Ελλάδα

Σε ποιες περιπτώσεις οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν κατ' εξαίρεση μετεγγραφές - Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Σε ποιες περιπτώσεις οι φοιτητές μπορούν να ζητήσουν κατ' εξαίρεση μετεγγραφές - Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

Πέραν των «κανονικών» μετεγγραφών, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι εφόσον κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μπορούν να καταθέσουν αίτημα κατ' εξαίρεσης μετεγγραφής.

Η διαδικασία αυτή σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις υπόλοιπες μετεγγραφές που γίνονται κάθε χρόνο και έχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι κατ' εξαίρεση μετεγγραφές αφορούν: σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, θάνατος συγγενούς κυοφορούσες φοιτήτριες, φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι έως και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους επικαλούμενους λόγους για χορήγηση κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους φοιτητές αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ' εξαίρεση μετεγγραφές) ή μέσω του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια (username και password) που τους έχουν αποδοθεί για σύνδεση σε Ακαδημαϊκές Υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την Υποδομή Ταυτοποίησης και Εξουσιοδότησης του ΕΔΥΤΕ( πχ Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, Εύδοξος κτλ)

Τι προβλέπει ο νόμος για την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση

1. Αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται ιδίως οι εξής: α) σοβαρές παθήσεις φοιτητών ή μελών της οικογένειας του φοιτητή, β) θάνατος συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός ενός έτους πριν την υποβολή της αίτησης για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής, γ) κυοφορούσες φοιτήτριες μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος, και εφόσον αυτές ήδη φοιτούν για την απόκτηση πρώτου πτυχίου, και δ) φοιτητές οι οποίοι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη προκληθείσα από εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας ή της προσωπικής ελευθερίας, η οποία τεκμηριώνεται με βάση τα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης.

2. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα Α.Ε.Ι. στην Περιφερειακή Ενότητα, με εκείνο του Τμήματος εισαγωγής ή φοίτησής τους, τότε οι φοιτητές αυτοί, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου για το οποίο συγκεντρώνουν τα μόρια της βάσης εισαγωγής κατά το έτος έγγραφής τους στο Τμήμα προέλευσης.

3. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση εμπίπτει σε λόγους αποκλεισμού, όπως αυτοί της παρ. 1 του άρθρου 74, τότε η Επιτροπή της παρ. 5 δύναται να εισηγηθεί ομόφωνα στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος και κρίνει για την έκδοση απόφασης κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής ή μετακίνησης.

4. Η αίτηση για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή ή μετακίνηση δεν μπορεί να αφορά σε πραγματικά περιστατικά τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος.

5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων συγκροτείται για κάθε ακαδημαϊκό έτος πενταμελής Επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση των κατ’ εξαίρεση αιτήσεων μετεγγραφής ή μετακίνησης. Η Επιτροπή αποτελείται από ένα (1) μέλος, το οποίο υποδεικνύεται από τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εκτελεί χρέη Προέδρου, δύο (2) μέλη, τα οποία υποδεικνύονται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Α.Ε.Ι., έναν (1) εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο κλάδου ή ειδικότητας ΠΕ

Ιατρών, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Υπουργό Υγείας. Η Επιτροπή είναι άμισθη και τα μέλη της δεν λαμβάνουν κανενός είδους αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Η απόφαση ορισμού της Επιτροπής δεν δημοσιοποιείται πριν από την ολοκλήρωση του έργου της για το οικείο ακαδημαϊκό έτος.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μαζί με τα δικαιολογητικά, τα οποία τεκμηριώνουν τις σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις ή τις επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 12 της παρούσας, και τα ακόλουθα:

α. Εκτυπωμένη την οριστικοποιημένη ηλεκτρονική αίτηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

β. Βεβαίωση σπουδών από το Τμήμα προέλευσης από την οποία προκύπτει το εξάμηνο φοίτησης και ο τρόπος εισαγωγής στο εν λόγω Τμήμα.

γ. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο έχει εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Οι αιτήσεις μαζί με τα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε ημερομηνίες και με διαδικασία που ανακοινώνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο επιπλέον δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση της κρίσης της περί της αίτησης για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής/μετακίνησης.

Ο πλήρης φάκελος του αιτούντος και η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής διαβιβάζονται στο Ίδρυμα, στο οποίο ο αιτών έχει αιτηθεί την κατ' εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup