Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 19:47

Αράχωβα: Το Ανθρωποκτονιών αναλαμβάνει την υπόθεση του Όλιβερ - Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έγινε η εκταφή του χάσκι για να γίνει νέα ιατροδικαστική εξέταση - Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο ιδιοκτήτης του σκύλου

Εξελίξεις υπάρχουν στη φρικτή υπόθεση βασανισμού και βιασμού του Όλιβερ στην Αράχωβα την οποία αναλαμβάνει το Ανθρωποκτονιών.

Ο ιδιοκτήτης του χάσκι το απόγευμα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στις Αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, έγινε η εκταφή του σκύλο, η νεκροτομή-νεκροψία του οποίου θα γίνει στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρδίτσας, από τους έμπειρους ιατροδικαστές κκ. Τόντη και Δούκα.

Η παρουσία κλιμακίου του Ανθρωποκτονιών έγκειται στο γεγονός ότι το στάδιο των ερευνών βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μαρτυρίες που κρίνονται αξιόπιστες για την ταυτότητα του δράστη.

Είναι πολύ πιθανό ο βασανιστής του Όλιβερ να βρίσκεται ακόμα στην Αράχωβα και για αυτόν τον λόγο, την υπόθεση αναλαμβάνουν έμπειροι στο έγκλημα αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών με τη συνδρομή των οποίων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα φτάσουν στον δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Βέβαιη η κτηνίατρος που παρέλαβε τον Όλιβερ στην Αράχωβα: «Τον ξυλοκόπησαν και τον βίασαν»

Στο μεταξύ, βέβαιη ότι ο Όλιβερ βασανίστηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από άνθρωπο, εμφανίζεται στο protothema.gr η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα που παρέλαβε τον σκύλο πριν αυτός ξεψυχήσει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Η έμπειρη γιατρός, μάλιστα, αποκλείει το ενδεχόμενο να ευθύνεται για την κακοποίησή του κάποιο άλλο ζώο, όπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές της Π.Ε Βοιωτίας και παράγοντες της Αράχωβας. Σύμφωνα με την Π.Ε Βοιωτίας, το χάσκι εξετάστηκε από δυο κτηνιάτρους της υπηρεσίες και το πόρισμά τους σε κάποια σημεία έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό πόρισμα της κτηνιάτρου της Ιτέας κυρίας Τόλα που το εξέτασε αμέσως μετά την κακοποίησή του.

Οι δυο κτηνίατροι της Π.Ε Βοιωτίας φέρονται να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης στον πρωκτό του ζώου από αμβλύ αντικείμενο. Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα επιμένει στην αρχική της εκτίμηση και εξηγεί γιατί: «Οι κτηνίατροι της περιφέρειας, επειδή ήμουν παρούσα στη νεκροτομή, στην κατάσταση που βρισκόταν το ζώο μετά από 30 ώρες που κατέληξε δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τίποτα απ’ αυτό το γεγονός. Στα υπόλοιπα όμως που είδαμε μαζί, συμφωνούμε και δεν έχουν δώσει πόρισμα αλλά μόνο τα ευρήματά τους. Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων συμφωνήσαμε όλοι μαζί, παρουσία αστυνομίας ότι ο σκύλος έχει κακοποιηθεί. Το ξύλο δεν είναι κακοποίηση; Όσον αφορά την κακοποίηση του ζώου στο πρωκτό του από αμβλύ όργανο, αυτό είδα εγώ, δηλαδή, όταν μου έφεραν τον σκύλο, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να πάρω γενετικό υλικό. Ήμουν σίγουρη ότι ο σκύλος κακοποιήθηκε».

Σε ερώτηση πώς γίνεται οι δυο συνάδελφοι της να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης του σκύλου με αιχμηρό αντικείμενο, στη περιοχή του πρωκτού, η ίδια απαντά: «Αυτό δεν μπορούσαν να το διαπιστώσουν μετά από τόσες ώρες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους. Τώρα αν έχουν γράψει κάτι άλλο απ’ αυτό που είδαμε όλοι εκείνη τη στιγμή, τώρα τι να σας πω. Δεν με αφορά. Εγώ είμαι κάθετη σε αυτό που έχω γράψει και δεν αλλάζω τίποτα. Όσα είδα και έγραψα τα επιβεβαίωσα και με άλλες επαφές που είχα με ειδικούς. Γιατί ήταν κάτι το συγκλονιστικό για μένα, αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Ο σκύλος ήταν εν ζωή όταν τον έφεραν στο ιατρείο μου και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βγάλω φωτογραφίες. Ως γιατρός λοιπόν είμαι πολύ σίγουρη για όσα είδα και όσα περιγράφω. Τα υπόλοιπα είναι έργο της αστυνομίας, δηλαδή να βρει εάν ήταν κάποιος περαστικός ή μόνιμος κάτοικος Αράχωβας».

Σε ερώτηση αν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην 30ετή πείρα της, η ίδια απαντά: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και τριάντα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ενώ έχω δει από τροχαία, από δαγκώματα, από αγριογούρουνα, από δηλητηριάσεις, κάτι ανάλογο δεν μου έχει ξανατύχει» και συνεχίζει: «Ήταν ανθρώπινος παράγοντας, είμαι βέβαιη. Δεν έγινε ούτε από άλλα σκυλιά, ούτε από αγριογούρουνο, ούτε από τροχαίο. Το κακό βέβαια σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχει στοχοποιηθεί η Αράχωβα, κάτι που το θεωρώ ακραίο. Εγκλήματα γίνονται παντού αλλά είναι ακραίο να στοχοποιήσουμε ένα ολόκληρο χωριό για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος διεστραμμένος. Αυτό αποπροσανατολίζει και τις έρευνες και χάνεις και το δίκιο σου όταν φτάνεις σε ακραίο επίπεδο. Μακάρι οι αρχές να εντοπίσουν γρήγορα τον ένοχο».

Σε ερώτηση αν το χάσκι δεν κατάφερε να επιζήσει λόγω της κακοποίησης του στον πρωκτό με αμβλύ αντικείμενο, η κυρία Τόλα απαντά: «Δεν ήταν μόνο αυτό. Διαπίστωσα υποδόρια αιματώματα σε όλο του το σώμα. Είχε χτυπηθεί πολύ άσχημα, είχε και κάταγμα σε ένα πλευρό του, μάλλον με κάποιο ξύλο έγιναν αυτά. Είναι 100% κακοποίηση από άνθρωπο, ούτε άλλος σκύλος μπορεί να το κάνει αυτό, ούτε αγριογούρουνο. Και να σας πω και το άλλο, εξίσου σημαντικό, ο σκύλος κυκλοφορούσε με ένα λουράκι που δεν έβγαινε με τίποτα. Άρα αυτός ή αυτοί που τον κακοποίησαν του αφαίρεσαν και το λουράκι. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του μετά την κακοποίηση του, δεν φορούσε το λουρί».

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 19:23

Σχετικά Άρθρα

  • Επικήρυξη 1000€ για τον δράστη που έδεσε και πέταξε σκυλίτσα σε ποτάμι στην Κρέστενα
    Επικήρυξη 1000€ για τον δράστη που έδεσε και πέταξε σκυλίτσα σε ποτάμι στην Κρέστενα

    Έκκληση από τον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Κρεστένων και όχι μόνο η άγρια κακοποίηση της σκυλίτσας, την οποία ο δράστης έδεσε και πέταξε σε ποτάμι κοντά στην περιοχή.

    Το τραγικό περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένα ζευγάρι Ελβετών αναζητώντας να απαθανατίσει τις ομορφιές του νομού, εντόπισε σε ποτάμι το τυφλό κυνηγόσκυλο με δεμένα και τα τέσσερα πόδια του μεταξύ τους.

    Άμεσα αναζήτησαν τον φιλοζωικό σύλλογο Κρεστένων "Νοιάζομαι" όπου ανέλαβε και τη διαχείριση του περιστατικού.

    Ο σύλλογος αντέδρασε γρήγορα και αποφάσισε να επικηρύξει τον άγνωστο δράστη με το ποσό των 1000€, προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό και την σύλληψή του.

    Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Διονύσης Λιαρομάτης σε επικοινωνία με το ilialive.gr απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην σύλληψη του δράστη να την καταθέσουν, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία των μαρτύρων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου, ο σύλλογος είχε αφήσει αρχικά ένα μικρό περιθώριο με την ελπίδα ότι κάποιοι γνώστες του περιστατικού θα αποκαλύπτονταν.

    Ωστόσο, η επιτακτική ανάγκη για την ανακάλυψη και τη σύλληψη του δράστη οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου να λάβει μια σοβαρή απόφαση.

    Αποφάσισαν να επικηρύξουν τον δράστη με το ποσό των 1000€, ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.

    «Η πράξη αυτή είναι εξαιρετικά σκληρή και απάνθρωπη. Δεν γνωρίζουμε αν ο δράστης είναι κάτοικος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ή αν ήρθε από άλλη περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι η ακριβής ταυτότητα και τα κίνητρα του ατόμου που διέπραξε αυτό το έγκλημα παραμένουν άγνωστα.

    Όπως σημείωσε επιπλέον ο κ. Λιαρομάτης υποψίες και ενδείξεις για συγκεκριμένα άτομα υπάρχουν αρκετές ωστόσο λείπουν οι αποδείξεις που θα οδηγήσουν τον υπεύθυνο αυτής της κτηνωδίας στην δικαιοσύνη.

    Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και στα κοινωνικά δίκτυα, με αρκετούς πολίτες να εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους, ενώ άλλοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για γνωστές τακτικές ανθρώπων που δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.

    Άλλωστε όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Λιαρομάτης τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν εξαιρετικά επικίνδυνα άτομα, όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    Η επικήρυξη αυτή αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχθεί τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές και για τον λόγο αυτό ο φιλοζωικός σύλλογος "Νοιάζομαι" καλεί όποιον έχει πληροφορίες για το περιστατικό να καλέσει στο 6975 968631 τονίζοντας πως κάθε βοήθεια είναι κρίσιμη για την απόδοση δικαιοσύνης και την εξάλειψη της βίας κατά των ζώων.

    afisa epikirixi

  • Κρέστενα: Ελβετοί τουρίστες βρήκαν τυφλό κυνηγόσκυλο με δεμένα πόδια πεταμένο μέσα σε ποτάμι
    Κρέστενα: Ελβετοί τουρίστες βρήκαν τυφλό κυνηγόσκυλο με δεμένα πόδια πεταμένο μέσα σε ποτάμι

    Άλλη μια τραγική ιστορία με θύμα ένα σκύλο, έρχεται από την περιοχή της Κρέστενας. Ένα ζευγάρι Ελβετών αναζητώντας να απαθανατίσει τις ομορφιές του νομού, εντόπισε σε ποτάμι ένα τυφλό κυνηγόσκυλο με δεμένα και τα τέσσερα πόδια του μεταξύ τους.

    Άμεσα αναζήτησαν το φιλοζωικό σωματείο της Κρέστενας που ανέλαβε και τη διαχείριση του περιστατικού.

    Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει τα εξής:

    "Νομός Ηλείας. Εκεί που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κοντά στο λίκνο του πολιτισμού. Σεπτέμβριος 2024. Ένα ζευγάρι Ελβετών ήρθε να επισκεφθεί τον τόπο μας και να θαυμάζει τις φυσικές ομορφιές μας. Κάποια στιγμή το ζευγάρι σταμάτησε δίπλα στο ποτάμι και προχώρησε προς το γεφυράκι για να βγάλει φωτογραφίες. Άκουσε κλαψούρισμα και σκύβοντας αντίκρυσε ένα κυνηγόσκυλο με τα τέσσερα πόδια δεμένα μεταξύ τους πεταμένο μέσα στο ποτάμι.

    Σοκαρισμένοι έψαξαν, μας βρήκαν και μας ειδοποίησαν. Δεν ξέραμε αν θα πρέπει να χτυπήσουμε το κεφάλι μας σε κάποιο βράχο ή να πηδήξουμε και εμείς μέσα στο ποτάμι.

    Το σκυλί είναι τυφλό και τα δερματικά και η κατάστασή του μας κάνει να υποψιαζόμαστε καλα αζαρ.

    Φυσικά και δεν το αφήσαμε εκεί το πήραμε. Το σκυλί βρέθηκε κοντά στην περιοχή της Κρέστενας. Να παρακαλέσουμε αν κάποιος γνωρίζει τον ιδιοκτήτη να μας ενημερώσει. Ή έστω να του δώσει συγχαρητήρια.

    Για την μεγάλη αγάπη και φροντίδα που έδειξε στο ζώο του, γιατί δεν το αποπαρασίτωσε ποτέ, γιατί δεν το στείρωσε, γιατί δεν το πήγε ποτέ κτηνίατρο και φυσικά γιατί όταν αρρώστησε αντί να το φροντίσει, το πέταξε από το γεφύρι για να πεθάνει με αργό και βασανιστικό τρόπο.

    Δεν είναι ο μόνος. Αυτή είναι κοινή τακτική όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αυτή είναι η Ελλάδα μας.

    Αυτή τη στιγμή το σωματείο μας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Για να το πούμε λαϊκά, δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε. Δεν μπορούμε όμως να τον αφήσουμε στον δρόμο.

    Αν θέλει κάποιος να συνεισφέρει στα έξοδα .

    Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε τους σκοπούς του Συλλόγου μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό μας στην Τράπεζα Πειραιώς: 5531-093883-962 EUR ΙΒΑΝ GR77 0172 5310 0055 3109 3883 962 Δικαιούχος: 14845561 Φιλοζωικός Σύλλογος Kρεστένων Νοιάζομαι

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. https://www.facebook.com/profile.php?id=100024815347723"

    skilos Krestena2

    skilos Krestena3

    skilos Krestena4

  • Μέγαρα: Έδεσαν σκύλο και τον πέταξαν στη θάλασσα – Τον βρήκε πνιγμένο ψαροτουφεκάς
    Μέγαρα: Έδεσαν σκύλο και τον πέταξαν στη θάλασσα – Τον βρήκε πνιγμένο ψαροτουφεκάς

    Ο δράστης της κτηνωδίας είχε βάλει στον σκύλο και πέτρα στον λαιμό για να σιγουρευτούν ότι θα πνιγεί

    Μια ασύλληπτη κτηνωδία ανακάλυψε τυχαία ψαροτουφεκάς στην παραλία της Αγίας Τριάδας, στα Μέγαρα, όταν εντόπισε μέσα στο νερό πνιγμένο σκύλο, δεμένο με μια πέτρα στον λαιμό.

    Το άτυχο σκυλάκι εντοπίστηκε μέσα στο νερό δεμένο και με μια πέτρα στον λαιμό

    Όποιος ασυνείδητος προχώρησε σε τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα, θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το ίδιο σε άνθρωπο. Το φρικιαστικό περιστατικό έκανε γνωστό με ανάρτησή του χρήστης του Facebook, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για καθαρή δολοφονία καθώς ο δράστης ή οι δράστες «του είχαν δέσει κεφάλι και ποδαράκια».

    Μόλις ο ψαροτουφεκάς σιγουρεύτηκε ότι πρόκειται για ζώο κι αφού συνήλθε από το σοκ, ειδοποίησε άμεσα το Λιμενικό. Το κλιμάκιο κατέφθασε στο σημείο και ανέσυρε τον σκύλο. Πρόκειται για έναν μαύρο μικρό ποιμενικό.

    Καταγγελία από φιλοζωική

    Στο ζώο έγινε σκανάρισμα, αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν φέρει δυστυχώς τσιπάκι.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της φιλοζωικής ομάδας «Αδέσποτος Παλμός», έχει γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα με κοινοποίηση στον Άρειο Πάγο.

    Πηγή: in.gr

  • Βέροια: Ηλικιωμένος συνελήφθη μετά από καταγγελία ότι έσερνε σκυλί με το αγροτικό του αυτοκίνητο
    Βέροια: Ηλικιωμένος συνελήφθη μετά από καταγγελία ότι έσερνε σκυλί με το αγροτικό του αυτοκίνητο

    Ένας 84χρονος συνελήφθη σε περιοχή της Ημαθίας, ύστερα από καταγγελία ότι έδεσε ένα μεγαλόσωμο σκυλί στο αγροτικό του αυτοκίνητο και το έσερνε εν κινήσει.

    Περαστικός κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο την συγκεκριμένη ενέργεια, αναρτώντας το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση το υλικό αυτό ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία, σε συνέχεια της οποίας ο ηλικιωμένος συνελήφθη και οδηγείται στον εισαγγελέα πρωτοδικών Βέροιας.

    Από το υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν προκύπτει εάν το σκυλί ήταν εν ζωή ή νεκρό, κάτι που θα προκύψει από την κτηνιατρική εξέταση.

    Ο 84χρονος, κατά πληροφορίες, ισχυρίζεται ότι το ζώο ήταν ιδιοκτησίας του κι ότι το βρήκε δηλητηριασμένο σε κτήμα που διατηρεί, οπότε αποφάσισε να το μεταφέρει με τον παραπάνω τρόπο σε σημείο όπου το εγκατέλειψε, υποδεικνύοντας στις Αρχές το μέρος αυτό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αποτροπιασμός στην Ημαθία: Άνδρας έδεσε σκύλο και τον έσερνε με το αγροτικό του
    Αποτροπιασμός στην Ημαθία: Άνδρας έδεσε σκύλο και τον έσερνε με το αγροτικό του

    Περιστατικό κακοποίησης ζώου καταγράφηκε στα Παλατίτσια, στην Ημαθία, όπου ένας οδηγός αγροτικού έδεσε έναν σκύλο από τον λαιμό, και άρχισε να τον σέρνει με το όχημά του στον δρόμο.

    Σύμφωνα με το pelop.gr, ένας πολίτης της περιοχής στην Ημαθία είδε το συμβάν να λαμβάνει χώρα μπροστά του και με το κινητό του τράβηξε βίντεο και το ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Μάλιστα, η Γιάννα Καραγιαννάκη εκ μέρους της, ΑΜΚΕ «Εθελοντική δράση – Η γη των αδέσποτων», προέβη σε καταγγελία στις Αρχές, καθώς ο αυτόπτης μάρτυρας αν και τράβηξε το βίντεο αρνήθηκε να το καταγγείλει επίσημα.

    Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν το ζώο ήταν ήδη νεκρό όταν ο δράστης το έδεσε η το σκότωσε σέρνοντας το στην άσφαλτο, πράγμα το οποίο θα δείξει η νεκροψία νεκροτομή.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Θεσσαλονίκη: Γατάκι βρέθηκε με κομμένα τα τρία πόδια του - «Έγινε από ανθρώπινο χέρι», λέει κτηνίατρος
    Θεσσαλονίκη: Γατάκι βρέθηκε με κομμένα τα τρία πόδια του - «Έγινε από ανθρώπινο χέρι», λέει κτηνίατρος

    Ένα φρικτό περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη με θύμα ένα γατάκι, το οποίο μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο με κομμένα τα τρία από τα τέσσερα πόδια του. Όπως διαπιστώθηκε οι τομές είχαν γίνει με αιχμηρό αντικείμενο και από ανθρώπινο.

    «Οι κακώσεις δεν ήταν συνηθισμένες»

    Ειδικότερα, αν και ο κτηνίατρος Κυριάκος Αγαθαγγελίδης που το περιέθαλψε πίστεψε ότι οι τομές θα είχαν προκληθεί από κάποιο ατύχημα με αυτοκίνητο.

    «Διαπίστωσα, όμως, ότι οι τομές είχαν γίνει με αιχμηρό αντικείμενο. Το σημείο της τομής ήταν ευθύ, τέτοιες τομές δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε με νυστέρι» είπε στον ALPHA.

    «Εκτιμώ ότι το γατί ήταν σε όρθια θέση όταν έγινε το περιστατικό. Οι κακώσεις δεν ήταν συνηθισμένες. Έστειλα τις φωτογραφίες σε καθηγητές στο πανεπιστήμιο της Καρδίτσας και μου είπαν ότι είναι από ανθρώπινο χέρι» πρόσθεσε ο κτηνίατρος. Σύμφωνα με όσα είπε «το σχέδιο είναι να του βάλουμε προσθετικά μέλη. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να τον προστατεύσουμε από δευτερογενείς λοιμώξεις, τον υποβάλαμε χθες σε πολύωρο χειρουργείο, θα του κάνουμε και αξονική τομογραφία για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά του».

    Το αισιόδοξο μήνυμα υπάρξει αρκετοί που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να τον υιοθετήσουν.

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Edgar on Unsplash

  • Οι άνθρωποι που «κρύβονται» πίσω από τις φόλες και την κακοποίηση των ζώων
    Οι άνθρωποι που «κρύβονται» πίσω από τις φόλες και την κακοποίηση των ζώων

    Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα δηλητηριάσεων, αλλά και η κακοποίηση, όπως και η θανάτωση των ζώων, έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας

    Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και σκορπούν τον θάνατο στα ζώα. Οι άνθρωποι – τέρατα, που στόχος τους είναι να εξοντώσουν, ρίχνοντας φόλες, κάθε πλάσμα που δεν ανήκει στο ανθρώπινο «βασίλειο».

    Και υπάρχουν και τα ανθρωπόμορφα τέρατα που κακομεταχειρίζονται τα ζώα.

    Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο για τα ζώα συντροφιάς 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο), απαγορεύονται, μεταξύ άλλων, ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους. Ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου).

    Η σκληρότητα ή θανάτωση ζώων διαπράττεται συχνά και από άτομα που αισθάνονται ανίσχυρα

    «Ένα κατοικίδιο που δηλητηριάζεται από έναν εκδικητικό γείτονα ή έναν κακομαθημένο έφηβο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ενός ιδιοκτήτη κατοικίδιου», αναφέρει ο ψυχολόγος, Δημήτρης Κόρακας.

    Για ποιους λόγους μερικοί άνθρωποι δηλητηριάζουν/κακοποιούν τα ζώα;

    Σύμφωνα με τον κ. Κόρακα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας κακόβουλος ή ψυχικά διαταραγμένος άνθρωπος μπορεί να δηλητηριάσει ένα ζώο. Για παράδειγμα, ένας διαρρήκτης που θέλει να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε σπίτι, προβληματικοί γείτονες, ή άτομα που γνωρίζουμε. Απατημένοι σύζυγοι ή πρώην σύντροφοι μπορεί να σκοτώσουν ένα ζώο ως μια μορφή εκδίκησης.

    «Άλλοι το κάνουν για να τρομοκρατήσουν ή να στείλουν ένα απειλητικό μήνυμα στους εχθρούς τους. Άλλοι λόγω εμμονών και ιδεοληψιών μπορεί να θανατώσουν, για παράδειγμα, γάτες επειδή τις θεωρούν κακούς οιωνούς.

    Μερικές φορές, η σκληρότητα έναντι των ζώων δεν απευθύνεται στο ίδιο το ζώο, αλλά ως μέσο τιμωρίας ή ελέγχου κάποιου άλλου. Για παράδειγμα, οι βίαιοι σύντροφοι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να απειλούν, να κακοποιούν, ή να σκοτώνουν κατοικίδια. Ως μέσο ελέγχου των μελών της οικογένειάς τους», επισημαίνει ο κ. Κόρακας.

    Κακοποίηση ζώων από παιδιά ή εφήβους: Καθοριστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι γονείς τα ζώα

    Επίσης, όπως ενημερώνει ο ψυχολόγος, η συσχέτιση της κακοποίησης ζώων από παιδιά ή εφήβους με την επιθετικότητα έχει μελετηθεί επιστημονικά. Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που εθίζονται να κακοποιούν ή να σκοτώνουν ζώα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κακοποιήσουν αργότερα, ευάλωτα άτομα. Όπως άλλα, μικρότερα παιδιά, ή ηλικιωμένους.

    Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κόρακα, είναι πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο. Ωστόσο, πρωταρχικής σημασίας παράγοντας αποτελεί η απαξίωση με την οποία μιλούν ή συμπεριφέρονται οι γονείς, οι συγγενείς τους.

    «Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η κακοποίηση του παιδιού από τους γονείς του -και κατ’ επέκταση του παιδιού που κακοποιεί κάποιο ζώο- είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων. Και σχετίζονται, όχι μόνο με τα παιδιά και τους γονείς, αλλά και με τη δυσλειτουργία της οικογένειας, καθώς και με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι συνυπάρχουν.

    Αυτοί οι γονείς είναι άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες για φροντίδα και στήριξη, τόσο από κοινωνικούς φορείς όσο και από ειδικούς ψυχικής υγείας», υπογραμμίζει ο ψυχολόγος.

    Εξηγεί ότι μπορεί να χαρακτηρίζονται από σοβαρές ψυχικές δυσκολίες, περιορισμένες νοητικές ικανότητες – σημαντική δυσκολία να ελέγχουν τον εαυτό τους και τις παρορμήσεις τους, κυρίως τις επιθετικές.

    Όπως και να έχουν το συναίσθημα βαθιάς ανεπάρκειας για τον γονεϊκό τους ρόλο, όπως λέει ο κ. Κόρακας, και γενικότερα για την εικόνα του εαυτού τους. Είναι γονείς με έντονες ναρκισσιστικές ανάγκες για εξάρτηση και προσοχή από τους άλλους, έχουν κακές σχέσεις με τους δικούς τους γονείς. Είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν συχνότερα τη σωματική τιμωρία και την επιβολή δύναμης στα παιδιά τους.

    Τι δείχνουν οι έρευνες

    «Τα τελευταία 25 χρόνια, μελέτες στην ψυχολογία, την κοινωνιολογία και την εγκληματολογία έχουν δείξει ότι οι βίαιοι παραβάτες έχουν, συχνά, παιδικές και εφηβικές ιστορίες σοβαρής και επαναλαμβανόμενης κακοποίησης. Τα ζώα γίνονται στόχος, όχι απαραίτητα επειδή τα παιδιά μισούν τα ζώα. Αλλά επειδή είναι τα μόνα πλάσματα στα οποία μπορούν να κυριαρχήσουν.

    Η σχέση μεταξύ της σκληρότητας έναντι των ζώων και της βίας κατά των ανθρώπων έχει αποδειχθεί και τεκμηριωθεί. Πολλοί άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, αργότερα θα κακοποιήσουν συνανθρώπους τους, και οι ψυχολογικοί λόγοι πίσω από αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι πολύπλευροι» αναφέρει ο κ. Κόρακας.

    Η σύνδεση των κατά συρροή δολοφόνων με την κακοποίηση και θανάτωση ζώων από την παιδική τους ηλικία είναι γνωστή, όπως λέει ο κ. Κόρακας, στις Η.Π.Α από τη δεκαετία του 1970.

    Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δράστες που εκδηλώνουν σκληρότητα απέναντι στα ζώα συσχετίζονται και με άλλες μορφές βίας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κακοποιήσεις παιδιών, συζύγων και ηλικιωμένων.

    Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ενημερώνει ο ψυχίατρος, θεωρεί τη σκληρότητα έναντι των ζώων ως ένα από τα διαγνωστικά κριτήρια της διαταραχής συμπεριφοράς.

    Επίσης, ο κ. Κόρακας αναφέρει ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχει σχέση μεταξύ της σκληρότητας έναντι των ζώων και των Διαταραχών Προσωπικότητας.

    Σε μελέτη βρέθηκε ότι το 75% μιας ομάδας κατηγορουμένων που είχαν διαπράξει κακοποίηση ή θανάτωση ζώων, πληρούσαν τα κριτήρια για έναν τύπο Διαταραχής Προσωπικότητας. Όπως αντικοινωνική, οριακή, σχιζότυπη, ή παρανοειδής.

    Κακομεταχείριση, ή θανάτωση των ζώων: Ποια είναι τα κίνητρα

    Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, η σκληρότητα ή θανάτωση ζώων διαπράττεται συχνά και από άτομα που αισθάνονται ανίσχυρα. Το κίνητρο μπορεί να είναι για να σοκάρουν, απειλήσουν, εκφοβίσουν. Ή να προσβάλουν τους άλλους, ή για να αποδείξουν την απόρριψη τους στους κοινωνικούς κανόνες.

    Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Κόρακας, η σκληρότητα απέναντι στα ζώα μπορεί να προκύψει και από παθολογική έλλειψη ενσυναίσθησης. Είναι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να εξισώσουν τον πόνο ενός ζώου με τον δικό τους πόνο. Και ως εκ τούτου, δεν νιώθουν καμία πραγματική ενοχή ή τύψεις, που κακοποίησαν ή δηλητηρίασαν ένα ζώο.

    Ο ψυχολόγος, Δημήτρης Κόρακας

    ● Ο κ. Δημήτρης Κόρακας είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας και διδακτορικού διπλώματος στα ψυχοφάρμακα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Επίσης, είναι πτυχιούχος ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.

    Είναι σχολικός σύμβουλος καθηγητών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Ζει στα Γιάννενα.

    Πηγή: in.gr - Image by Pitsch from Pixabay

  • Κτηνωδία στα Ιωάννινα: Άνδρας συνελήφθη γιατί έσερνε σκύλο με αγροτικό
    Κτηνωδία στα Ιωάννινα: Άνδρας συνελήφθη γιατί έσερνε σκύλο με αγροτικό

    Συνελήφθη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου σε περιοχή των Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας ότι ο ημεδαπός νωρίτερα έσερνε με αγροτικό όχημα σκύλο, πιθανόν νεκρό, ο οποίος ήταν δεμένος με σκοινί από αυτό, αστυνομικοί του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων εντόπισαν τον ημεδαπό να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα, στην καρότσα του οποίου ανευρέθηκε νεκρός σκύλος.

    Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, το οποίο επιλήφθηκε της προανάκρισης, όπως αναφέρει το epiruspost.gr έγιναν οι δέουσες ενέργειες για την περισυλλογή του ζώου και τη διενέργεια κτηνιατρικής πραγματογνωμοσύνης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο