Από πού πήρε το όνομά της η πανσέληνος του κάστορα.
Την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έρχεται η προτελευταία πανσέληνος του 2023 με την ονομασία «πανσέληνος του κάστορα», ενώ την επόμενη ημέρα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε και μία μερική έκλειψη Σελήνης.
Το φαινόμενο αυτό θα μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις 21:01 ( ώρα Ελλάδος) καθώς η Σελήνη θα εισέρχεται στην παρασκιά της Γης. Στην αρχή μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτό με γυμνό μάτι.
Για να το δει κάποιος θα πρέπει να ανέβει κάπου ψηλά, όπου θα μπορεί να έχει μία καθαρή θέα και θα ο ουρανός ίσως να είναι πιο καθαρός. Με ένα ζευγάρι κιάλια η παρατήρηση θα μπορεί να γίνει πιο εύκολη.
Σύμφωνα με το Forbes, το «Φεγγάρι του Κάστορα» θα φαίνεται μεγαλύτερο καθώς θα εμφανίζεται σιγά σιγά από τα ανατολικά κατά το σούρουπο και για 15 με 20 λεπτά θα φαίνεται πορτοκαλί. Αυτό συμβαίνει επειδή το βλέπουμε μέσα από το πιο πυκνό τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας, όπου το μεγάλου μήκους κύματος κόκκινο και πορτοκαλί φως ταξιδεύει πιο εύκολα μέσα στην ατμόσφαιρα από το μικρού μήκους κύματος μπλε φως το οποίο προσκρούει σε περισσότερα σωματίδια και διασκορπίζεται.
Γιατί λέγεται Πανσέληνος του Κάστορα
Η ονομασία αυτή δόθηκε από τους ινδιάνους των ΗΠΑ, διότι αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματά τους και αρχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο για τις φωγιές τους. Γενικά οι πανσέληνοι παίρνουν τα ονόματά τους συνήθως από τα φυσικά φαινόμενα και τις εκάστοτε συνήθειες των ζώων την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Όσοι δεν καταφέρουν να δούνε την συγκεκριμένη πανσέληνο θα έχουν την ευκαιρία ξανά σε 1 μήνα και συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου, όπου θα είναι η τελευταία πανσέληνος του έτους.