Ελλάδα

Snus: Τι είναι τα «στικάκια» νικοτίνης που έκαναν τους 3 μαθητές της Κρήτης να λιποθυμήσουν

Snus: Τι είναι τα «στικάκια» νικοτίνης που έκαναν τους 3 μαθητές της Κρήτης να λιποθυμήσουν

Τα στικάκια νικοτίνης έχουν απαγορευτεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τι λένε οι επιστήμονες.

Ανησυχία προκαλεί στους γονείς η είδηση των τριών μαθητών γυμνασίου της Κρήτης που βρέθηκαν ημιλυπόθυμοι στις τουαλέτες του σχολείου, αφού χρησιμοποίησαν στικάκια νικοτίνης (snus).

Τα τρία παιδιά (δύο κορίτσια και ένα αγόρι) ηλικίας 13 και 14 χρειάστηκε να διακομιστούν στο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), αλλά ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα κανονικά χρησιμοποιούνται για τη διακοπή καπνίσματος, ωστόσο απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ε.Ε. κατά τη δεκαετία του 1990, με εξαίρεση την Σουηδία, όπου τα στικάκια νικοτίνης κυκλοφορούν ακόμα νόμιμα.

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης (snus)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «στικάκια» νικοτίνης στην πραγματικότητα είναι υποκατάστατα νικοτίνης που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες, καραμέλες κ.ά), επομένως ο όρος «στικάκια» είναι παραπλανητικός.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα, γνωστά και ως snus περιλαμβάνουν μια αμπούλα νικοτίνης, η οποία περιέχει ένα υγρό, άκαπνο και αλεσμένο προϊόν καπνού. Ο καπνός συνήθως περιέχεται σε ένα σακουλάκι το οποίο ο χρήστης τοποθετεί στο επάνω μέρος των ούλων του.

Είναι τα στικάκια νικοτίνης επικίνδυνα;

Εάν το snus λαμβάνεται στις σωστές ποσότητες και με τον σωστό τρόπο, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ενώ το ενδεχόμενο λιποθυμίας είναι σπάνιο.

«Εάν γίνει ορθή χρήση των προϊόντων για τη διακοπή του καπνίσματος, δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία. Τώρα εάν πάρει κανείς το υγρό που περιλαμβάνεται στο σπρέι και το περάσει ενδοφλέβια στον οργανισμό ή πάρει την αμπούλα που είναι για εισπνοή και την πιει είναι άλλο θέμα και εκεί πιθανόν δημιουργηθεί πρόβλημα», είπε σχετικά η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Ευαγγελισμού, Παρασκευή Κατσαούνου.

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς κατανάλωσαν οι μαθητές ή εάν έκαναν παράλληλη χρήση ουσιών. Τα ακριβή αίτια της λιποθυμίας των μαθητών θα εξακριβώσουν οι γιατροί όταν ολοκληρωθεί ο εδελεχής ιατρικός έλεγχος.

Από την άλλη, η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της ομάδας διακοπής καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μάτα Τσικρικά, σημειώνει τη «νικοτινίαση», μια ιατρική κατάσταση που προκαλείται από πολύ υψηλές δόσεις νικοτίνης. «Εάν και εφόσον χρησιμοποιήθηκαν υποκατάστατα διακοπής καπνίσματος, αυτά σε πολύ υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, αδιαθεσία, τρόμος, ταχυκαρδία, λιποθυμία. Δεν είναι κατάσταση φοβική για τη ζωή», επισημαίνει η κυρία Τσικρικά, και προσθέτει: «Δεν πρέπει κανείς να παίρνει μόνος του υποκατάστατα του τσιγάρου για να κόψει το κάπνισμα. Είναι φάρμακα και πρέπει να δίνονται κατόπιν ιατρικής οδηγίας».

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Bengt Wiberg από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup