικός χώρος συνολικά δεν ενισχύθηκε, αντιθέτως είχαμε αποχή ρεκόρ και άνοδο της ακροδεξιάς.

    Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αν και αποδοκιμάζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή η ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα είναι δημοκρατική αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί.

    Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό το αίτημα είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει την ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

    Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις

    Ταυτοχρόνως, διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

    Όπως επίσης, τραυματίζει το χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς, μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που δεν έχει κανένα έρεισμα, την ώρα που θα έπρεπε να ασκούμε σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όταν μάλιστα παράγεται τόσο σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το κόμμα μας δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητο από οικονομικά συμφέροντα.

    Την ίδια ώρα, δεν γίνεται να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος, που αφορούν εργαζόμενους, αποφάσεις με ιστορικό χαρακτήρα για την Αριστερά, όπως η αναστολή του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χωρίς να συζητηθούν καν σε κάποιο συλλογικό όργανο.

    Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες, βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θα θέσουμε στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όργανα που ουσιαστικά παρέμειναν αδρανοποιημένα για όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό επιβάλλει, ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οφείλει να γίνει άμεσα και επι διημέρου για να δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούν επαρκώς όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

    Με συντροφικούς χαιρετισμούς

    • ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    • ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)
    • ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
    • ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    • ΒΑΤΑΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
    • ΒΙΣΒΙΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
    • ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
    • ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
    • ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΟΣ
    • ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
    • ΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    • ΔΕΔΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
    • ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    • ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΤΖΕΝΗ)
    • ΔΟΥΪΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
    • ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΟΣ
    • ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    • ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
    • ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
    • ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    • ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΘΗΝΑ
    • ΚΑΚΑΒΙΤΣΑΣ ΦΟΙΒΟΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    • ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
    • ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
    • ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΗ
    • ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ
    • ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
    • ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΤΑΝΙΑ)
    • ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
    • ΚΟΛΥΒΟΔΙΑΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ
    • ΚΟΡΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
    • ΚΟΡΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    • ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
    • ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
    • ΛΙΒΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    • ΛΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ
    • ΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
    • ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ BESSON ΑΙΜΙΛΙΑ
    • ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
    • ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    • ΜΑΜΩΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    • ΜΑΣΤΡΟΠΕΡΟΥ ΛΟΥΚΙΑ
    • ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    • ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ
    • ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    • ΜΠΑΛΤΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
    • ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    • ΜΠΟΥΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    • ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    • ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝ ΠΑΝ)
    • ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    • ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
    • ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    • ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΡΑΣΙΝΑ
    • ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ
    • ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΕΥΗ
    • ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΣΑΙΝΙΔΟΥ ΑΝΝΑ
    • ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    • ΣΙΔΕΡΗ ΣΟΦΙΑ
    • ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
    • ΣΟΥΛΤΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
    • ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
    • ΣΤΕΦΑΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑ
    • ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    • ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
    • ΤΑΡΑΣΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
    • ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
    • ΤΣΙΑΪΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
    • ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ
    • ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    • ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ
    • ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
    • ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ
    • ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
    • ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
    • ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    • ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΘΕΝΙΑ
    • ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    • ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κιβωτός του Κόσμου: «Το παιδί μου φοβάται για τη ζωή του» κατέθεσε μητέρα θύματος
    Κιβωτός του Κόσμου: «Το παιδί μου φοβάται για τη ζωή του» κατέθεσε μητέρα θύματος

    Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση μητέρας παιδιού που φέρεται να ήταν θύμα στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, σύμφωνα με την οποία ο γιος της δεν καταθέτει όσα βίωσε στη δομή γιατί «φοβάται για τη ζωή του».

    Η μάρτυρας, κατέθεσε στο δικαστήριο πως αναζήτησε την βοήθεια της Κιβωτού το 2008 για τον μόλις 2,5 ετών γιο της. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, εργάστηκε για αρκετό χρόνο στη ΜΚΟ, χωρίς ασφάλιση, με 150 ευρώ, ώστε ο γιος της να μένει σε δομές της Κιβωτού.

    Το παιδί με απόφαση του πατέρα Αντώνιου, μεταφέρθηκε από την δομή της Αθήνας σε δομή της Καλαμάτα όπου τους υποσχέθηκαν πως το αγόρι θα σπουδάσει και η ίδια θα έχει ασφαλιστική κάλυψη.

    Όπως περιέγραψε η γυναίκα, το ανήλικο παιδί της δεν πήγαινε καθημερινά σχολείο, καθώς οι υπεύθυνοι της δομής το έβαζαν να δουλεύει, ενώ η ίδια ισχυρίστηκε ότι είδε σημάδια από ξυλοδαρμό στο πρόσωπο του.

    «Έχω δει και χτυπήματα στα παιδιά, έχω τσακωθεί με τον Π…, είδα ένα παιδί με μαυρισμένο μάτι. Του είπα «θα σας κάνω καταγγελία» και μου απάντησε πως το παιδί το έκανε μόνο του. Στην Αθήνα έχω δει τρία παιδιά με σημάδια, ένας ήταν ο γιος μου. Κατηγορούσαν τα παιδιά για κάτι που συνέβαινε και τα βάζανε τιμωρία. Το βράδυ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο, ήταν 2ος όροφος».

    Συμπλήρωσε, δε, ότι «εκείνη την ημέρα που τσακώθηκα με το Π… ενημέρωσαν την πρεσβυτέρα, επειδή είπα πως θα κάνω καταγγελία. Με κάλεσε η πρεσβυτέρα και είχε δίπλα της το Π... Περίμενα να ακούσω καλά λόγια, αλλά δεν άκουσα. Μου είπε πως τα παιδιά έχουν «κάνει κάτι στη Καλαμάτα» και «θα τα στείλω φυλακή ανηλίκων».

    Ισχυρίστηκε επίσης πως είχαν αλλάξει διαμονή των παιδιών από την Καλαμάτα στην Αθήνα ως τιμωρία και πως τα έβαζαν σε απομόνωση. Είπε, επίσης, πως το παιδί της της είπε ότι το είχαν χτυπήσει με σίδερο.

    «Ο πατέρας Αντώνιος γνώρισε όσα συνέβαιναν»

    Η γυναίκα δήλωσε σε ερωτήσεις πως ο πατέρας Αντώνιος γνώριζε όσα συνέβαιναν, ενώ αναφέρθηκε σε «απειλές» που δέχεται εκείνη και ο γιος της ακόμη και σήμερα από κατηγορούμενο στη δίκη.

    • Υπεράσπιση: Έχουν περάσει 11,5 χιλιάδες παιδιά από την Κιβωτό. Γιατί να δείρουν αυτά τα παιδιά και το γιο σας; Γιατί τους σταμάτησαν από το σχολείο. Τι κέρδισαν;
    • Mάρτυρας: Τους έβαζαν και δούλευαν τσάμπα δεν ήθελαν να φέρουν κανονικούς εργαζόμενους και να πληρώσουν.
    • Υπεράσπιση: Υπάρχουν καταθέσεις τριών παιδιών που αναφέρουν πως ο γιος σας πουλούσε ναρκωτικά και έκλεβε στην Καλαμάτα. Γιατί να πουν ψέματα;
    • Μάρτυρας: Μάλλον τους απείλησαν, όπως απείλησε εμένα και τον γιο μου ο Α….
    • Υπεράσπιση: Τι φοβάται ο γιος σας και δεν καταθέτει εδώ στο δικαστήριο;
    • Μάρτυρας: Φοβάται για τη ζωή του. Και εγώ φοβάμαι ακόμη και τώρα μη συμβεί κάτι σε μένα και το παιδί μου και με ψάχνετε κάπου αλλού.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ξυλοδαρμοί «με πέτρες και σανίδες» και σκληρή παιδική εργασία: Μαρτυρίες για κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου
    Ξυλοδαρμοί «με πέτρες και σανίδες» και σκληρή παιδική εργασία: Μαρτυρίες για κακοποιήσεις στην Κιβωτό του Κόσμου

    Περιστατικά ξυλοδαρμών και σκληρής εργασίας, περιέγραψαν στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, του πατρός Αντωνίου και επτά εργαζομένων της Κιβωτού του Κόσμου, μάρτυρες από δομές της ΜΚΟ που ίδρυσε ο κληρικός.

    Τρεις μάρτυρες έδωσαν κατάθεση για όσα έμαθαν από παιδιά, το διάστημα που εργάστηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου.

    Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από τη δομή του Βόλου για τις οποίες αν και είχαν ενημερωθεί οι υπεύθυνοι, δεν ασχολήθηκαν.

    Μάλιστα, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, μία εκ των καταγγελιών θεωρήθηκε «λόγια των παιδιών», ώστε να μην απασχολήσει κανέναν όσα ισχυριζόταν το παιδί. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε πρώην εργαζόμενη στη δομή του Βόλου, το παιδί κατήγγειλε άγριο ξυλοδαρμό και η ίδια είχε στείλει επιστολή στα κεντρικά της Αθήνας για να διερευνηθεί το περιστατικό.

    «Τον κάλεσε στο οινοποιείο όπου τον χτύπησε»

    Η μάρτυρας είπε πως το περιστατικό έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν ένα αγόρι της είπε πως το χτύπησαν, αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά. «Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για το γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ…και τον κάλεσε στο οινοποιείο όπου τον χτύπησε. Μου είχε πει ότι του είχε δώσει σφαλιάρες και ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία… Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δωμάτια για να μην είναι όλοι μαζί» κατέθεσε.

    Πρόεδρος: Πώς αντιδράσατε;

    Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη Διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.

    Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;

    Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγινε συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι "λόγια των παιδιών" και ότι δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα. Εκείνη τη στιγμή που μας είπαν πως δεν έγινε κάτι το δεχθήκαμε διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία.

    Η υπεράσπιση αμφισβήτησε την κατάθεση, ισχυριζόμενη πως η μάρτυρας απολύθηκε από τη δομή καθώς, σύμφωνα με την πλευρά των κατηγορουμένων, είχε βάλει παιδί για λίγα δευτερόλεπτα σε σιδερένιο κλουβί για να το τιμωρήσει. Η μάρτυρας δήλωσε πως δεν έχει συμβεί ποτέ το περιστατικό ενώ τόνισε πως δεν της έχει γνωστοποιηθεί το χαρτί της απόλυσης της.

    «Το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;»

    Άλλη μάρτυρας, εργαζόμενη από το 2018 σε δομές της Μαγνησίας, κατέθεσε πως το ίδιο αγόρι, στο οποίο αναφέρθηκε και η προηγούμενη μάρτυρας, της είχε πει πως το χτύπησαν «με σανίδες και πέτρες».

    «Εγώ ήμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε "το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες; ". Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές». Η γυναίκα κατέθεσε πως το παιδί μετά από εντολή έμενε κλειδωμένο σε άλλο σημείο από τους υπόλοιπους. «Εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό».

    Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;

    Μάρτυρας: Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι.

    Πρόεδρος: Το συζητήσατε, το προσωπικό μεταξύ σας;

    Μάρτυρας: Ναι διότι το παιδί το είπε σε παιδαγωγούς και στην διευθύντρια.

    Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντιμετώπιση του περιστατικού από τη διοίκηση;

    Μάρτυρας: Το παιδί ήταν σε δωμάτιο απομονωμένο, μόνο του… Δεν ξέρω τι είχε γίνει.

    Η τρίτη μάρτυρας της σημερινής διαδικασίας, πρώην εργαζόμενη στη δομή του Βόλου, κατέθεσε πως είδε δύο παιδιά που εργάζονταν για να «ανταποδώσουν» την στέγη και την τροφή που τους παρείχε η Κιβωτός...

    Η μάρτυρας τόνισε πως αυτά τα δύο παιδιά-εργαζόμενοι, είχαν οριστεί υπεύθυνοι στο σπίτι του Άνω Βόλου. «Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στον γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Εγώ δεν είχα δει σύμβαση εργασίας» ανέφερε η μάρτυρας η οποία εξήγησε πως το καθεστώς για αυτά τα παιδιά ήταν ότι «έπρεπε να κάνουν κάτι» για τις παροχές που είχαν από την Κιβωτό.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δίκη πατέρα Αντώνιου: «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας
    Δίκη πατέρα Αντώνιου: «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του», κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας

    Στις καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη και έκαναν λόγο για σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση, κοινωνική απομόνωση, ξυλοδαρμούς ακόμη και γενετήσιες πράξεις σε βάρος των φιλοξενούμενων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αναφέρθηκε σήμερα η πρώτη μάρτυρας στη δίκη του πατέρα Αντώνιου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της Οργάνωσης.

    «Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», κατέθεσε η μάρτυρας, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, Σαμάνθα Στρατιδάκη, καταθέτοντας ενώπιον του Θ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

    Όπως ανέφερε η μάρτυρας «μου ανατέθηκε η διερεύνηση μιας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές... Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κα Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως για τη δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση… Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση, ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στη δομή τής αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο».

    Μετά τις πρώτες καταγγελίες η μάρτυρας τόνισε πως ενημερώθηκε η Εισαγγελία Ανηλίκων και ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

    Πρόεδρος: Με τη σωματική βία ασχοληθήκατε;

    Μάρτυρας: Αυτά διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

    Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο»;

    Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την Εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Η μάρτυρας περιέγραψε ακόμη πως υπήρξαν και «ακραίες» καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις.

    «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη», κατέθεσε η κα Στρατιδάκη.

    Αναφερόμενη στις καταγγελίες για παρεμπόδιση επικοινωνίας των ανηλίκων φιλοξενούμενων με τους γονείς τους, η μάρτυρας είπε: «Διαπιστώσαμε ότι όντως συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω».

    Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το «δεξί χέρι» του.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες για τις οποίες δικάζεται ο πατέρας Αντώνιος και οι συνεργάτες του αφορούν στα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απειλής και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα.

    Συνολικά πρόκειται για 11 περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών οι οποίες εκτείνονται χρονικά από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch